Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 12120 videní | 17 minúty čítania

Spoznajte krásy gréckych ostrovov 2: Kefalónia, Kos, Santorini, Mykonos

Spoznajte krásy gréckych ostrovov 2: Kefalónia, Kos, Santorini, Mykonos
Pokiaľ ste si doposiaľ nevybrali tohtoročnú dovolenkovú destináciu, možno práve teraz objavíte tú pravú.

V druhej časti našej série o najznámejších gréckych ostrovoch vám ukážeme krásy, tradície a skryté zákutia ďalších gréckych ostrovov – Kefalónie, Kosu, Santorini a Mykonosu. Pokiaľ ste si doposiaľ ešte nevybrali tohtoročnú dovolenkovú destináciu, možno práve v tomto článku objavíte tú pravú.

grecke-ostrovy

 

Kefalónia - ostrov divokých koní

kefalonia-ostrov-divokych-koni

 

Dedinky Assos a Fiscardo

Svet ako z pohľadnice objavíte v tradičných kefalónskych dedinkách Assos a Fiscardo. Obe zostali takmer nedotknuté po obrovskom zemetrasení z roku 1953, ktoré položilo na lopatky prakticky celý ostrov.

Pokojná dedinka Assos sa nachádza na severe a ponúka nádhernú scenériu staršej iónskej a modernej architektúry na pozadí tyrkysovomodrého mora.

Priamo v dedine sa nachádza prístav, v ktorom kotvia tradičné rybárske loďky a niekoľko malebných pláží, na ktorých si môžete v pokoji vychutnávať pohľad na okolitú krajinu a priezračné more.

kefalonia-dedinka-assos-rybarstvo

Zdroj: Kefaloniaisland.org

 

Na rozdiel od pokojného Assosu, dedinka Fiscardo ponúka návštevníkom skvelý nočný život i denné atrakcie. Bývalá rybárska dedinka sa v posledných rokoch stala kozmopolitným miestom, ktoré jednoducho musíte navštíviť.

kefalonia-dedinka-fiscardo

Fiscardo je známe aj v Hollywoode. Niekoľko scén z tohto mestečka nájdete napríklad vo filme Mandolína kapitána Corelliho. Zdroj: Kefaloniaisland.org

 

Hovorí sa o ňom, že je to najrušnejšie miesto v Iónskom mori. Okrem skvelých taverien a barov tu však nájdete aj krásne vilové domčeky z obdobia, keď bol ostrov obývaný Benátčanmi.

kefalonia-dedinka-fiscardo-vila

 

Na ceste k hore Enos a späť

Na Kefalónii okrem krásnych zátok a malebných dediniek nájdete aj najvyššie položený vrch iónskych ostrovov – horu Enos.

kefalonia-hora-enos

Hora Enos ponúka na obdiv okrem panoramatického výhľadu aj svoje vnútro. Ak sa na ňu vydáte, určite sa zastavte na prehliadku v niektorej z jej jaskýň.

 

Celé územie spadá do regiónu tamojšieho národného parku a cestou na vrchol môžete obdivovať viac ako 400 druhov typickej ostrovnej fauny a flóry.

Ak budete mať šťastie, v údolí narazíte na stádo divokých koní, vzhľadom pripomínajúcich poníkov.

kefalonia-divoke-kone

Zdroj: Gegenwind.dk

 

V minulosti ich miestni obyvatelia využívali na prepravu, no v období po 2. svetovej vojne boli kone nechané napospas svojmu osudu, v dôsledku čoho zdivočeli.

Cestou nadol je takmer povinnou zastávkou návšteva opátstva Agios Gerasimos, ktoré je zasvätené sv. Gerasimosovi, patrónovi celej Kefalónie.

kefalonia-klastor-sv-gerasima

Kláštor by ste mali nájsť otvorený denne od štvrtej do jednej poobede a znovu od pol štvrtej poobede do deviatej večer.

 

Sv. Gerasimos prišiel na ostrov v roku 1555 a život zasvätil opatrovaniu chudobných a zveľaďovaniu okolia.

 

Jaskyňa Melissani, domov morskej nymfy

Úžasný svet sa vám naskytne pri návšteve jaskyne Melissani, v ktorej vás okúzli priezračné more, stovky nástenných stalagmitov a “jaskynné okno” nad hlavou.

Podľa legiend je jaskyňa miestom posledného odpočinku nymfy Melissani, ktorá sa tu z nešťastnej lásky ku gréckemu bohovi Panovi rozhodla ukončiť svoj život.

kefalonia-jaskyna-melissani-doprava

Do jaskyne sa dostanete len na loďke, na ktorú môžete vstúpiť za poplatok 7 €.

 

Maják sv. Teodora

Z dedinky Argostoli sa môžete peši vydať k majáku sv. Teodora, ktorý stojí na blízkom polostrove.

kefalonia-majak-sv-teodora

Maják je obľúbeným miestom zaľúbencov, a to najmä pre krásny výhľad na okolitú krajinu pri západe slnka.

 

Bohužiaľ, po ničivom zemetrasení tu stojí už len jeho replika, no aj tá návštevníkom poslúži na to, aby si vedeli vierohodne predstaviť, ako vyzeral jeho slávny predchodca.

 

3 najkrajšie pláže Kefalónie

Pláž Myrtos

kefalonia-plaz-myrtos

Známa kilometer dlhá pláž s bielymi okruhliakmi a tyrkysovomodrou vodou je právom každoročne oceňovaná modrou vlajkou kvality.

V sezóne tu nájdete k dispozícii ležadlá so slnečníkmi. Po vchode do mora nasleduje strmší zráz, preto si na seba (a hlavne svoje deti) dávajte pri vstupe do vody pozor.

kefalonia-plaz-myrtos-skala

Inak sa bez problémov môžete kochať dokonalosťou pláže, kde si vo večerných hodinách nenechajte ujsť očarujúci západ slnka.

 

Pláž Xi

Táto tri kilometre dlhá pláž je ideálna pre rodiny s deťmi, pretože ponúka pozvoľný vstup do mora s dostatočne širokým priestorom na rôzne plážové hry.

kefalonia-plaz-xi

Zároveň je ideálna aj pre nadšencov vodných športov. Z morského bahna, ktoré tam bežne nájdete, si môžete urobiť masku na tvár či celé telo.

Navyše, piesok pláže Xi je pre svoju červenkastú farbu veľmi zaujímavý.

 

Pláž Skala

Tri kilometre dlhá pláž Skala je jedným z najobľúbenejších oddychových miest návštevníkov Kefalónie.

kefalonia-plaz-skala

Zdroj: Greece.com

 

Počas sezóny si tu môžete prenajať ležadlo so slnečníkom za malý poplatok. Vstup do mora je pozvoľný a pláž je čistá a udržiavaná.

Letisko ostrova Kefalónia: Anna Pollatou airport

Dĺžka letu z Bratislavy: 2 hodiny a 5 minút

Špecifikum: Ak budete na ostrove 16. augusta alebo 20. októbra, určite si nenechajte ujsť slávnostný sprievod na oslavu kefalónskeho obľúbenca svätého Gerasima

Kefalónia s Idem.sk

 

 

Kos - miesto ktoré navštívil bájny Hercules

 

Mesto Kos a jeho historická agora

Po príchode na ostrov Kos si vyhraďte jeden deň na návštevu hlavného mesta Kos. V minulosti bolo mesto dôležitým administratívnym centrom a doteraz je jedným z najrušnejších dopravných a kultúrnych uzlov v Egejskom mori.

Cez palmovú promenádu sa vydajte do pevnosti Neratzia a k rytierskemu hradu z 15. storočia.

Priamo pred vchodom do pevnosti nájdete Hippocratov platan – strom, pod ktorým údajne zasväcoval svojich učňov do základov medicíny.

kos-hippokratov-platan

V blízkosti rušného prístavu objavíte pozostatky historickej agory, sociálneho a kultúrneho centra mesta, ktorá bola postavená približne v 4. storočí pred Kristom. Dodnes je to jedna z najväčších zachovaných agor v celom Grécku.

kos-zachovale-agory

Okrem hlavného námestia s trhom tu obyvatelia starovekého Kosu relaxovali v kúpeľoch, cvičili v antickej telocvični a modlili sa v chrámoch ku svojim bohom.

Navyše, od agory do najznámejšej párty uličky je to len pár desiatok metrov, takže môžete pohodlne skĺbiť kultúru so zábavou.

 

Ochutnajte chlieb z najstaršieho mlyna na ostrove

Je to neuveriteľné, ale v dedinke Antimachia nájdete 250 rokov starý mlyn, ktorý stále funguje. Navštívte drobné múzeum mlynu Mylos tou Papa a zistite, ako žili a pracovali grécki mlynári v 19. storočí.

kos-najstarsi-mlyn

V miestnej pekárni si môžete pochutnať na originálnych výrobkoch z pšeničnej múky, zatiaľ čo vám domáci porozprávajú históriu svojej rodiny, ktorá mlyn spravuje už štyri generácie.

kos-najstarsi-mlyn-produkty

Zdroj: blog.astirodysseuskos.com

 

Na sever od Antimachie sa nachádzajú ruiny pevnosti Pyli z doby bronzovej. Toto miesto je krásnym jednodňovým výletom pre všetkých nadšencov turistiky a histórie.

Navrch k pevnosti to nepôjde tak ľahko, no výhľad a menší počet turistov tam hore zaručuje príjemne strávené chvíle so svojimi vlastnými myšlienkami.

kos-ruiny-pevnosti-pyli

Obyvateľov Pyli zasiahla okolo roku 1820 nákazlivá choroba, na následky ktorej väčšina z nich podľahla. Odvtedy je táto pevnosť neobývaná.

 

Nájdite svoj pokoj v lese Plaka

Neďaleko dedinky Antimachia smerom do oblasti Kefalos leží les Plaka. Medzi hustým píniovým porastom a divo žijúcimi pávmi objavíte pokoj a skvele zrelaxujete od rušných dovolenkových centier.

kos-les-plaka

Les ponúka kilometre vychádzkových chodníkov pozdĺž prírodných vodných prameňov v tieni stromov.

Túto zastávku odporúčame najmä rodinám s deťmi, ktoré okrem pávov môžu obdivovať aj miestne mačičky a korytnačky.

kos-les-plaka-chodnik

 

Najkrajšie pláže ostrova Kos

Pláž Xerokambos

Menšia pokojná pláž v oblasti Kefalos na juhu ostrova s bielym pieskom a priezračnou teplou vodou, v ktorej plávajú malé rybičky, je obľúbenou oddychovou destináciou.

kos-plaz-xerokambos

Zdroj: Tripadvisor.com

 

Počas sezóny ponúka pláž na prenájom slnečníky a ležadlá. V taverne na vrchu kopca nad plážou môžete vyskúšať typické grécke jedlo či dopriať si obedný drink.

 

Pláž Agios Stefanos

Agios Stefanos je mierne skalnatá oblasť a jej pláž sa nachádza blízko zrúcanín starobylého katolíckeho chrámu.

Priamo zo zátoky budete mať krásny výhľad na malý ostrov v obklopení priezračného mora s jediným bielym domčekom uprostred.

kos-plaz-agios-stefanos

Pláž je z jednej strany obklopená zelenou vegetáciou a z druhej strany ju obmýva tyrkysové more.

 

V blízkosti nájdete niekoľko taverien s barmi a na pláži i slnečníky za poplatok. Vstup do mora je plytký a bezpečný.

kos-plaz-agios-stefanos-zrucaniny-chramu

Zrúcaniny katolíckeho chrámu priamo na pláži Agios Stefanos.

 

Pláž Kamari

Túto menšiu pláž v zálive Kefalos obľubujú najmä rodiny s deťmi. Je pokojná, no nájdete tu aj niekoľko malých taverničiek a barov.

kos-plaz-kamari

More je čisté, bez medúz a v blízkosti je možné si zarybárčiť.

kos-plaz-kamari-slnecniky

Slnečníky a ležadlá na pláži si môžete prenajať.

 

Letisko ostrova Kos: medzinárodné letisko Kos

Dĺžka letu z Bratislavy: 2 hodiny a 30 minút

Špecifikum: Na jazere Alikis v západnej časti ostrova môžete počas zimy a na jar sledovať kŕdle ružových plameniakov a ďalších 68 druhov vtáctva, ktoré v tejto oblasti každoročne hniezdia.

Kos s Idem.sk

 

 

Santorini - biely klenot Egejského mora

santorini-biely-klenot-egejskeho-mora

 

Na ceste z Fira do Imerovigli a Oia

Ak sa na ostrov Santorini priplavíte jednou z mnohých výletných lodí, určite zakotvíte v blízkosti Fira.

santorini-hlavne-mesto-firo

Fira je hlavné mesto ostrova a okrem tradičných bielych domčekov, ktoré vyzerajú ako vytrhnuté z katalógu, ponúka svojim návštevníkom aj množstvo reštaurácií, barov, supermarketov a miniatúrnych obchodíkov.

santorini-firo-archeologicke-muzea

Môžete taktiež navštíviť dve archeologické múzeá s artefaktami z počiatku 5. storočia alebo si posedieť na káve na hlavnom námestí .

santorini-potulky-firom

Zatúlajte sa v nádherných bielych uličkách a jednoducho vychutnávajte atmosféru mesta.

 

Fira leží na vrchole 400 metrov vysokého útesu, takže odvšadiaľ budete mať priam dychberúci výhľad na okolie.

Prakticky z každého miesta, kde sa zastavíte, uvidíte nádherné tyrkysové more a jeho neutíchajúcu lodnú dopravu, okolité menšie ostrovčeky i stále aktívnu sopku Nea Kameni.

santorini-sopka-nea-kameni

Z centra mesta sa pešo alebo taxíkom vydajte do mesta Imerovigli. To vám okrem trochu pokojnejšej atmosféry ponúkne aj najvyššie položený výhľad na ostrove, odkiaľ môžete pozorovať najkrajší západ slnka vo svojom živote.

Ak si trúfnete na pešiu, približne štvorhodinovú túru do mesta Oia, odmení vás rozprávkovým pohľadom na typickú santorinskú dedinku, akoby prilepenú na stenu strmého útesu.

santorini-mesto-oia

Oia ponúka dokonalé výhľady na nekonečné Egejské more a určite nič nepokazíte, keď si urobíte svojku s bielomodrým kostolíkom typickým práve pre ostrov Santorini.

santorini-oia-vyhlad

Typické santorinské mestečko Oia, ktoré často vidíme na dovolenkových letákoch cestovných spoločností propagujúcich zájazdy na ostrov Santorini.

 

Na juhu v Perisse

Historické mesto Perissa, ktoré sa nachádza na juhovýchode ostrova je vyhľadávané najmä pre úžasné pláže s čiernym vulkanickým pieskom a hlboké tmavomodré more navôkol.

santorini-historicke-mesto-perissa

O meste sa hovorí, že stojí na ruinách slávneho antického mesta Elefsina.

 

V Perisse nájdete múzeum minerálov s jednou z najväčších fosilných zbierok v celom Grécku.

 

Panoramatický výhľad z vulkánu Nea Kameni

Mnohí možno nevedia, že ostrov Santorini bol v minulosti dokonalého kruhovitého tvaru. Vnútro ostrova sa však pri mohutnej vuklanickej explózii prepadlo do mora a vytvorilo tak 360 metrov hlboké prepadlisko zaliate morom.

santorini-vyhlad-na-nea-kameni

Ak dostanete chuť preskúmať neďaleký vulkán Nea Kameni, trčiaci priamo z vôd tohto prepadliska, naskočte na jednu z mnohých lodiek plaviacu sa k jeho prístavu Erinia.

santorini-cesta-na-nea-kameni

Odtiaľ sa vydajte chodníčkom na vrchol stále aktívnej sopky a užite si trochu iný pohľad na náprotivný ostrov Santorini a celú zátoku.

santorini-cesta-na-vrchol-nea-kameni

Cestou na vrchol vulkánu Nea Kameni.

 

Potápanie pri Palia Kameni

Z Nea Kameni je to len na skok k ostrovu Palia Kameni, kde si môžete dopriať vyživujúci kúpeľ vo vulkanickom bahne či termálnom prameni s teplotou vody od 30 do 35 stupňov Celzia.

Pre dobrodružnejšie povahy ponúkajú miestne cestovky aj možnosť ponoru priamo k vyvierajúcemu termálnemu prameňu či vraku lode z druhej svetovej vojny v 33-metrovej hĺbke.

 

Ochutnávka tradičného vína Vinsanto

Na ostrove Santorini nenájdete žiadnu rieku, aj preto sa na ostrov pitná voda dováža z gréckej pevniny.

santorini-pestovanie-vina

Obyvatelia Santorini v minulosti zachytávali dažďovú vodu do veľkých kadí, z ktorých napájali seba, dobytok a zalievali ňou aj svoju úrodu.

 

Napriek tomu je Santorini veľmi úrodný. Miestna sopečná pôda dáva potrebné živiny najmä santorinským paradajkám a preslávenej vínnej réve, z ktorej sa tradičným spôsobom po stáročia vyrába víno Vinsanto.

santorini-vino-viscanto

Takmer každá reštaurácia ponúka ochutnávku tohto suchého a osviežujúceho moku, a preto, ak ste milovníci vína, určite nepremeškajte jedinečnú možnosť ochutnať ho priamo v jeho rodisku.

 

Najkrajšie pláže ostrova Santorini

Pláž Kokkini Paralia (Červená pláž)

Kokkini Paralia alebo Červená pláž sa nachádza 8 km smerom na juh od mesta Fira.

Z blízkeho parkoviska budete musieť trochu prejsť pešo, no pohľad na kontrast červených útesov vnárajúcich sa do tmavomodrého mora stojí za to.

santorini-plaz-kokkini-paralia

Pláž ponúka na prenájom slnečníky a ležadlá, no sociálne zariadenie či bar tu nehľadajte.

santorini-plaz-kokkini-paralia-slnecniky

 

Pláž Aspri Paralia (Biela pláž)

Jedinečná Aspri Paralia s bielymi útesmi je prekrásnym úkazom ostrova. Aj preto je vyhľadávanou atrakciou medzi ostrovnými návštevníkmi.

santorini-plaz-aspri-paralia

Zdroj: Whichgreekisland.co.uk

 

Leží 14 km južne od mesta Fira a dostanete sa na ňu len loďou. Biela pláž je krásnym výletným miestom, kde si urobíte naozaj skvelé fotky. Pokoj na relax tu však nehľadajte.

 

Pláž Perivolos

Veľmi obľúbená je medzi návštevníkmi pláž Perivolos, ktorá sa nachádza len 3 km od mesta Perissa.

santorini-plaz-perivolos

Je čistá, pokojná s možnosťou prenájmu ležadiel a slnečníkov za poplatok.

Ponúka možnosť posedieť si a najesť sa v miestnych taverničkách či baroch a taktiež si vyskúšať rôzne vodné športy.

Odporúčame ju aj pre rodiny s deťmi, ktoré budú určite uchvátené kontrastom čierneho piesku s azúrovomodrou farbou mora.

santorini-pohlad-plaz-perivolos

Letisko ostrova Santorini: medzinárodné letisko Santorini

Dĺžka letu z Bratislavy: 2 hodiny a 15 minút

Špecifikum: Ostrov sa snaží špecifikovať ako celoročná dovolenková destinácia. Ak nemáte radi návaly dovolenkárov, ktorých v sezóne môže prísť aj okolo 1,5 milióna, skúste Santorini navštíviť počas zimy. 

 

Ostrov Mykonos je gréckou obdobou slávnej Ibizy

mykonos-grecka-obdoba-ibizy

 

Veterné mlyny, symbol celého Mykonosu

Mykonos má prívlastok luxusného letoviska s odviazaným nočným životom a prítomnosťou známych osobností.

mykonos-letovisko

Nebolo to tak, kým tento maličký ostrov v 60. rokoch minulého storočia nenavštívili Jackie Onassis a jej manžel Aristoteles Onassis, čím započali boom príchodu hollywoodskych filmových hviezd na ostrov.

Z hlavného mesta Chora na západnom pobreží ostrova sa tak stalo mesto preslávené svojimi butikmi, reštauráciami a nočnými klubmi.

mykonos-mesto-chora

Mesto Chora určite navštívte, ak chcete zažiť neutíchajúcu kozmopolitnú atmosféru.

 

Prístavná časť mesta nazývaná Malé Benátky je jednou z najfotografovanejších častí celého ostrova. Môžete si tu posedieť v jednej z početných reštaurácií a kochať sa pohľadom na pohupujúce sa lodičky zakotvené v prístave pred vami.

mykonos-cast-male-benatky

Zároveň sú Malé Benátky akousi vstupnou bránou k typickým symbolom ostrova, mykonoským veterným mlynom.

Šestnásť veterných mlynov zásobovalo obyvateľov ostrova takmer do polovice 20. storočia. Žiaden z nich už v súčasnosti nepracuje, no za návštevu skutočne stoja.

mykonos-veterne-mlyny

 

Severný cíp ostrova chráni maják Armenistis

mykonos-majak-armenistis

Na severnom myse Armenistis nájdete stáť 19 metrov vysoký maják rovnakého názvu.

Maják Armenistis bol postavený za čias veľkého moreplaveckého rozmachu ostrova a z jeho vrcholu uvidíte odchádzajúce a prichádzajúce lode do prístavu v Chore.

Navyše, maják stále funguje, čo môže byť celkom romantické, ak sa k nemu vyberiete na prechádzku za tmy. :)

 

Rodisko boha slnka Apolla a bohyne lovu Artemis

Neďaleko od Mykonosu sa nachádza ostrov Delos, ktorý bol podľa gréckej mytológie rodiskom božských dvojčiat Apolla a Artemis.

mykonos-ostrov-delos

Delos bol preto odpradávna osídľovaný hlavne náboženskými skupinami, ktoré na ostrove usporadúvali rituály, modlili sa a stavali chrámy na počesť bohov.

Ženy na ostrove nesmeli rodiť a žiaden z obyvateľov tu ani nesmel umrieť.

mykonos-archeologia

Z archeologického hľadiska sa tu zachovalo množstvo vykopávok a ruín, ktoré patria pod medzinárodnú ochranu UNESCO, takže ak ste milovníkom gréckej mytológie, návštevu Delosu si nenechajte ujsť.

 

Mykonos je raj pre športových nadšencov

Ako veľa iných gréckych ostrovov, aj Mykonos je ideálnym miestom pre športovcov, milujúcich vysoké vlny a podvodný svet.

mykonos-pre-sportovcov

Zdroj: Kidslovegreece.com

 

Na pláži Kalafatis nájdete jednu z najlepších škôl windsurfingu v okolí. Na plážach Paradise a Lia zase miestne školy potápania.

mykonos-potapanie

V ceste za spoznávaním podmorských hlbín tak ani laikom nestojí nič v ceste.

 

Najkrajšie pláže Mykonosu

Pláž Elia

Pokojnejšia pláž na juhu ostrova pri meste Elia láka návštevníkov na široké pobrežie, bary, reštaurácie i možnosť prenajať si lehátko za poplatok.

mykonos-plaz-elia

Môžete si tu užiť živú hudbu na terase v blízkej taverne či vzdialiť sa od civilizácie smerom k šumiacemu moru. Vybrať si tu naozaj každý.

 

Pláž Paraga

Menšia pláž v južnej časti ostrova ponúka svojim návštevníkom zlatistý piesok a azúrovomodré more bez vĺn.

mykonos-plaz-paraga

V okolí nájdete niekoľko barov, reštaurácií a taktiež supermarket. Ležadlo a slnečník za poplatok sú tu samozrejmosťou.

 

Letisko ostrova Mykonos: medzinárodné letisko Mykonos

Dĺžka letu z Bratislavy: 2 hodiny a 20 minút

Špecifikum: Ak obľubujete rušný párty život, Mykonos je vaša dokonalá dovolenková destinácia. Nájdete tu najvychytenejšie kluby v celom Grécku, v ktorých sa budete baviť do rána bieleho. Zaručujeme. :)

Prečítajte si tiež prvý článok zo série o gréckych ostrovoch a spoznajte Rhodos, Krétu, Korfu a Zakynthos.

 

Autor: Hana Ivanová

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 86950 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84958 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82742 videní | 6 minúty čítania