Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 4557 videní | 7 minúty čítania

Malé Francúzsko či križovatka Európy: Objavte jedinečnú architektúru a šarm Štrasburgu

Malé Francúzsko či križovatka Európy: Objavte jedinečnú architektúru a šarm Štrasburgu
Jedno z najkrajších námestí v Európe či tradičné domčeky. V Štrasburgu budete fotografovať na každom kroku.

Križovatka Európy. Aj takto je dnes známy Štrasburg, v ktorom sídli Európsky parlament. Toto historické mesto však v skutočnosti skrýva oveľa viac zaujímavostí a nádherných zákutí, ktoré bývajú cestovateľmi neraz prehliadané. Vydajte sa spolu s nami na potulky „malým Francúzskom“ a odhaľte jeho nezabudnuteľný šarm.

 

tradicne domceky v Strasburgu

Tradičné domčeky v Štrasburgu vyzerajú ako z rozprávky.

Raz patril Francúzsku, inokedy zas Nemecku, napokon opäť Francúzsku... Dnes je však „križovatkou Európy“, ktorá spája rôzne štáty, národy, ale aj kultúry. A práve táto zmes dejín a kultúrnych vplyvov sa podpísala na jedinečnej architektúre a osobitej atmosfére Štrasburgu – mesta ciest, ktoré je staré viac ako 2000 rokov.

Mesto je dnes sídlom Európskeho parlamentu a ďalších významných inštitúcií, ktoré by ste na svojich potulkách rozhodne nemali vynechať. Prúdi sem množstvo diplomatov a významných osobností a hravo sa sem dostanú aj turisti, pretože sa tu nachádza veľké medzinárodné letisko.

most Beata Rhenana v Strasburgu

Most spájajúci francúzsky Štrasburg a nemecký Kehl.

Štrasburg je však aj významná dopravná križovatka s rozľahlým vnútrozemským prístavom, ktorý sa nachádza na prieplavoch spájajúcich rieky Rýn a Rhôna. Na ľavej strane Rýnu sa rozprestiera samotný Štrasburg, na pravej zase nemecké mesto Kehl, ktoré spolu prepája most Beata Rhenana. Návšteva tohto miesta tak naraz ponúka dva v jednom.

 

Srdce mesta

Historické mesto stojí na Veľkom ostrove, ktorý je medzi miestnymi známy ako Grande Île. A práve tu nájdete tie najkrajšie pamiatky Štrasburgu, vďaka ktorým sa jeho historické centrum dostalo na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Pripravte si foťák, lebo na každom kroku sa budete chcieť zastaviť a fotografovať.

centrum mesta Strasburg

Centrum mesta je naozaj malebné. V pozadí vidno slávnu katedrálu Notre-Dame.

Opera, kostoly, množstvo  luxusných obchodov, vychytených reštaurácií či barov, ktoré sú plné študentov – na svoje si tu príde naozaj každý turista. A cítiť sa tu budete naozaj dobre, lebo hoci je Štrasburg veľkomesto, ľudia sú tu veľmi prívetiví a nápomocní, takže si tu budete chvíľami pripadať ako na francúzskom vidieku.

Domáci vám určite odporučia, aby ste zabehli na Rue Mercière, kde vás čaká vychýrený obchod so sladkosťami „La Cure Gourmande“.

obchod so sladkostami La Cure Gourmande

La Cure Gourmande je vychýrený obchod so sladkosťami.

A ochutnať by ste mali aj miestnu alsaskú špecialitu tart flambée, čiže pizzu so smotanou, slaninkou a cibuľou. Najviac si ju vychutnáte v miestnych podnikoch nazývaných winstub, čo sú rodinné reštaurácie v Alsasku, ktoré sa špecializujú na tradičné pokrmy v kombinácii s pivom alebo vínom.

tradicne jedla v Strasburgu

V Štrasburgu vám naservírujú aj takéto chutné tradičné jedlo.

A niet divu, že víno je tu veľmi obľúbené. Štrasburg sa nachádza neďaleko legendárnej Route des Vins – alsaskej vínnej cesty, ktorá je chýrna výrobou vynikajúcich odrôd.

scenerie na alsaskom vidieku

Aj takéto scenérie vás očakávajú na alsaskom vidieku.

 

Jedno z top námestí Európy

Určite navštívte aj námestie Kléber v samom srdci mesta, ktoré patrí medzi tie najkrajšie v celej Európe. Meno nesie po miestnom rodákovi menom Jean-Baptist Kléberovi. Nájdete tu aj jeho sochu, ba čo viac slávny generál je pochovaný priamo pod ňou.

namestie Kleber v Strasburgu

Námestie Kléber je krásne v lete a aj v zime počas vianočných trhov v Štrasburgu, ktoré sú považované za jedny z najkrajších v celej Európe.

Neprehliadnuteľná je však aj rozsiahla červená budova na severnom konci námestia, takzvaná Aubette, pričom dokončená bola v roku 1772 podľa návrhu architekta Ľudovíta XV.

namestie Kleber v Strasburgu

Námestie sa v lete mení na miesto oddychu a stretnutí.

Vybrať by ste sa mali tiež na Gutenbergovo námestie, ktoré nesie meno podľa slávneho vynálezcu kníhtlače, ktorý žil v Štrasburgu v 15. storočí. Na jeho počesť sa tu pravidelne konajú rôzne burzy a blšáky, na ktorých môžete uloviť vzácne knihy, kresby či rôzne umelecké predmety.

Gutenbergovo namestie v Strasburgu

Na Gutenbergovom námestí nájdete aj takýto zábavný kolotoč.

 

Zázrak gigantického a krehkého

Keď sa povie Notre-Dame, mnohým napadne slávny Chrám matky božej v Paríži, ktorý, bohužiaľ, nedávno vyhorel. Svoj Notre-Dame má však aj Štrasburg a je považovaný za to najkrajšie, čo môžete vo francúzskom Alsasku navštíviť.

Katedrala sv. Pavla v Strasburgu

Pohľad na Veľký ostrov a Katedrálu svätého Pavla, ktorá je známa ako Notre-Dame v Štrasburgu.

Impozantná katedrála vznikla už začiatkom 11. storočia. Vystavaná bola v románskom a gotickom slohu a zdobí ju vzácny astronomický orloj (technologický skvost z roku 1547), anjelský pilier z 13. storočia či farebné vitrážové okná.

interier Katedraly sv. Pavla v Strasburgu

Katedrála vás uchváti bohatým zdobením a jedinečnými detailmi.

Rozhodne ju neprehliadnete, pretože až do roku 1874 sa hrdila titulom najvyššia stavba sveta. A hoci bola 143 metrov vysoká veža zanedlho prekonaná, ešte aj dnes je z nej fascinujúci výhľad do celého okolia.

panoramaticky vyhlad na Strasburg

Panoramatický pohľad na Štrasburg.

Je to jednoducho „zázrak gigantického a krehkého“, povedal o nej slávny spisovateľ Victor Hugo.

astronomicke hodiny v Strasburgu

Astronomické hodiny v Štrasburgu nie sú také známe ako pražský orloj, no krásou za ním rozhodne nezaostávajú.

 

Malé Francúzsko

Ak máte radi archeológiu, maliarstvo či umelecké remeslá, odporúčame vám navštíviť neďaleký Rohanský palác, ktorý je plný múzeí. A pokiaľ obľubujete i plavbu po rieke, mali by ste nasadnúť na jednu z lodiek priamo pod ním. Čaká vás totiž jeden z najväčších zážitkov, ktoré Štrasburg ponúka.

Rohansky palac v Strasburgu

Rohanský palác sa oplatí pozrieť zvonka aj zvnútra, nájdete v ňom honosné sály.

Poplavíte sa do štvrte Petit France, u nás známej ako Malé Francúzsko. Obdivovať tu budete tradičné hrazdené domčeky zo 17. storočia, pre ktoré sú typické drevené trámy, pôvabné maľovky a kvetinové výzdoby, pričom pohľad na ne si najviac vychutnáte počas západu slnka.

plavba lodkou v Strasburgu

Plavba na loďke je jedna z najúžasnejších vecí, aké môžete v Štrasburgu zažiť.

A prečo malé Francúzsko? Kedysi v týchto končinách stála nemocnica, kde sa pacienti liečili na syfilis, ktorý bol kedysi známy ako „malá francúzska choroba“. A bolo z toho napokon malé Francúzsko.

vylety lodou v Strasburgu

Štrasburg ponúka množstvo fakultatívnych výletov na lodi.

 

Nová inšpirácia

V roku 2017 bola pod ochranu UNESCO zaradená aj mestská časť „Neustadt“, ktorá vznikla počas nemeckej správy mesta v období rokov 1871 – 1918. Je však veľmi odlišná od starého mesta. Nájdete tu viac moderných domov, široké ulice či priestranné námestia.

park na Namesti republiky

Park na Námestí republiky v blízkosti Štrasburskej univerzity je ideálnym miestom na oddych.

Uvidíte tu však aj množstvo impozantných pieskovcových budov, kostolov a natrafíte aj na zaujímavé secesné domy. Mestské kúpele sú v súčasnosti zatvorené, ale stojí za to vidieť aspoň ich exteriér.

Nachádza sa tu aj bývalý cisársky palác, univerzita či veľký kostol so zaujímavými hodinovými vežami. Naozaj je to pozoruhodný stavebný projekt, ktorý výrazne ovplyvnil vzhľad celého mesta.

budova Europskeho parlamentu

Budova Európskeho parlamentu v Štrasburgu by mala byť vašou povinnou zastávkou.

V niektorých častiach Štrasburgu vás zas prekvapí tvrdý obchodný ruch. Moderné paláce Európskeho parlamentu a Rady Európy sú plné uniformovaných ľudí, no celkový architektonický ráz zjemňujú okolité parky, záhrady aj jedinečná oranžéria.

turisti v Strasburgu

Turisti sa do Štrasburgu radi vracajú.

A kedy je najlepšie prísť do Štrasburgu? Hocikedy, len nie cez plenárne zasadnutie, ktoré sa tu koná raz za mesiac a trvá štyri dni. Všetky hotely v meste vtedy bývajú vybookované a býva tu oveľa rušnejšie a drahšie. Inokedy je tu však veľmi pokojne a príjemne. Dokonca až tak príjemne, že sa vám odtiaľto s najväčšou pravdepodobnosťou nebude chcieť odísť.