Späť na všetky články
pred 6 mesiacov 32748 videní | 6 minúty čítania

Zanzibar vôbec nie je taký, ako ste si ho predstavovali. Je oveľa krajší

Zanzibar vôbec nie je taký, ako ste si ho predstavovali. Je oveľa krajší
Na Zanzibare je teplo počas celého roka. Destinácia je teda ideálna aj na dovolenku počas jesene či zimy.

Vďaka svojej polohe má Zanzibar tú výhodu, že je tu teplo počas celého roka. Destinácia je teda ideálna aj na dovolenku počas jesene alebo zimy. Oddýchnuť si na pekných plážach a dopriať si všetky gastronomické zážitky afrického súostrovia tak môžete ešte v tomto roku.

Zanzibar

 

Kde leží Zanzibar

Ak ste si doteraz mysleli, že Zanzibar je ostrov, mýlili ste sa. Či skôr mali ste pravdu iba čiastočne.

Skutočnosť je totiž taká, že Zanzibar je pomenovanie súostrovia vo východnej Afrike. Mylne sa teda Zanzibar používa ako názov centrálneho a najväčšieho ostrova Unguja.

Druhým najväčším ostrovom je Pemba, ďalších malých ostrovov je nespočetne veľa.

Zanzibar je autonómne územie, ktoré patrí k Tanzánii.

 

Toto zamieňanie pojmov zrejme najviac vyplýva z toho, že hlavným mestom Unguje je mesto Zanzibar. Do tohto mesta, ale aj celého súostrovia sa pôjdeme pozrieť v tomto článku.

 

Dovolenka na Zanzibare

Keď sa povie dovolenka v zime, Zanzibar by nemal chýbať v zozname krajín, nad ktorými premýšľate. Vzhľadom na to, že autonómne súostrovie, ktoré mimochodom patrí k pevninskému štátu Tanzánia, leží blízko rovníka, je tu teplo počas celého roka a dni aj noci trvajú rovnako dlho.

dovolenka na Zanzibare

K atraktivite tohto miesta prispieva aj fakt, že súostrovie získalo pred rokom ocenenie World Travel v kategórii Najlepší africký all-inclusive rezort a Najlepší rezort na privátnom ostrove.

Aby ste vedeli, čo všetko môžete na Zanzibare zažiť, vybrali sme pre vás niekoľko pláží a miest, ktoré naozaj stoja za to.

 

Pláže

Začneme teda rovno plážami. Nungvi nájdete na severe ostrova, kde nehrozí silný príliv a odliv, a tak si budete môcť vychutnať more počas celého dňa. Okolie pláže Nungvi, ktorá má názov podľa rovnomennej dediny, je zároveň najznámejším turistickým regiónom s množstvom barov, reštaurácií a luxusných hotelov.

plaz Nungvi Zanzibar

Pláž Nungvi

Toto miesto ponúka nadštandard aj pri aktivitách, môžete sa potápať, šnorchlovať alebo ak ste adrenalínový typ, vyskúšajte parasailing. Pre vyznávačov pokojnejších zážitkov sú k dispozícii plavby loďou alebo pešie výlety.

parasailing Zanzibar

Ak máte radi adrenalín, vyskúšajte parasailing.

Zhruba štyri kilometre od Nungvi je vzdialená krásna piesočnatá pláž Kendwa, v jej okolí si môžete oddýchnuť nielen kúpaním sa v mori, ale dopriať si môžete masáž či relax v hojdacej sieti.

plaz Kendwa Zanzibar

Pláž Kendwa

Základné služby sú na tomto mieste samozrejmosťou. Budete mať teda kde zaparkovať, môžete sa tu najesť alebo si prenajať ležadlo.

Náš výber dopĺňa pláž Paje, ktorá sa nachádza na východnom pobeží centrálneho ostrova Unguja. Ide o pomerne pokojné miesto, kde nájdete všetko – ubytovanie, jedlo aj zážitky. Vedeli ste napríklad, že pláž Paje má výborné podmienky pre kitesurfing? Blízko pláže sa v športe zlepšujú začiatočníci i profesionáli.

plaz Paje Zanzibar

Jedinou nevýhodou Paje je, že tu už príliv a odliv pocítite. Kým však bude more v nedohľadne alebo bude, naopak, vytvárať silné vlny, prejdite sa po krajine alebo a venujte iným voľnočasovým aktivitám.

domace obyvatelstvo Zanzibar

Aj na pláži Paje bežne stretnete domáce obyvateľstvo – Masajov.

Na koniec tejto časti sme si nechali niečo špeciálne. Pláž Nakupenda leží totižto na malom ostrovčeku, či lepšie povedané na piesočnom nánose, ktorý sa nachádza západne od Unguje.

Na Nakupendu sa dostanete loďou, a to zo zanzibarského prístavu. Výlet môžete spojiť s návštevou ostrova Changuu, ktorý je známy aj ako väzenský ostrov.

ostrov Nakupenda Zanzibar

Ostrov Nakupenda

Pomenovanie dostal po tom, ako sem Arabi umiestňovali vzdorovitých otrokov. Ostrov je v súčasnosti známy nielen ako prímorský raj, ale aj ako chovná stanica ohrozeného druhu korytnačiek Aldabra, ktoré sú zaujímavé hlavne svojou veľkosťou.

ostrov Changuu Zanzibar

Ostrov Changuu

 

Nevynechajte tieto miesta

Slovo Zanzibar sa dá preložiť ako pobrežie čiernych ľudí. Dôvodom pomenovania však nie je iba to, že na súostroví žije veľa Masajov, ktorí sú mimochodom veľmi milí a priateľskí. Vyplýva to aj zo skutočnosti, že Zanzibar bol v minulosti významným trhom pre obchod s otrokmi.

A práve takzvaný starý otrocký trh je jednou z najvyhľadávanejších pamiatok. Súčasťou miesta sú monumenty, ktoré pripomínajú utrpenia tohto obdobia.

monumenty Zanzibar

Monumenty, ktoré pripomínajú obdobie otroctva.

K areálu patrí aj anglikánsky kostol, ktorý postavili v 70. rokoch 19. storočia – v čase, keď na Zanzibare zrušili otroctvo. O vybudovanie katedrály sa významne zaslúžil škótsky misionár David Livingstone, ktorý ľudí vyzýval k súcitu. Aj preto je jedna z vitráží vnútri kostola venovaná tomuto Škótovi.

anglikansky kostol Zanzibar

Anglikánsky kostol v kamennom meste

Posledná atrakcia mesta Zanzibar nesúvisí s otroctvom, ale s hudbou. Vedeli ste, že spevák Freddie Mercury sa narodil na Zanzibare? Dom, kde sa tak stalo, je dnes veľkou atrakciou pre turistov.

rodny dom Freddieho Mercuryho Zanzibar

Rodný dom Freddieho Mercuryho

 

Čo ochutnať?

Na konci tohto článku sa vzdialime od pamiatok a priblížime sa viac ku gastronómii.

Odporúčame vám zájsť na gastronomický nočný trh Forodhani v takzvanom kamennom meste. V rámci potuliek týmto trhom môžete vyskúšať množstvo miestnych špecialít, medzi nimi napríklad zanzibarskú pizzu, ktorá sa chuťovo vyrovná aj tej talianskej.

tradicne jedlo Zanzibar

Za gastronomický, ale mierne adrenalínový zážitok sa dá považovať návšteva reštaurácie The Rock, ktorá leží na východnom pobreží Unguje, neďaleko dediny Pingwe. A prečo hovoríme o adrenalíne? Podnik totižto leží na morskej hladine, kúsok od priľahlej pláže.

restauracia The Rock Zanzibar

Reštaurácia The Rock sa nachádza na morskej hladine.

Či bude reštaurácia úplne v mori, alebo aj čiastočne na pláži, záleží od toho, či je príliv alebo odliv. Ak ale budete na Zanzibare, neváhajte a vyskúšajte kombináciu domácej kuchyne s talianskou. Pochutnajte si na niečom korenistom alebo vyskúšajte morské plody, ktoré ulovili miestni rybári.

trhy s jedlom Zanzibar

A keďže je na Zanzibare vrchol sezóny od polovice decembra do polovice februára, všetko toto môžete zažiť už v najbližších mesiacoch. Stačí si len vybrať vašu vysnívanú dovolenku priamo na www.idem.sk  Všetko pohodlne vybavíme za vás a exotiku si budete môcť naplno vychutnať za prijateľné ceny. Prajeme vám mnoho slnečných zážitkov. :)

 

Oddýchnite si s nami na Zanzibare už túto zimu!

Súvisiace články
pred 1 rokom 86680 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania