Späť na všetky články
pred 1 rokom 9881 videní | 6 minúty čítania

10 najkrajších pláží, ktoré môžu Ománu závidieť aj turistické veľmoci sveta

10 najkrajších pláží, ktoré môžu Ománu závidieť aj turistické veľmoci sveta
Pobrežie Ománu pripomína trópy, a preto aj podmienky na kúpanie sú tu naozaj ideálne.

Omán – krajina z Rozprávok tisíc a jednej noci. Moderná i historická, miestami pustá, inde zas plná neuveriteľných prírodných divov. Jednoducho Orient hýriaci farbami, kvalitnými látkami, vôňou korenín a kadidla. To však vôbec nie je všetko. Nájdete tu aj desať nádherných pláží, ktoré Ománu môžu závidieť aj turistické veľmoci.

 

najkrajsie plaze Omanu

Omán je arabská krajina, ktorá je známa veľkým množstvom slnečných dní. Teploty sú tu celoročne vysoké, v zime sa pohybujú od 23 °C, v lete až od 31 °C. Vo všeobecnosti však pobrežie Ománu pripomína trópy, a preto aj podmienky na kúpanie sú tu naozaj ideálne.

Pobrežie Arabského mora sa oplatí navštíviť hlavne na jar a jeseň. Paradoxne, v lete tu až také stabilné počasie nie je. Ak sem príde od juhozápadu monzún, býva tu viac oblakov a aj teploty sú o niečo chladnejšie. Ak však príde počasie od vnútrozemia, zastihnúť vás môže aj 40 °C.

O niečo stabilnejší a teplejší je však Ománsky záliv, kde vás neprekvapia také výkyvy ako na Arabskom pobreží. Preto sa na miestnych plážach môžete kúpať celoročne. Poďme sa teda pozrieť, kde v Ománe nájdete tie najlepšie pláže:

 

1. Al-Bustan

Vychytené miesto sa nachádza neďaleko hlavného mesta Maskat. Na dlhočiznej pláži uvidíte roztrúsené rodinky s deťmi, ktoré si sem priniesli vlastné slnečníky, jedlo aj vodu. Zamieriť však môžete aj na súkromnú pláž, ktorá patrí k priľahlému Al Bustan Palace Hotel, kde ako turista nájdete všetky štandardné služby.

plaz Al-Bustan Oman

 

2. Qurum

Nachádza sa v hlavnom meste a je považovaná za jednu z najkrajších pláží v Ománe. A preto patrí aj medzi tie najrušnejšie. V jej okolí vzniklo množstvo kaviarní, reštaurácií, hotelov či nákupných centier. Ak sem však prídete s rannými paprskami slnka, toto miesto vo vás naozaj zanechá stopu.

plaz Qurum Oman

 

3. Khalouf

Asi päť hodín cesty autom južne od hlavného mesta sa nachádza romantická pláž Khalouf. S výnimkou niekoľkých rybárov a zvláštnych plameniakov však býva zväčša ľudoprázdna. Vďaka piesočným dunám však naozaj pripomína krajiny, o akých Šeherezáda rozprávala v Rozprávkach tisíc a jednej noci.

plaz Khalouf Oman

Zdroj: facebook.com/khimjistravel

 

4. Al Fizayah

Pláž uprostred ničoho! Tak nejako by sa dala nazvať Al Fizayah obklopená majestátnymi horami. Aby ste sa sem dostali, potrebujete džíp. Určite to však neoľutujete, lebo nespevnená a prašná cesta odradí mnohých turistov, a tak vám tu preplnená pláž nehrozí.

plaz Al Fizayah Oman

Absolútne skrytí pred zrakom civilizácie si tu môžete užiť nikým nerušené kúpanie aj nádherné západy slnka.

plaz Al Fizayah Oman

 

5. Qantab

Na svojich potulkách Ománom by ste rozhodne nemali vynechať ani pláž Qantab. Je to ideálne miesto pre zaľúbené páry, ale aj pre sólo cestovateľov, ktorí chcú zažiť miestny život a mať čas iba pre seba.

plaz Qantab Oman

Pláž nie je ďaleko od hlavného mesta Maskat a je ľahko dostupná, takže je obľúbená predovšetkým u domácich obyvateľov. Špeciálne čaro má najmä v neskorých popoludňajších hodinách, keď začne zapadať slnko. Je to čas, keď sem prichádzajú miestni, aby si pri mori oddýchli po dlhom náročnom dni.

plaz Qantab Oman

 

6. Ostrov Masirah

Aj Omán má svoje ostrovy a najväčším z nich je Masirah na východnom pobreží. Dostať sa tam môžete letecky, no zážitkom je najmä plavba trajektom. Pozdĺž celého pobrežia vedie cesta a nekonečná pláž, a tak sa sem oplatí ísť autom, lebo si môžete zastaviť, kdekoľvek sa vám bude páčiť.

plaz ostrova Masirah Oman

Na mnohých miestach nájdete altánky s orientálnymi kobercami a rohožami, na ktorých si môžete oddýchnuť a skryť sa pred slnečnými lúčmi. More je tu naozaj čisté a prevažne teplé. A na svoje si prídu aj pátrači po mušliach, ktorých je tu neúrekom.

ostrov Masirah Oman

 

7. Mughsail

Šťastné číslo 7 pripadlo pláži Mughsail, ktorá je dlhá približne 7 kilometrov a rozhodne má čo ponúknuť. Pri skalnom previse Marneef sa v pórovitom teréne nachádzajú zvláštne otvory, z ktorých podľa miestnych vychádza „zvuk mora“. Počas prílivu si však treba dať pozor, lebo z nich nečakane vytrysknú až 30-metrové gejzíry.

gejzir na plazi Mughsail Oman

Tento zaujímavý prírodný úkaz je dôkazom toho, že morská voda v týchto končinách vie byť naozaj rozbúrená. Pri kúpaní si dajte teda pozor, a to najmä počas obdobia letných monzúnov. Dá sa však takej tyrkysovej vode vôbec odolať a neokúpať sa?

plaz Mughsail Oman

 

8. Bandar Jissah

Až donedávna skalnaté okraje Bandar Jissah väčšinu turistov odrádzali. Dnes však patria medzi päťhviezdičkové letoviská v krajine, kde si môžete vychutnať rôzne zážitky, vodné športy či šnorchlovanie.

plaz Bandar Jissah Oman

Ak túžite po pokojnom popoludní na mori, vysadnite na loď, ktorá vás zavedie k slávnemu morského oblúku, ktorý ománske turistické úrady výrazne podporujú. Bandar Jissah je obľúbená víkendová destinácia pre miestnych obyvateľov a vďaka svojej novoobjavenej popularite má tendenciu byť dosť preplnená.

plaz Bandar Jissah Oman

 

9. Tiwi

Tiwi je malá rybárska dedinka, akých nájdete v Ománe naozaj veľa. Táto je však jedinečná tým, že sa tu nachádza kamienková pláž.

plaz Tiwi Oman

Okolité oblasti nie sú príliš turisticky rozvinuté, to jej však na kráse nič neuberá. Na okolí nájdete zelené plantáže, ale aj hory Wadi Tiwi a Wadi Shab, ktoré sú vyhľadávané kvôli turistike a horolezectvu. Stretnúť tu však živú dušu je skôr náhoda. Tiwi teda uspokojí najmä tých, ktorí prahnú relaxe v absolútnej samote.

Wadi Tiwi Oman

Wadi Tiwi

Wadi Shab Oman

Wadi Shab

 

10. Korytnačia pláž Ras Al Jinz

Ras Al Jinz je najvýchodnejší bod Ománu, ktorý pomyselne spája Ománsky záliv a Arabské more. Ide o naozaj vychytené miesto s množstvom hotelov. Lákadlom je najmä Korytnačia pláž (Turtle Beach), kde sa každý rok stretávajú turisti z celého sveta.

plaz Ras Al Jinz Oman

S východom slnka pozorujú čerstvo vyliahnuté korytnačky, ktoré sa po zlatistej piesočnatej pláži snažia dostať k moru, aby sa vydali v ústrety novému životu. Nejeden skúsený cestovateľ už prezradil, že je to pohľad ako pre bohov. Niečo, čo jednoducho treba vidieť, než sa poberieme na druhý svet.

korytnacia plaz Ras Al Jinz Oman

 

Bonus: Pláže rezortu Fanar & Residences

A ako to už býva zvykom, mnoho nádherných pláží sa pred zrakmi turistov ukrýva aj v miestnych rezortoch. Jednoznačným dôkazom tohto tvrdenia sú nádherné pláže nášho obľúbeného rezortu Fanar Hotel & Resicences v destinácii Salalah, ktoré bez pochýb patria k tým najkrajším v ponuke Idem.sk. Veď uznajte sami.

Aktuálnu ponuku dovoleniek v rezorte Fanar Hotel & Resicences nájdete na stránke idem.sk

 

Omán s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 87047 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85276 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania