Späť na všetky články
pred 1 rokom 4566 videní | 8 minúty čítania

Dovolenka v Ománe: Objavte 10 najzaujímavejších miest tejto výnimočnej krajiny

Dovolenka v Ománe: Objavte 10 najzaujímavejších miest tejto výnimočnej krajiny
Pozrite si 10 najzaujímavejších miest v Ománe, pre ktoré stojí za to túto krajinu navštíviť.

Omán je arabská krajina, ktorá je bezpečná a pokojná. A čo je hlavné, dokáže poriadne prekvapiť. Okrem dokonalých pláží, mešít a púští na každom kroku je totiž domovom nádherných prírodných a historických objektov, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť.

Pozrite si 10 najzaujímavejších miest, pre ktoré stojí za to túto krajinu navštíviť.

 

 

Veľká mešita sultána Kábúsa

Táto mešita je skutočné umelecké dielo, ktoré počas návštevy Ománu musíte vidieť. Modlitebná sieň je vyzdobená farebnými mozaikovými vzormi. Každá časť mešity reprezentuje to najlepšie z islamskej architektúry. Mešita sa rozkladá na ploche až 416 tisíc m2 a na základe plošnej veľkosti je to druhá najväčšia mešita na svete.

Mešita je stelesnením tradícií čarovného Ománu a má kapacitu pre 20-tisíc veriacich.

Nachádza sa tu aj luxusná knižnica, prekrásne záhrady a chodníky postavené z mramoru. Pre turistov a nemoslimov sú pripravené prehliadky celej mešity v povolených časoch mimo modlitieb. Nezabudnite si zahaliť nohy po kolená, zakryť ramená a hlavu. Pokúste sa obliecť si voľné oblečenie – na miestnych trhoch si môžete zakúpiť abaju alebo hidžáb.

Vo vnútri hlavnej ománskej mešity sa nachádza druhý najväčší a najhonosnejší luster na svete.

 

Kúpanie vo Wadi Shab

Prírodná vodná oáza, ktorá je ideálna na ochladenie sa v rozpálenej púšti. Korytá s tyrkysovo sfarbenou vodou, inak nazývané „Wadi“, sú charakteristické vody Ománu, ktoré sa nachádzajú uprostred hôr a ktoré po okrajoch obkolesujú palmy. Po príchode na miestne parkovisko sa presuniete bližšie k osviežujúcim prírodným bazénom pomocou člna.

Wadi Shab sa nachádza iba jeden a pol hodiny cesty autom od hlavného mesta Muskat. Cesta sem je veľmi príjemná a oddychová.

Následne absolvujete 30-minútovú pešiu prechádzku do cieľa, na ktorý sa v horúčave budete úprimne tešiť. Nezabúdajte najmä na dobrú turistickú obuv, osobné potreby, okuliare aj krém na opaľovanie. Potom si môžete užiť púštne osvieženie v čistučkej vode. Budete obklopení iba vysokými skalami a palmami.

Kaňon, palmy, krásne modrá a čistá voda predstavujú najdokonalejšiu oázu počas horúcich dní.

 

Musandam – Nórsko Blízkeho východu

Studené Nórsko v horúcom Ománe? Musandam je polostrov, ktorý je od Ománu oddelený Spojenými arabskými emirátmi. Je domovom arabských fjordov a divokej prírody, ktorú nenájdete nikde inde v Arabskom zálive.

Omán je krajina, ktorú si každý predstavuje iba ako nekonečnú púšť. Opak je ale pravdou, pretože je domovom fjordov, ktoré sú na Blízkom východe raritou. 

Polostrov je riedko osídlený, no ide o dôležitý strategický bod v blízkosti Perzského zálivu. Najväčšou atrakciou je výlet loďou, počas ktorého môžete obdivovať a navštíviť krásne a prázdne pláže. Nádherné výhľady na fjordy sa núkajú z vrchu Khor Najd.

 

Mesto Nizwa

Mesto Nizwa je často označované ako kultúrne centrum Ománu. Nachádza sa tu napríklad unikátny souk – lokálny trh, ktorý dokonale reprezentuje arabskú kultúru. Atmosféra trhu v meste Nizwa je charakteristická najmä tým, že dodnes zachováva pravé tradície a ománsku kultúru. Práve tu totiž možno nájsť kultúrne dedičstvo v podobe jedinečnej ománskej keramiky. 

Prekrásna ománska keramika sa vyznačuje špecifickými vzormi, jemným spracovaním a decentnou farbou.

V meste sa tiež nachádza známa a rozľahlá pevnosť Nizwa. Tvorí jednu z dominánt mesta Nizwa, ktoré sa nachádza v severnej časti Ománu. Centrum mesta je historické, pomerne malé a útulné. V centre sa nachádza aj krásna mešita Al Qala'a, samozrejme, je menšia a skromnejšia ako hlavná mešita v Maskate.

V meste Nizwa sa nachádza rovnomenná historická pevnosť. Nájdete ju v centre mesta, patrí medzi najväčšie dominanty.

 

Magická diera Bimmah Sinkhole

Netradičné a zahalené rúškom tajomstva. Tak miestni označujú miesto nazývané Bimmah Sinkhole. Podľa niektorých je toto miesto také čarovné, že ho museli vyrobiť mimozemšťania alebo ide o výsledok dopadu meteoritu pred tisíckami rokov. Teórie poukazujú na to, že aj názov krajiny Omán v preklade znamená “padajúca hviezda”. Niektorí veria fantastickým historkám, iní si zasa myslia, že ide o jeden z mnohých zázrakov našej matky prírody.

Vznikla tajomná diera Bimmah Sinkhole v dôsledku dopadu meteoritu alebo ide o dielo mimozemšťanov? Vznik krásneho, no netradičného miesta vyvoláva otázky a pochybnosti dodnes.

Najpravdepodobnejšou verziou však zostáva, že Bimmah Sinkhole vzniklo padaním vápencov, vďaka čomu sa vyformovala takáto netradičná, potápajúca sa diera. Diera je hlboká až 20 metrov a vláda sa rozhodla o miesto riadne postarať. Práve preto bol v okolí diery vybudovaný park. Nachádza sa tu tiež schodisko a dokonca sa tu môžete aj vykúpať.

Kúpanie v Bimmah Sinkhole je povolené. Najviac si ho užijete, keď je tu pomerne prázdno, teda v ranných a večerných hodinách.

 

Púšť Wahiba

Púšť Wahiba, niekedy označovaná ako Wahiba Sands, sa považuje za najkrajšiu ománsku púšť. Nachádza sa v juhovýchodnej časti Ománu, na ploche až 12 tisíc km2. Pripravte sa na to, že budete potrebovať SUV, keďže brázdiť ománske pieskové duny nie je také jednoduché.

Podľa mnohých je púšť Wahiba najkrajšou púšťou v celom Ománe.

Táto púšť si získala priaznivcov najmä preto, že sa tu nachádza množstvo denných a nočných kempov, ktoré ponúkajú viacero druhov aktivít priamo v púšti. Nechýba ani možnosť jazdy na ťave alebo návšteva beduínskych stanov. Navyše, beduínske ženy tu ponúkajú množstvo ručne robených výrobkov a suvenírov, ktoré v meste nezoženiete.

Stráviť noc v beduínskom stane je perfektným zážitkom. Čaká vás bohatý program, jazda na ťave i večera.

 

Royal Opera House

Sídlo opery v hlavnom meste Maskat je stelesnením luxusu a jemnosti. Celý komplex odráža kultúrne dedičstvo Ománu prostredníctvom moderných a čistých línií, ktoré sú pre toto architektonické dielo typické.

Čistota a jednoduchosť použitých materiálov a vybraného architektonického štýlu dokonale reprezentujú tradičnú ománsku kultúru.

Kráľovská operná budova je pre verejnosť otvorená len od roku 2013, dnes je však centrom umenia a kultúry celej krajiny. Kapacita je až 1100 ľudí, nachádza sa tu divadlo, auditórium, záhrada, kultúrny trh, luxusná reštaurácia a umelecké centrum pre hudobnú, divadelnú a opernú produkciu. Odporúčame návštevu umeleckého predstavenia, keďže je interiér opernej budovy rovnako impozantný ako exteriér.

 

Mesto Salalah a jeho okolie

V lete zelený les a v zime ideálne miesto pre surferov. Salalah sa mení podľa ročných období tak, aby predviedlo všetky svoje krásy. O bujný rast vegetácie sa stará letné monzúnové obdobie. V lete je v okolí Salalah príjemných 25 stupňov Celzia. Naopak, počas zimy všetky vodopády a zelené miesta úplne vyschnú. V tomto čase zase stúpajú vlny, a tak sa oblasť stáva rajom surferov, ale aj milovníkov šnorchlovania a potápania. 

Bujná zelená vegetácia a prekrásne vodopády sú pre mesto a okolie Salalah príznačné počas letných monzúnov.

 

Muttrah – promenáda, pláž a prístav

Štvrť Muttrah je srdcom hlavného mesta Maskat. Živé, farebné, chaotické a orientálne. Tak sa dá popísať toto čarovné miesto najlepšie. Samozrejmosťou je lokálny trh – souk, kde je možné zohnať predmety a suveníry späté s históriou Ománu. Dávajte si však pozor na niektorých obchodníkov, ktorí predávajú nepravé suveníry a rôzne napodobeniny.

Pôvodná obchodná štvrť Muttrah stále ponúka na lokálnych trhoch souk typické a tradičné suveníry, oblečenie, ako aj rôzne domáce delikatesy.

Výhodou však je, že s niektorými obchodníkmi, ktorí predávajú autentické a lokálne výrobky je možné dohodnúť sa na cene. Štvrť Muttrah bola v minulosti hlavným obchodníckym centrom celej krajiny. Dnes odtiaľto môžete pozorovať prekrásne more zo starodávnej strážnej veže či poprechádzať sa po pláži hneď vedľa luxusnej sultánovej jachty, ktorá tu parkuje.

Prechádzka promenádou popri pláži v štvrti Muttrah je čarovná. Z vysokej veže si môžete užiť aj parádny výhľad na mesto a prekrásne more.

 

Ostrovy Daymaniyat 

Ostrovy Daymaniyat sú ideálne na dokonalý zážitok z potápania. Môžete tu šnorchlovať a potápať sa každý deň, zaručujeme vám, že vás to bude stále baviť a že sa vôbec nebudete nudiť.

Ostrovy Daymaniyat sú rajom pre milovníkov potápania. Pri potápaní tu možno objaviť tajomné jaskyne ukryté pod vodou.

Pri ostrovoch sú nádherné pláže s bielym pieskom a tyrkysovomodrou vodou, ktoré sú typické skôr pre Maldivy alebo Seychely. Aj preto je Omán výnimočnou arabskou krajinou.

 

Vychutnajte si Omán s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 86963 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85021 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82755 videní | 6 minúty čítania