Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 48834 videní | 9 minúty čítania

Azorské ostrovy: Tajomný poklad Európy ukrytý uprostred Atlantiku

Azorské ostrovy: Tajomný poklad Európy ukrytý uprostred Atlantiku
Jediná európska exotika, jedny z najkrajších ostrovov sveta, neobjavený dovolenkový raj. Takéto prívlastky majú Azorské ostrovy.

Jediná európska exotika, jedny z najkrajších ostrovov sveta, neobjavený dovolenkový raj. Aj takéto prívlastky si vďaka svojim prírodným krásam vyslúžili portugalské Azorské ostrovy. Tie nám na pomedzí Európy a Ameriky nenápadne podávajú svedectvo o silách, ktoré kedysi formovali našu planétu.

 

azorske-ostrovy-chodnik

 

Základné info

Azorské ostrovy sú autonómnym územím Portugalska. Nachádzajú sa v strede Atlantického oceánu, približne 1500 km od Lisabonu a 3900 km od východného pobrežia Severnej Ameriky. Vďaka tomu sú veľkým lákadlom pre cestovateľov z oboch častí sveta.

Dodnes nie sú zahltené turistami, vďaka čomu si tu ešte stále môžete vychutnať prechádzky nedotknutou prírodou a pokoj. Ostrovy majú sopečný pôvod, a preto tu očakávajte najmä pláže s tmavým až čiernym pieskom, vysoké útesy, vulkány a strmé pobrežia.

Ostrov Corvo

 

Súostrovie dokopy tvorí až 12 ostrovov, hoci len 9 z nich je obývaných.

Najväčší je São Miguel (známy ako zelený ostrov), nasleduje Terceira (orgovánový ostrov), São Jorge, Faial (modrý ostrov), Pico (čierny ostrov), Corvo, Flores, Santa Maria, Graciosa a Formigas (skupina neobývaných ostrovčekov).

Ostrov Faial

 

Zastavané prostredie pritom na ostrovoch pokrýva len 5 % krajiny. Zvyšok patrí morským rezerváciám, sopečným útvarom a chráneným oblastiam, ktoré sú plné zelene, vody a kvetov.

Dosť však bolo faktov. Spoznajte s nami krásy a divy veľkolepých Azorov, ktoré široko-ďaleko rozvoniavajú hortenziami.

Azorské ostrovy sú prevoňané všadeprítomnými hortenziami.

 

Najväčšie mesto Ponta Delgada

Azory majú až tri hlavné mestá, a to Ponta Delgada (São Miguel), Angra do Heroísmo (Terceira) a Horta (Fayal). Najväčším z nich je práve Ponta Delgada, kde sa nachádza hneď niekoľko historických budov, palácov a kostolov.

Azda najznámejšou miestnou atrakciou je však Portas da Cidade – mestská brána z 18. storočia, ktorá pozostáva z troch oblúkov.

Mestská brána v Ponta Delgada, hlavnom meste ostrova São Miguel

 

Toto mestečko, ktoré obýva približne 68-tisíc obyvateľov, si stihnete poobzerať aj za pol dňa. Oveľa viac času sa napokon aj tak oplatí venovať prírode a ostatným zaujímavostiam ostrova.

 

Pravé európske ananásy

Špecifikom azorských ostrovov je pestovanie chutných sladkých ananásov, ktoré sú o niečo menšie ako tie, na ktoré sme zvyknutí zo supermarketov. Ak sa ocitnete v Ponta Delgada, určite nevynechajte rozsiahle skleníkové plantáže Pineapples A Arruda.

Tu uvidíte nielen to, ako rastú ananásy, ale dozviete sa aj niečo o výrobe ananásových džemov či vychýrených ananásových likérov, ktoré sú pre ostrovy typické.

Azorské ostrovy sú známe pestovaním ananásov.

 

Tunajšie ananásy patria k tým najlepším na svete, čo sa, prirodzene, vzťahuje aj na kvalitu likéru. Keďže podobný len tak hocikde nezoženiete, odporúčame kúpiť si nejaký aj do zásoby.

Ozaj, vedeli ste, že trvá až dva roky, kým ananás úplne dorastie?

 

Jediné čajové plantáže Európy

Okrem ananásových plantáží sa môžu Azory pochváliť aj jedinými čajovými plantážami v Európe. Konkrétne ide o plantáže Gorreana Tea Factory a Tea Porto Formoso na ostrove São Miguel, v ktorých sa môžete dozvedieť všetko, čo vás kedy zaujímalo o výrobe čaju.

Pohľad z vrchu na čajové plantáže Azorských ostrovov

 

Samozrejme, ochutnávky vynikajúceho zeleného či čierneho čaju sú súčasťou návštevy každej plantáže.

 

Pozorovanie delfínov a veľrýb

V hlavnom meste Ponta Delgada nájdete niekoľko cestovných kancelárií, ktoré organizujú nezabudnuteľné výlety loďou s cieľom pozorovať delfíny či veľryby. Cena za takýto výlet vyjde približne 55 eur na osobu.

Veľryba v Atlantiku neďaleko ostrova São Miguel

 

Práve na Azoroch sú totiž vynikajúce podmienky na pozorovanie veľkých morských cicavcov. Žije ich tu viac ako 20 druhov.

Delfíny v oceáne blízko ostrova Pico

 

Mount Pico

Ak máte radi výšky, určite si spravte výlet aj na ostrov Pico, na ktorom sa nachádza najvyšší vrch nielen Azorských ostrovov, ale taktiež celého Portugalska. Ide o stratovulkán Mount Pico s nadmorskou výškou 2 351 m.

Voľne sa pasúce stáda kráv sú pre Azorské ostrovy charakteristické. Nájdete ich aj neďaleko sopky Mout Pico.

 

Na jeho vrchole sa nachádza kráter s priemerom 500 metrov a hĺbkou približne 30 metrov. Dovedie vás k nemu značený turistický chodník.

Kráter na Mount Pico

 

Geotermálne pramene

Vďaka vulkanickému pôvodu Azorských ostrovov je tu dodnes množstvo geotermálnych prameňov. Teplota vody v mnohých z nich je vhodná na plávanie.

Na západnom cípe ostrova São Miguel sa oplatí navštíviť horúce termálne pramene Ponta da Ferraria. Môžete tu okúsiť napríklad kúpanie v oceáne s horúcimi prúdmi vody.

Termálne pramene Ponta da Ferraria

 

Neďaleko sa nachádza aj bazén, v ktorom je už výlučne horúca termálna voda.

Na východnom konci ostrova São Miguel, v blízkosti obce Furnas, zase nájdete vulkanický komplex geotermálnych prameňov, známy ako park Terra Nostra.

Termálne prameňe v parku Terra Nostra na ostrove São Miguel

 

Park je vlastne veľkou botanickou záhradou, ktorej ústredným prvkom je bazén so sírovou vodou, ktorá má teplotu 40 °C.

Sírový bazén v parku Terra Nostra

 

Uprostred obce Furnas vyvierajú tiež horúce pramene a gejzíry, v ktorých domáci obyvatelia zvyknú pripravovať miestnu špecialitu zvanú Cozido. Ide o zmes bravčového, hovädzieho a kuracieho mäsa so zeleninou. Príprava tohto jedla vyzerá napríklad aj takto:

Príprava miestnej špeciality Cozido v horúcich prameňoch uprostred obce Furnas

 

Ďalšie vyhľadávané termálne pramene sú v krásnom národnom parku Caldeira Velha v meste Riberia Grande, taktiež na ostrove São Miguel. Okúpať sa tu môžete v termálnych bazénoch, ktoré z každej strany obklopuje zeleň. Pri kúpaní tak budete mať pocit, akoby ste sa ocitli v pralese niekde mimo civilizácie.

Termálny bazén v národnom parku Caldeira Velha

 

Jazerá Sete Cidades

Ostrov São Miguel sa pýši aj jedným z najikonickejších miest celých Azorov. Ide o Sete Cidades, v preklade Sedem miest, čo je názov sopky na západnom konci ostrova.

Z Miradouro da Boca do Inferno sa naskytá najkrajší výhľad na celú oblasť okolo Sete Cidades.

 

Vrch sopky je ukončený kalderou so šírkou 5 kilometrov, ktorej steny sú vysoké až 500 metrov. Predpokladá sa, že kaldera vznikla už pred 22-tisíc rokmi.

Práve v kaldere sopky sa dnes nachádzajú jazerá Azul a Verde, ktoré sa stali jednými z najvyhľadávanejších lokalít Azorských ostrovov.

Jazero Lagoa Verde má zelený odtieň, Lagoa Azul zase modrý.

 

Modré jazero Lagoa Azul a zelené Lagoa Verde rozdeľuje most, cez ktorý sa môžete prejsť. Na lagúnach sa zároveň dá za poplatok aj kajakovať.

Pri návšteve týchto miest vám určite neunikne ani nádherné jazero Lagoa de Santiago, ponad ktoré vedie dychberúca turistická trasa.

Pohľad na jazero Lagoa de Santiago

 

Ohnivé Lagoa de Fogo

Jazero s prívlastkom „de Fogo“, čo v preklade znamená „ohnivé“, leží v centrálnej časti ostrova São Miguel a rozhodne stojí za výlet.

Táto zaplavená kaldera totiž tvorí najväčšiu vodnú plochu ostrovov. Podobne ako v prípade Sete Cidades je okolie kaldery chránenou oblasťou, v ktorej sú bohato zastúpené rôzne druhy živočíchov a rastlín.

Jazero Lagoa de Fogo je najväčšie na Azoroch.

 

Pre priaznivcov turistiky, prírodných krás a ohromujúcich výhľadov je aj toto miesto povinnou zastávkou. :)

 

Vila Franca do Campo

Skôr ako sa hlavným mestom ostrova São Miguel stalo mesto Ponta Delgada, bolo ním mestečko Vila Franca do Compo. To však o túto funkciu prišlo v 16. storočí, keď ho výrazne poškodilo veľké zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo množstvo obetí.

Mestečko Vila Franca do Compo

 

Aj napriek tomu však mesto zostalo veľkým lákadlom. Nielenže tu nájdete maják, množstvo kostolíkov a historických pamiatok, ale hneď oproti mestu v oceáne leží veľmi zaujímavý malý ostrovček, vyhlásený za prírodnú rezerváciu.

Ostrovček ležiaci oproti mestu Vila Franca do Campo.

 

Poço da Alagoinha

Lagúna Poço da Alagoinha s 20 očarujúcimi vodopádmi v blízkosti dedinky Fajazinha sa radí medzi najkrajšie lokality ostrova Flores.

Vodopády nad lagúnou Poço da Alagoinha

 

Toto nádherné miesto plné zelene vás nechá v nemom úžase. Koniec koncov, slová by tu boli aj tak úplne zbytočné. Nie je totiž nič krajšie, ako užiť si tunajšie ticho, ktoré prerušuje len zvuk vodopádov a vtákov.

K vodopádom sa dá dostať cestičkou, ktorá vedie cez prírodnú rezerváciu Florestal Natural do Morro.

 

Pár slov na záver

Ak teda tvrdíme, že Azorské ostrovy patria k najkrajším miestam našej planéty, vôbec nepreháňame. Moc tu totiž stále má v rukách príroda, nie človek. Prevláda tu pokoj, zeleň, a vône hortenzií, nie turistický ruch. A aj preto sa toto miesto oplatí spoznať.

Útesy ostrova São Miguel

 

Spoznať však s rešpektom a pokorou, akú si zaslúžia. Pretože práve tak dokážete objaviť ich skutočné čaro, ktoré vo vás zanechá neopísateľne dobrý pocit až do konca vášho života.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87041 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85261 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania