Späť na všetky články
pred 1 rokom 16454 videní | 16 minúty čítania

20 svetoznámych filmových lokalít, za ktorými sa oplatí vycestovať

20 svetoznámych filmových lokalít, za ktorými sa oplatí vycestovať
Precestujte s nami tie najznámejšie filmové lokality, ktoré divákom doslova vyrazili dych.

Aj svetoznáme filmy sú obrovským lákadlom na spoznávanie sveta. Obzvlášť, ak sa ponúka možnosť ocitnúť sa na miestach z filmov, ako sú Pán prsteňov či Indiana Jones. Precestujte s nami tie najznámejšie filmové lokality, ktoré divákom doslova vyrazili dych.

 

1. Pán Prsteňov – Nový Zéland

Asi žiadna krajina sa vďaka filmu nepreslávila tak ako Nový Zéland. Odkedy diváci videli trilógiu Pána prsteňov, v krajine sa zrodilo hotové turistické šialenstvo. Ľudia z celého sveta túžili navštíviť nádherné miesta sršiace zeleňou, kde žili tajomní hobiti a kde sa odohráva jeden z najväčších fantasy príbehov všetkých čias.

pan prstenov

Toto nie je počítačová grafika, toto miesto naozaj existuje -– Hobbiton na Novom Zélande.

Navštíviť môžete filmový Hobiton, ktorý sa nachádza v meste Matamata, asi dve hodiny južne od hlavného mesta Auckland. Vojsť môžete do rozprávkových dier, ktoré vznikli len kvôli natáčaniu a kde vám dnes naservírujú kávu alebo poskytnú ubytovanie. Nový Zéland však skrýva oveľa viac tajomných miest. Stačí ich len objaviť.

 

2. Harry Potter – Londýn

Príbeh čarodejníka Harryho Pottera nadchol ľudí po celom svete, a to najmä generáciu, ktorá sa narodila v 90. rokoch, lebo s Harrym takpovediac vyrastala. Filmy sa natáčali na britských ostrovoch na viacerých miestach, no asi najznámejším sa stala stanica King's Cross v Londýne. Nájdete tu aj známe náštupište 9¾, ktorým Harry prešiel do magického sveta čarov a kúziel.

harry potter

Náštupište 9¾ na stanici King's Cross v Londýne je turistami vyhľadávané.

Prichádzajú sem turisti zo všetkých končín, a to len preto, aby sa na tomto mieste odfotili. Človek predsa nikdy nevie, či náhodou niektorý z nich neprejde cez tento tajomný múr a či sa zrazu neobjaví v úplne inom svete, kde sa dejú zázračné a občas aj temné veci...

 

3. Indiana Jones – Petra, Jordánsko

Sága o Indianovi Jonesovi, ktorý sa vydá na dobrodružnú cestu plnú nebezpečenstva, len aby našiel vzácny poklad, chytila za srdcia ľudí po celom svete. Diváci vďaka tomuto nebojácnemu a bystrému archeológovi objavili mnohé jedinečné miesta na našej planéte. Asi najviac im však v pamäti utkvel film Indiana Jones a posledná krížová výprava, ktorý sa odohráva v historickom jordánskom meste Petra.

indiana jones

Historické mesto Petra v Jordánsku.

V jednej scéne vidno Indiana Jones jazdí na koni cez pieskovcový kaňon, pričom vidno pôsobivú fasádu Pokladnice v Petre.

indiana jones filmova lokalita

Pokladnica v historickom jordánskom meste Petra.

Práve táto scéna pritiahla množstvo turistov do mesta, ktoré je staré viac ako 2000 rokov a ktoré je dokonca zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Príďte sem a pokúste sa nájsť tajomný Svätý grál, po ktorom pátral aj legendárny Indiana Jones.

 

4. Krstný otec – Taliansko

Krstný otec je jeden z najlepších filmov, aký bol kedy natočený a výrazne pomohol aj turizmu na Sicílii. Práve tu sa totiž odohráva úžasná sága o raste mafie na čele s Donom Corleonem a jeho synom Al Pacinom, ktorý sa musí rozhodnúť, akým smerom sa bude uberať jeho život.

krstny otec filmova lokalita

Bar Vitelli na Sicílii sa preslávil vďaka filmu Krstný otec.

Tvorcovia filmu naozaj nakrúcali na Sicílii, väčšinou v malom pokojnom pobrežnom meste Savoca. Zástupy fanúšikov tu môžu navštíviť napríklad Bar Vitelli, kde Michael požiada Señora Vitelliho o ruku jeho dcéry či prezrieť si kostol, kde sa vzali. Mestečkom vás s radosťou prevedú miestni sprievodcovia, ktorí vám tiež poskytnú prehľad o histórii sicílskej mafie a prezradia vám, kde nájdete to najlepšie sicílske víno a jedlo.

 

5. Jurský park – Havaj, USA

Film Jurský park bol natočený v roku 1993 a vďaka svojmu fascinujúcemu príbehu trhol na tie časy nevídané rekordy! Málokto však vie, že režisér Steven Spielberg si na natáčanie vybral Havajské ostrovy.

jursky park filmova lokalita

Tabuľka v Ranči Kualoa odkazuje na svetoznámy film Jurský park, ktorý sa tu natáčal.

Obrovských dinosaurov sa filmárom podarilo „naklonovať“ na krásnom Ranči Kualoa, no vo filme sa objavujú aj scény z údolia Olokele a vychutnať si môžete aj pohľad na vodopády Manawaiopuna či zábery z Národnej tropickej botanickej záhrady. Havaj má jednoducho výnimočne krásnu prírodu s hustými džungľami, divokými riekami a majestátnymi horami, ktoré filmárov nikdy nesklamú.

 

6. Mamma Mia! – Grécko

Ak ste milovníkom hitov skupiny ABBA, film Mamma Mia! je ako stvorená pre vás. Sledovať môžete príbeh mladej ženy, ktorá sa má vydávať a ktorá zistí, že môže byť dcérou až troch mužov. Je preto odhodlaná zistiť, ktorý z nich to je a všetkých pozýva na svoju svadbu.

mamma mia filmova lokalita

Mestečko na gréckom ostrove Skopelos, kde sa natáčal obľúbený film Mamma Mia!.

Divákov oslovil nielen jednoducho pekný príbeh, svetoznáme skladby, ale aj miesto, kde sa muzikál natáčal. Vo filme ide o „magický grécky ostrov Kalokairi“, no v skutočnosti sa natáčalo inde.

Nádherné útesy, nekonečne modré more a dokonalé pláže s bielym pieskom sa nachádzajú na ostrove Skopelos pri východnom pobreží Grécka. A po premiére filmu tu začalo chodiť množstvo turistov. Ak ste fanúšikom Mammia Mia!, prespať môžete aj v hoteli, kde sa príbeh natáčal, no v miestnom kostole si môžete povedať svoje „áno“ rovnako ako hlavní hrdinovia filmu.

 

7. Polnoc v Paríži – Francúzsko

Kde inde by sa mala natáčať Polnoc v Paríži, ak nie v najromantickejšom meste sveta? Snímka Woodyho Allena ukazuje príbeh spisovateľa (Owen Wilson), ktorý sa so svojou snúbenicou vydá na služobnú cestu do Francúzska. O polnoci sa však stane niečo nečakané. Hlavný hrdina sa prenesie v čase späť, a to do 20. rokov nádherného Paríža, kde spozná, čo je to pravá láska.

polnoc v parizi filmova lokalita

Vo filme Polnoc v Paríži sa objavila aj nádherná historická Ulica Rue Galande.

Filmári natáčali v známych lokalitách, ako je Kostol svätého Etienne du Mont, pri katedrále Notre Dame, na moste v Pont Neuf či pri Víťaznom oblúku.

polnoc v parizi filmova lokalita

Okrem týchto monumentálnych pamiatok môžu diváci sledovať aj každodenný život v metropole Francúzska, ktorá priam kypí nádhernými záhradami, útulnými kaviarničkami a čarovnými dláždenými uličkami, v ktorých by sa turisti najradšej stratili. Paríž je jednoducho jedinečná filmová lokalita a zostane to tak vari navždy.

 

8. Anjeli a démoni – Taliansko

Tento film je ako mapa pokladov pre všetkých milovníkov histórie a nadšencov cestovania. Vidieť v ňom môžete desiatky neuveriteľných, no zároveň reálnych miest, kam sa turisti ľahko dostanú. Obľúbená postava Roberta Langdona, ktorého si zahral Tom Hanks, sa po filme Da Vinciho kód tento raz presúva do Vatikánu, kde sa snaží zastaviť útoky na kardinálov a na pápeža.

anjeli a demoni

Majstrovsky prepracovaná Sixtínska kaplnka vo Vatikáne. Slová nestačia, treba vidieť.

Počas svojho pátrania prejde najstaršie a najznámejšie miesta v Ríme. Jeho kroky vedú k starobylému Pantheonu, do Sixtínskej kaplnky, na Námestie svätého Petra a do priľahlej baziliky, zastaví sa aj pri obľúbenej Fontáne di Trevi a zamieri aj do ohromujúceho zámku St. Angelo. Filmy podľa kníh Dana Browna sú naozaj populárne a lepšiu reklamu si Rím snáď ani nemohol priať.

 

9. Statočné srdce - Škótsko

Historický film o škótskom národnom hrdinovi Williamovi Wallacovi, ktorý bojoval za nezávislosť, bol skoro celý natočený v jeho domovine. Filmárom učarovala predovšetkým vysočina Highlands v okolí jazier Loch Leven a Glen Coe.

statocne srdce filmova lokalita

Škótsky hrad Eilean Donnan sa objavil aj vo filme Statočné srdce.

Dedinku, v ktorej sa William narodil, však museli postaviť. Vybrali si na to údolie Glen Nevis na úpätí hory Ben Nevis, čo je vlastne najvyšší vrch na britských ostrovoch. Ak sa vydáte do týchto nádherných zelených končín, určite to neoľutujete a budete to považovať za jeden z vašich top tripov v živote.

 

10. Zamilovaný Shakespeare – Veľká Británia

Zamilovaný Shakespeare je jeden z najromantickejších filmov, aký kedy vznikol. Ako inak, natáčalo sa po celej Veľkej Británii, v Shakespearovom rodisku. Domovom filmovej Violy, ktorú stvárnila krásna Gwyneth Paltrow, sa stal zámok Broughton v Banbury v Oxfordshire.

zamilovany shakespeare filmova lokalita

Zámok Broughton v Oxfordshire, kde sa zamiloval Shakespeare.

Málokto však vie, že kvôli natáčaniu museli k zámku provizórne „pristavili“ balkón, kde sa odohráva jedna z najznámejších scén vôbec. Od roku 1998 sem teda prichádzajú masy turistov, ktorým sprievodcovia rozprávajú nesmrteľný príbeh lásky, ktorý bude žiť na večné veky.

 

11. Gladiátor – Maroko

Ak sa povie gladiátor, veľa ľudí si predstaví rímske koloseum v Taliansku. Pravdou však je, že rovnomenný film sa natáčal z veľkej časti v Maroku. Nie je to však úplne „bočák“, ako by sa možno na prvý pohľad zdalo, pretože v tejto krajine sa v minulosti nachádzala rímska provincia Zuccabar, kde vychovávali zo zajatcov slávnych gladiátorov.

gladiator filmova lokalita

Ksar Ait Ben Haddou v marockom pohorí Atlas je od roku 1987 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

A dnes v tejto provincii sídli takzvaný marocký Hollywood s obrovskými nahrávacími štúdiami Atlas. Tie sa nachádzajú za mestom Ouarzazate a určite sa sem oplatí prísť. Rozhodne však nevynechajte opevnené sídlo Ait Ben Haddou v južnom Maroku, ktoré vás vďaka svojej unikátnosti naozaj vráti v čase späť. A že vám je toto miesto naozaj povedomé? Niet divu, pretože tu točili aj mnohé ďalšie známe filmy ako Múmia či populárny seriál Hry o tróny.

 

12. Polnočný expres – Istanbul, Turecko

Mladý Američan sa snaží prepašovať cez hranice hašiš, no chytia ho a zavrú do väzenia v Turecku na 30 rokov. Za mrežami musí znášať každodenné mučenie a ponižovanie a vôbec netuší, či raz ho pustia na slobodu. Toto je skutočný príbeh Billyho Hayesa, ktorý sa rozhodol napokon utiecť a ktorý o svojom živote napísal knihu.

polnocny expres filmova lokalita

Byzantský chrám Hagia Sofia v Istanbule.

Scény z väzenia sa síce natáčali na Malte v pevnosti Saint Elmo, no vo filme si môžete vychutnať aj zábery na turecký Istanbul či úžinu Bospor, uvidíte však aj nádhernú Modrú mešitu a chrám Hagia Sofia, ktorý je jednou z najznámejších sakrálnych stavieb sveta.

 

13. Skyfall – Turecko či Škótsko

A v tureckom Istanbule sa natáčal aj celovečerný film James Bond: Skyfall. Daniel Craig ako legendárny agent 007 začína film naháňačkou na motorkách po strechách námestia Eminonu, pričom prejdú cez známy istanbulský Grand Bazaar.

skyfall filmova lokalita

Grand Bazaar v Istanbule.

Zaujímavosťou, žiaľ, nepríjemnou, je to, že jeden z kaskadérov spadol na motorke a podarilo sa mu pritom rozbiť historické sklo staré viac ako 300 rokov. Nuž, túto krásu tam už neuvidíte a verte či nie, nahrávacia spoločnosť za tento prešľap musela zaplatiť nehorázne vysokú sumu.

V každom prípade, snímka stojí za to a okrem Turecka sa natáčala aj v Anglicku, Japonsku, v Číne a v Škótsku. A práve scéna zo Škótska zaujala mnohých divákov, ktorí sa pýtali, kde sa to dokonalé miesto nachádza? Filmári napokon dali odpoveď – vyraziť treba do Glencoe (Glen Etive).

skyfall filmova lokalita

Na tomto mieste v Škótsku, známom ako Glencoe, sa točil aj film James Bond: Skyfall.

 

14. Forest Gump – USA

Príbeh Foresta Gumpa, ktorého bravúrne stvárnil Tom Hanks, oslovil ľudí po celom svete. Dojemný film sa natáčal najmä v okolí mestečka Beaufort v Južnej Karolíne, no vidieť môžete aj známy pamätník Lincoln Memorial vo Washingtone DC.

povodna lavicka Foresta Gumpa

Pôvodná lavička Foresta Gumpa.

A ak by ste sa chceli posadiť na lavičku, na ktorej Forest rozpráva svoj príbeh komukoľvek, kto je ochotný počúvať, jej repliku nájdete na námestí Chippewa v meste Savannah v štáte Georgia. Originál je v súčasnosti vystavený v Historickom múzeu v Savannah, kde vám s radosťou porozprávajú aj príbeh nezlomného Forresta Gumpa.

 

15. 127 hodín – Utah, USA

Tento film je jeden z najdesivejších skutočných príbehov, aký bol kedy sfilmovaný. Mladík menom Aron Ralston, ktorý bol milovníkom turistiky, sa ocitol v pasci v kaňone, kde mu balvan privalil ruku. Trvalo mu 127 hodín, kým sa odhodlal k radikálnemu riešeniu.

127 hodin filmova lokalita

Panoramatický výhľad mladého turistu na červené pohoria pri meste Moab v americkom štáte Utah.

Jeho príbeh sa odohráva na mieste zvanom Blue Canyon v americkom štáte Kalifornia. Filmári si však vybrali okolie mestečka Moab v štáte Utah, kde nájdete jedinečné červené skalné útvary a kaňony vhodné na natáčanie. Niet preto divu, že tu vznikli aj mnohé scény k filmom Lone Ranger, Star Trek či Mission Impossible II.

Ak sa však vydáte za týmito krásnymi scenériami, vyvarujte sa chyby, akú spravil Aron: Nikdy necestujte sami a keď už, dajte vedieť svojim blízkym, kam sa chystáte a koľko vám turistika bude približne trvať!

 

16. Pláž – Thajsko

Filmová turistika môže byť požehnanie, ale aj prekliate. Svoje by o tom vedel rozprávať malý ostrov Koh Phi Phi Leh v Thajsku, ktorý sa v roku 2000 preslávil vďaka filmu Pláž. Hlavnú postavu si zahral slávny herec Leonardo DiCaprio. Vo filme našiel záhadnú mapu a vďaka nej prenikol na malý ostrov s osamelou komunitou, ktorá predstavuje akýsi skrytý raj na zemi izolovaný od vonkajšieho sveta.

film plaz filmova lokalita

Zátoka Maya na ostrove Koh Phi Phi Leh v Thajsku bola donedávna preplnená turistami.

Tyrkysová voda a strmé vápencové útesy v zátoke Maya boli také neuveriteľne krásne, že okamžite inšpirovali celú generáciu cestujúcich vydať sa do Thajska, aby tu našli kúsok svojho raja. Spočiatku to tak aj bolo, no príliv turistov toto magické miesto doslova zdevastoval. Hory odpadkov, hukot motorových člnov, no najmä zdevastované koraly napokon kompetentných donútili toto miesto uzavrieť. Na ostrove však nájdete aj ďalšie nádherné pláže, ktoré stojí za to preskúmať.

 

17. Avatar – Čína

Sci-fi, fantasy, ekológia, ekonomické záujmy a k tomu „kopa“ Oscarov. Aj taký je film Avatar, ktorý sa odohráva v prostredí novoobjavenej planéty Pandora s divokrásnou vegetáciou. Filmová scenéria však bola inšpirovaná skutočnými miestami, a to predovšetkým v Číne.

avatar filmova lokalita

Plávajúce hory v čínskom národnom parku Zhangjiajie inšpirovali aj filmových tvorcov.

Príroda na Pandore nápadne pripomína národný park Zhangjiajie v provincii Hunan, ktorý je známy svojimi neuveriteľne vysokými piliermi pieskovcového kremeňa, pričom hory vytvárajú dojem, akoby plávali.

S novým prílivom turistov, ktorých je v Číne požehnane, tu boli vybudované nové turistické chodníky, ale aj šialený sklenený most, ktorý vyvoláva paniku u väčšiny ľudí.

 

18. Tomb Raider – Kambodža

Zdanlivo opustené kamenné chrámy so sochami a chodníkmi, ktoré sú prerastené koreňmi banánovníka a priam nasiaknuté históriou. Chrámový komplex Angkór Vat z 12. storočia sa nachádza v Kambodži a dnes je to jedno z najznámejších miest v celej juhovýchodnej Ázii. A vďaka filmu Tomb Raider sa dostal aj do svetla reflektorov.

tomb raider filmova lokalita

Jedinečný chrámový komplex Angkór Vat z 12. storočia v Kambodži.

Laru Croft si zahrala svetoznáma herečka Angelina Jolie, ktorá si Kambodžu doslova zamilovala. Uchvátili ju priestory Angkor Thom a chrámu Bayon, kde nájdete ikonické usmievajúce sa tváre vytesané do skál. Krajina je cenovo dostupná pre turistov a nájdete tu ohromujúce scenérie. Jeden či dva dni vám však na tento jedinečný chrámový komplex rozhodne stačiť nebudú.

 

19. Pamäti gejše – Japonsko

Malú deväťročnú Chiyo rodina predá do otroctva, aby sa z nej jedného dňa stala najslávnejšia gejša. Taký je príbeh Pamäti gejše, ktorý vyšiel knižne a stal sa takým trhákom, že zanedlho bol aj sfilmovaný.

pamati gejse filmova lokalita

Japonská gejša v starobylých uličkách mesta Kjoto počas obdobia rozkvitnutých sakúr.

Väčšina scén bola natočená v slnečnej Kalifornii. Tvorcovia vša vedia, že pravú atmosféru sveta gejší dokáže zachytiť iba historické japonské mesto Kjóto. Filmári natočili nádherné okije a ich červené brány či miestny chrám Kiyomizudera. Svet plný tradícií sem prilákal ľudí zo všetkých končín a ešte aj dnes sa treba pripraviť na to, že tu nájdete množstvo turistov. Pohľad na zakvitnuté jarné čerešne, pod ktorými stojí gejša v nádhernom kimone, však rozhodne stojí za to.

 

20. Nosferatu – Slovensko

Aj naša krajina má svoju svetoznámu filmovú lokalitu. Je ňou Oravský hrad, kde vznikol kultový film Nosferatu, ale aj mnohé ďalšie snímky. Nemecký nemý film sa tu natáčal v roku 1922 a vznikol na motívy svetoznámeho románu Dracula od Brama Stockera.

nosferatu filmova lokalita

Aj Oravský hrad na Slovensku je svetový.

Takže žiadna Transylvánia, ale Slovensko a v tomto prípade poriadne desivé. A zaujímavosťou je, že sa vo filme ako komparz objavilo viacero miestnych obyvateľov. Takže hop sa, hor sa, na Oravu vydajte sa! 

Súvisiace články
pred 1 rokom 87048 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85280 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82791 videní | 6 minúty čítania