Späť na všetky články
pred 6 mesiacov 9427 videní | 7 minúty čítania

Ako urobiť skvelé fotky z dovolenky iba pomocou smartfónu?

Ako urobiť skvelé fotky z dovolenky iba pomocou smartfónu?
Prečítajte si, ako správne nastaviť fotoaparát v mobile a uchovať si tak ešte krajšie spomienky.

Niektorí používatelia smartfónov robia pri fotení drobné chybičky, bez ktorých by boli ich dovolenkové fotografie oveľa pôsobivejšie. Prečítajte si, ako správne nastaviť fotoaparát v mobile a uchovať si tak ešte krajšie spomienky.

 

telefon-v-ruke-foti-zapad-slnka

 

1. Prispôsobte sa slnečnému svetlu

Osvetlenie má na fotografie veľký vplyv, takže ak ste odkázaný iba na prirodzené svetlo (a blesk svojho smartfónu), sledovanie polohy slnka je pre vás kľúčové. Príliš ostré slnečné svetlo totiž môže objekty na fotografii podexponovať (podpáliť) alebo preexponovať (prepáliť).

chicago-theater-expositure-light-photographyNázorná ukážka toho, ako vyzerá podpálená, dobre exponovaná a prepálená fotografia. Zdroj: Wikimedia.org

Pri zhotovovaní pozoruhodných záberov, ktoré budú medzi vašimi priateľmi na Facebooku a Instagrame úspešné, vám pomôže geniálna aplikácia PhotoPills.

Tá dokáže pomocou rozšírenej reality odhadnúť pohyb Slnka, čo určite zužitkujete pri plánovaní svojich fotografických výletov. Stačí si jednoducho vybrať miesto, ktoré chcete odfotografovať, a určiť, kde presne si na fotografii predstavujete polohu slnka alebo mesiaca.

O zvyšok sa už postará aplikácia, ktorá vypočíta dátum aj presný čas, kedy sa vami naplánovaná kompozícia udeje. Potom už len stačí prísť na miesto v správny čas a momentku si cvaknúť.

Zdroj: Youtube.com

 

2. Hľadajte vhodnú polohu

Keď chcete, aby vaše snímky v ostatných vyvolávali údiv, fotografovaním z jediného miesta to len tak nepôjde. Prebuďte v sebe skauta, prejdite sa rôznymi smermi a skúšajte to z viacerých miest a uhlov, pretože dokonalé zábery k vám neprídu samé od seba.

Za fotografickými úlovkami sa môžete vybrať aj na istotu. Vyhľadajte si lokalitu na Instagrame, Flickri alebo portáli 500px a inšpirujte sa od tých najlepších.

 

3. Naučte sa pracovať s pravidlom tretín

Ide o jedno z najzákladnejších pravidiel fotografovania. Pravidlo tretín delí obraz na 3 časti a jeho cieľom je umiestniť hlavné predmety do jednej z línií (1) alebo do priesečníkov tretinových línií (2).

zlaty-rez-golden-ratio-na-fotke-hory-s-morom-a-eiffelovej-veze-v-parizi

Umiestnenie hlavných objektov na stranu, spodok alebo hornú časť fotografie urobí vaše fotografie oveľa zaujímavejšími, než ich prosté umiestnenie do prostriedku fotografie.

Aby ste dokázali umiestniť hlavný objekt presne do priesečníku tretín, nemusíte mať dokonalý odhad. Stačí si v nastaveniach fotoaparátu zapnúť funkciu mriežka.

Ako najvhodnejšie miesto pre zachytenie hlavného objektu sa považuje priesečník čiar v ľavom dolnom rohu.

zlaty-rez-lod-na-mori

 

4. Nepoužívajte zoom

Aj keď je zoom fotoaparátu pri kúpe veľkým lákadlom, použitie digitálneho priblíženia v skutočnosti zhoršuje kvalitu snímok. Namiesto približovania objektu sa skúste k nemu čo najviac priblížiť vy. Ak to nejde, daný moment radšej zachyťte bez použitia zoomu a fotografiu následne orežte v niektorej mobilnej aplikácii alebo v počítači.

 

5. Zaostrujte manuálne

Pre zachytávanie dychberúcich snímok sa nespoliehajte na automatické zaostrovanie. Auto focus môže byť síce v niektorých prípadoch užitočný, no pre docielenie želaného efektu si radšej v smartfóne zapnite manuálne ostrenie. To funguje tak, že prstom kliknete na konkrétny objekt, ktorý chcete zachytiť a počkáte, až ho objektív zaostrí. Potom stačí už len stlačiť spúšť.

 

6. Vypnite si blesk

Pri tvrdení, že niektoré vstavané funkcie fotoaparátov v smartfónoch sú skôr na škodu, než na úžitok, ešte chvíľu zostaneme.

Ak sa nachádzate v prostredí s horšími svetelnými podmienkami, blesk si s touto situáciou nemusí poradiť tak, ako by sa dalo očakávať.

Osvetlenie fotoaparátu totiž dokáže zničiť kvalitu fotografií až tak, že z milo vyzerajúcich osôb v múzeu spraví hotové monštrá. Pokiaľ sa na toto odporúčanie pozeráte s nedôverou, poraďte sa s niekým, kto sa aspoň trochu viac orientuje vo fotografickej problematike. Uvidíte, že vám to potvrdí.

 

7. Zlé počasie môže byť aj výhodou

Nepriaznivé počasie dokáže síce pokaziť dovolenku, ale pre fotografovanie pútavých scenérií môže byť vyhovujúce. S dažďom prichádzajú mraky a tie sú dobrým predpokladom pre zaujímavý západ slnka.

fotenie-zapadu-slnka-na-mobil

Postupné strácanie denného svetla sa prejaví v sýtych farbách rozliatych medzi obzorom a mrakmi. Zachytiť tento čarovný moment nevyžaduje veľa námahy. Stačí byť na pláži včas a nepremárniť svoju „zlatú hodinku“.

 

8. Namiesto roviny diagonálna kompozícia

Možno to na prvý dojem znie zložito, ale toto pravidlo je v skutočnosti veľmi jednoduché. Ak sa pokúšate zachytiť dva hlavné objekty, nasnímajte ich tak, aby boli na fotografii umiestnené diagonálne.

Pamätáte si 3. bod, v ktorom sme sa učili fotografovať podľa mriežky? Tú využijete aj teraz.

Diagonálnu kompozíciu totiž docielite tak, že prvý hlavný objekt sa bude nachádzať v hornej tretine vľavo a druhý v dolnej tretine vpravo. Účel? Takto nakomponovaná fotografia nebude obsahovať prázdne miesta.

 

9. Predvolené režimy najskôr spoznajte, až potom používajte

Moderné smartfóny sú vybavené veľkým množstvom prednastavených režimov, ktoré by vám mali uľahčiť fotografovanie takmer v každej situácii. Či už ide o režim pre západ slnka, noc, svitanie, šport alebo hmlu, pred použitím „v teréne“ si režimy najprv otestujte.

Len tak sa oboznámite so skutočnými možnosťami týchto predvolených profilov a ich vplyve na kvalitu fotografií. Potom ich možno budete môcť kreatívne využívať aj v situáciách, pre ktoré neboli pôvodne zhotovené.

 

10. Ručné rozmazanie pozadia? Len to nie

Páči sa vám na fotografiách rozmazané pozadie a zistili ste, že takmer rovnaký efekt môžete robiť aj vy cez aplikáciu vo svojom smartfóne? Zabudnite na to, pretože dodatočné rozmazanie sa tomu skutočnému nevyrovná. Práve naopak, manuálne dorábané rozmazanie vyzerá príliš neprirodzene.

K rozmazanému pozadiu sa najviac priblížite v prípade makro fotografií, teda fotografií snímaných zblízka. Nezabudnite si však prepnúť automatické zaostrovanie na manuálne, o ktorom sme písali v 5. bode.

 

11. Pozor na stabilizáciu

Bez dobrej stabilizácie budú vaše fotografie rozmazané a nepoužiteľné. Veľa smartfónov je už dnes vybavených dobrou stabilizáciou obrazu, no ak máte telefón do 200 €, veľké zázraky od jeho fotoaparátu nečakajte.

Takýto smartfón však netreba hneď vešať na klinec vedľa analógového fotoaparátu po starých rodičoch. Užitočnou pomôckou pre vás môže byť napríklad trojnožka – mechanický stabilizátor, ktorý sa zvykne nazývať aj tripod.

zapad-slnka-na-fotaku-v-mobile

Veľkou výhodou je aj smartfón vybavený mechanickou spúšťou. Ak nemáte ani ten, vašou záchranou pred rozmazanými fotografiami môže byť časovač.

 

12. Nainštalujte si alternatívne foto aplikácie

Instagram je už dnes úplnou samozrejmosťou. Aby ste svojich priateľov na sociálnych sieťach prekvapili niečím nevšedným, budete musieť byť originálnejší. Vyskúšajte si napríklad tvorbu fotografií s HDR efektom, ktorý je síce už nejaký ten rok známy, no nebýva až tak často používaný.

hdr-porovnanie-fotografii-katedrala-na-namestiFotografia s HDR vľavo, originál vpravo. Zdroj: Wikimedia.org

Najlepšie aplikácie na fotografovanie neexistujú, pretože každému z vás môže vyhovovať niečo iné. Takže ak ste si obľúbili nejakú foto aplikáciu, s ktorou ste maximálne spokojný, napíšte nám o nej do komentára.

Práve vaše odporúčania na aplikácie na tvorbu originálnych fotografií možno použijeme v ďalšom článku. ;)

Autor: Ivona Jánošíková

Súvisiace články
pred 9 mesiacov 48842 videní | 3 minúty čítania