Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 117940 videní | 5 minúty čítania

5 najkrajších cyklotrás na Slovensku pre rodiny s deťmi i vytrvalých cyklistov

5 najkrajších cyklotrás na Slovensku pre rodiny s deťmi i vytrvalých cyklistov
Zatiaľ čo prvú zdoláte s celou rodinou aj cyklovozíkom, posledné dve si vyžadujú o čosi viac úsilia.

Vybrať len päť najkrajších cyklochodníkov na Slovensku nebolo jednoduché, keďže ich máme naozaj mnoho. Veríme však, že sa nám sa to podarilo. Zatiaľ čo prvú zdoláte s celou rodinou aj cyklovozíkom, posledné dve si vyžadujú o čosi viac úsilia. Za námahu však určite stoja. 
 

Belianska cyklotrasa

Asfaltová cestička spája podtatranskú obec Spišská Belá s Tatranskou Kotlinou, no podľa plánov by mala viesť cez Ždiar až do Poľska. Zatiaľ čo od jari až do jesene ju „okupujú“ cyklisti a korčuliari, v zime je využívaná bežkármi. Niet divu, že sa obľube teší celoročne. Aj napriek tomu, že vedie popri hlavnej ceste, ponúka nádherné výhľady na Belianske Tatry.

belianska-cesta-cyklotrasa-cez-hory

Zdroj: spisskabela.sk

Trasa je ideálna aj pre menších cyklistov, pretože po celej dĺžke nenájdete žiadne veľké stúpanie. Cyklochodník je vybavený prístreškami aj lavičkami, kde si môžete odpočinúť, občerstviť sa a užívať si pohľad na tatranské štíty.

cyklo-trasa-belianske-tatry-pristresok-s-lavickou

Zdroj: spisskabela.sk

Po príchode do Tatranskej Kotliny sa môžete buď otočiť a vrátiť sa späť, alebo si výlet predĺžiť a navštíviť Beliansku jaskyňu. Rodinky s deťmi sa môžu zastaviť na detskom ihrisku, ktoré sa nachádza už pri štarte v okolí Belianskeho rybníka. Túto atrakciu však odporúčame až po návrate. Ako odmenu. :)

cyklotrasa-belianska-mapa

Trasa: Spišská Belá – Tatranská Kotlina

Dĺžka: 9 km

Náročnosť: jednoduchá

 

 

Okolo Liptovskej Mary

Cyklochodník vedúci okolo Liptovskej Mary sme zaradili medzi najkrajšie miesta na Liptove už dávnejšie. Trasa neobsahuje žiadne náročné stúpania či nebezpečné zjazdy, takže je skvelou voľbou aj pre menších cyklistov. Cestou cez Liptovský Trnovec sa môžete zastaviť na brehu priehrady a pokochať sa výhľadom na Nízke a Západné Tatry.

kelticke-usadlosti-drevene-domceky-v-prirode-na-liptove

Havránok – archeologická lokalita a múzeum v prírode nad priehradným múrom Liptovskej Mary. Zdroj: Wikimedia.org

O niekoľko kilometrov ďalej prejdete okolo známeho kostolíka, ktorý je symbolom Liptovskej Mary. Neďaleko priehradného múru sa nachádza skanzen Havránok – atrakcia, ktorá poteší najmä deti. Prehliadka skanzenu vás zdrží iba 30 minút.

cyklotrasa-okolo-liptovskej-mary-mapa

Trasa: Liptovský Mikuláš – Liptovský Trnovec – Bobrovník – Vlachy – Krmeš – Galovany – Liptovský Mikuláš

Dĺžka: 37 km

Náročnosť: jednoduchá

 

 

Okruh po Tokaji

Vo vinohradníckej oblasti Tokaj sa nachádza viacero úchvatných cyklotrás. Takmer všetky trasy v tejto časti južného Slovenska lemujú vinice a vedú po pokojných cestách, takže sú vhodné aj pre rodiny s menšími deťmi.

vinna-reva-slovensko-tokaj

Cieľom postupného pribúdania trás v tejto vinohradníckej oblasti je umožniť turistom spoznať odľahlý kút Slovenska aj inak než len autom. Cyklochodníky tak zámerne vedú aj cez lokality, do ktorých by ste bežne určite nevybrali. Určite najväčšou atrakciou vybraného okruhu, ale aj celého Tokaja, je vyhliadková veža v obci Malá Tŕňa.

cyklotrasa-tokaj-mapa

Trasa: Černochov – Malá Tŕňa – Veľká Bara – Malá Bara – Ladmovce – Viničky – Borša – Černochov

Dĺžka: 22,5 km

Náročnosť: jednoduchá

 

22 kilometrov je pre vás ťažký oriešok? Nájdite si aj jednoduchšie cyklotrasy v Tokajskej oblasti.

 

 

Hnilecká cyklomagistrála

Rozsiahla trasa vedie Hnileckou dolinou a prechádza cez 11 dediniek a 2 mestá. Dôvod, prečo sme sa ju rozhodli zaradiť medzi najkrajšie cyklistické trasy na Slovensku, je zrejmý už na začiatku v obci Dedinky. Okolie vodnej nádrže Palcmanská Maša ponúka nádherné výhľady na hladinu aj kopce ponad ňou.

dedinka-pri-rieke-slovenska-dedina-hory

Jeden z najkrajších úsekov je hneď na začiatku. Obec Dedinky pôsobí ako z rozprávky.

Atrakcie však nájdete aj v ostatných dedinkách, ktorými magistrála prechádza. V Rakovci sa môžete pristaviť pri baníckych domoch, v Hnilci a Švedlári zase obdivovať tradičné drevenice.

slovenske-jazero-obklopene-lesom-palcmanska-masa

Zatiaľ čo na začiatku trasy púta pozornosť Palcmanská Maša, v cieli vás bude vítať Ružín.

Ak by vám to nestačilo, v Gelnici si môžete urobiť odbočku do podzemia a navštíviť banskú Štôlňu Jozef. V cieli sa môžete pokochať okolím Ružína.

cyklomagostrala-hnilecka-slovensko-mapa

Trasa: Dedinky – Mlynky – Hnilec – Hnilčík – Nálepkovo – Nálepkovo – Švedlár – Mníšek nad Hnilcom – Helcmanovce – Prakovce – Gelnica – Jaklovce – Margecany

Dĺžka: 70 km

Náročnosť: stredná

 

 

Veľký Hodrušský okruh

Náš výber najkrajších cyklotrás Slovenska zakončíme výnimočne. Veľký Hodrušský okruh je totiž najdlhšou a najťažšou cyklotrasou z projektu Bajkom k tajchom. Jeho cieľom je dlhodobo udržiavať cyklochodníky v prostredí Štiavnických vrchov a tým zatraktívniť turistický ruch v tomto regióne. 40-kilometrová dĺžka a značné stúpania túto trasu predurčujú pre zdatnejších cyklistov.

vodna-tajcha-slovensko-jazero-obklopene-lesom

Ak medzi takých nepatríte, no aj napriek tomu by ste si tento okruh radi vyskúšali, odporúčame ho absolvovať opačným smerom. To, že je táto cyklotrasa náročnejšia, však nebolo dôvodom, prečo sme ju zaradili medzi najkrajšie. Presvedčilo nás prostredie, ktorým okruh vedie. Najviac očarujúce sú výhľady z banského vrchu Kerling a okolie tajchu Moderštôlňa.

cyklotrasa-hodrussky-okruh-slovensko-mapa

Cyklotrasu si môžete spestriť zachádzkou k tajchu Červená Studňa alebo neďalekému Veľkému Vodárenskému tajchu.

 

Trasa: Hodruša-Hámre – Dolné Hámre – Kopanice – Moderštôlňa – Pleso – Červená studňa – Kerling – Hodruša-Hámre

Dĺžka: 41 km

Náročnosť: ťažká

 

Chýba vám tu niečo zo západného Slovenska? Krásne a nenáročné cyklotrasy v okolí Bratislavy a Malých Karpát sme pre vás vybrali už dávnejšie.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145116 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120554 videní | 6 minúty čítania