Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 29642 videní | 7 minúty čítania

Ako ísť na výlet do Paríža a neminúť naň celú výplatu

Ako ísť na výlet do Paríža a neminúť naň celú výplatu
Pripravili sme pre vás 10 rád, ako si Paríž vychutnáte naplno a neminiete pri tom celý ‚majland‘.

Paríž je nielen jedným z najkrajších miest na svete, ale aj najdrahších. Nenechajte sa však odradiť. Pripravili sme pre vás 10 rád, ako si Paríž vychutnáte naplno a neminiete pri tom celý ‚majland‘.

 

1. Výlet si naplánujte na prvú nedeľu v mesiaci

Rovnako ako na Slovensku, aj v Paríži môžete navštíviť všetky národné múzeá prvú nedeľu v mesiaci bezplatne. Za vstup do presláveného múzea Louvre, Musée d’Orsay, Centre Pompidou, Musee Rodin či Musee National du Moyen Age nezaplatíte nič.

Možno len trochu času navyše, ktorý si vystojíte v radoch. Preto si naplánujte návštevu na čo najskoršiu rannú hodinu.

Okrem toho ukrýva Paríž aj niekoľko ďalších zaujímavých múzeí, ktoré sú bezplatné stále. K nim patrí napríklad Musee d'art moderne de la ville de Paris (múzeum moderného umenia), Le Petit Palais (múzeum výtvarného umenia) a Fragonard Perfume Museum (múzeum parfumov).

Zoznam ďalších múzeí, do ktorých sa dostanete zadarmo, nájdete v tomto článku.

 

2. Namiesto fľaškovej vody si pýtajte „une carafe d’eau“

Ak si k jedlu objednáte vodu, môže vás vyjsť aj na 7 eur. Teda tak sa pohybujú v Paríži ceny za fľaškovú vodu v reštauráciách. Preto si dobre zapamätajte nasledujúcu zázračnú vetu:

„Une carafe d’eau, s’il vous plait.“

V preklade: „Karafu vodu, prosím.“

Čašník vám tak namiesto drahej vody vo fľaši prinesie karafu pitnej vody z kohútika, ktorá je, samozrejme, bezplatná.

Tip: Vodu vo fľašiach si nemusíte kupovať ani vtedy, ak sa rozhodnete ísť na prechádzku a vysmädnete. V Paríži sú tisícky malých fontánok s pitnou vodou, kde sa môžete osviežiť. Z niektorých tečie dokonca minerálna voda. Všetky nájdete na tejto mapke.

 

3. Na hromadnú dopravu si kúpte hromadné lístky

Výrazne ušetriť viete aj tým, že budete využívať verejnú hromadnú dopravu. S tou si plne vystačíte aj vďaka veľmi dobre vybudovanému metro systému v meste.

Jeden lístok na metro aktuálne vyjde na 1,90 eur, pričom oveľa viac sa vyplatí kúpiť si hromadný lístok aspoň na 10 jázd, ktorý vás bude stáť 14,50 eur.

Na autobusy či metro sa oplatí kúpiť si tiež jednodňové či viacdňové pasy, ktoré stoja až o polovicu menej, ako keby ste si mali kupovať lístky jednotlivo. Napríklad, dvojdňový lístok na metro za 18,95 eur vám umožní neobmedzene cestovať po zónach 1 až 3 v Paríži celé dva dni.

 

4. Požičajte si bicykel

Kopec peňazí môžete ušetriť aj tým, že na prepravu po Paríži využijete bicykel. A nebojte sa, nemusíte si hneď brať so sebou do Paríža vlastný bicykel.

Paríž má totiž skvele premyslený program Velib, ktorý spočíva v 1800 staniciach s viac ako 23 600 bicyklami rozmiestnenými po celom meste. Systém je jednoduchý – kúpite si lístok za 1,70 eura na deň, vyzdvihnete si bicykel v najbližšej stanici a následne ho odložíte v akejkoľvek ďalšej stanici, ktorú budete mať blízko.

 

5. Nekupujte zbytočné suveníry

Tento bod vám môže pripadať banálny, ale stojí za zamyslenie. Úprimne, koľko priemerne miniete na „dovolenkové“ suveníry? Určite nie málo.

Potrebujú však vaši blízki naozaj ďalšiu kľúčenku alebo tričko s nápisom „I love PARIS“? Za takéto zbytočnosti turisti vyhodia desiatky, niekedy až stovky eur, a pritom úplne zbytočne.

Ak chcete obdarovať blízkych pekným darčekom z vášho výletu, buďte originálnejší. Stačí si so sebou zobrať fotoaparát a po návrate z výletu vytvoriť pohľadnicu z vašich najlepších fotografií. Nielenže vás to vyjde lacnejšie, ale navyše im darujete aj niečo naozaj osobné.

 

6. Zájdite si na prechádzku do parížskych záhrad a parkov

V Paríži je množstvo nádherných záhrad, ktorých návšteva vás, prirodzene, nebude stáť nič, pričom naozaj stojí za to. :)

Záhrady Jardins des Tuileries, Jardin du Luxembourg, Parc du Champ de Mars, Jardin du Palais Royal a oveľa viac vám umožnia vychutnať si pravú atmosféru Paríža.

Veľkým zážitkom je tiež Promenade Plantée, prvý vyvýšený park na svete. Určite sa ho oplatí pridať na zoznam miest, ktoré chcete v Paríži navštíviť.

 

7. Objednajte si bezplatnú pešiu prehliadku mesta

Ak sa vyberiete do Paríža na vlastnú päsť, môžete využiť ochotu niekoľkých miestnych dobrovoľníkov zo združenia Paris Greeters, ktorí ponúkajú turistom bezplatné pešie túry mestom. Mesto vám tak nielenže ukáže človek, ktorý tu žije a dokonale ho pozná, ale zároveň môžete získať nové priateľstvá.

Viac informácií nájdete na stránke www.greeters.paris.

 

8. Nádejní spisovatelia a iní pocestní môžu mať zadarmo aj ubytovanie

Pre dobrodružné duše so sklonom k písaniu umožňuje Paríž, teda konkrétne jedno parížske kníhkupectvo, možnosť bezplatne sa ubytovať.

Ide o slávne nezávislé kníhkupectvo Shakespeare & Company, ktoré ponúka nocľah výmenou za výpomoc v kníhkupectve a krátku autobiografiu pocestného. Podľa informácií Wikipedie tu od 50. rokov minulého storočia takto prespalo už viac ako 30-tisíc nádejných autorov. Riskli by ste to? :)

Ak však nie ste autor a chcete mať istotu, že budete mať kde spať, ubytovanie si zabookujte v dostatočnom predstihu. Je to nielen istejšie, ale aj lacnejšie.

 

9. Nemiňte všetko na drahé večere

Paríž je vychýrený vynikajúcimi jedlami, ale za tie si treba aj poriadne zaplatiť. No aj keď máte obmedzený rozpočet, gastronomických zážitkov z „michelinovských“ reštaurácií sa nemusíte hneď vzdať. Namiesto nákladnejších večerí sa radšej vyberte na obed. Obedy totiž bývajú cenovo dostupnejšie a obvykle vo fixnej cene zahŕňajú aj predjedlo, nápoj a dezert.

A aby sme nezabudli – stále sú tu aj vynikajúce francúzske bagety a croissanty, ktoré k Parížu jednoducho patria a pritom nestoja veľa.

 

10. Vyberte si cenovo dostupnejšiu sezónu

Je jasné, že Paríž je plný turistov celoročne, veď je to predsa jedna z top destinácií pre ľudí z celej planéty. Sú však obdobia, kedy sa tu dýcha lepšie. K tým patria predovšetkým zimné mesiace, samozrejme, mimo Vianoc a osláv Nového roku.

Ak sa vám však predsa len nechce túlať Parížom v zime, na jar a na jeseň je tu stále menej ľudí ako počas letnej dovolenkovej sezóny. Aj preto sa oplatí zvážiť, že si výlet spravíte mimo dovolenkovej sezóny a leto strávite radšej niekde pri mori.