Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 28322 videní | 6 minúty čítania

Dovolenka pri mori autom? Tieto skvelé destinácie máme len do pár hodín cesty zo Slovenska

Dovolenka pri mori autom? Tieto skvelé destinácie máme len do pár hodín cesty zo Slovenska
Do talianskeho Lido di Jesolo dorazíte za šesť hodín, na chorvátskom ostrove Krk budete o čosi skôr.

Cestovanie lietadlom nie je pre každého. To však neznamená, že si musíte odopierať dovolenku pri mori. Vyberte sa na dovolenku do týchto chorvátskych a talianskych destinácií, ktoré sú od nás vzdialené len pár hodín autom.

 

Lido di Jesolo

Pätnásť kilometrov zlatistého pobrežia nie je jediným lákadlom talianskej destinácie Lido di Jesolo, do ktorej zo Slovenska dorazíte približne za šesť hodín aj desať minút (pri ideálnej premávke).

Kvalita vody, čisté more aj pláže a efektívne ekologické riešenia sú dôvodom, prečo si toto miesto pravidelne vyslúži označenie modrá vlajka. Počas dovolenky v Lido di Jesolo tak zistíte, že rovnováha medzi cestovným ruchom a ochranou prírody sa nájsť dá.

plaz v Lido di Jesolo

V Lido di Jesolo nájdete čisté more aj pláže.

Keď si k tomu domyslíte kvalitné služby (slnečníky, ležadlá) a množstvo voľnočasových aktivít na pláži, niet nad čím premýšľať.

plaz v Lido di Jesolo

Počas cesty do cieľovej destinácie budete prechádzať cez mestá Viedeň, Graz, Villach, Udine, Palmanova a Portogruaro..

 

Caorle

Približne po tej istej trase sa za necelých šesť hodín z Bratislavy dostanete aj do pobrežnej destinácie Caorle, ktorá je od Lido di Jesolo vzdialená zhruba 30 kilometrov.

Lokalita a trasa však nie sú jedinými spoločnými črtami týchto dvoch prímorských oblastí. Tak ako Lido di Jesolo, aj Caorle je v zozname pláží s modrou vlajkou. O úplnej čistote prostredia svedčí tiež fakt, že označenie modrá vlajka získal aj tamojší prístav.

plaz pri kostole Madonna dell Angelo

Pláž vedľa kostola Madonna dell'Angelo.

Počas cesty do cieľovej destinácie budete prechádzať cez mestá Viedeň, Graz, Villach, Udine, Palmanova a San Michele al Tagliamento.

 

Istria

V tomto článku nesmie chýbať ani chorvátska Istria, ktorá je od Slovenska vzdialená približne šesť a pol hodiny.

plaz Medulin na Istrii

Pláž Medulin na Istrii.

O tom, že sa sem oplatí vyraziť, vás presvedčia letoviská ako Poreč, Rovinj či Umag. Pre dovolenkárov, ktorí nechcú iba ležať na pláži, ale plánujú aj poznávacie výlety, odporúčame navštíviť mesto Pula. Tam sa totižto nachádza krásny amfiteáter, značne podobný rímskemu Koloseu.

amfiteater v meste Pula

Amfiteáter v meste Pula.

A aby sme nezabudli, aj v Istrii nájdete hneď niekoľko úchvatných pláží s modrou vlajkou. Za všetky spomenieme napríklad pláž Crnika alebo Sol Umag.

plaz v meste Pula

Pláž v meste Pula.

Počas cesty do destinácie Umag budete prechádzať cez mestá Viedeň, Graz, Maribor a Ľubľana. Za ideálnych podmienok vám cesta potrvá približne päť a pol hodiny.

 

Rijeka

Hoci nájdete v chorvátskej Rijeke niekoľko pláží, ide skôr o destináciu, v ktorej si prídu na svoje aktívni dovolenkári. Dôvod je zrejmý – okrem pamiatok, ako je Katedrála sv. Víta, mestská veža či národné divadlo, v Rijeke objavíte aj množstvo barov, reštaurácií, kaviarní a obchodov. Život a ruch do mesta prináša aj tamojší prístav.

katedrala sv. Vita v Rijeke

Katedrála sv. Víta v Rijeke.

A keď už spomíname lodnú dopravu, Rijeka je tranzitné mesto. Preto nie je problém dostať sa odtiaľ ďalej do iných chorvátskych destinácií, napríklad na ostrov Cres alebo Krk.

plaz Kantrida v Rijeke

Pláž Kantrida v Rijeke.

Počas cesty do Rijeky budete prechádzať cez mestá Györ, Nagykanizsa, Velika Gorica a Karlovač. Cesta vám za ideálnych podmienok potrvá približne päť a pol hodiny.

 

Krk

Ostrov Krk, ktorý leží v bezprostrednej blízkosti Rijeky, bude našou ďalšou zastávkou.

Podobne ako Rijeka, aj najväčší chorvátsky ostrov je veľmi rušnou destináciou. A napokon sa niet čomu diviť. Každoročne sem cestujú stovky tisíc dovolenkárov zo strednej Európy.

plaz Pebble na ostrove Krk

Pláž Pebble na ostrove Krk.

A čo konkrétne ich sem láka? Samozrejme, sú to predovšetkým pláže. Najznámejšími z nich sú Punat, Nijvice, Stara Baška či Potovošće.

plaz Stara Baska

Pláž Stara Baška.

Výborným nápadom počas dovolenky na ostrove Krk je aj návšteva mestečka Vrbnik. Táto lokalita je známa nielen dominantným mestským hradom, ale aj zlatistým vínom s príznačným názvom Žlahtina.

vyhlad na historicke mesto Vrbnik

Výhľad na historické mesto Vrbnik.

Počas cesty do destinácie Umag budete prechádzať cez mestá Viedeň, Graz, Maribor, Karlovač a Šmrika. Za ideálnych podmienok vám cesta potrvá približne päť a aj trištvrte hodinu.

 

Crikvenica

V severnej časti Chorvátska ešte chvíľu pobudneme a tentoraz sa vyberieme do Crikvenice. Ide o pobrežnú oblasť, do ktorej okrem rovnomenného mesta patria aj lokality Dramalj, Jadranovo a Selce.

plaz v Crikvenici

Pláž v Crikvenici.

A nech už si vyberiete ktorúkoľvek z týchto oblastí, v každej z nich si môžete vychutnať dovolenku na úrovni.

No v prípade, že chcete poradiť, odporúčame vám mestečko Crikvenice. Tamojšie pláže sú naozaj krásne, o ich kvalitách napokon svedčí Google hodnotenie štyri a pol hviezdy od vyše dvoch tisíc dovolenkárov.

Destinácia Selce získala niekoľkokrát titul najlepšie rekreačné stredisko v zálive Kvarner, preto by sme premýšľali aj nad touto alternatívou.

plaz v Selce

Pláž v Selce.

Počas cesty do destinácie Umag budete prechádzať cez mestá Viedeň, Graz, Maribor, Karlovač, Šmrika a Jadranovo. Za ideálnych podmienok vám cesta potrvá približne päť a pol hodiny.

 

Piran

Slovinsko nemá toľko dovolenkových destinácií ako Chorvátsko alebo Taliansko, no i napriek tomu túto krajinu netreba zavrhovať.

Presvedčí vás o tom Piran – jedno z najzachovalejších historických miest v Stredozemnom mori. Nemusíte sa však báť, dovolenka v týchto končinách nie je len fakultatívna. Po tom, ako si pozriete gotické stavby, prejdete sa námestím Tartini a pochutnáte si na chutných morských plodoch v niektorej z miestnych reštaurácií, sa vyberte k moru.

namestie Tartini v meste Piran

Námestie Tartini v meste Piran.

Kamenistá pláž leží hneď vedľa mesta, vďaka čomu budete pri mori razom chvíle. V prípade, že budete chcieť v tejto oblasti navštíviť aj ďalšie prímorské regióny vhodné na kúpanie, odporúčame vám mestečko Portorož alebo Mesačný záliv. Obe miesta sú id Piranu vzdialené len pár minút autom.

vyhlad na pobrezie mesta Piran

Výhľad na pobrežie mesta Piran.

Mesacny zaliv pri meste Piran

Mesačný záliv je od mesta Piran vzdialený len pár minút autom.

Počas cesty do destinácie Piran budete prechádzať cez mestá Viedeň, Graz, Maribor, Ľubľana, Škocjan a Koper. Za ideálnych podmienok vám cesta potrvá približne päť aj štvrť hodiny.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87055 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85293 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82793 videní | 6 minúty čítania