Späť na všetky články
pred 1 rokom 120597 videní | 6 minúty čítania

8 výletov, ktoré vás dovedú za najkrajšími výhľadmi na Slovensku

8 výletov, ktoré vás dovedú za najkrajšími výhľadmi na Slovensku
Z Veľkého Choča budete mať všetky najvyššie pohoria Slovenska ako na dlani, Kráľova hoľa zasa ponúka najkrajší výhľad na Vysoké Tatry.

Z Veľkého Choča budete mať všetky najvyššie pohoria Slovenska ako na dlani, Kráľova hoľa zasa ponúka najkrajší výhľad na Vysoké Tatry. Z jej vrcholu však dovidíte až na Horehronie a Spiš.

 

Nasledujúce výhľadové vrchy sú zoradené podľa nadmorskej výšky, takže na prvé kopce sa v pohodlí dostane každý z vás. Pri tých úplne posledných sa síce zapotíte trochu viac, ale pohľad, ktorý vás čaká na ich vrchole, určite stojí za to.

 

 

1. Súľov (660 m n.m.)

Nádherné výhľady vás čakajú už cestou na hlavný hrebeň Súľovských skál, na ktorom sa nachádzajú skalné útvary rôznych veľkostí aj tvarov – od ihlanov až po oblúky.

vyhlady-slovenska-sulov

Ten najkrajší výhľad sa však naskytá z najvyššieho bodu skál, ktorým sú ruiny Súľovského hradu. V hornej časti kedysi stála pozorovateľňa s dokonalým výhľadom do všetkých strán.

Z vrcholu uvidíte miniatúru zrakovej pyramídy a pravdepodobne aj stádo oviec, ktoré sa budú pásť na lúke pod vami.

Detailný popis trasy, ako sa dostať na Súľovské skaly, sme opísali dávnejšie v článku o Zrakovej pyramíde.

 

2. Tomášovský výhľad (667 m n.m.)

Výhodou jednej z najznámejších slovenských vyhliadok je jej dostupnosť. Stúpaniu sa síce úplne nevyhnete, no 3,5-kilometrová trasa vám nezaberie viac ako hodinu chôdze. Bez problémov ju zvládnu absolvovať aj seniori či menšie deti.

vyhlady-slovenska-tomasovsky-vyhlad

Tomášovská vyhliadka je najznámejšou prírodnou galériou Slovenského raja a okrem turistov je s obľubou navštevujú aj horolezci, skalolezci či dokonca mladomanželia.

Z vrcholu vidieť Prielom Hornádu, dolinu Bieleho potoka, vrch Čertova sihoť a pri dobrom počasí dovidíte až na Vysoké Tatry.

vyhlady-slovenska-tomasovska-vyhliadka

 

3. Sivec (791 m n.m.)

Pokiaľ pochádzate z východného Slovenska a hľadáte tip na ľahkú trasu, na konci ktorej vás čaká jedna z najznámejších panorám, vyberte sa na Sivec. Tento nenápadný, no inak veľmi obľúbený vrch s vápencovým hrebeňom sa nachádza nad Ružínom neďaleko obce Veľká Lodina.

vyhlady-slovenska-sivec

Medzi miestnymi je vrch známy aj pod menom Šivá skala. Tento názov mu prirástol kvôli skalnému bralu, ktorého prudké steny klesajú smerom k vodnej nádrži Ružín.

Sivec je najkrajším vrchom pohoria Čierna hora a spolu s okolitými zalesnenými vrchmi je súčasťou územia Ružínsky kras. Ten je považovaný za najmenšie krasové územie Slovenska.

vyhlad-slovenska-sivec

Okrem kľukatého Ružína, Čergova, Braniska, Volovských a Slanských vrchov, môžete za priaznivého počasia z vrcholu spozorovať aj štíty Vysokých Tatier.

Na Sivec sa dostanete napríklad zo zastávky Ružín po žltej turistickej značke. Táto cesta by mala trvať približne dve hodiny.

 

4. Velký Rozsutec (1 610 m n.m.)

Jeden z najkrajších slovenských vrcholov nájdete v Krivánskej Malej Fatre. Jeho krása si podmanila aj samotného Jánošíka, pretože podľa legendy je v okolí Veľkého Rozsutca ukrytý zlatý poklad. Výborná motivácia, prečo tento vrchol zdolať, však?

vyhlady-slovenska-velky-rozsutec

Cestou na Veľký Rozsutec prekonáte vyše 980-metrové prevýšenie. Ide teda o náročnejšiu túru, počas ktorej sa určite pekne zapotíte.

Jeho vrchol je skvelou panoramatickou vyhliadkou, odkiaľ uvidíte susedný Malý Rozsutec a odlesnený kopec Stoh.

 

5. Kľak (1 352 m n.m.)

Svoj najkrajší výhľadový kopec má aj Lúčanská Malá Fatra. Vďaka výraznému tvaru tohto vrcholu sa teda nemusíte obávať, že vystúpite niekam inam.

Napokon, nedovolí vám to ani dobre vyznačený turistický chodník, ktorý vedie na Kľak z obce Fačkov (po modrej), Vrícko alebo Čičmany (po zelenej).

vyhlady-slovenska-klak

Zdroj: Google Maps / Peter Tkáč

Na vrchole vás čaká nádherný panoramatický výhľad s vynikajúcou viditeľnosťou na všetky okolité kopce Malej a Veľkej Fatry.

Ak by vám na konci tejto stredne náročnej túry ešte predsa len kúsok síl zostalo, výlet si môžete predĺžiť na Kľacký vodopád, ktorý sa nachádza pod vrcholom Kľaku.

 

6. Veľký Choč (1 611 m n.m.)

Vďaka výške je viditeľný už z Tatranskej Štrby a celej dolnej Oravy. Na jeho vrchol vedú štyri oficiálne trasy, no najkrajšie výhľady vás čakajú pri trase z Lúčok (po červenej značke) alebo z Vyšného Kubína (po zelenej).

vyhlady-slovenska-velky-choc

Zdroj: Google Maps / Jan Vozar

Cesta na vrchol trvá asi dve a pol hodiny, no po jeho dosiahnutí sa pripravte na nevídanú scenériu Liptova, Liptovskej Mary, Veľkej Fatry či Nízkych a Vysokých Tatier.

Veľký Choč je azda jediný vrchol Slovenska, z ktorého budete mať všetky naše najvyššie pohoria ako na dlani.

 

7. Kráľova hoľa (1 946 m n.m.)

Podla známej piesne by na jej vrchole mal stáť strom zelený. Ten by ste tu však hľadali márne. Namiesto neho Kráľova hoľa ponúka pôsobivý panoramatický výhľad na štíty Vysokých Tatier, Spiš, Horehronie, Muránsku planinu, Liptov aj Slovenské rudohorie.

vyhlady-slovenska-kralova-hola

Z vlastnej skúsenosti môžeme potvrdiť, že lepší výhľad na naše slovenské veľhory neexistuje.

Na Kráľovu hoľu sa môžete dostať pešo alebo bicyklom. Pre tú prvú možnosť odporúčame trasu po zelenej značke z obce Telgárt. Úplne hore vedie poľná cesta, vďaka ktorej je vrchol obľúbený aj medzi priaznivcami horskej cyklistiky.

 

8. Rysy (2 504 m n.m.)

Nenechajte sa odradiť vysokou nadmorskou výškou. Rysy sú síce jeden z najvyšších tatranských štítov a vôbec najvyšší vrchol poľskej strany Vysokých Tatier, no aj napriek zvýšenej náročnosti je cesta na ich vrchol nádhernou túrou.

vyhlady-slovenska-rysy

Zdroj: Flickr / Adam Baker

V skupine Turistika na Slovensku dokonca niektorí rodičia odporúčajú výstup na Rysy aj pre rodiny s deťmi.

Pri pomalom tempe sa tak na hraničný bod medzi Slovenskom a Poľskom môžete vybrať aj s nimi a oddýchnuť si napríklad na Chate pod Rysmi – najvyššie položenej horskej chate na Slovensku.

Z vrcholu okrem slovenských krás uvidíte aj prírodné krásy Poľska. Najkrajší pohľad je na Morskie oko – najväčšie pleso v Tatrách, ktoré sa nachádza na poľskej strane. Na slovenskej strane Tatier bude vašu pozornosť pútať výhľad na majestátny Lomničák či Kriváň.

 

Ak sa nebojíte väčšej námahy, Rysy sa určite oplatí navštíviť, pretože najlepší výhľad v Tatrách je práve tu.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145126 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120597 videní | 6 minúty čítania