Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 4526 videní | 6 minúty čítania

Čo robiť, zažiť a vidieť na dovolenke v Dubaji?

Čo robiť, zažiť a vidieť na dovolenke v Dubaji?
Špičkové hotely a pláže, nevídané miesta a luxus nad luxus. Vitajte v Dubaji – ideálnej destinácii na neskorú dovolenku.

Špičkové hotely a pláže, výnimočné atrakcie, nevídané miesta a luxus nad luxus. Vitajte v Dubaji – ideálnej destinácii na neskorú dovolenku.

 

pohlad na dubaj

Dominantou Dubaja je Burdž Chalífa, najvyšší mrakodrap sveta.

Keď boli v roku 2002 predstavené veľkolepé projekty na 200 umelých ostrovov a na najvyššiu stavbu sveta, mnohí tvrdili, že niečo také je na okraji púšte nemožné. Pre moderné Spojené arabské emiráty však slovo nemožné neexistuje. Svoje plány nielenže zrealizovali, ale ešte aj predčili. Nuž, peniaze z ropy zmôžu naozaj veľa a aj okraj púšte dokážu premeniť na pulzujúcu oázu plnú luxusu a zábavy. A kde všade sa treba v Dubaji zastaviť?

 

1. Burdž Chalífa

Supermoderný Dubaj sa môže pýšiť svojím NAJ, ktorý zbadáte už z diaľky. Totižto nachádza sa tu najvyššia budova sveta. Megalomanský projekt Burdž Chalífa stavali v rokoch 2004 – 2010 a po dokončení ihneď ohúril svet. V najvyššom bode má mrakodrap až 828 metrov, čím predbehol taiwanský Tchaj-pej 101 aj plánovanú Freedom Tower v New Yorku.

burdz-chalifa

Výšku 828 metrov zrejme už nič neprekoná.

Pripravte sa ale na to, že pri výťahu vás neminú dlhé rady. Určite sa však oplatí vyčkať, pretože hore vás čaká výhľad ako pre bohov.

vyhlad zo 14. poschodia Burdz chalifa

Panoramatický výhľad zo 14. poschodia Burdž Chalífa.

 

2. Dubajská fontána

Dubajská fontána je ďalším unikátom, ktorý ročne priláka milióny obdivovateľov. Fontána za zvukov hudby dokáže vytrysknúť vodu až do výšky 150 metrov, čím sa vyrovná 50-poschodovej budove. A to všetko okorenené jedinečnou choreografiou a svetelnou šou z priľahlého mrakodrapu.

pohlad na nocny dubaj

Dubajská fontána ponúka fascinujúce divadlo.

Originálne veľdielo bolo navrhnuté slávnymi tvorcami fontán Bellagio v Las Vegas. Predstavenia si môžete pozrieť každý deň na jazere Burdž Chalífa s rozlohou 30 hektárov.


3. Dubai Mall 

Rovno odtiaľ môžete zbehnúť do neďalekého Dubai Mall, v ktorom je asi 1300 obchodov. Nákupné centrum pripomína malé mesto, ktorého súčasťou je obrovské klzisko, akvárium či ultramoderné zábavné zóny. Nudiť sa tu teda rozhodne nebudete. Pre milovníkov štýlového obliekania dodáme, že sa tu dajú zohnať štýlové kúsky renomovaných módnych značiek.

akvarium a vodopad v dubai mall

Akvárium aj vodopády – Dubai Mall posúva úroveň nákupných centier ešte vyššie.

 

4. Burdž al-Arab

Symbolom veľkých zmien sa v roku 1999 stala stavba hotela Burdž al-Arab v tvare plachetnice. „Veža Arabov“ je plná zlata a mramoru a vďaka nadštandardnému luxusu získala pomyselných sedem hviezdičiek, hoci ich býva maximálne päť.

hotel burdz al-arab

Ultraluxusný hotel Burdž al-Arab pripomína plachetnicu.

Cena za jednu noc tu vyjde približne na 2000 eur na osobu, čo si len tak hocikto dovoliť nemôže. Určite však stojí za to, aby ste ju videli, pretože z architektonického hľadiska je naozaj výnimočná.

tavy na znamej plazi jumeirah

V blízkosti Burdž al-Arab sa nachádza známa pláž Jumeirah.

 

5. Palm Islands

Väčšina luxusných rezortov sa nachádza na umelo vytvorených ostrovoch Palm Islands, ktorých výstavba sa začala v júni 2001. Dubaj samotný má v skutočnosti iba 15 kilometrov pláží, no po dostavbe týchto ostrovných komplexov tu vzniklo až 1 500 kilometrov pláží.

ostrovny komplex

Tri palmové listy vytvorili jedinečný ostrovný komplex.

Nájdete tu nákupné centrá, reštaurácie, bazény, akvaparky, diskotéky, puby, kozmetické salóny, wellness centrá, parky, relaxačné zóny – jednoducho všetko, po čom vaše srdce zatúži. Ak si teda chcete užiť maximálny komfort, vyberte sa do luxusných dubajských hotelov, ktoré sú synonymom dovolenky snov.

 

6. Hotel Atlantis The Palm 

Na Palm Islands nájdete aj jeden z najväčších dubajských unikátov. Je ním hotel Atlantis The Palm, ktorý obdivovateľov zaujme svojím jedinečným dizajnom v arabskom štýle.

Päťhviezdičkový hotel Atlantis the Palm v Dubaji vás zavedie do arabského a morského sveta.

Nachádza sa tu súkromná piesočná pláž s výhľadom na Perzský záliv, podmorský svet, plavba s delfínmi či bezplatný vstup do najväčšieho aquaparku na Blízkom východe s názvom Aquaventure. Ak si teda chcete užiť pobyt ako z rozprávky Tisíc a jedna noc, pozrite si dostupné termíny v tomto päťhviezdičkovom hoteli.

Pohľad z výšky na celý rezort Atlantis the Palm.

 

7. Ski Dubai

Dubaj si predstavujeme predovšetkým ako horúce mesto obklopené púšťou, kde sa počas hlavnej turistickej sezóny šplhajú teploty aj nad 40 stupňov. Iba málokto by preto predpokladal, že sa tu dá aj lyžovať.

lyzovanie v dubaji

Nie je to síce pravý horský svah, no vyblázniť sa dá aj na takejto zjazdovke.

Ski Dubai však rúca všetky mýty. Je to prvé stredisko zimných športov na Strednom východe, kde nájdete aj zjazdovku či sedačkovú lanovku. A zábavu si tu užijú aj tí, ktorí obľubujú snowboarding, korčuľovanie či obyčajnú guľovačku. Ak by sa vám teda počas dovolenky zacnelo za lyžovačkou v Tatrách, vyblázniť sa môžete aj tu. 

 

8. Dubai Miracle Garden

Semiramidine visuté záhrady boli kedysi považované za jeden zo siedmich divov sveta. Dnes by sme zaň mohli považovať záhrady Dubai Miracle Garden, ktoré sú naozaj zázračné. Vyznačujú sa skutočnou extravaganciou, dokonca tu nájdete nevšedné exotické rastlinné druhy a výnimočné kvety.

dubai miracle garden

Vytvoriť niečo takéto na okraji púšte je naozaj zázrak.

Je to akási oáza pokoja uprostred uponáhľaného mesta plného turistov. Ak si teda budete chcieť oddýchnuť a nadýchať sa sviežeho vzduchu, Dubai Miracle Garden sú tá správna voľba.

 

9. Dubai Marina

Každý cestovateľ pozná Benátky. „Mesto na vode“ je popretkávané kanálmi a gondolami, ktoré ho preslávili po celom svete. A po niečom podobnom zatúžili aj stavitelia Dubaja, ktorí tu vybudovali 3,2 kilometra dlhý kanál. Ten križujú nielen moderné lode, ale aj tradičné abry.

tradicna lodka abra

Vysadnúť môžete aj na tradičnú loďku abra.

Okružná plavba loďou vás prevedie pomedzi mrakodrapy a ďalšie moderné stavby, uvidíte aj luxusný jachtársky klub s približne 500 plavidlami, no dostať sa môžete aj do pôvodného obchodného centra mesta.

dubajsky pristav plny luxusnych jacht

Dubajský prístav je plný luxusných jácht.

 

10. Staré mesto

Hoci je Dubaj vnímaný predovšetkým ako moderná metropola sveta, jeho história je oveľa dlhšia. Prvá písomná zmienka pochádza už z roku 1095, no územie bolo osídlené už dávno predtým.

stare a nove casti dubaja

V Dubaji sa mieša staré aj nové.

Dubajské staré mesto je oknom do pulzujúceho každodenného života miestnych obyvateľov a je domovom tradičných trhov, autentických jedál a kultúrnych zážitkov.

kusok arabskeho sveta

Na každom kroku cítiť kúsok arabského sveta.

Je miestom rôznych aróm, chutí, drahých korení, parfumov aj arabských látok. Je to miesto, kde môžete spoznať pravý arabský svet – pravý Dubaj.

dubajske trhy

Dubajské trhovisko vás vráti o pár storočí späť.

 

Vychutnaj si Dubaj s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 87205 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85700 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82886 videní | 6 minúty čítania