Späť na všetky články
pred 1 rokom 7900 videní | 4 minúty čítania

Zistite, čo o vás prezradí farba vášho pasu

Zistite, čo o vás prezradí farba vášho pasu
Štáty EÚ vydávajú výhradne červené pasy, americkým cestovným dokladom vládne modrá a zelená je výhradou islamských krajín.

Štáty Európskej únie vydávajú výhradne červené pasy, americkým cestovným dokladom vládne modrá a zelená je výhradou islamských krajín. Zistite, čo o vás prezradí farba pasu ešte skôr, než si ho prelistuje pracovník pasovej kontroly.

 

farby-svetovych-pasov

Aj keď existujú viaceré odtiene pasov, v skutočnosti sa na „zdobenie“ obálok používa iba štvorica základných farieb – buď červená, modrá, zelená alebo čierna. Presvedčiť sa o tom môžete napríklad na webstránke obrázkovej databázy pasov Passport Index.

Medzinárodné pravidlá diktujú, akú veľkosť a formát by mali pasy mať. Výber farby je už potom na každej krajine. Pri rozhodovaní môžu vychádzať z národných farieb, politického systému či náboženskej príslušnosti.

 

Červená patrí EÚ aj bývalým komunistickým štátom

Najbežnejšiu farbu pasov máme aj my na Slovensku. Okrem nás ich používajú takmer všetky členské krajiny Európskej únie. Pri pasovej kontrole ich dokonca predkladajú aj občania štátov, ktoré sa do EÚ ešte len plánujú dostať. K týmto krajinám patrí napríklad Turecko.

cerveny-pas-rusko

Červenou farbou pasu sa však vyznačujú aj krajiny s bývalým či súčasným komunistickým režimom. S cestovným dokladom tejto farby teda cestujú aj občania Ruska, Číny, Lotyšska, Srbska aj Poľska.

S červeným pasom sa však môžete stretnúť aj v západných štátoch Južnej Ameriky. Napríklad v Bolívii, Peru či Ekvádore. Spomedzi všetkých krajín s červeným pasom výrazne vytŕča Švajčiarsko. Ich cestovný doklad je totiž „oblečený“ do sýto-červeného obalu s výraznou textúrou.

cerveny-pas-svajciarskaŠvajčiarsky pas výrazne vytŕča z radu vďaka svojej sýtej farbe a krížikovej textúre.

 

Modrá je typická pre Ameriku, dostane ju však aj Británia

Hneď po červených sú najpopulárnejšie modré cestovné pasy. Tento farebný odtieň je charakteristický pre krajiny „nového sveta“ (Severnej Ameriky, Južnej Ameriky a Oceánie).

Modrá farba je tiež typická pre regionálne zoskupenie Mercosur. Ide o pásmo voľného obchodu medzi Brazíliou, Uruguajom, Argentínou, Paraguajom a Venezuelou. Posledná spomenutá krajina je však výnimkou, pretože aj keď je právoplatným členom spoločného trhu juhu, ako jediná z týchto štátov používa cestovný pas červenej farby.

Pôvodne sa plánovalo, že USA bude používať pasy s červenou obálkou, no v roku 1976 sa aj oni rozhodli pre modrú.

modry-pas-usa

Farebné zmeny však nastanú v pasoch vydávaných Veľkou Britániou. Jej odchod z Európskej únie sa totiž okrem iného prejaví aj tým, že bordové pasy (charakteristické pre členské krajiny EÚ) nahradia modré.

Podporovatelia Brexitu to obhajujú slovami, že zmena farby pasu pomôže vrátiť Veľkej Británii stratenú identitu. Nové pasy sa dostanú do obehu po siedmich mesiacoch od odchodu Británie z EÚ, teda v októbri 2019.

 

Zelená – obľúbená farba Mohameda

Zelená sa nepovažuje iba za typický farebný odtieň raja, prírody a života, ale v moslimských krajinách má aj ďalší hlboký význam.

Ide totiž o obľúbenú farbu proroka Mohameda. Aj to je dôvod, prečo túto farbu nájdete na cestovných pasoch väčšiny moslimských krajín. Napríklad na pase Saudskej Arábie či Pakistanu.

zeleny-pas-moslimske-krajiny

Okrem toho je zelená charakteristická aj pre pasy štátov, ktoré sú súčasťou Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov ECOWAS. Ide o krajiny ako Senegal, Burkina Faso, Sierra Leone, Senegal či Pobrežie Slonoviny.

 

Čiernu majú niektoré africké štáty a Nový Zéland

Najmenej obvyklé sú pasy s čiernym obalom. Nájdete ich napríklad medzi cestovateľmi z Nového Zélandu, pretože čierna sa považuje za ich národnú farbu. Spolu s Novozélanďanmi ich však vydávajú aj v niektorých afrických štátoch, ako je napríklad Kongo, Angola, Trinidad a Tobago či Angola.

Podľa stránky Passport Index majú čierne pasy aj obyvatelia Dominikánskej republiky a Vatikánu. Vzhľadom na to, že Vatikán má len okolo 900 občanov, natrafiť na tento ich čierny pas je veľkou raritou. A možno aj sen pracovníkov pasovej kontroly, ktovie. :-)

cierny-pas-novy-zeland

Ak by ste mali vo farbách pasov chaos, určite sa zorientujete podľa tejto mapy.

farebna-mapa-pasov-svetaZdroj: Passport Index

 

Najkrajší pas? Rozhodne Nórsky

Zatiaľ čo väčšina krajín vo výrobe pasov dodržiava predpísané normy, Nóri sa v roku 2014 rozhodli ísť vlastnou cestou. Vyhlásili súťaž o redizajn ich národných dokumentov. Po vyhlásení výsledkov sa návrh pasu od štúdia Neue Design Studio preslávil po celom svete. Nové pasy by sa mali dostať do obehu zhruba v polovici roka 2018.

pas-norsko

Zaujímavý pas majú aj vo Fínsku. Na každej jeho stránke je zobrazený los, ktorý sa pri listovaní rozhýbe.

 


Mohlo by vás zaujímať: Všetko, čo potrebujete vedieť o vybavovaní cestovných dokladov

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 86679 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania