Späť na všetky články
pred 1 rokom 20605 videní | 9 minúty čítania

Praktický sprievodca Benátkami: Spoznajte najromantickejšie mesto sveta

Praktický sprievodca Benátkami: Spoznajte najromantickejšie mesto sveta
Na výlet do Benátok sa poctivo pripravte. Vďaka nášmu sprievodcovi sa dozviete viac o pamiatkach, doprave či ubytovaní.

O sole mio, romantická plavba na gondole, pohár vína či prosecca v ruke. Asi taká je najčastejšia predstava o najromantickejšom meste sveta – o Benátkach. Romantiku však tentoraz necháme vo vašich rukách. My sme si pre vás pripravili praktické informácie a tipy, vďaka ktorým zvládnete trip do Benátok ako skúsený cestovateľ.

 

typicky vyhlad na Benatky

Ikonický pohľad na Benátky, ktorý dokonale poznajú ľudia na celom svete.

 

Cesta do Benátok – základné informácie


Do Benátok sa jednoducho dostanete pomocou lietadla, vlaku, autobusu alebo auta.

Letecká preprava pre vás bude rozhodne najkratšia, autobusom zasa najdlhšia – cesta do Benátok trvá priamym autobusovým spojom z Brna 10 hodín, z Viedne okolo 8 až 9 hodín.

Letecké spojenie bez prestupu je dostupné z Viedne alebo Prahy. Z oboch letísk sa do Benátok dopravíte približne za 1 a pol hodiny.

V Benátkach sa nachádzajú dve letiská – bližšie letisko Marco Polo a vzdialenejšie letisko Treviso.

letisko Marco Polo

Jedno z benátskych letísk – Letisko Marco Polo.

Ceny leteniek sú rôzne, najmä v závislosti od sezóny. Ak si naplánujete cestu a zakúpite letenky vopred, vyjde vás spiatočná letenka pre jednu osobu aj s poplatkami približne 100 eur. Vlaky a autobusy budú lacnejšie – spiatočná cesta vás bude stáť okolo 60 eur.

Ak však chcete byť na mieste rýchlo a nevadí vám priplatiť si za to, určite sa do Benátok vydajte letecky alebo autom. Naopak, ak máte radi dlhé cesty a chcete čo-to ušetriť, vyskúšajte cestu vlakom alebo autobusom.

letisko Treviso

Druhé letisko Treviso je od Benátok vzdialenejšie.

V Benátkach nájdete dve autobusové stanice – jedna z nich je v meste Mestre (najbližšie mesto na pevnine), druhá zase v Tronchetto.

Vlakom sa môžete spoľahnúť na komfortnú a rýchlu cestu, priamym spojením z Viedne vám to zaberie približne 7 až 8 hodín. Cestovať môžete buď priamo do miesta zastávky Venezia – Santa Lucia alebo do Venezia – Mestre.

zeleznicna zastavka Venezia Santa Lucia

Železničná zastávka Venezia – Santa Lucia, z ktorej sa za pár minút dostanete do centra mesta Benátky.

Ak sa rozhodnete pre cestu vlastným autom, rátajte s nákladmi nielen na pohonné zmesi a diaľničné známky, ale najmä na vysoké poplatky za parkovné. V tomto smere je výhodnejšie nájsť si hotel, hostel či penzión, ktorý automaticky ponúka možnosť parkovania.

V Mestre vás parkovné vyjde o niečo lacnejšie ako priamo v Benátkach. Ak chcete cestovať “lowcostovo”, dopredu si preverte, ako je to s parkovaním v rámci vášho ubytovania, a zamyslite sa tiež nad tým, aký máte celkový rozpočet na plánovaný výlet.

vyhlad na romanticke Benatky

Romantické Benátky dokážu poriadne potrápiť peňaženky turistov z celého sveta. Stoja však za to.

 

Hromadná doprava v Benátkach

Mestskú dopravu v Benátkach šikovne zvládnete pomocou aplikácie s dopravnými spojeniami, ktorú si môžete zadarmo stiahnuť.

Medzi mestami Mestre a Benátky sa môžete pohybovať autobusom, električkou i lodnou dopravou. Lodná doprava je priamo v Benátkach najpopulárnejšia, pod palcom ju má ACTV. Nemusíte sa pritom obmedzovať iba na jeden typ lodnej prepravy.

lodny taxik Benatky

Benátske vodné taxíky sú štýlové, poskytujú súkromie a vy sa na ich palube nemusíte s nikým tlačiť.

Môžete si vybrať cestu Vaporettom – vodným autobusom, Traghettom – verejným trajektom, vodným taxi alebo najslávnejšou formou benátskej prepravy – gondolou.

lodny autobus Benatky

Vodný autobus Vaporetto je najbežnejší spôsob prepravy v Benátkach.

Najdrahším spôsobom prepravy sú gondoly, kde si poriadne priplatíte – 40 minút jazdy vás bude stáť približne 80 eur.

Ceny sú stanovené pevne a zvyšujú sa iba v prípade dlhšej jazdy, výberom gondoly so spevákom alebo aj večerou či výberom jazdy gondolou, v ktorej “preskočíte” dlhé zástupy ľudí čakajúcich na voľnú gondolu.

gondoly Benatky

Gondoly sú neodmysliteľnou súčasťou Benátok. Je to však aj najdrahší spôsob prepravy v meste.

Vaporetti a Traghetti sú cenovo dostupnejšie ako gondoly, no aj napriek tomu nestoja práve najmenej. Jeden 75-minútový lístok na Vaporetti – vodný taxík stojí približne 7,5 eur*.
*marec 2019

Veľkou výhodou je možnosť kúpy viachodinových, respektíve viacdňových lístkov, vďaka ktorým ušetríte pár desiatok eur. Okrem toho vám odporúčame “Venezia Unica City Pass”, čo je v podstate všestranne využiteľný lístok. Môžete si ho vybaviť aj online, zahŕňa hromadnú dopravu, vstup na turistické atrakcie, vstup do múzeí či rôzne transporty.

 

Ubytovanie

Ako už určite tušíte, ubytovanie v Benátkach nie je lacný špás. Ak vám záleží na ubytovaní priamo v centre mesta, skúste si ho rezervovať s dostatočným niekoľkomesačným predstihom. Vďaka tomu nájdete lacnejšie typy ubytovania aj v centre historických Benátok.

Pri výbere vhodného ubytovania sa poraďte s niekým, kto už do Benátok cestoval alebo cestuje pravidelne, prípadne využite služby rezervačných portálov, aby ste zistili, kde presne a za akú cenu ubytovanie ponúkajú.

Môžete si vybrať aj náš poznávací zájazd do Benátok s leteckou prepravou, ubytovaním a raňajkami, ktorý vám vrelo odporúčame.

luxusne hotely v Benatkach

V centre Benátok ľahko nájdete luxusné hotely, ponúkané za pomerne vysoké ceny.

Okrem toho môžete využiť služby hotelov či hostelov, ktoré sa nachádzajú na neďalekom pevninskom meste Mestre alebo na okolitých ostrovoch. Mestre je od Benátok vzdialené iba 3 kilometre a pomocou vlaku, autobusu či električky sa dostanete priamo na benátske námestie Piazzale Roma.

Okolité ostrovy ako napríklad Burano, Lido, Murano sú pre účely ubytovanie taktiež perfektné a navyše – ostrovy sú prekrásne a stoja za povšimnutie rovnako ako samotné Benátky.

Murano Benatky

Prekrásne “Insta-friendly” Murano ponúka lacnejšie a dostupnejšie formy ubytovania ako Benátky.

 

Nenechajte si ujsť – atrakcie, miesta, múzeá

1. Dóžov palác

Spojenie nádhernej gotickej a renesančnej architektúry, dnešné múzeum, v minulosti sídlo vládcu Benátok. Nachádza sa na námestí svätého Marka, vstupné do múzea je 23 eur*.
*marec 2019

Dozov palac Benatky

Dóžov palác – kedysi sídlo vládcov, dnes múzeum.

 

2. Námestie sv. Marka

Elegantné, architektonicky zosúladené a najobľúbenejšie. Také je benátske Námestie sv. Marka, ktoré je historickým i kultúrnym centrom celých Benátok. K námestiu neodmysliteľne patria skvelé prechádzky, výborná káva a pohľad na Baziliku sv. Marka, Marcianovu knižnicu či zvonicu Kampanila.

namestie sv. Marka

Úchvatné Námestie sv. Marka 

 

3. Kanál Grande

Je hlavnou dopravnou tepnou Benátok a najhlbším z benátskych kanálov. Napriek dĺžke viac ako 4 kilometre ho preklenujú len 4 mosty: Ponte degli Scalzi, Ponte di Rialto, Ponte dell' Accademia a Ponte della Costituzione.

Kanál má tvar písmena S a pretína mesto od hlavnej železničnej stanice na severozápade k Punta della Salute v juhozápadnom výbežku Benátok.

kanal Grande

Kanál Grande po západe slnka.

 

4. Bazilika sv. Marka

Táto mohutná sakrálna stavba, ktorá tvorí dominantu mesta, je turisticky najpríťažlivejším objektom rovnomenného Námestia svätého Marka. Chrám je po architektonickej stránke dokonalou symbiózou byzantského, gotického a renesančného stavebného štýlu.

bazilika sv. Marka

Mohutná sakrálna stavba – Bazilika sv. Marka.

 

5. Zvonica sv. Marka – benátska Kampanila

Zvonica sv. Marke je veža so zvonicou, vysoká 98,6 metra, ktorá sa týči pred hlavným priečelím Baziliky svätého Marka. Z Kampanily si môžete užiť najkrajší výhľad na celé Benátky z vtáčej perspektívy. Hore do veže vás vyvezie výťah.

zvonica sv. Marka

Zvonica sv. Marka – Kampanila je vysoká takmer 100 metrov.

 

6. Most Ponte di Rialto

Najznámejší 48 metrov dlhý mramorový oblúk spája obe časti mesta, ktoré sú rozdelené kanálom.

most Ponte di Rialto

Ponte di Rialto je najznámejším benátskym mostom.

 

7. Most Ponte dei Sospiri

Most vzdychov spája výsluchovú miestnosť Dóžovho paláca s blízkym väzením.

Most vzdychov Benatky

Ponte dei Sospiri v preklade znamená Most vzdychov.

 

8. Bazilika sv. Juraja (San Giorgio Maggiore)

Renesančno-baroková sakrálna stavba, ktorej zďaleka viditeľná silueta dotvára severný breh Benátok. Z veže kostola je krásny výhľad na Benátky.

 

9. Bazilika sv. Jána a sv. Pavla, známa aj ako San Zanipolo

Táto bazilika mala byť materským kostolom pre dominikánov. Nachádza sa v nej pochovaných 25 dóžov – vládcov Benátok.

Basilica dei Santi Giovanni e Paolo Benatky

V budove Basilica dei Santi Giovanni e Paolo je pochovaných 25 vládcov Benátok.

 

Kaviarne, krčmy a reštaurácie

Výborná talianska kuchyňa má čo ponúknuť, ale buďte opatrní. Nedajte sa zlákať do prvej reštaurácie, ktorá vám padne do oka, najmä nie v úplnom centre Benátok.

posedenie pri chutnom talianskom vine

Chutné víno, drinky či prosecco patria k Benátkam rovnako ako gondolieri.

 

V pomere ceny a kvality ide často o nezmyselne predražené reštaurácie, v ktorých vám naservírujú jedlo priemernej chuti. Vždy si pred vstupom do reštaurácie pozrite jedálny aj nápojový lístok, oboznámte sa s cenami a preverte si danú reštauráciu na internete, kde nájdete stovky recenzií.

Až následne sa rozhodnite, či je práve táto reštaurácia vhodná pre vás – chuťovo i cenovo.

Ak si chcete vychutnať dobré raňajky alebo víno a miešané drinky, vyskúšajte miestne bary, respektíve krčmy nazývané "osteria", ktorých je v centre mesta viacero. Kapacita je v týchto podnikoch výrazne obmedzená, veľa ľudí si tu pochutnáva na víne či drinku iba "na stojáka". Nechýbajú malé snacky, raňajkové chlebíky a nátierky, syry, ryby a zelenina.

typicke podniky s oznacenim osteria Benatky

Podnikov s označením osteria, čiže krčmičiek, nájdete v Benátkach viacero.

 

Nielen v centre, ale v celých Benátkach nájdete nespočetné množstvo kaviarničiek, kde si môžete užiť popíjanie kávy a degustovanie miestnych sladkých či slaných pečených dobrôt. Malé krčmičky, kde môžete stráviť deň či večer pri popíjaní vína, tu nájdete na každom kroku.

stolovanie pri vyhlade Benatky

Obed či večera s týmto výhľadom je perfektným zážitkom.

Výborné reštaurácie nájdete aj v meste Mestre alebo na okolitých ostrovoch – Lido, Murano, Burano.