Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 2878 videní | 7 minúty čítania

6 najlepších streetart lokalít Európy

6 najlepších streetart lokalít Európy
Obdivovať svetoznáme streetartové kúsky od umelcov z celého sveta je dnes dostupnejšie a jednoduchšie ako kedykoľvek predtým.

Insta turistika, gastro turistika… a čo tak streetart turistika? Obdivovať svetoznáme streetartové kúsky od umelcov z celého sveta je dnes dostupnejšie a jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Ktoré európske streetartové diela a miesta sa oplatí vidieť zblízka?

 

Po stopách streetartu

V rámci Európy existuje viacero veľkých i menších miest, ktoré sú populárne vďaka silnému zázemiu streetartovej scény. Lisabon, Berlín, Valencia, Paríž, Belehrad či Tirana. Predstavíme vám šesť najlepších streetart lokalít v Európe, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť.

streetart na panelovom dome
Pouličné umenie často dodáva veselší vzhľad ošumelým a fádnym budovám v rôznych veľkomestách.

 

Lisabon (Portugalsko)

Lisabon je pre mnohých synonymom streetartu. Návštevníci tu môžu nájsť ukážky rôznych druhov umenia, ako napríklad klasické portréty, romantické scény krajín, mini inštalácie, ale aj veľmi reálne zobrazenia života v uliciach mesta Lisabon.

Streeartové umenie Lisabonu je farebné, živé a hravé, ale život ukazuje aj reálne, a teda občas temne a pochmúrne.

streetove umenie v lisabone
Veselé a zábavné pouličné maľby vypĺňajú aj ulice portugalského Lisabonu.

Najvyššia koncentrácia streetartu je vo východnej a centrálnej časti Lisabonu. Obdivuhodné streetartové kúsky tu objavíte na každom kroku, ideálne popri bezcieľnom potulovaní sa portugalskými uličkami.

Západná časť mesta Lisabon je zase domovom funky scény, a preto je možné nájsť aj rôzne iné streetartové umelecké diela v tejto časti mesta.

krasny streetart v lisabone
Pri potulkách portugalskými uličkami môžete vidieť množstvo nevšedných streetartových kúskov.

 

Berlín (Nemecko)

V hlavnom meste Nemecka bolo pouličné umenie alebo aj graffiti známe dávno predtým, ako vznikol pojem streetart. Berlínsky múr sa stal obrovským plátnom pouličných umelcov, ktorí práve tu vyjadrovali názor celej spoločnosti na Studenú vojnu či iné aktuálne udalosti.

Dôkazom je aj jeden z najznámejších a škandalóznych streetartových kúskov – na časti zachovanej steny Berlínskeho múra je znázornený bozk medzi Brežnevom (ZSSR) a Honeckerom (NDR).

streetart na Berlinskom mure
Legendárny a kontroverzný bozk, ktorý je pevnou súčasťou pozostatkov Berlínskeho múru.

Maľba dodnes vyvoláva úžas i pobúrenie. Rovnako známa je aj maľba modrého trabanta, ktorý akoby vychádza priamo z rozbitej steny. Táto oblasť Berlína sa nazýva East Side Gallery a skrýva ešte veľa ďalších skvelých kúskov streetartu, ktoré sa oplatí vidieť naživo.

streetart na berlinskom mure
Niektoré streetartové diela sa stali svetoznáme, ako napríklad táto maľba na Berlínskom múre.

Okrem tohto miesta môžete navštíviť aj berlínsku štvrť Kreuzberg, kde nájdete aj známu nástennú maľbu kozmonauta. 

 

Valencia (Španielsko)

Valencia je nádherné historické mesto, ktoré turisti i domáci často označujú za Barcelonu bez turistov. Okrem histórie, kultúry a očarujúcej atmosféry ponúka aj pozoruhodne veľké množstvo streetartu.

Obdivovať pouličné umelecké diela možno vo Valencii zväčša len v určitých častiach mesta, ako napríklad El Carmen alebo Cabanyal.

streetart vo valencii v spanielsku
Kultúrne a spoločenské dianie často podlieha rôznym vplyvom modernej doby, čo sa prejavuje aj na maľbách pouličných umelcov.

Zaujímavosťou je, že miestna streetartová komunita je veľmi rôznorodá. Keď sa budete potulovať týmito štvrťami, začnete si všímať a rozoznávať štýl jednotlivých umelcov. Ide o zmes drzosti, kreativity a farieb, a práve to vytvára dokonalú harmóniu streeartovej Valencie, čo poviete?

streetart vo Valencii
V prekrásnej Valencii je možné vidieť rôzne streetartové maľby, ktoré harmonicky korešpondujú s okolím štvrte.

 

Paríž (Francúzsko)

To najväčšie a najúchvatnejšie – takto označujú streetartové dielo, ktoré vytvoril francúzsky pár Ella a Pitr v Paríži. Ide o ukážkové dielo streetartu. Je to totiž najväčšia pouličná maľba na svete, no nie je jednoduché ju nájsť. Ako je to možné?

Celé umelecké dielo je možné vidieť len pri pohľade z vtáčej perspektívy, keďže je namaľované na streche obrovskej budovy, pričom celkové rozmery maľby sú 25 tisíc metrov štvorcových!

streetart vo francuzsku
Predlohou pre najväčšie streetartové dielo súčasnosti sa stala stará mama Sylvette, ktorú tvorcovia vyobrazili práve týmto netradičným spôsobom. Viete prečo?

Ella a Pitr pri tvorbe svojho diela využili farby francúzskej vlajky – biela, modrá, červená – a nápaditým spôsobom znázornili kreslenú postavu starej mamy smerujúcej k šesťprúdovej diaľnici (tá prechádza nad spomínanou budovou). Nad hlavou starej mamy je vyobrazená vlajúca plastová taška.

Umelcov inšpirovala stará mama Sylvette, ktorá sa počas jej života rada zaoberala menej podstatnými vecami – obyčajnými maličkosťami. A odkaz? Veci sú malé, ľudia sú malí, ale umenie je veľké. Okrem toho je možné v Paríži nájsť množstvo iných streetartových umeleckých diel, stačí sa len poprechádzať uličkami tohto čarovného mesta.

streetart v Parizi
Paríž dokáže byť nielen romantický a zmyselný, ale aj reálny a surový, čo možno vidieť prostredníctvom jedinečného pouličného umenia.

 

Belehrad (Srbsko)

Srbsko a streetart? Ak si na prvý pohľad poviete, že to nie je možné, opak je pravdou. V hlavnom meste Srbska v Belehrade sa totiž rozvíja široká a prosperujúca komunita pouličných umelcov. Celková architektúra tohto mesta pre nich totiž vytvára dokonalé plátno, ktoré čaká na to, kedy ho umelci zaplnia maľbami.

kreativne zobrazenie vlajky
Kto povedal, že vlajka musí viať iba na stožiari? Aj takéto kreatívne zobrazenie vlajky v Belehrade je súčasťou výborného streetartu.

V Belehrade vás okrem streetartových diel prekvapí aj sprievod samotného umelca, ktorý vás prevedie jednotlivými uličkami, ukáže a porozpráva vám o vzniku svojho diela. Navštívte napríklad pestrú štvrť Savamala alebo bohémsku Dorcol. Nezabúdajte hľadať unikátne streetartové umenie aj na netradičných miestach, a to v malých, neznámych a nenápadných uličkách Belehradu.

krasny streetart v Belehrade
Užívať si pohľad na tieto umelecké diela v Belehrade môžete aj priamo v sprievode samotného umelca. Originálny spôsob, ako sa prezentovať a ukázať turistom mesto a jeho zákutia.

 

Tirana (Albánsko)

Po dlhých rokoch tvrdého komunistického režimu, represií a života v strachu prišlo uvoľnenie a aj túžba po umení, farbách a kreativite. A práve to sa odzrkadlilo na tom, že dnes je z Tirany miesto plné pouličného umenia, ktoré dodalo mestu život a farby.

Keďže malo mesto obmedzený rozpočet a veľké množstvo fádnych a sivých budov, bolo najlepšie hľadať jednoduché a účinné riešenie.

streetart na ulici v albanskej tirany
Sivé, nudné, fádne a poznačené minulým režimom. Vďaka streetartu sa ulice albánskej Tirany zmenili na nepoznanie – sú živšie, farebnejšie a odvážnejšie.
Zdroj: sabrinabarbante.com

Primátor Tirany sa rozhodol využiť svoju vášeň k umeniu a premaľovať nudné fasády budov na farebné a kreatívne príbehy, ktoré tieto budovy prostredníctvom streetartu rozprávajú. Aj vďaka tomu je Tirana jedno z najfarebnejších miest.

Streetart mu dodáva život, rovnako ako menšie inštalácie a improvizácie. Za návštevu určite stojí aj námestie Uilson, kde nájdete slávnu streetartovú maľbu dúhy.

duhova budova v tirane
Známa dúhová budova v Tirane patrí k tradičným kúskom streetartu a je dôkazom toho, že každá stavba dokáže byť svojská a zaujímavá. 
Zdroj: deviantart.com

Súvisiace články
pred 1 rokom 86955 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84974 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82747 videní | 6 minúty čítania