Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 4258 videní | 6 minúty čítania

Top 7 výletov, ktoré treba podniknúť počas dovolenky na Severnom Cypre

Top 7 výletov, ktoré treba podniknúť počas dovolenky na Severnom Cypre
Pozrite sa, ktoré miesta by ste počas dovolenky na Severnom Cypre určite nemali vynechať.

Sever alebo juh? To je otázka, ktorú si kladú mnohí dovolenkári pred cestou na Cyprus. Kým jeho južná časť je mimoriadne turisticky rozvinutá, tá severná vás uchváti nedotknutou prírodou, fascinujúcimi pamiatkami aj menším počtom ľudí. Pozrite sa, ktoré miesta by ste počas dovolenky na Severnom Cypre určite nemali vynechať.

 

1. Kyrenia

Kyrenia je kultúrne a hospodárske centrum Severného Cypru. Nádherné, dýchajúce históriou a pravou dovolenkovou atmosférou. Niet teda divu, že je považovaná za akési centrum cestovného ruchu. 

Nenájdete tu len množstvo hotelov či pamiatok, ale aj nádherný historický prístav, v blízkosti ktorého to žije cez deň aj v noci. Lemujú ho kaviarne, bary a reštaurácie, kde môžete ochutnať tradičné miestne jedlo a zažiť tak pravú domácu atmosféru.

carovne turisticke mesto kyrenia

Kyrenia je čarovná cez deň aj v noci.

Najvyhľadávanejším miestom však už celé stáročia zostáva hrad, ktorý drží ochrannú ruku nad prístavom aj celým mestom. Jeho základy položili Rimania v 1. storočí nášho letopočtu, no svoju finálnu podobu získal až v 15. storočí. Za benátskymi hradnými múrmi sa nachádza kostol sv. Juraja, kráľovské príbytky, byzantská kaplnka či francúzske pivnice. Obdivovať tu tak môžete akúsi zmes architektonických štýlov.

hrad v kyrenii je najvyhladavanejsia pamiatka v meste

Hrad v Kyrenii patrí medzi najvyhľadávanejšie pamiatky v meste.

Pevnosť na úpätí mora v minulosti slúžila predovšetkým na obranu ostrova pred arabskými pirátmi, čo dokumentuje aj miestne múzeum. A práve tam nájdete obrovský unikát – loď, ktorá sa potopila 300 rokov pred Kristom, a je teda vôbec najstarším plavidlom, aké sa podarilo vytiahnuť z morského dna. Takže ak máte radi rôzne rarity, využite svoj čas aktívne a navštívte v Kyrenii tamojší hrad.

 

2. Kláštor Bellapais

Na svojich potulkách v okolí Kyrenie by ste určite nemali vynechať ani kláštor Bellapais, ktorý pochádza z 13. storočia. Turisti majú toto miesto naozaj v obľube, pretože krásna budova v gotickom štýle, jej atmosféra a priľahlé okolie pôsobia ako oáza pokoja.

klastor bellapais, ktory ma goticku architekturu

Priečelie kláštora Bellapais s gotickou architektúrou.

Raz do roka je tu však nezvyčajne rušno. V bezprostrednej blízkosti kláštora sa totiž už tradične koná obrovský kultúrny festival, kde môžete stretnúť stovky umelcov a vypočuť si desiatky hudobných interpretov. Ak teda chcete mať naozaj nezabudnuteľný zážitok, príďte sem práve počas festivalu Bellapais (máj až jún).

ruiny klastora bellapais, ktore aj dnes posobia monumentalne

Ruiny kláštora pôsobia ešte aj dnes monumentálne.

 

3. Hrad sv. Hilariona

Neďaleko od Kyrenie natrafíte ešte na jedno zaujímavé miesto – hrad sv. Hilariona. Podľa legendy obýval vrchol skaly v dávnych dobách pustovník, ktorý utiekol na Cyprus po tom, ako Arabi dobyli Svätú zem.

najskor to bola pustovna, neskor hrad a teray turisticka destinacia

Najskôr pustovňa, neskôr hrad a teraz turistická destinácia.

Hrad bol vybudovaný v troch úrovniach a nahor vedú veľmi strmé schody. Určite sa však oplatí absolvovať túto kľukatú cestu, pretože na vás čaká nádherný panoramatický výhľad na Kyreniu a jej priľahlé okolie.

miesto, z ktoreho je nadherny vyhlad na cely severny cyprus

Z tohto miesta budete mať Cyprus ako na dlani.

 

4. Korytnačia pláž

Korytnačie pláže nájdeme po celom svete – niektoré sú naozaj známe, iné menej. A práve medzi tie menej frekventované patrí aj korytnačia pláž Alagadi na severe Cypru.

korytnacia plaz Alagadi

Korytnačia pláž Alagadi patrí medzi najzaujímavejšie miesta na severe Cypru.

Dlhú pieskovú pláž navštevujú najmä miestni, no v lete tu pribúda aj zopár turistov, ktorí pozorujú korytnačky počas kladenia vajíčok a vtedy, keď sa ich mláďatá vydávajú na ďalekú cestu Stredomorím. Fascinujúce – to jednoducho musíte vidieť.

 

5. Famagusta

Na severovýchode ostrova sa nachádza mesto Gazimagusa, historicky skôr známe ako Famagusta. A ani táto lokalita by na vašom turistickom itinerári rozhodne nemala chýbať.

Počas stredoveku bola Famagusta najvýznamnejším prístavným mestom celého ostrova. A keďže obchodníci tadiaľto prepravovali v rámci Hodvábnej cesty svoj tovar, Famagusta bola súčasne vstupnou bránou do západnej Európy.

stara a nova amagusta, ktora ma skvelu atmosferu

Stará aj moderná – Famagusta si vás svojou atmosférou rýchlo získa.

Mesto bolo teda naozaj významné, o čom svedčí aj dodnes zachované vonkajšie opevnenie. Vo svojich počiatkoch síce nebolo až také mohutné, no Benátčania ho zabezpečili tak, aby odolalo aj osmanskej delostreleckej paľbe. 

Určite by ste nemali vynechať ani baštu Martinengo, ktorá je na Severnom Cypre považovaná za jeden z najlepších príkladov vojenskej architektúry zo 16. storočia.

mury famagusty a vyznamny pristav

Mestské múry Famagusty a významný prístav.

V meste nájdete aj unikátnu Mešitu Laly Mustafy paši, ktorá dodnes pripomína veľkolepé francúzske chrámy. Pôvodne to bola rímskokatolícka katedrála sv. Mikuláša, ktorú postavili koncom 14. storočia. Približne o dvesto rokov neskôr sa však dostala do rúk Osmanov, ktorí si ju po bombardovaní prisvojili. Tento útok, rovnako ako zemetrasenia, ju ale poškodili, pričom jej dve veže neboli doteraz obnovené.

kedysi katedrala, dnes je to vsak mesita

Kedysi katedrála, dnes mešita.

 

6. Antické mestá Salamis a Soli

Salamis sa nachádza na východnom pobreží a patrí medzi najvýznamnejšie a najzaujímavejšie miesta na Severnom Cypre. Mesto založili okolo 12. storočia pred naším letopočtom a jeho existencia trvala dovtedy, kým ho nezničili arabské nájazdy, zemetrasenie a prívalová vlna. Našťastie, aj dnes tu nájdete pozostatky mesta v podobe starovekých rímskych stavieb.

ruiny v meste salamis

Ruiny v niekdajšom meste Salamis.

Menej okázalo, no rovnako krásne pôsobí staroveké mestečko Soli na severozápade ostrova. Jeho dejiny siahajú do 6. storočia pred naším letopočtom a spájajú sa s najmä Rimanmi. Nájdete tu divadlo, pozostatky baziliky, mozaiky aj zvyšky honosnej fontány, ktorá bola kedysi postavená ako prejav úcty bohyni Afrodite.

kedysi sa tu odohravalo divadlo, dnes su to vsak uz len kamene

Kedysi sa tu odohrávalo veľké divadlo, dnes sú tieto kamene len spomienkou na veľkú slávu.

 

7. Polostrov Karpas

Čerešničkou na záver je polostrov Karpas, ktorý je regiónom mnohých tvárí. Oddýchnuť si môžete vo vychytených letoviskách ako Crystal Rocks, Vuni Palace či Elexus Resort. Nájdete tu aj rozprávkovú Golden Beach s nádherným pieskom, ktorá je všeobecne považovaná za to najkrajšie plážové miesto na celom Cypre.

golden beach je ta najkrajsia plaza na cypress

Golden Beach je tá najlepšia pláž na Cypre. A tiež ju nájdete na severe ostrova.

V týchto končinách si však poľahky nájdete aj svoju vlastnú rozprávkovú pláž, kde si budete môcť vychutnať nikým nerušené chvíle. Karpas je totiž známy tým, že má kilometre nedotknutých pláži. Tie vyvolávajú dojem, akoby sa zastavil čas. A čo viac si môže človek priať na svojej dovolenke snov?

 

 

Dovolenka snov s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 87053 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85287 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82793 videní | 6 minúty čítania