Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 9189 videní | 11 minúty čítania

Spoznajte krásy gréckych ostrovov 3: Lesbos, Ikária, Naxos, Iós

Spoznajte krásy gréckych ostrovov 3: Lesbos, Ikária, Naxos, Iós
Pokračujeme treťou časťou našej série o najznámejších gréckych ostrovoch, v ktorej vám ukazujeme ich jedinečnosť.

Pokračujeme treťou časťou našej série o najznámejších gréckych ostrovoch, v ktorej vám ukazujeme ich jedinečnosť. Tentokrát zavítame na ostrovy Lesbos, Ikária, Naxos a Iós. I keď sú pre bežného Európana menej známe, majú čo ponúknuť aj tomu najnáročnejšiemu cestovateľovi.

 

Lesbos, ostrov najlepšieho gréckeho ouza

Vedeli ste, že ostrov Lesbos je jedným najvychýrenejších producentov vynikajúceho gréckeho olivového oleja a destilátu ouzo? Navyše sa môžete prejsť pomedzi 20 miliónov rokov starý skamenelý borovicový les a objaviť históriu, ktorá siaha až k preslávenej lyrickej poetke Sapfó.

grecke ostrovy lesbos

 

Po turistickom chodníku okolo skamenelého lesa Sigri

Na severe ostrova Lesbos, v oblasti menom Sigri, prekvitá horská turistika. Táto časť ostrova poskytuje milovníkom hôr dokonalý útek pred preplnenými prímorskými mestečkami v údolí.

grecke ostrovy vrch olymp

Pokorte horu Olymp, najvyšší vrch ostrova, a cestou nadol sa prechádzajte pomedzi skamenelé borovice a iné rastliny staré 20 miliónov rokov. Sú dôkazom toho, že Lesbos vyvrel z morského dna po sopečnej erupcii, ktorá bola na ostrove v minulosti veľmi aktívna.

grecke ostrovy cesta na vrch olymp

 

Zájdite do hlavného mesta Mytiléne

Mytiléne je hlavným mestom Lesbosu a zároveň najvýznamnejším dopravným uzlom, ktorý spája ostrov s okolitou pevninou.

hlavne mesto lesbosu mytilene

Sídli tu biskup pravoslávnej cirkvi a nad mestom vyčnieva mohutná pevnosť Mytiléne, z ktorej počas stredoveku obyvatelia Lesbosu bojovali proti vpádu Turkov.

V hlavnom meste si okrem histórie užijete aj pestrý nočný život, skvelé jedlo a ouzo, pravdepodobne jedno z najlepších, aké sa v Grécku vyrába.

siesta v hlavnom meste lesbosu mytilene

Zo svojho turistického itineráru určite nevynechajte ani neďalekú dedinku Eftalou, kde môžete obdivovať architektúru starobylého rímskeho akvaduktu. Navyše sa v Eftalou môžete ponoriť do blahodarného termálneho prameňa, ktorý toto mestečko preslávil v celom okolí.

mytilene grecko

 

Po stopách poetky Sapfó

Táto najslávnejšia a najobľúbenejšia poetka starovekého Grécka žila a tvorila v hlavnom meste Lesbosu Mytiléne. Tu založila dievčenskú školu, ktorá uctievala hudbu a poéziu bohyne lásky Afrodity.

socha sapfo grecke ostrovy lesbos

Sapfó sa preslávila básňami plných lásky a vrelých citov, ktoré vyznala svojim žiačkam, ako aj nádhernými svadobnými básňami a hymnami.

Svoju básnickú tvorbu komponovala v starom gréckom nárečí, ktoré bolo za čias rímskej okupácie veľmi ťažko pochopiteľné, a preto sa z jej tvorby v latinčine uchoval len zlomok.

Jej diela uctievali takí velikáni doby, ako boli Platón, Solón, Antipatros a Lúkianos.

 

Najkrajšie pláže Lesbosu

Pláž Skala Eressos

Pláž na západnej strane ostrova Skala Eressos, ponúka návštevníkom krásnu piesočnatú pláž a možnosť prenajať si slnečník a ležadlo pri mori za poplatok.

plaz skala eressos lesbos grecko

V okolí pláže nájdete skvelú občiansku vybavenosť. Blízkosť mesta s množstvom barov a reštaurácií ponúka naozaj pestrý nočný život.

 

Pláž Agios Isidoros

Priezračné more a priľahlá pláž pri dedinke Agios Isidoros je jednou z najkrajších na ostrove.

plaz agios isidoros lesbos grecko

Zdroj: Frini.eu

V okolí nájdete niekoľko výborných reštaurácií a barov. Agios Isidoros je vhodná pre páry aj rodiny s deťmi, pretože má pokojnejší charakter.

 

Pláž Tsonia

Táto pláž je vhodná najmä pre ľudí, ktorí hľadajú relax. Vietor tu nefúka tak silno ako v západnej časti ostrova, takže more nájdete takmer bez vĺn.

Zdroj: Tripadvisor.com

V okolí sa nachádza niekoľko kaviarní a reštaurácií, kde si pochutíte na domácich pokrmoch a nápojoch.

 

Ikária, najstarší ostrov na Zemi

grecke ostrovy ikaria

Keď tvrdíme, že ostrov Ikária je najstarší na svete, na mysli nemáme jeho geologický vek, ale obyvateľov, ktorí sú oficiálne najdlhšie žijúcimi ľuďmi na planéte. Ich recept na dlhý život je jednoduchý – žiadne starosti, dlhý pobyt na slnku, pravidelné pitie červeného vína a jedlá z rýb.

 

Kláštor Osias Theoktistis a najsilnejšie červené víno v Grécku

Pri návšteve Ikárie sa zastavte v krásnom gréckokatolíckom kláštore Osias Theoktistis, ktorý je už mnohé storočia zasvätený svätému Theoktistisovi z Lesbosu.

Neďaleko kláštora sa nachádza kaplnka Theoskepasti, ktorá je zaujímavá najmä svojou polohou. Vytesali ju totiž do obrovskej skaly.

kaplnka theoskepasti ikaria grecko

V kaplnke nájdete pozostatky svätého Theoktistisa a úžasný výhľad na okolitú krajinu.

Obyvatelia ostrova v minulosti uctievali aj boha vína a hier Dionýza. Niet sa preto čomu čudovať, že sa tu na ostrove vyrába jedno z najsilnejších a najlepších červených vín v Grécku.

vino grecko

Ostrovania si do svojho vína pridávajú aj kúsok vody. Tá mu dodá väčšiu zamatovosť na jazyku a pritom nepokazí jeho chuť.

 

Navštívte očarujúce mestečko Evdilos

Ak budete na Ikárii, určite nepremeškajte návštevu Evdilosu, druhého najväčšieho mesta na ostrove, ktorého názov sa voľne prekladá aj ako “očarujúci”.

mesto evdilos ikaria grecko

V Evdilose nájdete rušný prístav, výborné taverny a kaviarne, azúrovomodré more i dychberúce výhľady na okolitú prírodu a západ slnka.

 

Najkrajšie pláže Ikárie

Pláž Seychelles

Tyrkysové more, skaly ako z mesiaca a biely piesok na vás čakajú na pláži Seychelles. Je pravdepodobné, že kým sa na ňu dostanete, trochu sa zadýchate, pretože leží približne 300 metrov nahor strmým chodníkom, no výsledok bude stáť za to.

plaz seychelly ikaria grecko

Pláž nie je občiansky vybavená a najbližšie mesto Manganitis sa nachádza 4 kilometre na západ. Preto si so sebou nezabudnite priniesť potrebnú vodu, jedlo a slnečník.

 

Pláž Nas

Pláž Nas sa nachádza pri rovnomennom mestečku, len pár stoviek metrov chodníkom na západ.

Je to menšia pláž, obklopená morom a jazierkom, a je veľmi pokojná. Obľúbili si ju aj nudisti, ktorých tu môžete stretnúť naozaj mnoho.

plaz nas ikaria grecko

Pláž nie je občiansky vybavená, vchod do mora je mierne strmí, a preto ju neodporúčame rodinám s malými deťmi. Voda je však ideálna na potápanie a uvidíte tu jeden z najkrajších západov slnka na ostrove.

 

Naxos, ostrov Ariadny a Dionýza

grecke ostrovy naxos

Na najväčšom ostrove súostrovia Kyklady môžete nazrieť do histórie spojenej s bohom Zeusom a poriadne sa vyšantiť vo vlnách na západnej strane ostrova.

 

Do hlavného mesta cez Apollónovu bránu

Hlavné mesto Naxos dominuje východnému pobrežiu ostrova a rozkladá sa navôkol najpopulárnejšej miestnej pláže Agios Georgios.

Je to moderná metropola a prístav v jednom. Nájdete tu rušný nočný život i pokojné zákutia na oddych.

hlavne mesto chora naxos grecko

Blízko prístavu leží ostrovček Palatia, na ktorom sa nachádzajú ruiny nedokončeného Apollónovho chrámu, z ktorého sa zachovala už len mramorová vstupná brána. Ak sa cez ňu pozriete z dobrého uhla, uvidíte “priečelie” hlavného mesta Chóra ako na dlani.

palatia grecko

O Palatii sa tvrdí, že tu opustil bájny hrdina Théseus svoju milenku Ariadnu po tom, čo ju zachránil z Minotaurovho labyrintu na Kréte.

 

Ostrovania zbožňovali veselého boha Dionýza

Ikária nebola jediným ostrovom v Grécku, ktorý uctieval boha Dionýza. Obyvatelia Naxosu ho zbožňovali taktiež, a preto mu 5 km na sever od hlavného mesta Chóra vybudovali a zasvätili chrám.

Nezostalo len pri jednom chráme. Do konca Mykénskej éry pribudli na ostrove ďalšie tri, zasvätené výlučne Dionýzovi. Zdroj: Tripadvisor.co.uk

Podľa legendy sa na ostrove Naxos mladý Dionýzos zamiloval do odvrhnutej Ariadny, s ktorou sa napokon zosobášil a povýšil ju na bohyňu.

 

Za vlnami na západný breh ostrova

Aj keď sa ostrov Naxos považuje za skvelú destináciu pre rodiny s deťmi a zamilované páry, na svoje si tu prídu aj vyznávači extrémnych vodných športov.

suostrovie kyklady grecko

Súostrovie Kyklady je jedno z najveternejších území v Stredozemnom mori, a preto sa tu darí najmä windsurfingu a kitesurfingu.

Ak plánujete návštevu ostrova hlavne za účelom “chytania vĺn”, zamierte na západné pobrežie, ktoré je na jazdu na doske ako stvorené.

pobrezie plaze plaka naxos grecko

Na západnom pobreží nájdete aj jednu z najdlhších pláží ostrova, takmer 6,5 km dlhú pláž Plaka.  

 

Najkrajšie pláže Naxosu

Pláž Agios Prokopios

Najnavštevovanejšia pláž ostrova ponúka na obdiv biely piesok. Pozvoľný vstup do vody je vhodný hlavne pre rodiny s malými deťmi a krištáľovo čisté more, kam len oko dovidí, poteší snáď každého.

plaz agios prokopios naxos grecko

Agios Prokopios je vybavená slnečníkmi a ležadlami, ktoré sú dostupné na prenájom za poplatok. Západná časť pláže je zameraná hlavne na oddych, bez možnosti občerstvenia či nákupov v okolitých stánkoch.

 

Pláž Mikri Vigla

Akčnejšia pláž, nachádzajúca sa na západnej strane ostrova, ponúka návštevníkom možnosť vyskúšať si na vlastnej koži extrémne vodné športy.

plaz mikri vigla naxos grecko

V blízkosti nájdete aj mestečko s rovnakým názvom, kde si môžete zájsť na obed či večeru a nasávať atmosféru ostrovného Grécka pri poháriku domáceho vína a syru.

 

Iós – kykladské Santorini

grecke ostrovy ios

Chcete na dovolenke zažiť nikdy nekončiacu párty? V tom prípade sa vyberte na ostrov Iós. Okrem nočných barov objavíte aj jeho slávnu históriu, miestny syr, idylické biele dedinky a prekrásnu scenériu navôkol.

 

Najvychýrenejšie nočné bary nájdete v Chóre

Za zábavou sa určite vyberte do hlavného mesta Chóra, kde v zapadnutých tmavých uličkách a baroch nájdete tú pravú dovolenkovú párty.

hlavne mesto chora ios grecko

V Chóre si do sýtosti užijete hudbu, reštaurácie, koktejly i pulzujúcu atmosféru hlavného mesta.

Nájdete tu aj sláve veterné mlyny, ktoré stoja na stráži nad mestom. Vyberte sa k nim pár minút pred zotmením a zažijete tu jeden z najkrajších západov slnka na ostrove.

 

Scenéria na bielych útesoch vás okúzli

Za strmými bielymi útesmi, ktoré sa zvažujú do mora, a snehobielymi domčekmi s modrými kupolami teda nemusíte jazdiť na turistami preplnené Santorini.

sceneria egejske more ios grecko

Iós, podobne ako jeho slávny brat, ponúka návštevníkom nezabudnuteľné scenérie na pozadí tyrkysovomodrého Egejského mora, a to najmä pri západe a východe slnka.

 

Miesto Homérovej smrti

Mnohí pravdepodobne netušili, že najslávnejšiemu básnikovi starovekého Grécka Homérovi predpovedal prorok predčasnú a nedobrovoľnú smrť, ktorá ho postihne, ak vstúpi na ostrov Iós.

homer grecko

Nedbajúc na varovanie sem pricestoval hľadať informácie o svojej matke Clymene, no následkom nešťastného pádu tu po pár dňoch naozaj zomrel.

hrob homera grecko

Hrobku s jeho pozostatkami nájdete na najsevernejšom cípe ostrova, na vrchu Plakoto.

 

Najkrajšie pláže ostrova Iós

Pláž Mylopotas

Pláž Mylopotas leží pri hlavnom meste Chóra a návštevníkom ponúka biely piesok a výbornú občiansku vybavenosť s množstvom barov, kaviarní a reštaurácií navôkol.

plaz mylopotas ios grecko

Ležadlá a slnečníky sa dajú prenajať za menší poplatok. Na pláž sa dostanete miestnym autobusom alebo 20-minútovou prechádzkou z mesta smerom na juh.

 

Pláž Agia Theodoti

Len 14 km od Chóry na sever leží pokojná pláž Agia Theodoti, ktorá svojim návštevníkom ponúka zlatistý piesok a azúrové more s pozvoľným vstupom.

Ideálne miesto na plávanie, kde si navyše môžete užiť prekrásny západ slnka. Už klasicky tu nájdete aj slnečníky s ležadlami na prenájom, niekoľko kaviarní a jednu tavernu. Idete? :-)

 

 

Spoznávaj Grécko s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 87053 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85288 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82793 videní | 6 minúty čítania