Späť na všetky články
pred 2 rokmi 144977 videní | 5 minúty čítania

Predstavujeme vám najkrajšie slovenské vodopády (časť 1.)

Predstavujeme vám najkrajšie slovenské vodopády (časť 1.)
Hľadáte inšpiráciu na výlety po Slovensku? Vybrali sme pre vás 5 krásnych slovenských vodopádov.

Jeseň ponúka stále veľké množstvo slnečných dní, ktoré sú vďaka krásnemu sfarbeniu prírody a miernejším teplotám priam stvorené na túry a prechádzky po Slovensku. V našom dvojdielnom seriáli o vodopádoch vám preto ponúkneme hneď niekoľko tipov na výlety, a to konkrétne za našimi najkrajšími vodopádmi.

V prvom príspevku začíname tými, ktoré získali čestné miesto na zozname národných prírodných pamiatok. Je ich rovno 5 a všetky stoja za to, aby ste k nim aspoň raz zavítali.

 

1. Brankovský vodopád

Na západnom okraji Nízkych Tatier, v okrese Ružomberok, nájdete najvyšší vodopád celých Nízkych Tatier. Jeho výška dosahuje až 55 m, čo je v porovnaní s ostatnými vodopádmi naozaj veľa (pre porovnanie – známy vodopád Skok vo Vysokých Tatrách má asi 30 metrov).

Brankovský vodopád je najkrajší v zime, keď z neho vzniká niekoľko desiatok metrov dlhý ľadopád, ale aj na jar, keď ho napája voda z topiaceho sa snehu. Zážitkom je však určite v každom ročnom období, hoci sa môžete stretnúť s tým, že z neho nebude stekať priveľa vody.

Dostupnosť: K vodopádu sa dostanete z Podsuchej, ktorá sa nachádza asi 7 kilometrov od Ružomberka po hlavnej ceste E77 smerom na Banskú Bystricu. Trasa k vodopádu trvá približne 0:45 minút a je vhodná aj pre malé deti.

brankovsky-vodopad

 

2. Lúčanský vodopád

V okrese Ružomberok, v dedinke Lúčky neďaleko Veľkého Choču, nájdete aj ďalší pozoruhodný vodopád, známy ako Lúčanský. Ide o travertínový vodopád, ktorého výška dosahuje 12 metrov.

Vodopád fascinuje turistov hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade samotným faktom, že sa nachádza priamo uprostred kúpeľnej obce Lúčky. Ďalším dôvodom je kaskádovitý vzhľad vodopádu. Voda z travertínovej terasy steká do malého jazierka, ktorého travertínové podlažie sfarbuje vodu do bledomodrej farby.

V lete sa dokonca ľudia pod vodopádom zvyknú aj kúpať. Samozrejme, ide o kúpanie na vlastnú zodpovednosť.

lucansky-vodopad

 

3. Kľacký vodopád

Kľacký vodopád sa nachádza v okrese Martin na juhu Lúčanskej Malej Fatry. Svoj názov pritom nedostal len tak náhodou. Tečie totiž pod vrchom Kľak, v nadmorskej výške 990 m. n. m.

Tento vodopád dosahuje pomerne veľkú výšku 30 metrov a je jedným z najkrajších, a preto i najnavštevovanejších vodopádov v Malej Fatre. Navštíviť sa ho oplatí predovšetkým v období väčších dažďov, pretože práve vtedy naberá na mohutnosti. Sklamania sa však nemusíte báť ani vtedy, ak sem prídete v suchších obdobiach.

Dostupnosť: Ku Kľackému vodopádu sa najľahšie dostanete z obce Vrícko, ale dá sa sem prísť aj z obce Fačkov. Prístupný je po značkovaných turistických chodníkoch.

zdroj: geocaching.com

 

4. Starohutský vodopád

Starohutský alebo aj Starohutiansky vodopád nájdete v okrese Žarnovica na strednom Slovensku. Aby sme boli presnejší, narazíte naň vtedy, ak navštívite Novú Baňu a pôjdete až na koniec jej mestskej časti s názvom Stará Huta. Odtiaľ teda aj to pomenovanie vodopádu.

Veľa ľudí označuje práve Starohutský vodopád za ten najmohutnejší a najkrajší, aký nájdete v sopečných pohoriach celého stredného Slovenska. No či už mu patrí prívlastok najkrajší alebo nie, isté je, že je krásny a oplatí sa ho vidieť.

Najzaujímavejší je na jar, keď sa topí sneh, ale pekným cieľom na vychádzku je v akomkoľvek ročnom období.

 

Dostupnosť: K vodopádu sa dostanete ľahko. Stačí, ak pôjdete cez Novú Baňu smerom na Starú Hutu. Na konci osady nájdete smerovník, ktorý vás navedie na správnu trasu k vodopádu. Vodopád je od Starej Huty vzdialený len 300 metrov severne. Nejde teda o žiadnu náročnú túru, skôr párminútovú prechádzku, ktorú jednoducho zvládnu deti i seniori.

starohutsky-vodopad

zdroj: planetslovakia.sk

 

5. Vodopád Bystrého potoka

Posledný vodopád z tých, ktorý bol na Slovensku vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku, je Vodopád Bystrého potoka, známy aj ako Vodopád Bystré. Svojou mohutnosťou a 20-metrovou výškou sa radí k tým najväčším a súčasne i najatraktívnejším vodopádom na Slovensku.

Vodopád Bystré sa nachádza v okrese Detva, približne 8 kilometrov severne od Hriňovej. Nájdete ho na južných svahoch Poľany v hornej časti Bystrého potoka.

Dostupnosť: K vodopádu sa ľahko dostanete po značených turistických chodníkoch priamo z Hriňovej či od Chaty Poľana. Cesta od chaty trvá približne 30 minút. Prechod okolo vodopádu zabezpečujú udržiavané železné rebríky a lano. Nejde o žiaden náročný prechod, ale treba zachovať opatrnosť.

vodobad-bystrianskeho-potoka

zdroj: podmevon.sk

Vodopádom Bystré sme teda ukončili zoznam vodopádov, ktoré sú našimi národnými prírodnými pamiatkami. Už čoskoro vám však predstavíme aj ďalšie úžasné slovenské vodopády, ktoré sa oplatí aspoň raz v živote navštíviť.

Napokon, veď ich máme tak blízko. :-)

Autor: Kristína Biela

Súvisiace články
pred 2 rokmi 144977 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 119868 videní | 6 minúty čítania