Späť na všetky články
pred 1 rokom 6808 videní | 5 minúty čítania

Zohrejte sa vo veľkom štýle: Takto vyzerá 7 najnezvyčajnejších sáun sveta

Zohrejte sa vo veľkom štýle: Takto vyzerá 7 najnezvyčajnejších sáun sveta
Jedna sa nachádza vo vleku na lanovke, ďalšia je súčasťou hľadiska na hokejovom štadióne.

Saunovanie už dávno nie je len výsadou Fínov, hoci 3,5-miliónový počet sáun v ich krajine neprekoná asi nikto. My vám však nechceme hovoriť o krajinách s najväčším počtom sáun, ale o saunách, aké len tak hocikde neuvidíte. Jedna sa nachádza vo vleku na lanovke, ďalšia je súčasťou hľadiska na hokejovom štadióne, iná zase v telefónnej búdke.

 

1. Sauna Gondola (Fínsko)

Pojmom gondola sa nenazývajú len loďky plávajúce po kanáloch v Benátkach, ale aj druh lanovky. Presne taký nájdete napríklad v lyžiarskom stredisku Ylläs vo Fínsku. Gondola, ktorú máme na mysli, však neslúži na prepravu lyžiarov, ale na saunovanie.

sauna-yllas-finsko-sauna-v-oblakoch

Zdroj: Yllas.fi

Zmestia sa do nej štyria ľudia, ktorí sa vďaka netradičnej saune stanú veľkí šťastlivci. Napokon, potiť sa odetý len v uteráku a zároveň si užívať pohľad na zasnežené Laponsko zo 700-metrovej výšky, to nezažije len tak hocikto.

Celú trasu prejde lanovka za 20 minút, takže sa zapotíte tak akurát.

sauna-v-oblakoch-sauna-vo-vlekovej-kabine

Zdroj: Yllas.fi

 

 

2. SkySauna (Fínsko)

Čo sa týka Fínov, tí sú absolútni labužníci saunovania. Svedčí o tom aj počet sáun, ktoré sa v krajine nachádzajú. Na 5,5 miliónový národ totiž pripadajú až 3 milióny sáun. A niektoré z nich sú umiestnené na naozaj netradičných miestach.

sauna-v-oblakoch-finsko

Zdroj: Skysauna.fi

Napríklad na ruskom kolese v Helsinkách. SkySauna kombinuje výhľad na celé mesto aj more s maximálnym pohodlím. Zatiaľ čo všade okolo vás bude panovať zima, vy si budete sedieť pekne v teplúčku.

sky-sauna-finsko

Zdroj: Skysauna.fi

Do tejto jedinečnej kabínkovej sauny sa zmesí maximálne 5 osôb, no ak sa vyberiete na poznávací výlet do Fínska viacerí, nezúfajte. Zatiaľ čo niektorí sa budú potiť vo výške, ďalší si môžu užívať vo vírivke za zemi.

 

 

3. Jaskynná sauna (Kanada)

Túto netradičnú saunu postavenú na pobreží jazera Huron v kanadskom Ontáriu má na svedomí dizajnérske štúdio Paristans. Sauna je vytesaná do žulovej skaly a kompletne obložená zvlneným drevom. Vďaka tomu majú návštevníci pocit, akoby sa nachádzali v skutočnej jaskyni.

drevena-sauna-kanada

Zdroj: Partisans

Cez okno sa im naskytá nádherný pohľad na priľahlé jazero. Ideálne miesto na trávenie romantických chvíľ, povedal by nejeden zaľúbený pár. A to ste ešte nevideli ten nádherný západ slnka, ktorý je z jaskynnej sauny vidieť.

grotto-sauna-kanada

Zdroj: Partisans

Práve okno, ktoré pripomína vchod do jaskyne, očarilo autorov magazínu National Geographic natoľko, že saunu zaradili medzi top destinácie sveta, odkiaľ je najkrajší výhľad na západ slnka.

 

 

4. Pyramídová sauna (Nórsko)

Nielenže vyzerá inak ako bežné sauny, ale pýšiť sa môže aj ďalšou zaujímavosťou. Sauna, do ktorej sa zmestí až 100 ľudí naraz,  je umiestnená na severe Nórska, presnejšie na pobreží ostrova Sandhornøya.

Vďaka svojej veľkosti o nej možno vravieť ako o najväčšej saune na svete.

pyramidova-sauna-norsko

Zdroj: ArchiExpo

Počas saunovania tu návštevníci nudu určite nezažívajú. Kochajú sa totiž pohľadom na pobrežie. Túto netradičnú stavbu má na svedomí kultúrno-umelecké združenie SALT. V budúcnosti by podobné zaujímavé sauny radi postavili aj v Grónsku, na Islande, Faerských ostrovoch alebo v Írsku či Škótsku.

pyramidova-sauna-norsko

Zdroj: ArchiExpo

 

 

5. Sauna na hokejovom štadióne (Fínsko)

Krátkou okľukou sa opäť vraciame do krajiny tisícich jazier. Vo Fínsku má vlastnú saunu takmer každý a všetko. Dôkazom, že je to tak, je napríklad hokejová Hartwall Arena v Helsinkách.

Maximálny luxus si tu totiž môžu návštevníci dožičiť ešte aj počas sledovania zápasu. Zo sauny majú totiž priamy výhľad na hraciu plochu.

skybox-sauna-hokejovy-zapas

Zdroj: Core77

Maximálna kapacita sauny je 20 ľudí, ktorí sa (na rozdiel od hráčov) potia aj bez fyzickej námahy. Ak vás zaujíma cena, vedzte, že nejde o lacný špás. Pobyt v saune počas zápasu vás vyjde aj na 2 500 €.

 

 

6. Saunabus (Fínsko)

Zoznam nezvyčajných sáun vo Fínsku sa nám rozšíri aj o ďalšiu kuriozitu. Tou je autobus s vlastnou saunou – ideálny prostriedok na prepravu po dlhých cestách zaneženou krajinou. Napokon, nemôže byť nič lepšie, ako stráviť cestu po mrazivej fínskej krajine vo veľkom štýle.

sauna-autobus-finsko

Zdroj: Rukapalvelu.fi

Počas jazdy sa nemusíte iba saunovať. Autobusy s kapacitou 10 osôb sú vybavené vlastným karaoke systémom. Núdza o zábavu tu teda vôbec nehrozí.

sauna-autobus-finsko

Zdroj: Rukapalvelu.fi

 

 

7. Sauna v električke (Taliansko)

Taliani si asi povedali, že ak môžu mať Nóri saunu v autobuse, oni si ju pokojne môžu dať napríklad do električky. Konštruktéri v Miláne prerobili pôvodnú električku z roku 1928 tak, aby ju mohli návštevníci využívať ako miesto pre saunovanie.

Zdroj: Luxatic

Aj keď sa električka nehýbe, všetky pôvodné veci sú v nej stále funkčné. Okrem bežných sedačiek tu nájdete drevené lavice. Všetko vyzerá tak ako v skutočnej saune. Aký bol však skutočný zámer milánskeho dopravného podniku?

Zdroj: Luxatic

 

Chceli poukázať na to, že pobyt v hromadne doprave nemusí byť vždy len stresujúci. V tejto netradičnej saune si skôr odpočiniete, než zažijete nervozitu. Oranžová električka je súčasťou TermeMilano a nachádza sa v záhradnej časti kúpeľov.

Už viete, kam sa pôjdete zohriať najbližšie?

Autor: Ivona Jánošíková

Súvisiace články
pred 1 rokom 86952 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84960 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82742 videní | 6 minúty čítania