Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 14175 videní | 7 minúty čítania

Na dovolenku s platným pasom: Čo potrebujete vedieť o vybavovaní cestovných dokladov?

Na dovolenku s platným pasom: Čo potrebujete vedieť o vybavovaní cestovných dokladov?
Pred vycestovaním do cudziny by ste si hľadanie cestovného pasu nemali nechať na poslednú chvíľu.

Pred vycestovaním do cudziny by ste si hľadanie cestovného pasu nemali nechať na poslednú chvíľu. Neplatnosť cestovného dokladu alebo blížiaci sa záverečný termín jeho platnosti vám môže znepríjemniť dovolenku pred odletom zo Slovenska, ale aj v zahraničí. Expresné vybavenie cestovného pasu totiž stojí až trojnásobok bežnej sumy.

Oveľa väčšie ťažkosti vám však neplatný cestovný doklad spôsobí v krajinách, ktoré si jeho platnosť vyžadujú aj pri vycestovaní z ich oblasti. Pokojne sa môže stať, že vás z dovolenkovej destinácie nepustia len preto, že váš pas stratil platnosť iba deň predtým.

peciatky a cestovny pas, cestovanie, zahranicna cesta, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour

V zahraničí si tak budete musieť vybaviť nový doklad na zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky, čím sa vaša dovolenka nielenže predĺži, ale zároveň aj pekne predraží. Len samotné vydanie nového pasu mimo Slovenska osobe nad 16 rokov stojí 40 €. Dieťa s neplatným pasom predraží vašu dovolenku najmenej o 15 €.

 

Cestovný pas vybavíte aj mimo trvalého bydliska

Všetky žiadosti o vydanie pasu prijíma riaditeľstvo Policajného zboru SR na oddelení dokladov v každom kraji. Či už potrebujete nový doklad z dôvodu ukončenia platnosti alebo ako náhradu za stratený či ukradnutý pas, navštíviť môžete ktorýkoľvek Policajný zbor SR aj mimo svojho trvalého alebo prechodného bydliska.

 

K vydaniu cestovného pasu je potrebné predložiť:

  • občiansky preukaz žiadateľa
  • rodný list alebo iný doklad o štátnom občianstve, ktorý nemôže byť starší ako pol roka (pre osoby mladšie ako 15 rokov)
  • matričný doklad, napríklad sobášny list (v prípade, že žiadateľ potrebuje nový pas z dôvodu zmeny priezviska)
  • starý cestovný doklad
  • doklad potvrdzujúci udelenie akademického titulu (v prípade, že akademický titul nie je na občianskom preukaze alebo staršom pase)
  • požadovanú sumu

Aj keď sme si zvykli ku každej úradnej žiadosti pripájať vlastnú fotografiu, tú si k vybavovaniu nového pasu nemusíte nosiť. Pracovníci oddelenia dokladov vám ju automaticky zhotovia na mieste. Aj z tohto dôvodu je osobná prítomnosť žiadateľov podmienkou.

Výnimkou sú iba ťažko postihnutí ľudia odkázaní na lôžko. Za nich môže žiadosť o nový cestovný doklad podať blízka osoba s platným splnomocnením. V takom prípade je potrebné k osvedčeniu a ostatným dokumentom pridať aj lekársku správu potvrdzujúcu ťažký zdravotný stav žiadateľa.

Každá, aj drobná zmena údajov v pase si vyžaduje vydanie nového cestovného dokladu, ktorého výroba sa uhrádza v plnej sume uvedenej v tabuľke nižšie. Pre cestovateľov starších ako 16 rokov je platnosť cestovného pasu 10 rokov.

 

Na pas myslite včas, pri rýchlom vybavovaní si pekne priplatíte

Zatiaľ čo základná suma správneho poplatku za pas je 33 €, za urýchlené vybavenie si priplatíte až trojnásobok bežnej sumy.

tabulka cien pasov

Žiadateľ o nový cestovný pas ako náhradu za platný cestovný pas pri zápise údajov o ZŤP platí polovičnú sumu. Napríklad nový cestovný pas zhotovený do 30 dní bude 27-ročného cestovateľa s ťažkým zdravotným postihnutím namiesto pôvodných 90 € stáť polovicu, teda 40,50 €.

Osobám, ktorým nie je možné odobrať odtlačky prstov, sa vydáva cestovný pas s platnosťou na 1 rok a jeho cena je oproti pôvodnej sume o niečo nižšia.

tabulka cien pasov 2

Ďalšie správne poplatky za nový cestovný pas nájdete na stránke Ministerstva vnútra SR. Informáciu o zhotovení cestovného dokladu dostanete buď v podobe SMS správy alebo e-mailu. Nedočkavci si môžu aktuálny stav svojej žiadosti skontrolovať v evidencii žiadostí.

 

Ako vybaviť cestovný pas pre deti?

Zápisy o deťoch do cestovného dokladu rodičov sú dnes minulosťou. Už od roku 2012 platí nariadenie, podľa ktorého potrebuje pri ceste do zahraničných krajín vlastný cestovný pas alebo občiansky preukza aj dieťa do 5 rokov.

dovolenka s rodinou, pri mori, otec a dcera na prechadzke, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour

Pred návštevou príslušného riaditeľstva Policajného zboru SR si pripravte rodný list vášho dieťaťa, respektíve iné osvedčenie o štátnom občianstve. Takýto doklad pritom nesmie byť starší ako 6 mesiacov. U osôb mladších ako 15 rokov podáva žiadosť o cestovný pas pre deti jeho zákonný zástupca, prípadne náhradná osoba v pestúnskej starostlivosti.

Osoby od 15 do 18 rokov si môžu cestovný doklad vybaviť aj osobne, no k žiadosti musia pripojiť aj písomný súhlas jedného z rodičov alebo iného zákonného zástupcu. Pas pre deti do 6 rokov má platnosť 2 roky a pre tínedžerov do 16 rokov sa vydáva s 5-ročnou platnosťou.

 

Aké doklady potrebujem, ak cestujem do zahraničia so psom?

Pokiaľ patríte medzi cestovateľov, ktorý sa so svojimi domácimi miláčikmi nedokážu odlúčiť ani počas dovolenky, na spoločnú cestu do zahraničia so psom alebo mačkou budete potrebovať pas spoločenského zvieraťa. Ten získate po prehliadke psa u každého veterinára povereného hlavným veterinárnym lekárom Slovenskej republiky.

Cestovný pas pre psa vám zverolekár vystaví po označení zvieraťa čipom alebo tetovaním.

Okrem tejto podmienky musí byť pes pred cestou do zahraničia očkovaný proti besnote. Zabudnúť by ste nemali ani na očkovanie proti exotickým parazitom a echinokokom, na ktoré nie je imunitný systém vášho chlpáča zvyknutý.

Niektoré krajiny majú okrem čipového značenia, vakcíny proti besnote a pet passu predpísané aj ďalšie požiadavky.

Fínsko, Veľká Británia, Írsko a Malta okrem spomenutých záležitostí vyžadujú údaj o odčervení psa, ktoré musí byť vykonané aspoň 24 hodín pred vstupom do krajiny. Podľa Centrálneho registra spoločenských zvierat za kontrolu dokladov a vydanie povolenia pre psa si napríklad v Malte zaplatíte 50 €.

na dovolenku so psom, pes na plazi, psia plaz, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour

Ak smerujete so svojím chlpáčom do jednej z krajín mimo EÚ, okrem spomenutých náležitostí budete potrebovať tiež certifikát od veterinára určený pre konkrétnu krajinu, do ktorej cestujete.

 

Krajiny, do ktorých môžete cestovať aj bez pasu

Pri cestovaní do väčšiny krajín Schengenského priestoru si vystačíte s občianskym preukazom. Voľne a bez hraničnej kontroly tak môžete okrem Rakúska, Maďarska, Českej republiky, Poľska a Nemecka navštíviť aj Nórsko, Belgicko, Island, Taliansko, Dánsko, Portugalsko, Lotyšsko, Estónsko, Fínsko, Švédsko, Slovinsko, Luxembursko, Lichtenštajnsko, Litvu, Francúzsko,, Švajčiarsko, Grécko, Holandsko, Maltu a obľúbené Španielsko.

Zbaliť si so sebou občiansky preukaz alebo cestovný pas však naďalej odporúčame aj na dovolenku do schengenských krajín. Kedykoľvek ich od vás môže vyžadovať policajná hliadka alebo bezpečnostná kontrola na letisku.

Z minulosti sú dokonca známe prípady zavedenia dočasných hraničných kontrol z dôvodu možného ohrozenia bezpečnosti danej krajiny. Zoznam dočasne obnovených hraničných kontrol nájdete na stránke Generálneho riaditeľstva Európskej komisie.

Niektoré európske krajiny si aj počas členstva v Schengene ponechali svoje hraničné kontroly. Ak by ste sa rozhodli dovolenkovať v Bulharsku, Chorvátsku, Írsku, Veľkej Británii alebo na Cypre, pri príchode do týchto krajín je aj naďalej potrebné preukázať sa platným občianskym preukazom alebo cestovným dokladom.

 

Najvhodnejšie obdobie pre vybavovanie pasu je marec a apríl

Ideálnym obdobím, počas ktorého je na oddelení dokladov najmenší nápor, sú posledné zimné mesiace, prípadne začiatok jari. Počas marca a apríla je menší záujem o vydávanie cestovných dokladov, čo určite skráti aj bežnú 30-dňovú lehotu.

Váš pas tak môžete mať hotový aj týždeň pred uplynutím čakacej doby. Policajná hovorkyňa Mária Faltániová svojím tvrdením, že každoročne evidujú zvýšený záujem o vydanie cestovného pasu už v máji, túto informáciu iba potvrdzuje.

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49077 videní | 3 minúty čítania