Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 28926 videní | 7 minúty čítania

Pozrite sa, kde máme tie najkrajšie cyklotrasy na západnom Slovensku

Pozrite sa, kde máme tie najkrajšie cyklotrasy na západnom Slovensku
Tieto cyklotrasy na západnom Slovensku by ste určite mali spoznať. Sú nenáročné a ideálne na rodinné výlety.

Zatiaľ čo niektorí uprednostňujú dovolenku pri mori, v kúpeľoch alebo penzióne, existujú ľudia, pre ktorých je najväčším pôžitkom dovolenka na bicykli. Pokiaľ k takýmto pôžitkárom patríte aj vy, tieto cyklotrasy na západnom Slovensku by ste určite mali spoznať. Sú nenáročné a ideálne na rodinné výlety. Veď sa presvedčte sami.

 

1. Bratislava – Devínska Kobyla – Devínska Nová Ves

Nenáročná cyklotrasa spája viaceré obľúbené miesta vhodné na výlety v okolí Bratislavy. Trasa nie je nijako extra náročná a v rámci rodinných aktivít si ju spolu s vami určite užijú aj vaše deti. Keďže značnú časť tejto cyklodráhy tvoria lesné cestičky, jej zjazd sa odporúča na horských bicykloch, respektíve MTB.

Tento cyklochodník spája všetky mestské časti na západnej strane Bratislavy – Karlovu Ves, Dúbravku, Devín a Devínsku Novú Ves. Po jeho zdolaní si trasu môžete v prípade dostatočného množstva fyzických síl predĺžiť až do Rakúska. Slovenskú cyklistickú trasu z Devínskej Novej Vsi s rakúskym Schlosshofom prepája obnovený cyklomost Slobody už od roku 2012.

Trasa, ktorá vedie po zelenej turistickej značke, sa začína na konečnej zastávke Kuklovská. Sem sa dostanete buď MHD linkami číslo 32 a 33, autom či na samotných bicykloch. Od Dlhých Dielov pokračuje cez Kráľov vrch a Jezuitský les na Švábsky Vrch, odkiaľ sa cez Dúbravskú Hlavicu dostanete až pod Devínsku Kobylu a do Devínskej Novej Vsi.

vyhlad na hrad Devin, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

zdroj: Stanislav Doronenko

 

Výlet vám budú skrášľovať nádherné lesné zákutia, o ktorých by iba málokto povedal, že sa nachádzajú len zopár kilometrov od ruchu hlavného mesta. V rámci cyklovýletu by ste si určite mali urobiť zachádzku na vrchol Devínskej kobyly. Ten ponúka množstvo zaujímavých výhľadov, no najväčšiu pozornosť určite upúta Devínsky hrad so sútokom Dunaja a Moravy v pozadí.

hrad Devin, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

Zdroj: Kurt Bauschardt

 

Ten patrí medzi najstaršie slovenské hrady a zároveň medzi miesta s najbohatšími dejinami. Hradný vrch bol totiž osídlený už od praveku, počas Veľkomoravskej ríše slúžil ako významná pevnosť a v 19. storočí ako symbol národného zjednocovania.

Neďaleko hradu môžete navštíviť aj chránenú paleontologickú lokalitu Sandberg, kde sa našlo až 300 druhov rôznych skamenelín a množstvo zubov žralokov či pozostatky korytnačiek a veľrýb. Ako cyklisti by ste nemali zabudnúť, že jazda na bicykli je v tejto oblasti s najvyšším stupňom ochrany zakázaná, takže bicykel si tam budete musieť potlačiť.

cyklotrasa bratislava-devin, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

Trasa: Dlhé Diely – Dúbravská Hlavica – Devínska Kobyla – Devínska Nová Ves

Dĺžka: 11 km

Náročnosť: stredná

 

2. Modra – Doľany – Trstín

Rovnako ako predošlé odporúčanie, aj tento chodník patrí medzi tie najkrajšie cyklotrasy Bratislavy a vďaka nízkej náročnosti ho môžeme zaradiť aj medzi cyklistické chodníky ideálne na rodinné výlety. Celú 30-kilometrovú trasu z Modry do Trstína tvorí asfaltová cesta, ktorú zvládnete zdolať horským aj cestným bicyklom.

Začiatočným bodom cyklistického chodníka je centrum Modry, odkiaľ sa cez mestskú časť Kráľová presuniete po ceste 2. triedy do Častej. Tu sa končí hranica Bratislavského kraja a trasa lemujúca Malé Karpaty pokračuje do Horných Orešian. Na konci obce zabočte doľava a popri vodnej nádrži sa dostanete do Smoleníc a neskôr do Trstína, kde sa cyklotrasa končí.

Dovolenka na bicykli je obľúbeným spôsobom, ako si oddýchnuť, zašportovať a zároveň spoznať nové miesta, kultúrne pamiatky alebo prírodné zaujímavosti. Cyklistický chodník medzi Modrou a Trstínom ponúka naozaj množstvo miest, pri ktorých sa oplatí aspoň na chvíľu zastaviť.

Už v Modre odporúčame navštíviť Múzeum Ľudovíta Štúra, ktorého súčasťou je aj pamätná izba, v ktorej jedna z najväčších osobností slovenskej histórie strávila posledné týždne po osudnom zranení.

Hrad Červený Kameň. Zdroj: János Korom

 

Len niekoľko kilometrov od Modry sa na okraji obce Častá vyníma hrad Červený Kameň. Na jeho kopci stál menší kamenný hrad už počas 13. storočia, no o 300 rokov neskôr ho vtedajší majitelia prestavali na mohutnú pevnosť s obrovskými pivnicami.

O vzniku aktuálnej podoby hradu kolujú povesti, podľa ktorých robotníci začali so stavbou hradu na protiľahlom kopci Kukla, no počas noci ich výtvor preniesli víly na miesto, kde hrad stojí dodnes.

Súčasťou hradu je nádherné zelené nádvorie, záhrada a lesopark, ktorý v aktuálnom jarnom období hýri rôznymi farebnými odtieňmi kvitnúcich stromov a kvetov. Pokiaľ sa svoj cyklovýlet rozhodnete spestriť návštevou tohto hradu, počítajte aspoň s dvojhodinovým časovým sklzom.

Smolenický zámok. Zdroj: Kurt Bauschardt

 

Ďalšou významnou a obľúbenou atrakciou tejto cyklotrasy je Smolenický zámok. Aj keď je zámok vo vlastníctve Slovenskej akadémie vied a verejnosti prístupný iba v určitom období, počas leta si ho môžete pozrieť aj zvnútra. Za návštevu zámku však stojí aj jeho rozkvitnuté nádvorie a rozsiahla záhrada.

cyklotrasa Modra-Trstin, Slovensko

 

Trasa: Modra-Kráľová – Častá – Doľany – Dolné Orešany – Horné Orešany – Smolenice – Trstín

Dĺžka: 31 km

Náročnosť: jednoduchá

 

3. Dobrá Voda – Lančár – Dolný Lopašov

Okruh cez Malé Karpaty je ďalšou nenáročnou cyklotrasou, počas ktorej vás budú sprevádzať nadherné výhľady a kultúrne pamiatky. Keďže prevažnú časť povrchu celej trasy tvorí lesný terén, ideálnym spoločníkom na jej zdolanie je horský bicykel.

Východiskovým bodom trasy je obec Dobrá Voda, no keďže ide o okruh, začať môžete v akomkoľvek úseku. Na konci obce sa popri cintoríne dostanete do lesa, cez ktorý vedie chodník až na hrad Dobrá Voda. Približne po kilometri od obce natrafíte na križovatku lesných ciest, na ktorej  odbočíte doľava. Cesta vpravo smeruje na hrad.

hrad Dobra Voda, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

Hrad Dobrá Voda.

 

Okruh sa po hrebeni vrchov Malých Karpát stáča ponad Brezovú pod Bradlom a pokračuje až do obce Holná Pustá Ves. Odtiaľ sa opäť cez les dostanete do dedinky Lančár, Dolný Lopašov a späť do Dobrej Vody.

informacna tabula hradu Dobra Voda, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

Medzi najväčšie pamiatky, ktoré by ste na tejto trase nemali obísť, jednoznačne patrí hrad Dobrá Voda. Trošku nenápadná a menej známa zrúcanina vás svojou veľkou rozlohou a zachovalým stavom určite prekvapí. Keďže sa hrad nachádza v chránenom pásme, prístup k nemu odporúčame prejsť po vlastných vedľa bicykla.

mohyla M.R.Stefanika, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

Mohyla Milana R. Štefánika. Zdroj: Wikimedia, Baca 12 

 

Pokiaľ máte dostatok času a síl na menšiu odbočku, určite odporúčame navštíviť Mohylu Milana Rastislava Štefánika. Vrch Bradlo, na ktorom mohyla stojí, je od lesnej cesty nad Brezovou pod Bradlom vzdialená približne 8 kilometrov.

Pamätník, na ktorého stavbu bola vyhlásená národná zbierka s výslednou sumou 2 milióny vtedajších korún, ponúka podmanivý výhľad na Kopanice. Už len kvôli nemu sa sem oplatí zájsť.

cyklotrasa dobra voda

 

Trasa: Dobrá Voda – Horná Pustá Ves – Dolná Pustá Ves – Lančár – Dolný Lopašov – Dobrá Voda

Dĺžka: 47 km

Náročnosť: stredná

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145102 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120505 videní | 6 minúty čítania