Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 3603 videní | 6 minúty čítania

9 dokonalých európskych lokalít na plávanie vo voľnej prírode

9 dokonalých európskych lokalít na plávanie vo voľnej prírode
Objavte s nami ideálne miesta na kúpanie vo voľnej prírode v obklopení európskych hôr.

Kaňony, horské jazerá či umelo vybudované nádrže. Objavte s nami ideálne miesta na kúpanie vo voľnej prírode v obklopení európskych hôr.

 

1. Jazero Fiastra – Taliansko

Jazero Fiastra je dokonalým miestom pre turistov, ktorí sa chcú kúpať, no nevyhľadávajú rušné kúpaliská alebo preplnené pláže. Toto umelo vybudované jazero, ktoré leží v Národnom parku pohoria Sibillini, je také veľké, že si tu vždy nájdete pokoj a súkromie.

pohlad na velke jazero fiastra v taliansku
Jazero Fiastra je dosť veľké, takže súkromie a pokoj tu nájde každý návštevník.

V blízkosti jazera sa nachádzajú odpočinkové zóny, parkovisko, reštaurácie a bary. Vedľa jazera je tiež vybudovaná cesta, ktorá je prístupná nielen pre peších, ale aj pre cyklistov.

 

2. Jazero Annecy – Francúzsko

Jedno z najčistejších, pre niekoho dokonca najčistejšie jazero v Európe, nájdete vo francúzskom regióne Haute-Savoie.

Okrem oddychu vo voľnej prírode je na jazere Annecy úžasné, že sa nachádza v blízkosti francúzskych Álp. Tie výhľady určite stoja za to, veď posúďte sami.

jazero annecy, ktore sa nachadza blizko francuzskych alp
Jazero Annecy sa nachádza v blízkosti francúzskych Álp.

A podobne ako Fiastra, aj jazero Annecy je prispôsobené potrebám turistov. Okrem pláží – trávnatých aj piesočnatých – tu nájdete reštaurácie, môžete si prenajať loď alebo sa vybrať na cykloturistiku.

 

3. Jazero Bohinj – Slovinsko

Ak ste doteraz v Slovinsku poznali len jazero Bled, predstavujeme vám menej opozerané a rovnako autentické jazero Bohinj, ktoré leží v Národnom parku Triglav.

slovinske jazero bohinj
Slovinské jazero Bohinj ponúka skutočný pokoj s výhľadom na Julské Alpy.

Na rozdiel od predošlých miest, pri jazere Bohinj nenájdete žiadne turistické služby a najbližšie mesto je odtiaľ vzdialené až tri kilometre. Preto sa pripravte na skutočný pokoj s výhľadom na Julské Alpy. 

A ak sa po kúpaní budete cítiť na aktívny oddych, vyhraďte si čas na pešiu alebo cykloturistiku. Skvelých trás je v okolí neúrekom.

 

4. Jazero Walchen – Nemecko

Podľa cestovateľky Sophie je Walchen jedno z najpôsobivejších jazier, aké v živote videla. A niet sa čomu diviť. Jazero sa môže pochváliť dokonale čistou tyrkysovou vodou.

pohlad z plaze pri jazere walchen
Pohľad z pláže pri jazere Walchen.

Navyše, výhľad na Bavorské Alpy a okolité dedinky z pohoria Herzogstandbahn, kam sa dostanete lanovkou, jednoducho vyráža dych.

jazero walchen patri k najvacsim v nemecku
Walchen patrí k najväčším jazerám v Nemecku. Takto vyzerá z pohoria Herzogstandbahn.

Keď sa vyberiete priamo k jazeru počas letných dní, hlavne cez víkendy a sviatky, rátajte s väčším náporom turistov. Jazero má ale množstvo menších pláží a skrytých zátok, takže aj v rušnejších dňoch si tu môžete nájsť pokojné miesto len pre seba.

 

5. Jazero Lungern – Švajčiarsko

Voda v jazere Lungern je pitná, preto sa tu môžete bez obáv okúpať. Spoľahlivý vietor praje aj jachtárom a milovníkom plachtenia.

Horské jazero obkolesuje priehrada, takže si okrem kúpania doprajte aj pešiu alebo cykloturistiku. Bicykle sa dajú požičať v meste Lungern, ktoré sa nachádza bezprostredne vedľa jazera.

jazero lungern vo svajciarsku
Jazero Lungern vo Švajčiarsku.

Okrem toho, že sa tu môžete okúpať, je veľkou výhodou jazera jeho lokalita a atmosféra. Aj počas letných dní si pri vode vychutnáte dokonalý pokoj a popri tom všetkom budete mať skvelý výhľad na švajčiarske Alpy.

voda v jazere lungern je pitna
Voda v jazere Lungern je pitná, preto sa tu môžete bez obáv okúpať

 

6. Purcaraccia Canyon – Korzika

Doposiaľ sa náš výber zameriaval skôr na horské jazerá alebo umelo vybudované nádrže v prírode. Teraz vás však vezmeme ku kaňonu Purcaraccia, ktorý nájdete v juhovýchodnej časti Korziky.

maly kanon na ostrove korziky
Malý kaňon Purcaraccia na ostrove Korzika.

Na to, aby ste sa v priezračnej horskej vode okúpali, musíte obetovať trochu energie. Ku kaňonu totižto vedie strmá cesta, ktorú zdoláte približne za hodinu aj pätnásť minút. Ideálne je, ak sa ku kaňonu vyberiete so sprievodcom. Nezabudnite si so sebou vziať pevnú obuv a fľašu vody.

kanon purcaraccia
Ku kaňonu Purcaraccia vedie strmá cesta, ktorá vám potrvá približne hodinu a pätnásť minút.

Sprievodcovia vám poskytnú kombinézu s prilbou, pretože niektoré úseky si vyžadujú lezenie po skalách. Avšak výhľad na krištáľovo čistú vodu a kúpanie sa v nej za tú námahu určite stojí.

 

7. Jazerá Mondsee a Irsee – Rakúsko

S teplotou 27 stupňov patrí Mondsee k najteplejším jazerám v rakúskom regióne Salzkammergut. Keď sa k tomu pridá fakt, že jazero je dostatočne veľké, nemožno sa diviť, že ho každoročne vyhľadávajú tisícky turistov.

dokonale ciste jazero mondsee v rakusku
Dokonale čisté jazero Mondsee v Rakúsku.

Tí sa môžu nielen okúpať alebo slniť v okolí vybudovaných pláží. Na jazere si môžu pokojne vyskúšať rôzne vodné športy, napríklad plachtenie, kitesurfing alebo potápanie. A keď už tu budete, vyberte sa aj k jazeru Irrsee, pretože takisto patrí v Salzkammergute k tým najteplejším.

jazero irrsee v rakusku
Neďaleko Mondsee sa nachádza jazero Irrsee.

 

8. Jazero Negratin – Španielsko

Sladkovodné jazero Negratin nájdete na pomedzí španielskych provincií Granada a Almeria. To, či sú k dispozícii vodné športy, s istotou povedať nemôžeme, no jedno vieme určite. Nachádza sa tu piesočnatá pláž Freila, ktorá vyzerá ako tie na španielskom pobreží.

vodna nadrz negratin v spanielsku
Negratin je treťou najväčšou vodnou nádržou v celom Španielsku.

Jazero robí zaujímavá aj stále meniaca sa farba, ktorú ovplyvňuje pohyb slnka. Za celý deň tak na vodnej ploche uvidíte všetky odtiene modrej.

plaz freila v spanielsku
Pláž Freila pri španielskom jazere Negratin.

Vopred vás však upozorňujeme, že jazero je celkom vyhľadávané. Preto aby ste si užili pokoj čo najdlhšie, vyberte sa sem čím skôr.

 

9. Fairy Pools – Škótsko

Rozprávkové Fairy Pools, ktoré sa nachádzajú na škótskom ostrove Skye, si taktiež zaslúžia miesto v tomto zozname. Ako sa k nim dostať?

fairy pools na ostrove skye
Fairy Pools na ostrove Skye.

Odstavte auto na parkovisku medzi mestami Carbost a Glenbrittle, pretože odtiaľ vedie cesta až priamo k jazerám. Terén je väčšinu času v dobrom stave, no na niektorých úsekoch budete musieť zdolávať menšie skalné prekážky. Cesta k prvému bazénu potrvá približne 20 minút.

fairy pools su prirodne horske jazera
Fairy Pools sú prírodné horské jazerá, takže sa pripravte na chladnejšiu vodu.

Tiež vám odporúčame, aby ste si vzali neoprén. Ide o prírodné horské jazerá, takže voda nemusí byť úplne teplá. Ale keď budete mať špeciálny oblek, určite si kúpanie v takomto nevšednom prostredí vyskúšajte. Nikdy neviete, či sa vám taká príležitosť ešte niekedy naskytne.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86673 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84182 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82619 videní | 6 minúty čítania