Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 9543 videní | 4 minúty čítania

Zbožňované aj nenávidené nudapláže: Vedeli ste, že majú svoje pravidlá?

Zbožňované aj nenávidené nudapláže: Vedeli ste, že majú svoje pravidlá?
Vedeli ste, že slobode, ktorá je pre nudizmus charakteristická, predchádza niekoľko striktných pravidiel? Pozrite sa, ktoré to sú.

Zatiaľ čo drvivá väčšina dovolenkárov uprednostňuje trávenie slnečných dní na bežnej pláži, čoraz viac ľudí sa prikláňa aj k relaxu na nudapláži. Slobode, ktorá je pre nudizmus charakteristická, však predchádza niekoľko striktných pravidiel.

 

Prečo to tí ľudia robia

Za rastúcou popularitou nudistických pláží stojí objavovanie výhod naturizmu, ale aj chuť experimentovať. Ak sa opýtate nudistu, prečo to robí, celkom pravdepodobne odpovie, že spôsob svojho života vedie v harmónii s prírodou. A kolektívna nahota je v prípade takéhoto životného štýlu jeho bežnou súčasťou.

Ďalším častým argumentom sú výhody, ktoré nudizmus prináša. Ak vyleziete z vody na „normálnej“ pláži, mokré plavky vám môžu spôsobiť celý rad zdravotných nepríjemností – od prechladnutia až po zápal močového mechúra.

 

Fotoaparát nechajte v hoteli

Azda najhlavnejšou zásadnou pobytu na nudapláži je rešpektovanie súkromia iných návštevníkov a fotografovanie cudzích osôb toto pravidlo porušuje na plnej čiare. Nikto z nich si určite neželá byť súčasťou vášho spomienkového albumu.

Fotoaparát preto pokojne nechajte odpočívať v hotelovej izbe, s najväčšou pravdepodobnosťou by vám tón jeho cvaknutia navodil vyčítavé pohľady okolia a zbytočné problémy. Za zásah do súkromia ostatných ľudí budete v tom lepšom prípade napomenutý.

 

Pobyt na pláži bez oblečenia   

To, čo všade inde býva bežné, na nudistickej pláži neplatí. Nahota je tu prirodzeným javom a skôr než bez oblečenia, pozornosť by ste na seba pútali v plavkách.

Pred vstupom na pláž sa uistite, či je pohyb bez oblečenia povolený aj v jej vyhradenom okolí. Ak áno, bermudy či šortky nechajte v aute a pocit slobody si môžete užívať už od parkoviska.

Existujú nudapláže, kde sa v nahom stave môžete aj občerstviť či najesť, inde si vystačíte s dlhším tričkom. Ak si budete všímať informačné tabuľky, žiadne faux pas by vás nemalo prekvapiť.

 

Zvoľte minimum doplnkov

Uterák je povinnosťou so všestranným využitím a svoj význam má aj z hygienických dôvodov. Použiť ho môžete ako podsedák a ako obranu pred rozpáleným pieskom, no poslúži aj ako tienidlo. Za rovnakým účelom si do plážovej tašky môžete pribaliť aj šatku, šiltovku alebo slamený klobúk.

Prípustné sú aj šľapky, ktoré vás ochránia pred horúcim pieskom, ale aj pred ostrými kameňmi a drobnými živočíchmi vo vode.

 

Dodržujte diskrétne zóny

Pokiaľ ste na nudapláž zavítali prvýkrát, chovajte sa prirodzene a dodržujte intímne zóny rovnako ako na inom pobreží či kúpalisku. V procese zbližovania sa s ostatnými buďte zdržanlivý a ak druhá strana nejaví záujem, rešpektujte to.

 

V prejavoch náklonnosti sa miernite

Tak ako aj akákoľvek iná pláž, ani nudapláž nie je vhodným miestom pre vášnivé prejavy. Mnoho ľudí si myslí, že si na nudapláži môžu dovoliť byť uvoľnenejší v každom smere. Prehnané prejavy náklonnosti v skutočnosti nudistov urážajú.

Znaky zaľúbenosti si preto nechajte na chvíle, keď budete so svojím partnerom osamote. Samozrejme, letmé bozky či držanie sa za ruky sa berú ako spoločensky prípustné.

 

Prirodzenosť nadovšetko

Skrášľovanie sa pred vstupom na nudapláž je skôr kontraproduktívne, než užitočné. Tieto miesta zväčša navštevujú naturalisti, pre ktorých je ľudská prirodzenosť najvyšším hodnotením krásy. Vaše nedokonalosti si tu nebude nikto všímať a rovnako by ste k tomu mali pristupovať aj vy.

 

Dbajte o svoju pokožku

Ochrana pokožky je počas letných dní úplnou samozrejmosťou a pokiaľ sa rozhodnete na slnku stráviť niekoľko hodín bez akéhokoľvek oblečenia, toto pravidlo platí dvojnásobne. Kto už pocit prehnane opálenej pokožky zažil, tomu význam opaľovacích krémov netreba zvlášť prizvukovať.

 

Hanba bokom

Nudisti sú často tolerantní a mierumilovní ľudia. To isté platí aj u nekontrolovateľného vzrušenia, ktoré nie je na nudistickej pláži žiadnym neobvyklým javom. Skôr si všimnú vaše začervenanie spôsobené pocitom zahanbenia ako to, že mužské telo reaguje na okolie prirodzeným spôsobom.

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 86969 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85030 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82756 videní | 6 minúty čítania