Späť na všetky články
pred 1 rokom 20142 videní | 8 minúty čítania

Romantické Toskánsko: Miesta, ktoré treba navštíviť. Jedlá, ktoré treba ochutnať

Romantické Toskánsko: Miesta, ktoré treba navštíviť. Jedlá, ktoré treba ochutnať
Najväčší región Talianska láka nielen neuveriteľným prírodným a kultúrnym bohatstvom, ale i gastronómiou.

Toskánsko je najväčší taliansky región. O jeho rozmeroch a jedinečnosti však nesvedčí iba rozloha, ale najmä prírodné a kultúrne bohatstvo. Preto pre vás vyberáme najkrajšie miesta aj najlepšie jedlá, ktoré nájdete práve v Toskánsku.

 

romanticke Toskansko

 

Toto musíte vidieť

Podľa cestovateľského portálu Condé Nast Traveler patrí Florencia medzi 50 najkrajších miest na svete. Preto ani nepomyslite, že počas dovolenky v Toskánsku toto mesto vynecháte. To ako keby ste tu ani neboli.

A prečo je Florencia taká zbožňovaná? Nepochybne je to historická nasýtenosť – také množstvo múzeí, kostolov, pasáží a námestí nenájdete len tak hocikde. Za zmienku určite stojí najznámejšia katedrála Santa Maria del Fiore, ktorá patrí medzi najväčšie na svete.

katedrala Santa Maria del Fiore Toskansko

Katedrála Santa Maria del Fiore so známou kupolou architekta Filippa Brunelleschiho.

Do monumentálnej budovy z 15. storočia lákajú turistov mnohé diela známych renesančných umelcov. Napríklad o dekorovanie jedného z portálov (Porta della Mandorla) sa postaral sochár Donatello. Paolo Uccello sa zas preslávil maľbou vojaka Johna Hawkwooda, ktorá pripomína trojrozmernú sochu, a zrejme ešte známejší je aj vďaka hodinám, ktoré majú rímske číslice a netradične ukazujú čas pohybom ručičiek smerom sprava doľava.

umelecke malby katedraly Santa Maria del Fiore Toskansko

Umelecké maľby v katedrále Santa Maria del Fiore.

Napokon si vychutnajte aj pohľad na kupolu, ktorú v renesančnom štýle navrhol Filippo Brunelleschi. Ako sa podarilo architektovi skonštruovať monument, ktorý váži približne 25 ton a pozostáva z vyše štyroch miliónov tehiel, je dodnes tak trochu záhadou.

Odporúčame vám, aby ste si na Florenciu vyhradili minimálne jeden celý deň. Okrem katedrály Santa Maria del Fiore sa prejdite po stopách sochára Michelangela Buonarrotiho.

Od Piazzale Michelangelo, kde je umiestnená replika Dávida, až po múzeum Uffizi, v ktorom nájdete ďalšie diela tohto slávneho umelca.

muzeum Uffizi Florencia Toskansko

Múzeum Uffizi vo Florencii.

 

Pisa a Lucca

Keďže tieto dve mestá delí necelých 30 kilometrov (najviac 40 minút cesty autom), môžete ich zaradiť do jedného dňa. Alebo si na ne vyčleňte dva dni po sebe.

Určite nám dáte za pravdu, že podobne ako Santa Maria del Fiore vo Florencii, aj Šikmá veža je atrakcia, ktorú jednoducho nemôžete minúť. Skvelou správou posledných týždňov je, že vďaka opravným prácam sa náklon veže zmiernil o štyri centimetre, čo môže predĺžiť jej životnosť až o dvesto rokov.

Sikma veza s Pise Toskansko

Šikmá veža v Pise.

Za druhú dobrú správu považujeme to, že v okolí veže sa nachádzajú ďalšie veľké skvosty. Na Piazza dei Miracoli, ktoré patrí do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, nájdete okrem veže aj románsku katedrálu (v taliančine ako Duomo di Pisa), baptistérium a cintorín. Zážitok z tohto miesta umocňuje krásny biely mramor, ktorý je príznačný pre všetky stavby.

katedrala na Piazza dei Miracoli Toskansko

Katedrála na Piazza dei Miracoli.

V Pise vám odporúčame taktiež navštíviť aj Námestie rytierov (Piazza dei Cavalieri), ktoré bolo v stredoveku centrom politického života a dodnes tu nájdete množstvo historických budov z tohto obdobia. Tak napríklad, známy je Kostol sv. Štefana rytiera alebo Hodinový palác.

A poďme teraz do Luccy. Ak ešte nemáte dosť pamiatok a námestí, vyberte sa na Piazza Anfiteatro. Námestie nesie názov podľa amfiteátra z 2. storočia a dnešnú podobu získalo v období stredoveku. Pozostatky kultúrneho centra však pocítite ešte aj dnes. Bývalý amfiteáter pripomína elipsovitý tvar či jediný vstup, cez ktorý sa vchádzalo aj do amfiteátra.

vstup Piazza Anfiteatro Toskansko

Vstup na Piazza Anfiteatro.

No aby sme nezostali iba pri histórii, v Lucce sme pre vás vybrali jedno menej tradičné miesto. Most Maddalena alebo inak aj Diablov most leží severne od centra mesta. Názov Maddalena sa viaže k rovnomennej pustovni, ktorú vybudovali na ľavom brehu rieky v 16. storočí.

Druhé pomenovanie súvisí s legendou, podľa ktorej most postavil svätý Julián. Keďže sa mu však stavbu nedarilo dokončiť, požiadal o pomoc diabla a za odmenu mu ponúkol dušu živej osoby, ktorá ako prvá prejde mostom. Nech už je ale pôvod mosta hocijaký, nič to nemení na tom, že ide jedno z najkrajších miest mesta Lucca.

most Maddalena mesto Lucca Toskansko

Most Maddalena v meste Lucca.

 

Siena

Pre milovníkov netradičných zážitkov tu máme niečo špeciálne. V Siene sa dvakrát do roka (2. júla a 16. augusta) konajú konské závody Palio.

katedrala v Siene Toskansko

Katedrála v Siene.

Ak nemáte strach z výšok, zájdite aj na vyhliadku do Torre del Mangia. Veža nesie názov podľa jej prvého správcu, ktoré prezývali Mangiaguadagni, v preklade je to zarábajúci jedák. Prezývka odkazuje na to, že správca, vlastným menom Giovanni di Duccio, minul všetky zarobené peniaze strážením iba na jedlo. Z 88-metrovej veže uvidíte nielen celú Sienu, ale aj neďaleké kopce.

Ako vo väčšine talianskych miest, aj v Siene nájdete niekoľko krásnych historických budov či námestí. Medzi top miesta nepochybne patrí Piazza del Campo – jedno z najstarších stredovekých námestí na svete. V minulosti bolo významným centrom politických udalostí, v súčasnosti sa tu konajú trhy, oslavy a už aj spomínané konské závody Palio.

Piazza del Campo Toskansko

Piazza del Campo s vežou Torre del Mangia v Siene.

 

Val d’Orcia

No aby ste si užili naozaj pestrú dovolenku a nezostali iba pri historických pamiatkach, zájdite aj na miesta, ktoré vynikajú svojou gastronómiou.

Jedným z takýchto miest je údolie Val d’Orcia, ktoré sa tiahne od Sieny až po Monte Amiata. Výnimočnosť tohto regiónu a všeobecne Toskánska spočíva v takzvanej La Cucina Povera, čo môžeme doslovne preložiť ako chudobná kuchyňa.

Val dOrcia Toskansko

Val d’Orcia.

To znamená, že ešte aj v súčasnosti sa pripravujú poctivé jedlá z tradičných a podomácky vypestovaných surovín. Veď napokon, niet sa čomu čudovať – údolie Val d’Orcia je miestom viničných, obilných a olivových záhonov, kde si ešte aj domáci obrábajú svoje vlastné polia.

Ale späť k jedlám. Základom tunajšej gastronómie je chlieb. Podáva sa ako predjedlo, typickým príkladom je Bruschette – zapekaný chlieb podávaný s paradajkami, bazalkou a cesnakom. Ďalšou alternatívou sú hrianky podávané na akýkoľvek spôsob.

bruschette

Bruschette je typickým toskánskym predjedlom.

Okrem predkrmov sa chlieb bežne kombinuje s polievkami. Tak napríklad, vo Val d’Orcia si môžete pochutnať na sviežej paradajkovej polievke Pappa al Pomodoro, rovnako sa chlieb pridáva aj do Ribollity – polievky pozostávajúcej zo zeleniny a fazule.

ribollito

Ribollita

Samozrejme, súčasťou hlavných jedál sú cestoviny. Typické pre tento región sú Pici con Briciole – hrubé omastené špagety, ktoré sa obaľujú v strúhanke. Iným variantom sú cestoviny Pici al Aglione, ktoré sa podávajú s paradajkovo-cesnakovou omáčkou, či cestoviny kombinované s ragú alebo hubami.

cestoviny s hluzovkami

Cestoviny s hľuzovkami sú tiež jedným z typických toskánskych pokrmov.

Miestni si okrem týchto pokrmov našli záľubu v hľadaní a pripravovaní vzácnych hľuzoviek.

 

Ďalšie chutné toskánske jedlá

Aj keď je Taliansko známe cestovinami, v jedálnom lístku Toskánska sa nachádza aj mnoho iných, nemenej chutných jedál. Milovníci mäsitých pokrmov si pochutia na kuracej pečeňovej paštéte, ktorá sa podáva taktiež na opraženom chlebe, vopred namočenom do vývaru. Paštéta je samozrejmosťou ako predjedlo počas slávnostného stolovania.

kuracia pasteta

Kuracia paštéta je v Toskánsku súčasťou slávnostného stolovania.

Máme tu tiež niečo aj pre vegetariánov a vegánov – obľúbený street food koláč torta di ceci totižto pozostáva iba z múky, vody, oleja, soli a korenia. Podávať sa môže s grilovaným baklažánom.

A na záver uvádzame to, na čo si pri zmienke o Toskánsku spomenie asi každý – dobý syr a víno. Tradičným talianskym syrom je Pecorino, ktorý sa vyrába z ovčieho mlieka. V závislosti od kraja sa mení aj jeho spracovanie a výsledná chuť. V Toskánsku sa podáva aromatický Pecorino delle Crete Senesi v kombinácii s paradajkovou omáčkou alebo jeho mäkšia verzia Pecorino Toscano bez omáčky.

taliansky syr Pecorino

Taliansky syr Pecorino.

Čo sa týka vín, inšpirujte sa napríklad Napoleonom, ktorý si pochutnával na sladkom červenom víne z Elby. Víno sa vyrába zo stopercentného nektáru viničnej odrody Aleatico a ako mnoho iných toskánskych vín, aj toto získalo ocenenie najvyššej kvality DOCG.

V Taliansku sa pod touto značkou vyrába celkovo 70 vín, z toho 11 nájdete v Toskánsku. Takže nech už siahnete po akomkoľvek druhu, s veľkou pravdepodobnosťou to bude špičková kvalita.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87050 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85280 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82791 videní | 6 minúty čítania