Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 16740 videní | 8 minúty čítania

Zaujímavosti, príroda, pamiatky a pláže. Spoznajte s nami najkrajšie miesta Sicílie

Zaujímavosti, príroda, pamiatky a pláže. Spoznajte s nami najkrajšie miesta Sicílie
Sicília je ostrov antickej kultúry, nádherných pláží a UNESCO pamiatok. Poďte s nami spoznať jej najzaujímavejšie miesta.

Taliansky ostrov chválil básnik Goethe aj spisovateľ Marquez. A my súhlasíme. Navštíviť divadlo, v ktorom natáčali Krstného otca, kúpať sa na nádherných piesočnatých plážach alebo liezť po najväčšej európskej sopke – toto všetko zažijete iba na Sicílii. A nielen to.

 

 

 

Schody Turkov

Jednou z najkrajších oblastí provincie Realmonte na juhu Sicílie sú takzvané Stairs of Turkish, v preklade Schody Turkov. Ide o útes, ktorý získal pomenovanie pre početné nájazdy tureckých pirátov.

schody-turkov

Jedinečným ho však robí nielen tvar, ale aj biele sfarbenie. Útes tvorí slieň (hornina, ktorá je niečím medzi ílom a vápencom), pre ktorú je táto farba typická.

Nemožno sa teda čudovať, že Schody Turkov sa dostali aj do zoznamu siedmich prírodných divov Talianska.

Návštevníci si môžu v blízkosti útesu naplno užiť more. Avšak na to, aby ste sa dostali k plážam, musíte po týchto schodoch zísť až k vode. Trasa je pri dostatočnej dávke pozornosti a opatrnosti úplne bezpečná.

schody-turkov-cesta

Ak  by ste sa nimi chceli pokochať naživo, môžete tak urobiť v podstate kedykoľvek. No ak chcete tento výlet spojiť s kúpaním sa v mori, vyberte sa sem počas letnej sezóny, čo je od júna do augusta.

 

Mesto Cefalu

V tejto časti sa vyberieme presne na opačnú stranu ostrova smerom k hlavnému mestu – Palermu.

Najprv si povieme niečo o 13-tisícovom meste Cefalu, do ktorého sa z Palerma dostanete za hodinu aj štvrť.

mesto-cefalu-sicilia

Dôvodov, prečo navštíviť Cefalu, je podľa nás viacero. Už na prvý pohľad je jasné, že žiadny turista sa tu nebude nudiť, pretože mesto zaujme nielen krásnymi plážami, ale aj historickými miestami.

Zrejme najväčšou atrakciou je katedrála z roku 1131. Dal ju postaviť kráľ Roger II., ktorý sa plavil počas veľkej búrky zo Salerna do Palerma. Božstvu sľúbil, že ak búrku prežije, postaví kostol. Napokon sa mu podarilo vylodiť v Cefalu, kde začal plniť svoj sľub.

katedrala-v-cefalu-sicilia

Katedrála v Cefalu

 

Vstup do katedrály je zadarmo a počas letnej sezóny sa otváracie hodiny predlžujú.

Keď sa do Cefalu vyberiete, nezabudnite sa iba tak prejsť mestom, v ktorom pocítite spojenie Stredomoria a histórie.

mesto-cefalu

A teraz niečo pre dovolenkárov, ktorí bažia po oddychu pri vode. Pár minút od centra sa nachádza miestna pláž. A keďže je v podstate súčasťou mesta, pohľad na historické budovy vám spríjemní aj čas strávený pri mori.

plaz-cefalu-sicilia

Pláž v Cefalu

 

Pláž Mondello

V Palerme ešte zostaneme, dokonca priamo v meste. Jednou z najkrajších pláží v tejto oblasti je pláž Mondello. Vo veľkom ju vyhľadávajú aj miestni, preto treba rátať s tým, že tu nebudete sami.

plaz-modello-sicilia

Pláž Mondello

 

Návšteva pláže však určite stojí za to. Už iba pohľad na Charleston vás určite zaujme. Táto budova s reštauráciou a barom je situovaná priamo nad hladinou mora.

Letná sezóna sa v tomto rezorte začína už v máji a trvá až do septembra. Je to teda miesto vhodné aj pre všasnejšiu dovolenku alebo, naopak, pre trochu neskoršiu.

komplex-charleston-sicilia

Kompex Charleston

 

A hoci môžete bývať aj priamo v blízkosti pláže, ak zostanete v Palerme, dostať sa do Mondella nebude pre vás ťažké.

Linky z Palerma premávajú až do Mondella. Cesta z hlavného mesta potrvá autobusom približne dvadsať minút.

 

Palermo

A napokon do tretice sa zameriame na samotné Palermo. V Taliansku je takmer každá budova historickou pamiatkou. A to isté platí aj pre hlavné mesto Sicílie.

No ak chcete vidieť tie najvychýrenejšie pamiatky, vybrali sme pre vás tieto štyri.

Divadlo Massimo je najväčším talianskym divadlom, naraz môže hostiť až 1300 návštevníkov. Operný dom je zároveň jednou z historických budov v Palerme, ktorú môžete navštíviť aj v čase, keď sa žiadne predstavenie nehrá.

divadlo-massimo-palermo

Divadlo Massimo

 

Od utorka do soboty sú dispozícii prehliadky so sprievodcom, jeden vstup vychádza na päť eur.

Operný dom, ktorý mal pôvodne slúžiť ako kasíno, je slávny najmä pre záverečnú scénu z filmu Krstný otec III.

Ako ďalšiu spomenieme Katedrálu Palermo (v zozname UNESCO pamiatok), ktorá v sebe nesie viacero architektonických štýlov. Po tom, ako sa pôvodný štýl menil v 13. a 14. storočí na gotický, architekt Ferdinando Fuga neskôr vniesol do tejto stavby neoklasiku.

katedrala-palermo-sicilia

Katedrála Palermo

 

Na katedrále je zaujímavé aj to, že cieľom arcibiskupa Gualtiera Offamiglia bolo postaviť monument, ktorý architektonicky prekoná katedrálu v neďalekom meste Monreale. Či sa mu to podarilo, posúďte sami. :-)

katedrala-monreal-sicilia

Katedrála v Monreale

 

Porta Nuova, v preklade Nová brána, stojí v historickom centre Palerma už od roku 1535. Postavili ju ako symbol víťazstva nad Tunisanmi. Dnes okrem toho, že symbolizuje tento moment, oddeľuje aj starú časť mesta od novej.

porta-nuova-sicilia

Porta Nuova

 

Pôvodne mala fontána na fotografii nižšie patriť k palácu San Klemente vo Florencii. No nakoniec ju nájdete na námestí Pretoria, podľa ktorého nesie aj svoj názov. Fontánu však bežne nazývajú Fontána hanby.

fontana-hanby

Dôvod je prostý – jej obvod totižto lemuje šestnásť sôch nahých mužských a ženských tiel a mýtických bytostí.

fontana-hanby-sicilia

600-tisícové Palermo však ponúka oveľa viac histórie. Preto keď si aj neurobíte podrobný plán toho, kam sa chcete pozrieť, nič sa nestane. Na každom rohu je niečo, čo vás uchváti.

Okrem pamiatok odporúčame navštíviť aj botanickú záhradu, ktorá je súčasťou mestského parku.

botanicka-zahrada-sicilia

Botanická záhrada

 

Údolie chrámov a antické divadlo

Do zoznamu miest, ktoré by ste na Sicílii určite mali vidieť, nepochybne patrí Údolie chrámov v meste Agrigento (v zozname UNESCO pamiatok) a grécke divadlo v meste Taormina.

A hoci tieto dve historické pamiatky rozdeľuje takmer trojhodinová cesta autom (chrámy ležia v meste Agrigento na juhozápade ostrova, Taormina leží na severozápadnom pobreží), spája ich spoločná antická minulosť.

chram-concordia-sicilia

Chrám Concordia

 

Údolie chrámov, ako už z názvu vyplýva, zoskupuje niekoľko chrámov, ktoré sa zachovali ešte z čias gréckej kolonizácie. Každý z nich má svoje meno, najstarší je napríklad Herkulov chrám, chrám Concordia je najzachovalejší.

herkulov-chram-sicilia

Herkulov chrám

 

Nemenej príťažlivé je grécke divadlo v Taormine, ktoré spomína aj nemecký spisovateľ Johann Wolfgang Goethe. Vo svojom diele Cesta do Talianska píše: Žiadne divadelné hľadisko nemá taký výhľad.

anticke-divadlo-taormin-sicilia

Antické divadlo v Taormine

 

A to, či je to naozaj tak, môžete zistiť aj vy, ak sa sem vyberiete. Ako mnoho iných gréckych divadiel, aj to na Sicílii je zasadené do prírody a celkovo pozostáva z troch častí – hľadisko, scéna a priestor pre orchester.

 

Etna

Nie, neobávajte sa, nezabudli sme ani na Etnu. Do nášho článku ju však nedávame iba preto, že ide o unikát – je to najväčšia činná sopka v Európe a jedna z najväčších na svete, ale chceme vám pripomenúť, že sa sem môžete vybrať na dosť netypickú turistiku.

etna-sicilia

K sopke sa dostanete z dvoch východiskových bodov – Etna Sud a Etna Nord. Pri druhom menovanom môžete namiesto kráčania zvoliť aj terénne autobusy, ktoré vás dopravia k observatóriu s nadmorskou výškou 2400 metrov nad morom. Odtiaľ musíte ísť ku kráterom pešo.

cesta-k-etne-sicilia

Dôležité je myslieť na bezpečnosť. Ak nemáte skúsenosti, radšej sa vyberte na túru so sprievodcom.

Etna, ako mnoho iných sicílskych miest, je taktiež v zozname UNESCO.

 

Špeciálne od nás

Síce sme už popísali to naj, no na záver v skratke ešte spomenieme miesta, ktoré sa nám obzvlášť páčia.

plaz-tonnara-di-scopello

Pláž v Tonnara di Scopello

 

Scopello je rybárska dedina, ktorú turizmus ešte celkom nepohltil. Takže vidieť deti miestnych obyvateľov hrajúce sa na pláži nie je nič nezvyčajné. Toto miesto vyhľadávajú skôr Taliani a domáci počas voľných dní.

scopello-sicilia

Pláž Scopello

 

Syrakus (mesto v rovnomennej provincii) je už na zozname dovolenkárov, no aj pri väčšom množstve turistov o nič neprídete. História spoločne s oddychom pri mori sa snúbia aj v tomto meste.

katedrala-syrakus-sicilia

Katedrála v Syracuse je súčasťou UNESCO dedičstva

 

syrakus-sicilia

Pobrežie v meste Syracuse

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 87020 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85180 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82781 videní | 6 minúty čítania