Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 16461 videní | 9 minúty čítania

Ibiza, Formentera, Menorca alebo Malorca: Ktorý z Baleárskych ostrovov by ste si vybrali na svoju dovolenku?

Ibiza, Formentera, Menorca alebo Malorca: Ktorý z Baleárskych ostrovov by ste si vybrali na svoju dovolenku?
Všetky Baleárske ostrovy sú krásne, no vybrať si iba jeden je naozaj ťažké.

Niektorí turisti milujú hory, ktoré sú typické pre Malorku, iní zas vyhľadávajú zábavu, ktorá je dominantou Ibizy. Všetky Baleárske ostrovy sú krásne, no vybrať si iba jeden je naozaj ťažké. Preto veríme, že vám nasledujúce informácie o Ibize, Malorke, Menorce a Formentere pomôžu rozhodnúť sa.


Cala d'Hort, Ibiza

Ibiza

Pojem Ibiza párty vám určite niečo hovorí. A ako správne tušíte, názov súvisí práve s jedným z Baleárskych ostrovov.

Pohľad na ostrov Ibiza

Totižto na Ibize sa nachádza najväčší nočný diskotékový klub na svete – Privilege Ibiza, ktorý môže naraz hostiť až 11 000 návštevníkov. Ostrov je taktiež známy pre dobrodružné párty na lodiach. Nemožno sa teda čudovať, že Ibiza sa považuje za svetové centrum diskoték.

To však nie je ani zďaleka všetko. Pochopiteľne, mnoho ľudí sem cestuje za morom a plážami. Turistom praje hlavne podnebie, vďaka ktorému je na Ibize slnečno 10 hodín počas dňa a 300 dní v roku.

Najdlhšia pláž ostrova Playa d´en Bossa ponúka kombináciu leňošenia a zábavy. Známe kluby Ushuaia a Hi Ibiza sa nachádzajú v jej bezprostrednej blízkosti.

Playa d´en Bossa

Nemusíte sa však obávať, že na Ibize si nenájdete pokojnejšie miesta. Spomedzi desiatok pláží si určite vyberie každý to, čo mu najviac vyhovuje.

Napríklad pláž Las Salinas (10 minút cesty z hlavného mesta Ibiza), ktorú televízia CNN zaradila medzi sto najkrajších na svete, vyhľadáva veľa nudistov. :-)

Pláž Las Salinas

Pre tých návštevníkov, ktorí namiesto leňošenia pri vode si radšej vyberú aktívny oddych, pripomenieme, že pri pláži je zriadená prírodná rezervácia.

Ale nebolo by to pravé turistické centrum, keby sa tu nenachádzali aj historické pamiatky.

Ak sa rozhodnete pre dovolenku na Ibize, nesmiete obísť miestnu katedrálu, ktorá nesie prostý názov Catedral Eivissa (Eivissa znamená v preklade Ibiza). Historická budova z 13. storočia predstavuje prinavrátenie sa od moslimskej viery ku kresťanstvu. Nájdete ju v starom meste Dalt Vila.

Zrejme viac ženy zaujme informácia, že na Ibize sa pravidelne organizujú takzvané hippie trhy. Milovníci batikovaného oblečenia, doplnkov a výrazných šperkov by sa na jeden takýto trh mali určite vybrať.

Historická časť Dalt Vila

Na záver tejto časti by sme to zhrnuli nasledovne: Ak ste ten typ, ktorý vyhľadáva nabité leto plné zábavy a dobrodružstiev, Ibiza môže byť správna voľba. Ostrov je turisticky rozvinutý, a tak sa budete mať nadštandardne.

Ak však hľadáte menej hýrivé miesto, kde by ste si užili more a pláže tak ako na Ibize, čítajte ďalej. :-)

 

Formentera

Dá sa povedať, že najmenší ostrov Baleár je úplným opakom Ibizy. Formentera sa nielenže nemôže pochváliť množstvom disko klubov, ale aj činností, ktorým sa dá venovať, je oveľa menej. No ako píše Paul Richardson, práve to je jedna z najväčších atrakcií tohto ostrova.

Nie každý cestovateľ obľubuje rušné mestá, ale radšej sa poobzerá po strediskách, kde okrem miestnych až tak veľa turistov nie je.

Tento popis sedí aj na ostrov Formentera, ktorý nemá dokonca ani letisko, a jediným spôsobom, ako sa sem dostať, je plaviť sa loďou z Ibizy.

O tom, že ide o niečo iné, svedčí aj fakt, že v hlavnej usadlosti Sant Francesc žije iba zhruba 2700 obyvateľov. Ako porovnanie uvádzame, že v Palme, hlavnom meste Malorky, žije vyše 400-tisíc ľudí.

Hlavná usadlosť Sant Francesc

Možno sa teda pýtate, prečo by ste sa sem napokon mali vybrať, keď sa zdá, že tu nie je nič zaujímavé.

No práve naopak, pre niekoho je Formentera ostrov snov. Krištáľovo čistá voda, zlatistý piesok a celkovo atmosféra ostrova sa často prirovnáva ku Karibiku.

Výhodou je, že ak sa vyberiete na pláž Migjorn alebo Ses Illetes (najznámejšia pláž na ostrove), nenarazíte na húfy turistov. Na druhej strane však musíte rátať s tým, že servis, ktorý zahŕňa napríklad slnečníky či ležadlá, nebude k dispozícii.

Ses Illetes

Pláž Caló des Mort dokonca svojím spôsobom pôsobí ako odtrhnutá od zvyšku ostrova. Prostredie v blízkosti zátoky preto môže prilákať aj rodiny, kde sa deti môžu naplno zabaviť.

Caló des Mort

Zaujímavé a zároveň trochu smutné je to, že ostrov je zastávkou pre tých návštevníkov, ktorí sa na Ibize začnú nudiť alebo si potrebujú oddýchnuť od tamojšieho ruchu.

Reštaurácia Juan y Andrea. Zdroj: magazine.bonderco.com

Väčšinou ide o ľudí, ktorí sa zastavia vo vychytenej pobrežnej reštaurácii Juan y Andrea. Majiteľ zariadenia tvrdí, že títo návštevníci, zväčša solventní ľudia na luxusných jachtách, si často myslia, že na ostrove je iba jeho reštaurácia a okrem pláže Ses Illetes tam nič nie je.

Ak hľadáte iba pohodlie a kompletný servis, môže sa to tak javiť. No ak stále vyhľadávate niečo nové, tento ostrov určite navštívte.

Maják predstavuje označuje najjužnejší bod ostrova

Na záver ako zaujímavosť dodáme, že prevažnú časť návštevníkov tvoria Taliani, ktorí to majú z Apeninského polostrova pomerne blízko.

 

 

Menorca

Tento ostrov sa zvykne označovať ako menšia verzia Malorky, no oproti nej mu predsa len niečo chýba.

Okolie pláže Cala Macarella

Na Menorce nie sú hory, čo milovníkov turistiky asi nepoteší. To však neznamená, že tamojšia príroda nemá návštevníkom čo ponúknuť. Práve naopak.

Územie Menorcy je natoľko vzácne, že v roku 1993 sa dostalo do zoznamu UNESCO. Stalo sa tak zásluhou humánneho prístupu miestneho obyvateľstva. Ľudia z ostrova totiž dokážu hospodársky napredovať, čerpať zdroje, a pritom všetkom zachovávať prírodu, v ktorej žije mnoho endemitov a ohrozených živočíšnych a rastlinných druhov.

Ale, samozrejme, ostrov neoplýva iba nedotknutou prírodou. Ako zvyšné tri ostrovy, aj Menorca láka návštevníkov na krásne piesočnaté pláže a čisté more.

Je skvelé, že sa tu nachádza viacero pláží, kde často nebýva mnoho turistov, no i napriek tomu máte k dispozícii štandardný servis.

Príkladom je jedna z najznámejších pláží Cala Turqueta. V jej okolí hliadkujú plavčíci, nachádzajú sa tu hygienické zariadenia aj bary.

Cala Turqueta

Podobne ako pláž Cala Macarella a Cala Mitjana, aj ďalšie ležia v skalnatých zátokách, čo robí tieto miesta ešte atraktívnejšie.

Jeden deň určite venujte aj obhliadke ostrova. Na rýchlejší presun si požičajte auto.

Tak sa môžete dostať aj na tie najodľahlejšie miesta. Prejdite sa napríklad k majáku Favaritx, ktorý leží na severnom pobreží, približne 17 kilometrov od hlavného mesta Mahon.

Práve v Mahone, inak nazývanom aj Mao, sa na rozdiel od Formantery nachádza aj letisko. :-)

Maják Favaritx

Doplníme ešte to, že ak sa chystáte na dovolenku s deťmi, tento ostrov je ideálna voľba. Ako sa hovorí, Menorca je menšia sestra Malorky, no oveľa pokojnejšia, ale i tak so všetkým, čo k oddychovaniu pri mori patrí.

Hlavné mesto Mahon

Menorca s Idem.sk

 

Malorka

Vedeli ste, že slávny tenista Rafael Nadal je z Malorky? Toľko zaujímavá informácia na začiatok. Prejdime však k tomu, čo môžete na tomto ostrove obdivovať.

Jednoznačne sú to pláže, ktorých je paradoxne v porovnaní s Menorcou menej. Ale nebojte sa, je ich tu dostatok na to, aby sa naplnili očakávania návštevníkov.

Vybrali sme pre vás tie, ktoré podľa nás patria k tým najkrajším. Ako prvú spomenieme pláž Cala des Moro, ktorá leží na juhu ostrova. Síce nie je veľká, no zato udržiavaná s čistým morom a bez návalu turistov. Keďže pláž leží v zátoke, musíte sa k nej dostať lezením po skalách.

Cala des Moro

Približne 80 kilometrov od hlavného mesta Palma leží pláž Cala Agulla, ktorá je vhodná najmä pre milovníkov vodných športov. Patrí jej označenie modrá vlajka, preto môžete očakávať čisté priezračné more a zlatistý piesok.

Toto miesto je ideálne aj vzhľadom na to, že ďalší rozvoj rezortov je minimálny.

Cala Agulla

Mnoho ďalších zaujímavých miest je iba na skok od tejto pláže. Napríklad stredoveké mesto Carpendera, kde sa okrem histórie môžete pokochať aj na pravidelných trhoch, ktoré sa konajú každú stredu.

V blízkosti pláže sa taktiež nachádza ďalší vychytený rezort – Cala Ratjada, ktorá je už oproti Cala des Moro trochu rušnejšia. Prispieva k tomu hlavne väčší počet hotelov a rôznorodé skupiny návštevníkov. Najviac turistov sem prichádza z Nemecka.

Pláž Cala Gat v Cala Ratjada

Naše odporúčania okrem pláží smerujú k mestu Soller, ktoré je vychýrené pestovaním citrusov.  A tak keď sa sem vyberiete, povinne ochutnajte pomarančovú šťavu.

Prístav Soller

Počas návštevy sa môžete odviesť historickou električkou, ktorá premáva medzi mestom Soller a neďalekým prístavom s rovnomenným názvom.

Pár zaujímavých faktov uvádzame aj pri Malorke. Hlavné mesto Palma má viac obyvateľov ako celá Menorca. Pohorie Serra de Tramuntana je v zozname UNESCO, najvyšší vrch Puig Major je zároveň najvyššou horou všetkých Baleárskych ostrovov.

Serra de Tramuntana

Malorka s Idem.sk

 

Ktorý z ostrovov by ste si teda vybrali na svoju dovolenku? Dúfame, že sme vám týmto článkom pomohli. No ak si stále neviete vybrať, nezúfajte. Napokon, môžete si aspoň dať výzvu, že postupne spoznáte každý z týchto ostrovov. :-)

Súvisiace články
pred 1 rokom 86954 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84971 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82745 videní | 6 minúty čítania