Späť na všetky články
pred 1 rokom 2378 videní | 8 minúty čítania

Objavte tiché alternatívy populárnych destinácií, ako sú Machu Picchu či Santorini

Objavte tiché alternatívy populárnych destinácií, ako sú Machu Picchu či Santorini
Preskúmajte s nami tiché alternatívy slávnych destinácií, kde si môžete vychutnať dokonalý pokoj a výnimočnosť.

Santorini, Dubrovnik, Machu Picchu či Bali. Čo majú tieto destinácie spoločné? Sú plné turistov. Vydajte sa preto s nami preskúmať tiché alternatívy týchto destinácií, kde si môžete vychutnať dokonalý pokoj a výnimočnosť – Choquequirao, Sidi Bou Saïd, Sumba a iné.

 

Choquequirao (Peru)

Choquequirao je prekrásne starobylé mestečko, ktoré je známe aj ako sestra veľkého a slávneho Machu Picchu. Na rozdiel od tejto svetoznámej turistickej atrakcie, ktorú ročne navštívi milión turistov, je Choquequirao pomerne opustené miesto, ktoré pozná len málokto.

machu picchu
Výhľady z Choquequirao za známejším Machu Picchu nijako nezaostávajú. Sú rovnako úchvatné.

Preskúmať čarovný a starobylý svet Inkov môžete počas štvordňovej túry, na ktorú sa treba poriadne pripraviť. Choquequirao je totiž pomerne neznáme najmä kvôli svojej polohe a náročnému terénu.

Auto musíte odparkovať približne 2 km pred zachovaným mestom Inkov, ktoré sa ukrýva vo výške až 3000 m. n.m. Dĺžka celej túry je približne 64 km. Pripravte sa na drsné podmienky a nezabudnite si zobrať všetko potrebné. Môžete si tiež vybrať túru so sprievodcom.

choquequirao
Impozantné opevnenia, spevnené cestičky, posvätné miesta (známe pod názvom apus) a malé polia napovedajú, že išlo o mimoriadne rozvinuté a kultúrne bohaté mesto.

Choquequirao je situované v blízkosti mesta Cusco a iba 30 km od Machu Picchu. Podľa viacerých zdrojov má byť na Choquequirao postavená lanovka, čo prinesie regiónu viac turistov a peňazí.

Ak teda skutočne milujete opustené a tiché miesta, navštívte tento ukrytý peruánsky klenot čo najskôr.

 

Sidi Bou Saïd (Tunisko)

Iba 20 km od hlavného mesta Tunis sa nachádza prímorské mestečko Sidi Bou Saïd, ktoré svojím vzhľadom nápadne pripomína známe Santorini.

Bielo-modré uličky, domčeky a okenice vytvárajú panorámu malého tuniského mestečka, ktoré sa týči na strmom útese obklopené trblietavým Stredozemným morom.

male krasne domceky
Bielo-modré uličky a domčeky, malé mestečko týčiace sa na strmých skalách. Tentoraz nehovoríme o gréckom Santorini, ale o tuniskom Sidi Bou Saïd.

V meste žilo a tvorilo viacero umelcov, filozofov, duchovných vodcov a maliarov. Niektorí z nich priamo prispeli k tomu, ako toto malé mesto vyzerá dnes, pre iných išlo o pokojné útočisko, kde mohli slobodne tvoriť.

Nájdete tu množstvo ateliérov, galérií, reštaurácií a malých obchodíkov s rôznym tovarom.

krasne ulicky
Mnohí do Sidi Bou Saïd smerujú preto, aby sa poprechádzali krásnymi uličkami bez davov turistov, vychutnávajúc si pokojnú atmosféru.

Priamo v mestečku je len zopár hotelov, no môžete sa ubytovať aj v blízkom okolí. V Sidi Bou Saïd však nie je núdza o príjemné kaviarne a reštaurácie. Nezabúdajte tiež na to, že Sidi Bou Saïd stojí na strmom kopci, pohodlná obuv a oblečenie sa vám určite zídu.

 

Sumba (Indonézia)

Indonézsky ostrov Sumba je asi dvakrát väčší ako Bali, no oproti tomuto populárnemu ostrovu je pomerne neznámy.

Leží východne od Bali a návštevníkom ponúka jedinečnú dovolenku. Pokojnú, tichú, plnú poloprázdnych pláží, dediniek a miest. Môžete si tak vychutnať exotiku v súkromí, nikto vás nebude vyrušovať.

nadherna plaz bawana
Na ostrove Sumba môžete obdivovať rôzne čarovné miesta, ako napríklad pláž Bawana.

Prezradíme vám tiež, že Sumba je rajom pre milovníkov perfektných vĺn a surferov z celého sveta. Ďalšou špecialitou je spoznávanie miestnej kultúry. Kultúra, tradície a obydlia sú totiž na ostrove Sumba úplne iné ako v ostatných častiach Indonézie.

Na ostrove sa tiež nachádzajú dva národné parky – Manupeu Tanah Daru a Laiwangi Wanggameti.

jedinecny ostrov
Na ostrove je možné vidieť viacero dediniek s unikátnym typom obydlí, ktoré sú pre typické práve pre Sumbu.

Väčšina atrakcií na ostrove Sumba má prírodný charakter. Priezračné jazerá, zelené kopce, pláže plné bieleho piesku, ktoré obmýva tyrkysové more. Dostať sa na ostrov Sumba môžete loďou alebo letecky, napríklad z Bali alebo susedného ostrova Lombok

 

Azorské ostrovy (Portugalsko)

Ak by ste hľadali miesto, ktoré vám vyrazí dych, máme pre vás jeden tip. Azorské ostrovy bývajú často prirovnávané k ekvádorským Galapágam. Podľa mnohých sú to tie najzelenšie ostrovy na svete.

Nachádza sa tu veľké množstvo horúcich prameňov, vodopádov a prekrásnych jazier.

azorske ostrovy
Ani zima, ani horúco – Azorské ostrovy sa môžu celoročne pochváliť príjemnými teplotami od 12 do 25 stupňov.

Súostrovie dokopy tvorí až 12 ostrovov, no obývaných je len 9 z nich. Azorské ostrovy sú celkovo obývané iba minimálne, aj preto sú vhodné pre všetkých, ktorí milujú pokoj a nedotknutú prírodu bez komerčných atrakcií.

vrch miradouro da boca
Vrch Miradouro da Boca do Inferno ponúka prekrásny výhľad na okolitú prírodu z výšky 730 m n. m.

Najväčšie mesto je Ponta Delgada, ktoré sa nachádza na ostrove São Miguel, sa môže pochváliť historickými budovami, palácmi a kostolmi. Najznámejšou miestnou atrakciou je Portas da Cidade – mestská brána z 18. storočia, ktorá pozostáva z troch oblúkov.

Viac o Azorských ostrovoch sa dočítate v našom dávnejšom článku.

 

Utrecht (Holandsko)

Utrecht alebo aj malý Amsterdam je štvrté najväčšie mesto, ktoré sa nachádza v Holandsku. Mesto bolo osídlené Rimanmi už v roku 47 n. l. a patrí medzi strategické miesta v severnej časti Holandska. V meste Utrecht sa tiež nachádza najväčšia holandská univerzita.

krasne ulicky amstardamu
Kanál, úzke uličky, množstvo bicyklov a farebné budovy. Utrecht je skutočne mini kópiou Amsterdamu.

Medzi najznámejšie objekty v Utrechte rozhodne patrí katedrála nazývaná Kostolný dom. Veža tohto kostola má úctyhodných 112 metrov a patrí medzi dominanty mesta.

Navštíviť môžete múzeá Miffy, Speelklok, Centraal či observatórium Sonnenborgh.

hrad de haar
Hrad De Haar je postavený v stredovekom štýle a obklopujú ho upravené záhrady, kde sa pravidelne konajú rôzne kultúrne podujatia.

Mesto Utrecht zbožňujú aj milovníci piva a pivární, ktoré tu nájdete na každom rohu. V meste sa tiež nachádza množstvo kaviarní, kde podávajú výbornú kávu. Nechýbajú ani chutné raňajky a tradičná miestna pochúťka – Friet mayonnaise (hranolčeky s domácou majonézou). 

 

Istria (Chorvátsko)

Vyhnite sa davom v populárnom Dubrovníku, kam rôčne prúdia tisíce turistov, aby preskúmali miesta, kde sa natáčal svetoznámy seriál Hra o tróny.

Chorvátsko totiž dokáže ponúknuť okrem toho omnoho viac a môže sa pochváliť nielen pobrežím a plážami, ale aj nádhernými mestami, ktoré sa nachádzajú na polostrove Istria.

pohlad na rimsky amfiteater
Pohľad na Rímsky amfiteáter v meste Pula.

Prístavné mesto Pula leží na pobreží Benátskeho zálivu a je to najväčšie mesto na polostrove Istria. V meste sa nachádzajú zachované historické objekty – Rímsky amfiteáter, Herkulova brána, Víťazný oblúk rodiny Sergiovcov, mestská radnica či kaštieľ.

mesto rovinj
Ak túžite po takejto dokonalej idylke, navštívte napríklad prekrásne mesto Rovinj.

Vďaka viacerým historickým objektom patrí Istria medzi miesta, ktoré sa oplatí navštíviť aj mimo hlavnej sezóny. Namiesto kúpania sa v priezračnej vode tak môžete preskúmať rôzne zaujímavé oblasti bez davov turistov. 

Jednou z takýchto unikátnych oblastí je aj dedinka Motovun. Nachádza sa na kopci a je obklopená mohutnými hradbami. Dodnes tu stojí viacero historických objektov a dedinka má jemne taliansky nádych.

dedinka motovun
Malebná dedinka Motovun má taliansky nádych.

Žijú tu aj obyvatelia hovoriaci taliansky, keďže Motovun niekedy pretínala vlaková trasa z talianskeho Trieste do chorvátskeho Poreča.

 

Túra do základného tábora Kanchenjunga (Nepál)

Slovíčko “kanchenjunga” v nepálštine znamená kryštáľovo čistý. Túra do rovnomenného tábora, ktorý sa nachádza vo východnej časti Nepálu, patrí medzi známe veľké himalájske túry. Nečakajte tu však zástupy turistov, ako je to v prípade Mount Everestu.

Túra do základného tábora Kanchenjunga je preto skutočne výnimočná.

kanchenjunga
Kanchenjunga je tretí najvyšší vrch na svete.

Vo výške 8586 m n.m. sa vám naskytne dychberúci výhľad, ktorý si užijete v tichu a pokoji. 

Túra do základného tábora tábora vedie popri údolí Arun, ktoré je považované za najkrajší turistický región v celom Nepále.

Cestou do základného tábora sa môžete zastaviť v konzervačnom pásme Kanchenjunga, kde sa na ploche 2500 štvorcových metrov nachádza viacero jedinečných exemplárov flóry a fauny.

nadherne hory na turistiku
Celková dĺžka túry je 26 dní, celkové prevýšenie až 5143 metrov.

Počas týchto jedinečných dní sa vám možno podarí uvidieť aj lesného jeleňa či červenú pandu.

Celá trasa do základného tábora je lemovaná veľmi rôznorodo – nájdete tu vysokohorské trávnaté porasty, subtropické lesy, údolia riek, ľadovce či skalnaté svahy.

Počas turistiky si tiež môžete vychutnať výhľad na vrchy Lhotse (8561 m n.m.), Everest (8848 . n.m.) či Makalu (8481 m n.m.).

Súvisiace články
pred 1 rokom 86679 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84202 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania