Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 6767 videní | 8 minúty čítania

Najlepšie plážové mestá Európy, ktoré spájajú mestský ruch s prímorským oddychom

Najlepšie plážové mestá Európy, ktoré spájajú mestský ruch s prímorským oddychom
Prejsť sa mestskými uličkami a hneď potom oddychovať pri mori. Nasledujúce plážové mestá sú na takúto dovolenku ako stvorené.

Prejsť sa mestskými uličkami a hneď potom oddychovať pri mori. Nasledujúce plážové mestá sú na takúto dovolenku ako stvorené.

 

Vernazza – Taliansko

Hneď na začiatok musíme priznať, že Vernazza nie je mesto, ale dedinka na severozápadnom pobreží Talianska. To však nemení nič na tom, že aj tu môžete skĺbiť aktívny oddych s pobytom na tamojšej pláži.

A práve kombinácia pláže s úchvatnými farebnými domčekmi nás presvedčila, že Vernazza má v tomto zozname svoje miesto. A nielen to. V prípade, že chcete zažiť skutočný ruch, zájdite na námestie, kde tamojší obyvatelia trávia spoločne čas a popri tom si vymieňajú najnovšie klebety.

pohlad na talianske mesto vernezza

Pláž vo Vernazze a hneď vedľa nej kostol Santa Margherita di Antiochia.

Takisto sa vyberte k dominante Vernazzy – k hradu Doria. Ten nájdete na južnom výbežku. Vzhľadom na strmý terén je aj tvar hradu nepravidelný. Zaujímavé na tejto stredovekej stavbe je i to, že práve zachovalá veža je najstaršou súčasťou hradu.

taliansky hrad doria

V pozadí hrad Doria v dedinke Vernazza.

Na skok od pláže budete mať kostol Santa Margherita di Antiochia, ktorý stojí na mieste, kde sa našli pozostatky sv. Margaréty z Antiochie.

 

Brighton – Veľká Británia

Zárukou toho, že sa v Brightone nebudete nudiť, je hneď niekoľko miest. Samozrejme, je to tamojšia pláž. Jej silnou konkurenciou sú však známe atrakcie, a to napríklad British Airways i360 alebo Brighton Palace Pier.

krasna plaz v brightone

Pláž v Brightone.

Prvé spomínané miesto je niečo ako naše bratislavské UFO na Moste SNP. Ide o vyhliadkovú vežu, z ktorej uvidíte pobrežie Južného Sussexu ako na dlani. Veža pritom nie je len turistickým lákadlom, ale miestom, kde sa môžete navečerať, zacvičiť si jogu alebo sa zabaviť počas „tichej“ diskotéky.

vyhliadkova veza british airways na plazi v brightone

Vyhliadková veža British Airways i360 na pláži v Brightone. 

Brighton Palace Pier je rovnako miestom zábavy, ale na rozdiel od i360 sa nachádza na pevnej zemi. Brighton Pier je ikonickým miestom na plážovom móle. Nájdete tu vychytenú fish and chips reštauráciu, kryté ihrisko a zábavný park.

zabavny park brighton pier

Vyhliadková veža British Airways i360 na pláži v Brightone.

A hoci to už v súčasnosti neplatí, na pláži v Brightone stálo kedysi obrovské ruské koleso. No v roku 2016, zhodou okolností práve vtedy, keď otvorili vyhliadkovú vežu i360, sa koleso prestalo používať. Podľa niektorých informácií ho zatvorili preto, aby neprekážalo výhľadu z i360.

Na rozdiel od kolesa v blízkosti brightonskej pláže stále nájdete Royal Pavilion. Budova v minulosti slúžila ako ubytovňa, až kráľ George ju nechal prestavať na vilu a neskôr inicioval aj jej premenu na indický štýl. V súčasnosti sa Royal Pavilion využíva ako ukážka kráľovského života. Pozrieť si môžete banketové priestory, kráľovské izby, kuchyňu aj hudobnú miestnosť.

krasny royal pavilion v brightone

Royal Pavilion v Brightone.

 

Trogir – Chorvátsko

Kostol sv. Sebastiána, Kláštor sv. Dominika, mestská veža či hlavné námestie – aj vďaka vzhľadu a histórii týchto pamiatok sa dostalo chorvátske mesto Trogir do zoznamu UNESCO.

kostol sv. sebastiana v trogire

Kostol sv. Sebastiána v Trogire.

A ako všade na chorvátskom pobreží, aj v Trogire to v lete žije. V tomto období sa môžete zapojiť do potápačskej školy alebo rybárskych nocí. Počas leta sú na programe aj folklórne vystúpenia a koncerty klasickej hudby.

pohlad z hora na krasne chorvatske mesto

Výhodou tejto lokality je, že sa nablízku nachádzajú ďalšie dovolenkové regióny. Keď už teda celý Trogir preskúmate, vyberte sa na ostrov Čiovo, do Splitu alebo Makarskej.

historicka cast mesta trogir

V historickej časti mesta Trogir sa určite nebudete nudiť.

 

Peschici – Taliansko 

Kombinácia pláží a mestského ruchu nie je v Taliansku ničím nezvyčajným. Svedčí o tom mnoho miest, medzi nimi aj Peschici ležiace na polostrove Gargano v juhozápadnej časti krajiny.

A tak ako Vernazze, aj v Pechici sa hneď blízko pláže nachádza jedna z najväčších atrakcií – v tomto prípade je to normanský hrad z 10. storočia. Ten v minulosti slúžil hlavne na obranu pred pirátmi. Mix architektonických štýlov zapríčinili rôzne vlády. Po rekonštrukcii bol hrad sprístupnený aj pre verejnosť. Pozrieť sa dnu môžete teda aj vy.

talianske mesto peschici

Pláž v talianskom meste Peschici.

No a hneď potom, ako skončíte prehliadku, sa vyberte do historického centra mesta. Tam sa môžete prejsť rovnako úchvatnými uličkami alebo si len tak vychutnávajte atmosféru prímorského mesta v niektorom z tamojších podnikov.

 

San Sebastian – Španielsko

Ak ste čítali náš článok o najlepších španielskych plážach, iste si budete pamätať pláž La Concha. A prečo ju spomíname?

Práve La Concha sa nachádza v bezprostrednej blízkosti španielskeho mesta San Sebastian. Navyše, pláž bola v minulom roku označená za najlepšiu v celej Európe. Jej kvality a okolitú scenériu však skvele dopĺňa dianie v centre mesta.

krasna spanielska plaz la cocha v meste san sebastian

Pláž La Concha v meste San Sebastian.

Okrem toho, že sa prejdete jeho ulicami a pochutnáte si na niečom tradičnom, sa určite vyberte k mestskej radnici Ayuntamiento.

Budova bola pôvodne kasínom, v ktorom sa zabávali politici spoločne s umelcami. V čase španielskej občianskej vojny sa radnica dokonca stala dejiskom bojov medzi nacionalistami a republikánmi. Dnes je Ayuntamiento spolu s okolitými záhradami jednou z atrakcií mesta.

krase zahrady alderdi-eder pred mestskou radnicou

Záhrady Alderdi-Eder pred mestskou radnicou v San Sebastian.

 

Piran – Slovinsko

Kamenistá pláž a jedno z najzachovalejších historických miest v Stredozemnom mori. Presne tak by sa dalo opísať slovinské mesto Piran, ktoré kedysi patrilo Taliansku, neskôr bolo súčasťou Juhoslávie a až od roku 1991 oficiálne patrí k Slovinsku.

namestie tartini v meste piran

Námestie Tartini v meste Piran.

A čo všetko si môžete v Pirane dopriať? Ako sme už v úvode naznačili, Piran má svoju pláž, preto môžete zvoliť aj oddych pri mori. Okrem toho si na zoznam aktivít poznačte námestie Tartini, ktoré leží hneď vedľa pobrežia.

Zaujímavé na námestí je najmä to, že do konca 19. storočia bola táto časť mesta zaplavená a patrila k priľahlému prístavu. Až v roku 1894, keď bola zahájená výstavba, sa začal rysovať súčasný vzhľad námestia.

pohlad zhora na namestie taririni a pobrezie

Od námestia sa dostanete až priamo k pobrežiu.

Cestovateľka Julie na svojom blogu okrem námestia odporúča, aby ste v Pirane navštívili kostol sv. Juraja alebo sa prešli stredovekými uličkami mesta.

 

Sopot – Poľsko

Mestské pláže nenájdete len v typických dovolenkových destináciách, čo okrem Británie potvrdzuje aj Poľsko.

Naši severní susedia majú taktiež pláže a niektoré z nich sa dokonca nachádzajú priamo v meste. Dôkazom toho je aj Sopot – mesto ležiace na severovýchodnom pobreží Baltického mora.

polska plaz pri meste sopot

Pláž v poľskom meste Sopot.

Medzi top miesta v Sopote patrí bez pochýb pláž. Tú skvelo dotvára námestie a najdlhším dreveným mólom v Európe. Ak vás náhodou pochytí hlad alebo smäd, v blízkosti pláže je hneď niekoľko podnikov, do ktorých budete môcť zájsť a súčasne si vychutnať výhľad na more.

Pri zmienke o Sopote nemôžeme vynechať aj takzvaný krivý dom. Nemožno sa diviť, že je jednou z najznámejších budov v meste. Jeho zdeformovaný vzhľad totižto pôsobí netradične a tak trochu ako z rozprávky.

krivy dom v sopote

Krivý dom v Sopote.

 

Whitby – Veľká Británia

Typické anglické pobrežie s vysokými útesmi a zatrávnenými lúkami – aj takýto výhľad na vás čaká v anglickom meste Whitby. A nielen to.

krasna plaz v meste whitby

Pláž v meste Whitby.

Priamo v meste sa nachádza pláž a hneď nad ňou je situovaná najznámejšia stavba mesta – Whitby opátstvo, ktoré inšpirovalo aj Brama Stokera pri písaní Draculu.

Whitby opátstvo je počas celého roka dejiskom rôznych akcií – môžete sa zúčastniť audiovizuálnych výstav alebo si dopriať piknik v netradičnom prostredí.

opatstvo vo whithby

Opátstvo vo Whitby.

Okrem opátstva vám vo Whitby odporúčame navštíviť múzeum kapitána Cooka alebo Kostol sv. Márie.

 

Cefalù – Taliansko

A tak ako sme náš článok v Taliansku začali, v tejto destinácii ho aj ukončíme. Na koniec sme pre vás vybrali krásne sicílske mesto Cefalù.

A to hlavne z toho dôvodu, že v Cefalù sa snúbi všetko – kvalitné dovolenkové služby, oddych pri mori a vynikajúca dostupnosť mesta.

talianska plaz v sicilii

Pláž v talianskom meste Cefalù.

A keď sa teda rozhodnete navštíviť aj nejaké pamiatky, odporúčame vám pozrieť si Duomo – normanskú katedrálu vyzdobenú mozaikami byzantských umelcov.

duomo v cefalu

Duomo v Cefalù.

Za vzácny sa považuje aj dielo maliara Antonella da Messina Portrét muža, ktoré je uložené v mestskom múzeu. A potom, ako absolvujete prehliadku centra a pamiatok, zájdite na pláž. Tá sa nachádza hneď vedľa zastavanej časti meta. 

 

Ktoré ďalšie plážové mestá Európy máte radi vy? Dajte nám o nich vedieť.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87013 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85163 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82780 videní | 6 minúty čítania