Späť na všetky články
pred 1 rokom 1896 videní | 8 minúty čítania

5 úchvatných regiónov Francúzska, ktoré sú pre mnohých stále neznáme

5 úchvatných regiónov Francúzska, ktoré sú pre mnohých stále neznáme
Vyberte sa do menej známych regiónov Francúzska a presvedčte sa o tom, že krásy tejto krajiny nespočívajú len v Paríži či Versailles.

Vedeli ste, že aj Francúzi majú svoje Benátky? Vyberte sa do menej známych regiónov tejto krajiny a presvedčte sa o tom, že krásy Francúzska nespočívajú len v Paríži či Versailles.

 

Pays de la Loire

Zatiaľ čo v rokoch 1851 až 1946 sa Francúzi sťahovali z vidieka do miest, v regióne Pays de la Loire bol trend úplne opačný. Táto oblasť si stále zachováva vidiecky charakter a mnoho ľudí zostáva žiť na dedinách a v menších mestách.

Dôkazom toho, že Pays de la Loire patrí medzi vidiecke oblasti, je dominantná poľnohospodárska činnosť. Tamojší obyvatelia sa vo veľkom venujú chovu hovädzieho dobytka, hydiny a produkcii mlieka.

Ak sa do tohto regiónu vyberiete, zájdite aj do okolia miest Saumur a Angers. V tejto časti sa pestuje vinič a z neho sa vyrába suché muškátové víno.

pays de la loire

Hrad Saumur obklopený viničom sa nachádza v rovnomennom meste.

A keď už spomíname mesto Angers, určite si nenechajte ujsť návštevu tamojšieho zámku z 13. storočia, ktorý leží na brehu rieky Maine.

Najväčším lákadlom zámku je 100-metrový gobelín Apokalypsa, ktorý znázorňuje koniec sveta tak, ako bol opísaný v biblickej Knihe zjavení.

zamok v meste angers

Zámok v meste Angers.

Okrem toho vám odporúčame navštíviť tamojšiu kaplnku alebo sa prejdite záhradami, ktoré sa nachádzajú na mieste niekdajších hradných priekop.

Že je Francúzsko plné nádherných historických budov, o tom vás presvedčí ďalšia zastávka – mesto Nantes. To je, mimochodom, hlavným mestom celého regiónu.

V Nantes sa pristavíme hlavne pri Château des Ducs de Bretagne – v slovenčine Hrad vojvodov z Bretónska. Ako naznačuje názov, hrad kedysi slúžil ako sídlo pre bretónskych vojvodov. Až neskôr sa stal francúzskym kráľovským sídlom.

nantes

Hrad vojvodov z Bretónska v Nantes.

Dnes si tu môžete pozrieť expozície, ktoré odhaľujú viac z histórie mesta – od obdobia obchodovania s otrokmi až po priemyselnú éru. Vstup na nádvorie je zdarma, dovnútra sa dostanete len za poplatok.

Keď už budete v Nantes, neodchádzajte bez toho, aby ste nevyskúšali jazdu na robotickom slonovi. Ten zosobňuje príbehy Julesa Verna, mechanický vesmír Leonarda da Vinciho a industriálnu históriu mesta Nantes.

Slon sa naozaj hýbe a za poplatok sa na ňom môžete previesť aj vy.

roboticky slon

Robotický slon je ikonickou atrakciou v meste Nantes.

Miestom oddychu v meste Nantes je známa botanická záhrada, ktorú vám takisto odporúčame navštíviť.

V regióne Pays de la Loire si vyhraďte čas aj na návštevu tematického parku Puy du Fou, ktorý zahŕňa niekoľko dobových atrakcií a predstavení. Môžete si tak pozrieť rímsky cirkus alebo boje Vikingov, ktorí sa snažia dobyť pevnosť Fort de l'An Mil.

puy du fou

V tematickom parku Puy du Fou sa konajú dobové prehliadky a bojové šou.

 

Alsasko

Hoci by sme sa mohli vybrať do Štrasburgu, veríme, že toto mesto vám je dostatočne známe. Preto vás vezmeme do menej známych končín regiónu Alsasko.

Vedeli ste, že aj Francúzi majú svoje Benátky? Zájdite do mesta Colmar a presvedčte sa na vlastné oči.

mesto colmar

Mesto Colmar.

Vodný kanál lemujú domčeky, ktoré majú germánsky pôvod. Nemožno sa však diviť, keďže Colmar leží na hranici s Nemeckom.

Výhodou celého mestečka je, že je pomerne pokojné. Prehliadku pamiatok si tak užijete bez toho, že by vás rušili davy turistov. No a keď vás obdivovanie omrzí, zájdite do tamojších obchodíkov, v ktorých dostať typické pochutiny ako slaný karamel, praclíky, syry či biele víno.

alsasko

Ďalšou zastávkou v Alsasku môže byť hrad Haut-Koenigsbourg. Počas 30-ročnej vojny ho celkom zničili a zostal opustený. Až na prelome 20. storočia ho nemecký cisár Wilhelm II dal zrekonštruovať.

Zaujímavosťou je, že ide o jediný stredoveký hrad v regióne, ktorý bol úplne obnovený.

haut-koenigsbourg v alsaske

Hrad Haut-Koenigsbourg v Alsasku.

V súčasnosti sa môžete prejsť obytnými časťami, nahliadnuť na zbierku stredovekých zbraní alebo si z hradieb vychutnať výhľad na Alpy.

 

Akvitánsko

Podobne ako Pays de la Loire, aj v regióne Akvitánsko sa upriamujú predovšetkým na poľnohospodárstvo. Okrem výborných vín (okolie mesta Bordeaux) je celkom bežný chov rýb, pestovanie kukurice, orechov či vzácnych hľuzoviek.

Z pekných miest si na zoznam zapíšte Dune of Pilat. Ide o piesočnú dunu, ktorá sa nachádza neďaleko mesta Arcachon a považuje sa za najväčšiu dunu v celej Európe, pretože meria až 107 metrov.

dune of pilat

Dune of Pilat neďaleko mesta Arcachon je najväčšou dunou v Európe.

Formovanie duny prebiehalo tak, že západný atlantický vietor ukladal piesok smerom do vnútrozemia, až celkom pohltil tamojšie borovicové lesy. O dune je známe, že sa neustále pohybuje. Každoročne sa posunie o päť metrov. V Akvitánsku ešte chvíľu pobudneme a vyberieme sa do okresu Dordogne, ktorý je plný pozoruhodných pamiatok. Tak napríklad, nájdete tu hrad Castelnaud, ktorý pochádza z 12. storočia a je typickým príkladom stredovej pevnosti.

hrad castelnaund

Hrad Castelnaud.

Dnes si tu môžete pozrieť predovšetkým zbrane a brnenia z obdobia stredovekých vojen. Hrad je otvorený počas celého roka. Otváracie hodiny a ceny vstupného si overte na oficiálnej stránke. Počas výpravy za výnimočnými miestami sa nezabudnite zastaviť pri hrade Milandes, ktorý pochádza z 15. storočia a vďaka gotickým prvkom je skvelým príkladom renesančnej stavby. Známy je hlavne preto, že si ho v roku 1940 prenajala francúzska komička Jospehine Baker a neskôr si ho aj kúpila.

hrad milandes

Hrad Milandes.

Z ďalších zaujímavých miest vám odporúčame hrad Beynac a jaskyne Lascaux, ktoré sú známe nástennými maľbami zvierat z doby kamennej.

jaskyne lascaux

Jaskyňa Lascaux s  nástennými maľbami zvierat z doby kamennej.

 

Auvergne

Auvergne je jeden z najnenápadnejších regiónov Francúzska. To však neznamená, že tu nie je čo obdivovať.

V hlavnom meste Clermont-Ferrand nájdete ďalší chrám Notre-Dame, ktorý je zaujímavý tým, že ho postavili z vulkanického kameňa. Tmavá antracitová farba podčiarkuje kontrast s farebnými sklami a nástennými maľbami.

katedrala notre-dame

Katedrála Notre-Dame de l'Assomption v Clermont-Ferrand.

Oblasť Auvergne sa vyznačuje rovinatými územiami. No aj tu sa dá nájsť zopár menších vrchov, ktoré sú prevažne sopečného pôvodu. Medzi také patrí napríklad kopec Puy Mary alebo Puy de Sancy, o ktorom sa predpokladá, že je pozostatkom sopky spred 220 000 rokov. Keďže kopec siaha do výšky 1885 metrov nad morom, nebude to až taká náročná turistika. Navyše, neďaleko sa nachádza lyžiarske stredisko Super-Besse, takže nemusíte zostať len pri nej.

vrch puy de sancy

Výhľad z vrchu Puy de Sancy.

Zhruba dve a pol hodiny cesty autom od Puy de Sancy nájdete obec Aiguilhe. A práve v nej sa na vysokej skale týči Kaplnka sv. Michala. V roku 951 ju dal postaviť biskup Godescalc na znak úspešného návratu zo Santiago de Compostela.

Kaplnka sv. Michala v obci Aiguilhe.

Ako sme už spomínali, mnoho vrchov v tejto oblasti má sopečný pôvod. A to isté platí aj pri skale, na ktorej kaplnku postavili. Dodnes sa na tomto mieste koná púť Via Podiensis.

socha notre dame de france

Neďaleko kaplnky sa nachádza socha Notre Dame de France.

 

Occitánia

Napokon vás vezmeme do regiónu Occitánia, ktorý nájdete v juhozápadnej časti krajiny. 

Jednou z najväčších atrakcií je bez pochýb aréna v meste Nîmes, ktorú postavili zhruba v tom istom čase ako rímske Koloseum, čiže koncom 1. alebo začiatkom 2. storočia.

arena v meste nimes

Aréna v meste Nîmes.

V minulosti amfiteáter slúžil ako bojisko gladiátorov a zvierat. Dnes ide skôr o kultúrny priestor, vďaka ktorému môžete nahliadnuť do histórie. Raz ročne sa tu konajú býčie zápasy, ktoré si príde pozrieť viac ako milión ľudí.

Necelých 25 kilometrov od mesta Nîmes sa nachádza ďalšia atrakcia regiónu – akvadukt Pont du Gard. Most je zaujímavý najmä svojou konštrukciou, ktorá pozostáva z troch úrovní. Ťažko uveriť, že takéto niečo pochádza ešte zo stredoveku.

akvadukt pont du gard

Akvadukt Pont du Gard.

V súčasnosti sa cez most nepremáva a slúži už len ako kultúrna pamiatka. Jej hodnotu si všimlo aj UNESCO, ktoré most zapísalo na svoj zoznam. Do tretice sa určite vyberte k pevnosti Carcassonne, ktorú nájdete v rovnomennom meste. Tak ako mnoho iných stavieb vo Francúzsku, aj táto pochádza zo stredoveku.

pevnost carcassonne

Pevnosť Carcassonne.

Hneď pri vstupe do citadely si všimnete usmievajúcu sa tvár ženy. Legenda totiž hovorí, že ide o princeznú, ktorá stratila manžela a potom sama viedla jednotky, ktoré bránili pevnosť pred kráľom Charlemagneom.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87047 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85274 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania