Späť na všetky články
pred 1 rokom 4293 videní | 7 minúty čítania

Dovolenka na Egejskej riviére: Kam ísť, ktoré pláže navštíviť a na čo sa pripraviť?

Dovolenka na Egejskej riviére: Kam ísť, ktoré pláže navštíviť a na čo sa pripraviť?
Egejská riviéra sa krásnymi plážami a službami vyrovná aj najpopulárnejším destináciam sveta. Navštívte ju už toto leto.

Makarská riviéra, Francúzska riviéra, Olympská riviéra či Dubrovnícka riviéra. Na ne teraz zabudnite a vydajte sa s nami na menej známu Egejskú riviéru, ktorá tromfne aj tie najpopulárnejšie dovolenkové destinácie.

 

laguna Oludeniz Egejska riviera

Pohľad na lagúnu Ölüdeniz, kde sa nachádza jedna z najkrajších pláží sveta.

Keď sa povie Turecko, mnohým dovolenkárom napadne ako prvá Turecká riviéra. Čoraz viac sa však do popredia dostáva aj Egejská riviéra v juhozápadnom cípe krajiny. Je síce menej známa, no určite má dovolenkárom čo ponúknuť.

Snehobiele pláže, tyrkysová voda, bujné zelené pohoria všade navôkol a k tomu tradičné biele domčeky či nádherné antické pamiatky, o ktorých ste doteraz možno ani nepočuli. Toto všetko a oveľa viac nájdete na pomedzí Egejského a Stredozemného mora, kde je klíma oveľa príjemnejšia ako napríklad v okolí horúcej Alanyi.

krasne biele plaze Egejska riviera

Pieskové pláže a tyrkysová voda – Egejská riviéra ponúka dovolenkovú idylu.

 

TOP letoviská

Na Egejskej riviére nájdete vychýrené letoviská ako Cesme, Dalaman, Didim, Fethiye, Gumbet, Ölüdeniz či Ortakent Yashi. Tie ponúkajú fantastické služby a v cenotvorbe sa doslova predháňajú, takže letná dovolenka sa tu naozaj oplatí. Nájdete tu nádherné pláže a na svoje si prídu aj nadšenci adrenalínových vodných športov.

adrenalinove sporty Egejska riviera

Vyskúšajte parasailing, paraglajding a ďalšie športové aktivity.

Kráľom všetkých rezortov je jednoznačne oblasť Bodrum. Nachádza sa tu množstvo luxusných hotelov, ktoré vám učarujú svojím vysokým štandardom a milým personálom.

Skvelé recenzie má Hotel Titanic Deluxe Bodrum, kde sa budete cítiť naozaj príjemne. S nádhernou piesočnatou plážou a rajskou záhradou pôsobí toto miesto dokonale a harmonicky. Ak k tomu pridáme ešte aj vynikajúce jedlo v mnohých reštauráciách a kaviarňach, niet divu, že si hotel od cestovateľov vyslúžil päť hviezdičiek.


Kvalitou však za ním nezaostáva ani hotel Xanadu Island Bodrum, ktorý sa nachádza na súkromnom polostrove. Obklopený je priezračnou vodou Egejského mora a určite uspokojí aj tú najnáročnejšiu klientelu.

Rodiny s deťmi zas určite poteší hotel Vogue Bodrum. Jeho súčasťou je aj aquapark so šmýkačkami a vodnými atrakciami. Aquapark je zároveň najväčším v celej lokalite. Ak teda chcete, aby sa vaše deti niekde poriadne vybláznili a zažili nezabudnuteľné prázdniny, vezmite ich do tohto rezortu.

 

Najkrajšie pláže

Z hotelov môžete sa môžete vybrať na množstvo výletov do okolia. Určite by ste nemali obísť najkrajšiu pláž tohto regiónu, ktorá sa nachádza v letovisku Ölüdeniz. Podľa miestnych sa pláž podobá na jazyk, ktorý sa v dĺžke tri kilometre ukrýva uprostred romantickej lagúny. No keďže je pláž považovaná za najkrajšiu, treba rátať s väčším počtom turistov.

letovisko Oludeniz Egejska riviera

Turistika, pláže aj tradičná architektúra. Letovisko Ölüdeniz treba zažiť.

V neďalekom Motýľom údolí nájdete panenské vodopády a vydať sa môžete aj na horu Baba Dag. Z nadmorskej výšky 1969 metrov nad morom si vychutnajte pohľad na lagúnu a ak nemáte strach, skúste adrenalínový paraglajding. Výlet do tohto letoviska určite neoľutujete. Veď napokon, tamojšia pláž sa už neraz ocitla medzi najkrajšími v Európe.

plaz Iztuzu Egejska riviera

Pláž Iztuzu je pokojnejšia aj preto, lebo je chránenou oblasťou.

Nemenej pôvabná je aj pláž Iztuzu pri letovisku Dalyan. Na 4,5-kilometrovom úseku pláže môžete sledovať korytnačku Caretta caretta, ako kladie vajíčka. No tento vzácny druh je ohrozený, preto na pláži rátajte s prísnymi pravidlami.

vzacna korytnacka Caretta caretta

Korytnačku Caretta caretta obdivuje množstvo turistov.

 

Rybárske mesto a kaňon

Zastaviť by ste sa mali aj v mestečku Fethiye, kde môžete vidieť pozostatky helenistického divadla či skalnaté lýkijské hroby z 5. storočia pred naším letopočtom.

pristavne mesto Fethiye

Výhľad na prístavné mestečko Fethiye. 

V mestskej časti Calis nájdete množstvo obchodíkov s tradičným tovarom, ako sú koreniny, koberce či kožené výrobky. Nachádza sa tu aj množstvo nočných klubov, reštaurácií, kaviarní s pravou tureckou kávou. Vychutnajte si tiež typickú špecialitu, ktorou je turecký kebab. Napokon si choďte posedieť do miestneho prístavu a vychutnajte si tam krásny výhľad na západ slnka.

Lykijske hroby Egejska riviera

Lýkijské hroby z 5. storočia pred naším letopočtom.

Mestečko Fethiye leží pod pohorím Taurus, a tak sa oplatí vyraziť za turistikou do blízkeho okolia, kde na vás čaká veľa chodníčkov a trás. Nasadnúť môžete aj na jednu z výletných lodí a poplaviť sa na neďaleké grécke ostrovy, ktoré oplývajú históriou.

architektura mesta Fethiye

Fethiye má pôsobivú architektúru zasadenú do pohoria Taurus.

Obľúbené sú tiež výlety k neďalekému kaňonu Saklikent, ktorý je druhým najväčším v Európe a zároveň najdlhší aj najhlbší v celom Turecku. Jeho dĺžka je 18 kilometrov, no pre turistov sú sprístupnené iba štyri kilometre. Výlet na toto miesto však určite nebudete ľutovať.

kanon Saklikent

Kaňon Saklikent pri potulkách Egejskou riviérou jednoducho nemôžete vynechať.

 

Za siedmym divom sveta

Počas dovolenky v Turecku určite neobchádzajte ani historické mesto Efez, ktoré bolo osídlené už 6000 rokov pred Kristom.

kniznica v Efeze

Staroveká knižnica v Efeze.

Z Egejskej riviéry vedie do Efezu nenáročná cesta. Nájdete tu jedinečný Artemidin chrám, ktorý je jedným zo starovekých siedmich divov sveta. Chrám v minulosti vyhorel, no slávny Alexander Veľký sa postaral o jeho obnovu. Nakoniec ale podľahol silnému zemetraseniu a teraz je z neho už len zrúcanina.

Artemidin chram

Artemidin chrám obdivoval kedysi celý svet, dnes sú z neho iba ruiny.

A keď už tu budete, určite sa potúlajte aj starobylými uličkami mestečka, kde môžete obdivovať zvyšky gréckej kultúry a jej vplyv na miestnu pobrežnú architektúru.

amfiteater v Efeze

Staroveký amfiteáter divadelné predstavenia už neponúka, no i napriek tomu láka množstvo turistov.

 

Dôležité pred cestou

Predtým, než sa vydáte na svoju dovolenku snov, odporúčame vám poriadne sa pripraviť. Turecko sa totiž nachádza mimo Európskej únie, a tak tu platia iné pravidlá ako u nás.

Pred odchodom si v prvom rade skontrolujte pas. Cestovný doklad musí byť platný minimálne šesť mesiacov od vstupu na územie Turecka. Nezabudnite si tiež spraviť kópiu dokladov, ak by vám originály náhodou odcudzili. Osobné veci majte vždy pod dohľadom či zamknuté v hotelovom trezore.

historicke mesto Efez

Potulky historickým mestečkom Efez.

A určite si zabezpečte aj kvalitné cestovné poistenie, vďaka ktorému budete môcť v prípade potreby hradiť liečbu. Medzi Slovenskom a Tureckom totižto neplatí dohoda o bezplatnom poskytovaní lekárskej starostlivosti. Ak by sa vám niečo stalo, skôr uprednostnite súkromné zariadenie. Pri štátnych liečebných zariadeniach sa úroveň líši a nemusíte sa tam dohovoriť po anglicky.

Čo sa týka očkovania, pred vycestovaním nemusíte absolvovať žiadne. Liekmi sa však „vyzbrojte“ už doma, lebo tie v Turecku majú zväčša iné názvy.

Veríme však, že tieto informácie potrebovať nebudete a na Egejskej riviére si užijete skvelú a ničím nerušenú letnú dovolenku. :-)

 

Poďte na Egejskú riviéru s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 87040 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85251 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82787 videní | 6 minúty čítania