Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 10035 videní | 7 minúty čítania

Ostrov Skye (is the limit): Objavte Škótsko v tom najlepšom slova zmysle

Ostrov Skye (is the limit): Objavte Škótsko v tom najlepšom slova zmysle
Domáci o ostrove Skye neskromne tvrdia, že aj boh sa niekedy len tak predvádza.

Nórski Vikingovia pomenovali dnes známy škótsky ostrov Skye slovom skuy, čo v preklade znamená mrak. A je zrejmé, prečo tak spravili. Na tomto kúsku Zeme, ktorý obýva približne 10-tisíc ľudí, je totiž obloha zatiahnutá takmer neustále. Počasie by vás však určite nemalo odradiť od toho, aby ste Skye spoznali. Domáci totiž o svojej krajine neskromne tvrdia, že aj boh sa niekedy len tak predvádza.

 

ostrov skye

Ostrov Skye, oficiálne pomenovaný ako Isle of Skye, je najväčším a tiež najsevernejším ostrovom súostrovia Vnútorné Hebridy v Atlantickom oceáne. Prirodzene, tak ako Škótsko, aj Skye je súčasťou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. S pevninou ho prepája most Skye Bridge, ktorý leží neďaleko mesta Kyle of Lochalsh.

A prečo sme sa vlastne rozhodli, že vám bližšie predstavíme práve toto miesto?

Je všeobecne známe, že Škótsko oplýva jednými z najkrajších prírodných scenérií v celej Európe. Ostrov Skye však vyčnieva ešte aj v rámci Škótska.

Tamojšia krajina posiata horami, jazerami, zelenými lúkami, útesmi a morskými zátokami je nielen nádherná, ale miestami až neuveriteľne magická. A my veríme, že vás nasledujúce fotografie i riadky o tomto tvrdení na 100 % presvedčia.

 

Starec zo Storr

Storr so svojou výškou 719 metrov je najvyššou horou v severnej časti polostrova, teda konkrétne na polostrove Trotternish. Turistov láka nielen nezvyčajnou skalnou krajinou, ale tiež 55-metrovou skalnou vežou, známou ako The Old Man of Storr (starec zo Storr).

skalna veza The Old Man of Storr osrtov Skye

Pohľad na skalnú vežu, známu ako The Old Man of Storr.

Z tejto kamennej dominanty sa naskytá úžasný výhľad na okolitú krajinu s jazerami v údolí. Dostať sa sem pritom dá rôznymi spôsobmi.

Pre fanúšikov turistiky odporúčame približne 10 kilometrov dlhú trasu z mesta Portree. Oveľa jednoduchší prístup je z odstavného miesta pre autá, ktoré je vzdialené zhruba 45 minút pešej chôdze od starca.

 

Portree

V najväčšom a teda i hlavnom meste ostrova Portree žije niečo cez 2000 obyvateľov. Ide o prístavné mestečko s farebnými domčekmi, ktoré svojou romantickou atmosférou kontrastuje s drsnou škótskou prírodou.

halvne mesto Portree ostrov Skye

Hlavné a najväčšie mesto ostrova Portree.

Práve v Portree pritom nájdete najviac možností na ubytovanie. Stačí hľadať domy označené nápisom Bed and Breakfast. Okrem atmosféry mesta si tu určite nezabudnite vychutnať tradičné hranolky s miestnou rybou, známe ako fish and chips.

 

Pohorie Black Cuillin

V južnej časti ostrova sa rozprestiera pohorie Black Cuillin, ktoré dostalo prezývku škótske Alpy. Len ťažko by ste totiž v Británii našli veľkolepejšie štíty a hrebene, ako práve na tomto mieste.

pohorie Black Cuilin ostrov Skye

Pohorie Black Cuillin.

Najvyšší vrch pohoria Sgurr Alasdair s výškou 993 metrov je najvyšším bodom celých Hebríd. Praktické informácie o turistických trasách nájdete na webe walkhighlands.co.uk.

 

Fairy Pools

Na úpätí pohoria Black Buillin nájdete aj rozprávkové prírodné bazény s príznačným názvom Fairy Pools. Každoročne sem mieri veľké množstvo odvážnych návštevníkov, ktorí si práve na tomto mieste chcú užiť kúpanie v divokej a ľadovej horskej vode.

Fairy Pools ostrov Skye

Fairy Pools.

Menej dobrodružné povahy vyhľadávajú toto miesto najmä preto, aby sa pokochali tamojšími prírodnými krásami, prípadne ich zachytili objektívmi fotoaparátu.

 

Hrad Dunvegan

Ak sa ocitnete na ostrove Skye, rozhodne by ste nemali vynechať ani návštevu hradu Dunvegan Castle, ktorý sídli v rovnomennom mestečku. Ide o rodinné sídlo rodu MacLeodovcov, ktoré začalo vznikať ešte v 13. storočí a naďalej sa formovalo až do 19. storočia, keď bol hrad kompletne prestavaný.

Hrad sa dnes považuje za najdlhšie obývaný hrad v súkromnom vlastníctve v rámci celej Veľkej Británie.

hrad Dunvegan ostrov Skye

Hrad Dunvegan.

Zaujímavosťou tohto miesta sú okrem hradu aj tulene. Na celom ostrove sa ich nachádzajú tisíce a niekoľko z nich môžete sledovať aj priamo v pokojných zátokách v okolí hradu.

tulene okolo hradu Dunvegan ostrov Skye

V tesnej blízkosti hradu Dunvegan žijú tulene.

Okrem hradu Dunvegan odporúčame navštíviť aj ďalšie hrady ostrova Skye, a to predovšetkým Armadale a zrúcaninu Duntulm. Len pár kilometrov od ostrova sa navyše nachádza aj jeden z najznámejších škótskych hradov Eilean Donan.

 

Koralová pláž

V dedinke Claigan, vzdialenej približne päť kilometrov od hradu Dunvegan, narazíte na koralovú pláž Claigan Coral Beach, kde okrem množstva rias a rôznych druhov mušlí uvidíte s veľkou pravdepodobnosťou aj voľne sa pasúci dobytok.

koralova plaz poloostrova Waternish

Koralová pláž na poloostrove Waternish.

 

Neist Point

V najzápadnejšej časti ostrova Skye zase nájdete jeden z najznámejších majákov v celom Škótsku s názvom Neist Point. Cesta k nemu je pomerne ľahká, obohatená o nádherné výhľady z vysokých útesov. Obzvlášť veľkolepo to tu vyzerá pri západe slnka. Veď posúďte sami.

utes Neist Point ostrov Skye

Útes Neist Point.

 

Múzeum ostrovného života v Kilmuire

Asi tri minúty cesty autom a polhodinku pešej chôdze od hradu Dunvegan v dedinke Kilmuir sídli múzeum ostrovného života, známe ako Skye Museum of Island Life. Na tomto mieste môžu návštevníci spoznať a na vlastné oči vidieť, ako na ostrove žili ľudia v minulosti.

muzeum ostrovneho zivota v Kilmuire ostrov Skye

Múzeum ostrovného života v Kilmuire.

 

Whisky

Písať o škótskom ostrove a nespomenúť whisky, to by hraničilo s hriechom. Práve na ostrove Skye sa pritom nachádza jedna z najznámejších škótskych destilérok Talisker z roku 1830, ktorú nájdete v rovnomennej dedinke na západe ostrova. Otváracie hodiny podniku nájdete na oficiálnej webstránke destilérky.

skotska destilerka Talisker ostrov Skye

Na ostrove Skye sídli jedna z najznámejších škótskych destilérok Talisker.

Pravú škótsku whisky si však môžete vychutnať v ktoromkoľvek z miestnych pohostinstiev, ktorých je tu nadostač.

 

Roadtripy

Hoci sme celý náš článok venovali konkrétnym miestam, musíme pripomenúť, že celá krajina ostrova Skye je nádherná a oplatí sa ju zažiť. Aj preto vám odporúčame, aby ste si na ostrove prenajali auto a vychutnávali si tu nezabudnuteľné roadtripy.

Síce na vás čakajú úzke kľukaté cestičky a šoférovanie vľavo, ale všetky výhľady na okolitú prírodu určite stoja za to.

roadtrip ostrov Skye

 

Zopár rád na záver

Ak zvažujete návštevu ostrova, pripravte sa na zatiahnutú oblohu a dážď, takže tomu prispôsobte aj vašu obuv a oblečenie. Miestni tvrdia, že tri dni slnečného počasia za sebou zažijú tak približne raz za tri roky.

Čo sa týka zím, tie sú tu mierne, s teplotami okolo nuly. Teplejšie a slnečnejšie počasie nastupuje približne v apríli. Teploty sa tu vtedy pohybujú okolo 13 °C až 15 °C.

ostrov Skye foto

A ak vás náš článok skutočne podnietil k tomu, aby ste sa vydali na Skye, nielenže sa z toho veľmi tešíme, ale na úplný koniec článku pridávame ešte poslednú radu – najlepšie spravíte, ak sem zavítate medzi májom a septembrom. :-)

Prajeme vám veľa cestovateľských zážitkov. 

Súvisiace články
pred 1 rokom 86947 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84946 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82741 videní | 6 minúty čítania