Späť na všetky články
pred 1 rokom 10540 videní | 7 minúty čítania

Správa o svetovom šťastí 2021 odhalila najspokojnejšie krajiny sveta. Ako je na tom Slovensko?

Správa o svetovom šťastí 2021 odhalila najspokojnejšie krajiny sveta. Ako je na tom Slovensko?
Aká iná krajina môže byť ideálnejšia na dovolenku než tá, v ktorej sú ľudia najšťastnejší?

Podľa World Happiness Report 2017 sa najšťastnejšou krajinou na svete stalo Nórsko. Na Slovensku sme si za posledný rok polepšili o 5. priečok a stali sa tak 40. najšťastnejšou krajinou na svete. Ktorým krajinám sa však ešte podarilo dostať sa do zostavy top 10 najšťastnejších krajín planéty?

 

10. Švédsko

V hodnotení úrovne šťastia sa Švédsko spolu s ostatnými severskými štátmi pravidelne objavuje v prvej desiatke už niekoľko rokov. Ako vidíte, ľuďom zo severu Európy neuberá na radosti ani chladnejšie podnebie.

svedsko-farebne-budovy

Radosť vo Švédsku nevyžaruje iba z ľudí, ale aj z ich charakteristických farebných budov.

Za posledný rok sa spokojnosť Švédov príliš nezmenila. Rovnako ako vtedy, tak aj teraz obsadili v rebríčku 10. miesto. To len potvrdzuje, že sociálna podpora obyvateľstva si vo Švédsku drží stále vysokú úroveň.

Švédi sú so svojím životom spokojní natoľko, že ich dokáže rozrušiť aj menší náznak nepokoja. Napríklad aj také náhle vykríknutie od radosti. Namiesto toho, aby zdieľali vašu radosť, si môžu pomyslieť, že na nich kričíte.

 

9. Austrália

Deviata najšťastnejšia krajina je podľa rozlohy šiestou najväčšou na svete. Dôvod, prečo sú Austrálčania takí šťastní, objasnil 15-ročný výskum. Podľa neho bol zostavený zlatý trojuholník šťastia, ktorý tvorí finančné zabezpečenie, dobré spoločenské vzťahy a zmysel života.

australske-surfistky

V Austrálii sú kľúčom ku šťastiu dobré ľudské vzťahy a partnerstvá.

Okrem spomenutých faktorov si Austrália drží veľmi nízku úroveň znečistenia, ktorá šťastiu takisto prospieva. Naopak, miera občianskej angažovanosti je v Austrálii nadpriemerná. Z toho vyplýva, že ľudia, ktorí namiesto hádok spolupracujú, sú v živote oveľa spokojnejší.

 

8. Nový Zéland

Podľa Správy o svetovom šťastí 2017 obsadil Nový Zéland 8. miesto a predbehol Austráliu, svojho susedného rivala, o jednu priečku. Do istej miery za to môže odľahlosť tohto ostrovného štátu.

Zatiaľ čo v niektorých krajinách je ekológia tabu, na Novom Zélande neustále pracujú na jej zlepšovaní. Zdá sa, že sa im v tom darí dobre, pretože Nový Zéland patrí medzi najčistejšie krajiny na svete.

novy-zeland-zaliv

Domáci si význam čistoty dobre uvedomujú. Aj čistota krajiny z nich totiž robí jeden z najšťastnejších národov na svete.

Ostrovný štát nie je len jedným z najekologickejších a najšťastnejších kútov sveta, ale patrí aj medzi tie najviac rozmanité. Vo veľkej miere sú tu totiž zastúpené prírodné aj kultúrne atrakcie.

Vladimír, ktorý na Novom Zélande pracoval, v rozhovore pre portál IDEM ohodnotil domácich ako bezprostredných, priateľských a veľmi ochotných ľudí.

 

7. Kanada

Druhá najrozsiahlejšia krajina na svete sa síce prepadla o jednu priečku nižšie, no stále patrí medzi top 10 najšťastnejších krajín. Dôvodov, prečo si Kanaďania žijú spokojným životom, je viac, no výrazný vplyv na ich šťastie má rozmanitosť.

Vďaka programom zameraným na podporu multikulturalizmu sa im podarilo medzi obyvateľmi dosiahnuť vysokú úroveň spoločenskej a sociálnej dôvery.

kanadske-hory-jazero

Nielen krásna prostredie, ale aj tolerancia voči kultúrnym a sociálnym rozdielom robí z Kanady 7. najšťastnejšiu krajinu na svete.

 

6. Holandsko

Holandsko už nie je len krajina tulipánov a bicyklov, ale aj šťastných ľudí. V rebríčku World Happiness Report 2017 táto „nízko ležiaca zem“ obsadila 6. Miesto.

To, čo robí z Holanďanov jeden z najšťastnejších národov na svete, je ich pracovná štruktúra a vysoká fyzická aktivita. Veď len v Amsterdame sa nachádza vyše 35 000 km cyklistických trás. Vďaka nim sa Amsterdam považuje okrem Holandska aj za hlavné mesto cyklistov.

holandski-cykliskti

Amsterdam si najlepšie užijete, ak sa ním prebicyklujete. Prospeje to nielen vášmu zdraviu, ale aj šťastiu.

Magazín The Economist však pripisuje šťastie holandského národa hlavne ich pracovnej štruktúre. Až 26,8 % mužov a 76,6 % žien v produktívnom veku trávi v práci menej ako 36 hodín týždenne.

Samozrejme, že ak by pracovali na polovičný úväzok v krajine bez dobrej sociálnej podpory, až takí šťastní by neboli.

 

5. Fínsko

Prístup k jednej z najprepracovanejších sietí sociálnej podpory na svete majú okrem Holanďanov aj Fíni. Vyspelá sociálna politika robí z milovníkov saunovania 5. najšťastnejší národ na svete.

Pocit radosti v nich možno vyvoláva aj pitie kávy. Fíni sú totiž najväčšími konzumentmi kofeínu – jeden obyvateľ Fínska spotrebuje priemerne až 12 kíl kávy ročne.

finska-sauna-zasnezena-chata

Súvislosť medzi nadmernou konzumáciou kávy a maximálnou spokojnosťou naznačuje štúdia International Coffee Organization. Najväčšími milovníkmi kávy sú tie krajiny, ktoré patria medzi najšťastnejšie na svete. Paradoxne, všetky z nich nájdete na severe Európy.

 

4. Švajčiarsko

Životnú úroveň Švajčiarov ovplyvňuje vysoká miera HDP na jedného obyvateľa – vo svetovom rebríčku im patrí 8. miesto. Nadpriemerná je aj ich dĺžka života – priemerný Švajčiar sa totiž dožije až 82,8 rokov.

svajciarske-hory-chata

K šťastiu Švajčiarov určite prispieva aj nádherná alpská krajina.

K šťastnému životu celkom určite prispieva aj čokoláda, ktorá je charakteristickým znakom Švajčiarska. Aj napriek jej nadmernej konzumácii sú Švajčiari najmenej obézny národ v Európe.

K spokojnosti obyvateľstva prispieva aj premyslený systém zdravotnej starostlivosti. Niet divu, že Medzinárodný výbor Červeného krížu sídli práve v Ženeve.

 

3. Island

Krajina ľadu a ohňa nie je len jednou z najšťastnejších, ale aj najzábavnejších. Na Elfov verí vyše polovica národa a za starostu hlavného mesta si zvolili kandidáta, ktorý im sľuboval sochu speváčky Björk v nadživotnej veľkosti.

vodopad-island

Island je síce malá, no zároveň vyspelá a nádherná krajina plná šťastných ľudí.

Ich optimistický a umiernený spôsob života môže byť vzorom pre zvyšok sveta. Na Islande majú najnižšiu mieru kriminality, takže zbrane tu nenájdete dokonca ani vo výbave strážcov zákona.

Čo sa týka cestovania, Islandu sa oplatí venovať dostatok času. Prírodných pamiatok, ktoré vás prinútia zastaviť auto aj dych, je na Islande neúrekom.

 

2. Dánsko

V minulom hodnotení svetového šťastia sa stali Dáni najšťastnejším národom na svete. V aktuálnom rebríčku sú síce druhí, no ich sociálna politika, zdravotná stratostlivosť či úroveň vzdelávania stále patria medzi najlepšie na svete.

danske-hygge-salka-kavy

Hygge je pocit štastia a vychutnávania si atmosféry. Ak chcete žiť rovnako šťastný život ako Dáni, inšpirujte sa knihou Hygge.

Okrem toho sú Dáni silno spoločensky zameraný národ, takže ak k nim niekedy zavítate, určite vás neodignorujú. Ak sa chcete cítiť ako oni, inšpirujte sa „hygge“ – návodom, ako viesť spokojný a šťastný život.

 

1. Nórsko

Ako môže byť krajina s pravidelne škaredým počasím a drahým pivom najšťastnejšia na svete? Za spokojným a blaženým životom Nórov stojí silná sociálna podpora zo strany štátu. Medzi ďalšie šťastie podporujúce faktory patrí pocit slobody a dobrá zdravotná starostlivosť.

norsko-fjord-hory

Jedným z najznámejších symbolov Nóska je skalný útvar Trolltunga (Trolý jazyk).

Spokojnému životu prospieva aj tunajšia čistota, nádherná príroda a možno aj dokonale vychladené pivo, ktoré sa vyrába z pravej arktickej vody.

Výrazný vplyv na šťastie má aj bohatstvo. Vraví sa síce, že peniaze vás šťastným neurobia, no ak ich vaša krajina použije na zabezpečenie sociálnej a zdravotnej starostlivosti, úroveň radosti jej obyvateľstva to určite pozdvihne.

 

Ako dopadli Slováci?

Slovákom sa za posledný rok pošťastilo výrazne viac ako rok predtým. Zo 45. miesta sme sa v rebríčku najšťastnejších krajín za rok 2021 posunuli na 40. miesto. K dokonalému šťastiu nám chýba hlavne viac veľkorysosti a nešťastných nás robí aj veľká miera korupcie.

Na druhú stranu nám najväčšiu radosť spôsobuje sociálny systém a hodnota hrubého domáceho produktu v prepočte na jedného obyvateľa.

V ktorej zahraničnej krajine ste sa cítili najšťastnejšie vy? ;)

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 87126 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85468 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82844 videní | 6 minúty čítania