Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 26937 videní | 5 minúty čítania

Grécky ostrov Korfu: 7 najväčších lákadiel zeleného ostrova

Grécky ostrov Korfu: 7 najväčších lákadiel zeleného ostrova
Pokiaľ nechcete dovolenku na Korfu stráviť v rezorte, objavujte tu morské jaskyne, kopce či letné sídlo cisárovnej Sisi.

Pre niektorých je ostrov Korfu najlepší, pre iných najkrajší a podľa obľúbenosti aj jeden z najnavštevovanejších. Okrem toho je aj najzelenší a najpestrejší, takže ak nechcete celú dovolenku na Korfu stráviť v rezorte, vyraziť si môžete na zaujímavé ostrovy, morské jaskyne či kopce.

 

 

1. Hlavné mesto s 37 kostolmi

Na Korfu pravdepodobne poletíte za oddychom na krásnych plážach, avšak vynechať by ste nemali ani návštevu hlavného mesta. Volá sa rovnako ako samotný ostrov a preslávené je množstvom architektonických skvostov.

Medzi tie najzaujímavejšie patrí budova parlamentu, mestská radnica či benátske námestie. Mestečku by sa pokojne dalo hovoriť malý Rím – celkovo sa tu totiž nachádza až 37 kostolov. Kto Korfu už aspoň raz navštívil, určite nám dá za pravdu.

 

2. Myší ostrov

Neďaleko hlavného mesta sa nachádza ďalšia lákavá atrakcia – ostrov Pontikonisi, o ktorého pôvode panujú mytologické legendy. Ostrovu sa tiež zvykne hovoriť Myší ostrov, pravdepodobne preto, že pri pohľade zhora vyzerá ako myš.

Ostrov Pontikonisi v pozadí a kláštor Panagia Vlacherna pred ním.

Na ostrove nenájdete len úplný pokoj, ale aj byzantskú kaplnku Pantokrator z 11. storočia. Najkrajší pohľad na Pontikonisi budete mať z veže neďalekého kláštora Panagia Vlacherna.

 

3. Pálac cisárovnej Sisi

Asi 10 kilometrov od mesta Korfu nájdete honosnú vilu, ktorá bola letným sídlom cisárovnej Sisi. Palác Achilleón si dala postaviť v čase, keď sa rozhodla stráviť istý čas na Korfu kvôli astme.

Toto miesto si však nevybrala náhodou – ostrov Korfu bol jej obľúbenou dovolenkovou destináciou a z miesta, kde palác stojí, mala nádhernú panorámu na celé hlavné mesto.

Achilleón je dnes jednou z najväčších turistických atrakcií ostrova a navštíviť môžete nielen jeho krásne záhrady, ale aj interiér.

 

4. Morské jaskyne

Na západnom pobreží nenájdete len najkrajšie pláže ostrova Korfu, ale tiež skalné úkryty v podobe jaskýň. Na to, aby ste ich preskúmali, nemusíte byť žiadnym speleológom. Stačí nasadnúť na jednu z mnohých výletných lodí, ktoré odplávajú z Paleokastritsa.

Jednou z najkrajších jaskýň je Nafsika, pomenovaná podľa princeznej z eposu Odysea. Kto sa rozhodne spestriť si dovolenku na Korfu návštevou jaskýň, môže sa tešiť na nádhernú tyrkysovú vodu a neuveriteľný zážitok.

Lode do jaskýň vyrážajú z pláže Paleokastritsa každých 30 minút a cestou sa zastavíte aj na skrytej pláži Paradise, na ktorej si budete pripadať presne tak, ako to sľubuje jej názov – ako v raji.

 

5. Výhľad až do Albánska a Talianska

V severovýchodnej časti Korfu sa nachádza vrchol Pantokrator, ktorý meria síce iba 906 metrov, no napriek tomu ide o najvyšší bod ostrova. Zaujímavosťou je, že z vrcholu uvidíte okrem Korfu aj Albánsko a za dobrých podmienok dokonca aj Taliansko. Napriek tomu, že je vzdialené vyše 130 kilometrov.

Výhľad z vrcholu Pantokrator.

Vyšliapať si cestu na vrchol vám potrvá asi dve hodiny. Jedno z najlepších miest na začiatok prechádzky je Old Perithia – najstaršia dedinka celého ostrova.

Ak dorazíte hore, okrem krásneho panoramatického výhľadu vás určite prekvapia aj miestne túlavé mačky, ktoré sú miláčikmi všetkých turistov. Na vrchole hory sa tiež nachádza kaviareň s terasou a starý kláštor.

Zrúcaniny budov najstaršej dedinky na Korfu.

 

6. Lokálne dobroty

Milovníci kulinárskych zážitkov si na Korfu prídu na svoje. Samozrejmosťou sú souvlaki, jedlá z rýb, morské plody, šaláty, gyross či obľúbená sladká baklava – to všetko nájdete v celom Grécku. Vynechať by ste však nemali ani miestne špeciality.

Jednou z najznámejších je Pastitsio – zapekané cestoviny s mäsom, paradajkami a syrom feta.

Pastitsio so zapekanými cestovinami, mäsom a syrom feta.

Ak máte radi hovädzie mäso, nerobí vám problém cesnak a v jedálnom lístku nájdete názov sofrito, určite si ho objednajte. Ide o jedno z najobľúbenejších jedál na Korfu, no naraziť naňho môžete aj v Taliansku či na Kube.

Korfucké sofrito sa však od tých ostatných výrazne odlišuje práve cesnakom, s ktorými pri príprave vôbec nešetria. Je to chutné mäsité jedlo, no zároveň aj dosť pálivé.

Sofrito s hovädzím mäsom len pre milovníkov cesnaku.

 

7. Cyklistika naprieč celým ostrovom

Pokiaľ ste aktívnym dovolenkárom a nechcete stráviť celú dovolenku na Korfu iba chodením, tie najkrajšie miesta môžete navštíviť aj bicyklom. Korfu má totiž obrovské množstvo krásnych cyklistických trás. 

Nečakajte žiadny Amsterdam, no stačí si požičať bicykel, vybrať trasu s dĺžkou podľa vašich možností a ručíme vám za to, že si výlet bicyklom po Korfu určite užijete.

 

Chcete namiesto bicykla auto?

Ideálnym dopravným prostriedkom pre spoznávanie ostrova je tiež auto. Vďaka nemu stihnete navštíviť čo najviac pamiatok a atrakcií aj počas týždňovej dovolenky na Korfu.

Jednou z najspoľahlivejších je požičovňa Rolandos so 40-ročnými skúsenosťami s prenájmom áut na tomto ostrove. Pobočku majú aj na letisku, takže ak si nechcete prenajať auto už online z domu, vybavíte to aj osobne hneď po prílete.

Ďalšou rokmi overenou požičovňou je Corfu Sunrise, ktorá pôsobí na ostrove už od roku 1980.

Zastaraných áut sa však obávať nemusíte, pretože v ponuke majú moderné autá pre páry aj rodiny. Podľa recenzií na TripAdvisor vám vozidlo privezú až rovno pred hotel, takže si poňho nemusíte chodiť na letisko.

 

Poďte na Korfu s nami!

Súvisiace články
pred 1 rokom 86963 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85020 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82754 videní | 6 minúty čítania