Späť na všetky články
pred 1 rokom 52800 videní | 5 minúty čítania

Týchto 7 krásnych miest na Liptove vás presvedčí, že aj dovolenka na Slovensku stojí za to

Týchto 7 krásnych miest na Liptove vás presvedčí, že aj dovolenka na Slovensku stojí za to
Prečítajte si, čo sa určite oplatí navštíviť na Liptove a ako si tam naplánovať výlet.

Panoramatické výhľady, kopce posiate zelenou trávou, na nich ovce a zo všetkých strán obrysy našich najvyšších hôr. Prečítajte si, čo sa určite oplatí navštíviť na Liptove a ako si naplánovať výlet tak, aby ste si odtiaľ odniesli maximum zážitkov.

 

1. Podzemné Netopierkovo

Skvelým útočiskom pred letnými horúčavami je Stanišovská jaskyňa. Tá sa nachádza neďaleko obce Liptovský Ján, ktorá je od Liptovského Mikuláša vzdialená do 10 kilometrov. Stanišovská jaskyňa je jedinou celoročne sprístupnenou jaskyňou na Liptove.

Stanišovská jaskyňa, zdroj: janskadolina.sk

Prehliadka podzemia trvá približne hodinu, počas ktorej v sprievode jaskyniarov a s čelovkou na hlave preskúmate 400 metrov tmavých chodieb. Celý prebádaný komplex Stanišovských jaskýň je dlhý vyše 6,5 kilometra, obsahuje množstvo siení, komínov, priepastí a zatopených oblastí.

V jaskyni boli objavené podpisy štúrovských básnikov, veci vojakov, ale aj odkazy bežných zvedavcov. To je dôkazom, že svet pod povrchom lákal ľudí už odnepamäti. Súčasťou záverečnej časti prehliadky je rituál na posvätnom mieste, počas ktorého budete mať možnosť ochutnať „pálivé“ slzy a uctiť si tak bohov, že na vás dali v podzemí pozor.

 

2. Liptovský Ján

Cestou z jaskyne sa v tejto obci chvíľu pobudnúť určite oplatí. Nachádza sa tu hneď niekoľko pútavých miest. Jedným z nich je Mincovníčkovo – Podzemie pod vežami, kde sa na vlastné oči presvedčíte, že výroba a razenie mincí bola kedysi pekne namáhavá činnosť.

Počas prehliadky tohto čarovného miesta prídete do kontaktu s kovom, ohňom aj vodou. V závere si môžete vyrobenú mincu vydražiť a domov si tak okrem zážitku odniesť jedinečnú pamiatku, ktorú okrem vás nemá nikto.

Hneď neďaleko mincovne sa nachádza kaďa s termálnou vodou, o ktorej sme písali v jednom z našich kvízov.

Nad obcou sa týči aj Svätojánska rozhľadňa, ku ktorej cesta dá síce trochu zabrať, ale námaha za výhľadom na Liptovský Mikuláš a celé Chočské vrchy určite stojí za to.

Rozhľadňa v Liptovskom Jáne. Zdroj: liptovskyjan.sk

 

3. Okolie Liptovskej Mary

Jedna z našich najväčších vodných nádrží ponúka zážitky rôznych žánrov. Môžete si tu zaplávať, vyskúšať jazdu na vodnom skútri alebo sa previezť okolo priehrady bicyklom. Ikonickým miestom Liptovskej Mary je gotický kostolík – jediná pamiatka po obci Liptovská Mara, ktorá bola pri výstavbe priehrady zatopená spolu s ďalšími jedenástimi dedinkami.
 

Liptovská Mara. Zdroj: wikimedia.org

Vďaka rozvinutému turistickému ruchu sa dá ubytovať na Liptove a v okolí Liptovskej Mary takmer kdekoľvek. Penzióny, chaty, kempy či štýlové apartmány sa tu nachádzajú úplne na každom rohu.

Oddýchnite si na Liptove v tematických domčekoch

tradicne domy na liptove

 

4. Prosiecka dolina

Milovníci aktívneho oddychu by sa z Liptova  bez návštevy tejto doliny ani nemali vracať domov. Začiatok turistiiky odporúčame v obci Prosiek, na konci ktorej sa dostanete do Prosieckej doliny.

prosiecka dolina na liptove

Vstup do Prosieckej doliny. Zdroj: wikimedia.org

Krásna a rozmanitá príroda vás bude sprevádzať prechodom doliny hneď od začiatku.Pre absolvovanie prechodu odporúčame aspoň ľahkú turistickú obuv, pretože okrem skál sa tu budete musieť popasovať s lezením po rebríkoch či stúpačkách ponad horský potok.

prosiecka dolina

Rebríky v Prosieckej doline. Zdroj: wikimedia.org

Po východe z doliny sa vám naskytne nádherný výhľad na charakteristické lúky Liptova. Z pokoja, ktorý na tomto mieste panuje, vás môžu vytrhnúť iba zvuky pasúcich sa oviec.

Po hrebeni sa dostanete do horskej obce Veľké Borové. Táto dedinka je síce malá, no bohatá na historickú ľudovú architektúru, ktorú tvoria tradičné liptovské drevenice.

pohlad na velke borove

Horská obec Veľké Borové. Zdroj: wikimedia.org

 

5. Kvačianska dolina a Oblazy

Cesta na konci dedinky smeruje do ďalšej doliny – Kvačianskej. Po chvíli kráčania sa ocitnete uprostred rozprávkového raja, pretože presne tak pôsobí čistinka, na ktorej sa nachádza potôčik, drevenice a ešte vždy funkčný mlyn.

kvacianska dolina na liptove

Mlyn v Kvačianskej doline. Zdroj: wikimedia.org

Cestu do obce Kvačany vám skríži ešte vodopád, niekoľko odbočiek, skalných úkazov a úchvatných výhľadov do doliny so šumiacim potokom.

 

6. Lúčanský vodopád

12-metrový vodopád si vďaka svojej výnimočnosti a kráse vyslúžil status Národná prírodná pamiatka. Aby ste si ho mohli pozrieť zblízka, žiadna náročná turistika vás nečaká. Vodopád sa totiž nachádza priamo uprostred kúpeľnej obce Lúčky, ktoré je od Ružomberka vzdialená iba 20 minút autom.

lucansky vodopad na liptove

Lúčanský vodopád. Zdroj: wikimedia.org

Voda padá z hornej terasy priamo do bazéna pod vodopádom. V priezračnej travertínovej vode sa je možné počas horúcich dní schladiť, no nezabudnite, že nejde o žiadne komerčné kúpalisko, ale o chránenú pamiatku.

 

7. Vlkolínec

Keď sa už budete nachádzať v Ružomberskom okrese, po návšteve vodopádu v Lúčkach si určite urobte výlet aj do Vlkolínca. Túto kultúrnu pamiatku tvoria staré zrubové domčeky obklopené kvetmi posiatymi pasienkami a poľami.

O mimoriadnosti tohto miesta svedčí aj to, že Vlkolínec sa na zoznam svetového dedičstva UNESCO dostal už v roku 1993. Obdivovať sa tu dá mnoho – Roľnícky dom, ktorý plní funkciu múzea, zrubovú zvonicu s takmer 250-ročnou históriou či kamenný kostol z roku 1875.

tradicne domy v dedine vlkolinec

Vlkolínec. Zdroj: wikimedia.org

Ako vidíte, nájsť miesta, kam sa vybrať na výlet po Slovensku, nie je vôbec ťažké. Ale zároveň ani jednoduché. Pretože vyberať si z takej širokej ponuky prírodných krás a kultúrnych pamiatok môže byť niekedy poriadna dilema. :)

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145102 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120506 videní | 6 minúty čítania