Späť na všetky články
pred 1 rokom 9561 videní | 4 minúty čítania

7 tipov na originálne vianočné darčeky pre cestovateľov

7 tipov na originálne vianočné darčeky pre cestovateľov
Máte doma cestovateľa? Obdarujte ho tieto Vianoce niečím, čo mu skutočne urobí radosť.

Potešiť cestovateľov zo svojho okolia môžete napríklad užitočnou výbavou alebo zaujímavými doplnkami. Môžete im však darovať aj niečo, na čo len tak skoro nezabudnú.

 

1. Rýchloschnúci uterák (od 3 €)

Vyznačuje sa malými rozmermi, takže po poskladaní si ho v batohu či taške možno ani nevšimnete. Čo však oku jeho majiteľa určite neunikne, je príjemný materiál. Vyberajte teda taký rýchloschnúci uterák, pri ktorom si jeho vlastník nebude pripadať, akoby sa utieral brúsnym papierom.

darceky-rychloschnuci-uterak

Od materiálu totiž závisia aj rýchloschnúce účinky uteráka. Ak vyberiete kvalitný, po vyžmýkaní by mal byť takmer úplne suchý.

 

2. Stieracia mapa (od 6 €)

Výborný tip na darček hlavne pre tých, ktorí na svojom cestovateľskom konte majú zdolanú viac než len jednu krajinu. Človeku, ktorému takúto stieraciu mapu kúpite, spolu s ňou darujete dávne spomienky na stieranie výherných losov z detstva či možnosť, ako sa nenápadne pochváliť, kde všade boli.

darcek-stieracia-mapa-sveta

V ponuke darčekových obchodov nájdete rôzne verzie stieracích máp, ktoré sa líšia veľkosťou, farbou či spracovaním. Na niektorých sa nachádzajú len konkrétne kontinenty, iné zobrazujú celý svet. Nás však najviac zaujala stieracia mapa Travel Map, na ktorej si môžete dokonca plánovať svoje budúce cesty.

 

3. Korkový glóbus (od 40 €)

Pre niekoho možno zaujímavejší bytový doplnok ako stieracia mapa. Ide o klasický glóbus, ktorý je celý zhotovený z korku. Vďaka tomu si obdarovaný môže zaznačiť navštívené krajiny jednoduchým pripináčikom.

Korkovú guľu drží oceľový stojan – kombinácia, ktorá pôsobí minimalisticky a zároveň vkusne, takže vynikne v každom interiéri.

 

4. Instantný fotoaparát (od 60 €)

V dobe, keď sú naše dovolenkové zážitky zvečnené len v digitálnej podobe, je klasický fotoaparát jedinečným tipom na darček. Vďaka nemu si totiž niektoré zábery môžete reálne ohmatať, prilepiť ich na nástenku, do cestovateľského denníka alebo vložiť nielen do albumu na Facebooku, ale aj toho skutočného.

fuji-fotoaparat-na-stole

Zdroj: Wikimedia.org

V ponuke obchodov nájdete viaceré klasické fotoaparáty. Za nás odporúčame Fujifilm Instax Mini 8, ktorý dokáže zhotovené snímky okamžite vytlačiť.

Obmedzený počet fotografií nemusí byť nutne nevýhodou, skôr naopak. Pri fotení klasickým fotoaparátom človek aspoň nebude cvakať všetko, čo ho zaujme, ale len tie najvýnimočnejšie chvíle.

 

5. Kvalitný a užitočný batoh (od 80 €)

Predtým, než sa začnete obzerať po konkrétnych modeloch, si najprv zistite, či osoba, pre ktorú batoh hľadáte, preferuje klasický batoh alebo tašku cez plece. Zvoliť môžete aj kompromis – na trhu totiž existujú „taškobatohy“, ktoré sa dajú nosiť buď na chrbte, alebo aj cez rameno.

darcek-batoh

Čo sa týka vlastností, hľadajte batoh s dostatočným množstvom priehradok. Vďaka nim sa totiž lepšie organizuje oblečenie, jedlo, kozmetické doplnky či technika.

Vyhnite sa klasickým turistickým batohom. Tie majú zväčša jednu komoru, takže prehrabovanie sa medzi vecami nikoho nepoteší. Navyše, jeho popruhy by sa mohli zachytiť na pásovom dopravníku.

darcek-batoh

Myslite tiež na to, aby batoh spĺňal kritériá pre príručnú batožinu. Vo väčšine leteckých spoločností by súčet rozmerov príručnej batožiny nemal presiahnuť 115 cm.

Konkrétnejšie tipy na batohy nájdete napríklad na zahraničnom portáli Travel+Leisure, ktorý vytvoril zoznam 19 najlepších batohov pre turistov.

 

6. Objektív pre smartfón (od 20 €)

Drahšie smartfóny už dnes dokážu konkurovať lepším fotoaparátom, no aby ste si z výletov odnášali kvalitné spomienkové fotky, netreba hneď investovať do prémiovej techniky. S prídavným objektívom dokáže osoba, ktorej ho darujete, robiť unikátne fotky aj na lacnom mobile.

objektiv-na-smartfon

Prídavný objektív sa postará o lepšiu ostrosť, no zároveň ním môžete docieliť rôzne zaujímavé efekty. Napríklad s objektívom, ktorý má označenie „fisheye“, dokážete robiť akčné zábery so 180-stupňovým uhlom záberu. „Macro“ objektívy sú vhodné na detailné snímky zblízka.

Kvalitnejšie objektívy sú o niečo drahšie. Medzi špičku v tejto oblasti patrí napríklad značka Olloclip, ExoLens či Sony a ich DSC-QX100.

Externý objektív sa jednoducho pripína na prednú alebo zadnú kameru telefónu.

darcek-objektiv-na-smartfon

Fotografia zhotovená s „fisheye“ objektívom.

 

7. Letná dovolenka s Idem.sk

Hľadáte darček, na ktorý sa len tak nezabúda? Darujte letenku alebo rovno celú dovolenku, pretože ľudia sú vďačnejší za zážitky než za materiálne veci. V našej ponuke nájdete zákazníkmi overené hotely a tiež tie najkrajšie pláže.

darcek-zakyntos-ostrov-dovolenka

Zájazdy na obľúbený Zakynthos, Korfu alebo Rhodos sú skvelou voľbou na vianočný darček, ktorý vás nezruinuje.

 

Najkrajší darček je predsa čas spolu, napríklad aj pri mori

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 52320 videní | 3 minúty čítania