Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 20854 videní | 6 minúty čítania

10 úchvatných ciest, po ktorých sa budete chcieť previezť aj vy

10 úchvatných ciest, po ktorých sa budete chcieť previezť aj vy
Z niektorých sa vám možno zatočí hlava, no všetky vás určite podnietia k tomu, aby ste vyrazili na cesty.

Z niektorých sa vám možno zatočí hlava, ďalšie vo vás možno vyvolajú strach, no všetky vás určite aspoň trochu podnietia k tomu, aby ste vyrazili na cesty. Neveríte? Poďte sa s nami previezť po 10 cestách, ktoré sa radia medzi tie najkrajšie na svete.

 

1. Trollstigen, Nórsko

Trollstigen, v preklade Cesta trollov, je úsek cesty Rv63 v nórskej obci Rauma, ktorá sa nachádza medzi Åndalsnes a Sylte v západnom Nórsku. Úsek tvorí v závere údolia Isterdalen až 11 serpentín.

Pri prejazde touto cestou sa treba pripraviť na poriadne stúpanie. Cesta totiž stúpa po svahu skalného masívu od hladiny mora až do výšky 800 výškových metrov.

Absolvovať jazdu cez Trollstigen sa však určite vyplatí. Vo vrchnej časti totiž na vodičov čaká parkovisko, odkiaľ sa môžete cestičkou dostať na vyhliadkovú plošinu. Z nej sa vám naskytne nádherný pohľad nielen na zdolané serpentíny, ale aj na vodopád Stigfossen. A ten pohľad naozaj stojí za to.

hory-norsko-skaly-horsky-masiv-klenuta-cesta-udolie

 

2. Chapman‘s Peak Drive, Južná Afrika

Cesta Chapman’s Peak Drive v Južnej Afrike je dlhá približne 9 kilometrov a kľukatí sa cez 114 zákrut. Nachádza sa na juhozápade krajiny medzi mestami Noordhoek a Hoat Bay a pocestným ponúka úžasné výhľady na okolité hory a Atlantický oceán.

Výhľady si však oveľa viac užije spolujazdec ako vodič, vzhľadom na to, že cesta sa vinie po strmých skalách a útesoch a pri šoférovaní treba byť neustále v strehu.

Šoféri však nemusia zúfať. Po ceste sa totiž nachádza množstvo odpočívadiel, na ktorých sa dá odstaviť auto, odpočinúť si a urobiť si niekoľko krásnych záberov okolitej prírody.

peak-more-utes-strma-skala-cesta-vrezana-do-ubocia

 

3. Atlantic Ocean Road, Nórsko

Ďalším výnimočným miestom, na ktorom si môžete zajazdiť, je určite Atlantic Ocean Road v Nórsku. Cesta je dlhá približne 8 kilometrov a prechádza cez súostrovie na západe Nórska.

Okrem toho, že sa považuje za jednu z najkrajších ciest sveta, má tiež prívlastok jednej z najnebezpečnejších ciest. 

Počas pekných slnečných dní totiž ponúka vodičom nádherné výhľady na severný Atlantik, no pri silnom vetre môžu vlny oceánu šľahať priamo na diaľnicu a ohrozovať tak vodičov.

Najznámejším úsekom cesty je zakrivený most Storseisundet Bridge, ktorý pre svoj tvar dostal prezývku „opitý most“.

cesta-nad-morom-auta-hora-pri-mori

 

4. Passo dello Stelvio, Taliansko

Priesmyk Passo dello Stelvio sa nachádza v talianskych Alpách vo výške 2757 metrov nad morom a je druhým najväčším asfaltovým horským priesmykom celých Álp.

Jazda priesmykom ponúka približne 24 kilometrov trate s približne 60 ostrými zákrutami, ktoré si vyžadujú značné schopnosti za volantom. Okrem adrenalínu tu však zažijete impozantné pohľady na alpskú krajinu, ktoré sem každoročne lákajú motoristov z celého sveta.

strma-cesta-hora-spanielsko

 

5. Furka Pass, Švajčiarsko

Veľkým lákadlom pre vodičov je tiež alpský priesmyk Furka Pass vo Švajčiarsku. Tento horský priechod, nachádzajúci sa vo výške viac ako 2400 metrov nad morom, tvorí dlhá spletitá cesta plná ostrých zákrut. Západnú stranu priesmyku zároveň lemuje známy ľadovec Rhona a prameň rovnomennej rieky, čo dotvára špecifickú atmosféru tohto miesta.

Pozor, opäť nejde o cestu pre začiatočníkov.

horsky-priechod-svajciarsko-zasnezene-hory

 

6. Cesta do Tusheti, Gruzínsko

Cesta do gruzínskeho Národného parku Tusheti, známa aj ako Tusheti Highway, bola portálom BBC zaradená do zoznamu najnebezpečnejších ciest na svete. Okrem veľkej dávky odvahy tak na prejazd touto cestou potrebujete aj terénne auto.

Odmenou za prekonávanie náročných zákrut v strmých svahoch vo výške 2900 metrov nad morom sú však nádherné prírodné scenérie chráneného územia Tusheti, možnosť nahliadnuť do tradičného pastierskeho života a, ako inak, úžasné výhľady. 

Ak sa sem rozhodnete vyraziť, myslite na to, že oblasť je dostupná iba štyri mesiace v roku, a to od júna do septembra. V tomto období totiž na ceste nie je sneh. V ostatných mesiacoch v roku sa sem dostanete jedine tak vrtuľníkom.

horsky-priechod-hory-gruzinsko

 

7. Cap de Formentor, Malorka, Španielsko

Jednou z najkrajších ciest na svete sa môže pochváliť aj španielsky ostrov Malorka. Nachádza sa na najsevernejšom cípe ostrova, konkrétne na polostrove Cap de Formentor. Zákruta za zákrutou na kľukatej úzkej cestičke vás dovedie až k známemu majáku, odkiaľ sa budete môcť rozhliadnuť po šírom tmavomodrom mori a mohutných vysokých útesoch.

Pri dobrej viditeľnosti od majáku dokonca môžete vidieť až ostrov Menorca.

majak-utes-pri-mori-klukata-cesta-malorka

 

8. Tianmen Mountain Road, Čína

V severozápadnej provincii Hunan v čínskom pohorí Tianmen sa nachádza ďalšia „cestná kráska“, ktorá je dlhá približne 11 kilometrov a zvlnená až v 99 zákrutách. Prevýšenie cesty od jej úplného začiatku až po samotný vrchol je až 1100 metrov. Zrejme aj preto dostala táto cesta prívlastok „cesta do nebies“.

Na konci dokonca na turistov skutočne čaká Nebeská brána. Nečakajte však žiadne nadprirodzené javy. Práve tak sa totiž volá miestna jaskyňa.

horska-cesta-hory-cina-les

 

9. Seven Mile Bridge, Florida, USA

Takmer sedem míľ dlhý most (čo je zhruba 11 km), ktorý sa nachádza v oblasti Florida Keys, prechádza skoro celý ponad vodu. Aj preto sa považuje za technický zázrak. Prechod mostom pritom trvá iba 8 minút. Počas nich sa však určite budete aspoň na chvíľu cítiť, ako keby ste sa vznášali nad oceánom.

most-auta-najdlhsi-most-sveta-most-nad-morom-florida

 

10. Transfagarasan, Rumunsko

Horskú cestu Transfagarasan sme už spomínali v našom rozhovore o roadtripe v Rumunsku, no určite stojí za to opäť si ju pripomenúť. Napokon, mnohí šoféri práve túto cestu radia na prvú priečku zoznamu najkrajších ciest.

horska-cesta-rumunsko

Táto rumunská štátna cesta je jedna z najvyššie položených ciest v celej krajine a vodičom je kvôli snehu sprístupnená len od začiatku júla do konca októbra. Ak si teda plánujete výlet do Rumunska, určite nevynechajte zákruty tejto 155 kilometrov dlhej cesty, ležiacej v nadmorskej výške 2200 metrov.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86672 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84181 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82616 videní | 6 minúty čítania