Späť na všetky články
pred 1 rokom 7488 videní | 5 minúty čítania

Zákaz žuvačiek či šoférovania v žabkách. Aj takéto bizarné zákony platia v zahraničí

Zákaz žuvačiek či šoférovania v žabkách. Aj takéto bizarné zákony platia v zahraničí
Pozrite si 9 nariadení, ktoré síce znejú zvláštne, no v zahraničí ich naozaj treba dodržiavať.

1. Kŕmenie holubov vás v Benátkach vyjde pekne draho

Mesto Benátky schválilo zákon, podľa ktorého sú tu prítomné holuby pre ľudí vážnym zdravotným rizikom. Okrem toho výrazne prispievajú aj k znehodnocovaniu kultúrnych pamiatok. Preto je ich kŕmenie na Námestí sv. Marka prísne pokutované a za tento priestupok môžete zaplatiť až 600 €.

Pre dobro vašej peňaženky namiesto kŕmenia lietajúcich záškodníkov svoju pozornosť venujte pamiatkám, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou raz nadobro zmiznú pod hladinou.

Po novom tu platí ešte jeden zákaz spojený s turizmom. Úrady v Benátkach zakázali otváranie nových hotelov a premenu starých budov na ubytovacie zariadenia. Aby si mesto zachovalo svoju kultúru, platí tu aj nariadenie, ktoré nepovoľuje otváranie ďalších stánkov s rýchlym občerstvením.

 

2. Do Singapuru jedine bez žuvačiek

Pri ceste za spoznávaním juhovýchodnej Ázie by ste si do príručnej batožiny namiesto “orbitiek” mali pribaliť ústnu vodu. V Singapure totiž platí zákon, ktorý zakazuje dovoz akýchkoľvek žuvačiek. Cieľom tohto nariadenia je znížiť mieru znečistenia ulíc v krajine.

zena-zuje-zuvacku-a-cita

Svieži dych si po ochutnávke exotických jedál a počas putovania krajinou tak musíte zabezpečiť inak. Napríklad spomínanou ústnou vodou. Špeciálna výnimka platí pre nikotínové žuvačky.

 

3. Mestečko, ktoré si potrpí na pokojnom živote

V kanadskom mestečku Petrolia to majú ukričaní ľudia ťažké. Podľa nariadení tu je pískanie, kričanie alebo hlasné spievanie zakázané nielen v neskorých nočných hodinách, ale aj počas celého dňa.

Aj keď nie je toto mesto vyhľadávaným dovolenkovým rezortom, o jeho absurdnom zákone sme sa jednoducho museli podeliť.

 

4. Spoznávanie gréckych pamiatok len bez opätkov

Dovolenka v Grécku je plná spoznávania zaujímavých pamiatok, no ženy by sa za ich návštevou mali vybrať iba v obuvi s nízkym opätkom. To vyplýva zo zákona, podľa ktorého sú vysoké opätky na niektorých historických miestach zakázané.

ruiny-antickeho-chramu

To preto, že špička opätku poškodzuje krehký povrch. Odborníci tvrdia, že sila, ktorou dámsky opätok tlačí na krehký povrch, je v prepočte na meter štvorcový ešte väčšia ako tlak slonej nohy.

K pamiatkam, kde začalo toto nariadenie platiť medzi prvými, patrí Odeon v Aténach, ktorý je súčasťou známej aténskej Akropoly – jedného z najvýznamnejších monumentov z obdobia klasického Grécka.

 

Vyberte sa do Grécka s Idem.sk

 

5. Za porušenie ramadánu zrušenie víz

Moslimovia sa počas pôstu v mesiaci Ramadán zdržiavajú jedla, pitia, intímneho styku či akéhokoľvek nevhodného chovania, a to vždy medzi východom a západom Slnka. Týmto zvykom si vzájomnú spolupatričnosť uctievajú moslimovia na celom svete, no pokiaľ sa vyberiete do Spojených arabských emirátov, očakáva sa, že rovnaké „slasti“ si odopriete aj vy.

palmy-a-plaz-exoticka-dovolenka

V extrémnych prípadoch za porušenie pôstnej tradície totiž hrozí, že prídete o svoje víza. Za pôžitok, čo Dubaj prináša, sa však túto obetu určite oplatí podstúpiť.

 

6. V Portugalsku je šoférovanie v žabkách tabu

Plánujete sa toto leto vybrať na dovolenku autom a cestou zavítať aj do najzápadnejšej európskej krajiny? V tom prípade si na šoférovanie v Portugalsku prichystajte pevnú obuv.

V krajine nie je dovolené riadenie vozidla so šľapkami na nohách, a to bez rozdielu na teplotu, ktorá vonku panuje.

zenske-nohy-v-zabkach-trcia-von-oknom

Pravdepodobnosť, že vás budú miestni policajti pokutovať za porušenie práve tohto nariadenia, je síce malá, no v prípade, že porušíte iný zákon, do úvahy môžu brať už aj váš outfit.

7. Počuli ste o zákone, ktorý nepovoľuje močenie do oceánu?

Presne týmto pravidlom by ste sa mali riadiť, keď sa po úmornom šoférovaní po portugalských cestách rozhodnete ochladiť v mori. V tejto krajine je totiž vykonávanie malej potreby do Atlantického oceánu zakázané.

nohy-ponorene-v-oceane-na-surfe

Dôvodom, prečo je to tak, môže byť aj úcta voči dobrodruhom a objaviteľom, ktorí pochádzali z tejto oblasti. Veď nie nadarmo sa o Portugalsku vraví ako o krajine moreplavcov.

 

8. Platenie mincami je v Kanade obmedzené

Toto nariadenie obmedzuje kanadský menový zákon z roku 1985, ktorý povoľuje pri platení použiť iba obmedzený počet mincí. Maximálna dovolená hodnota „drobných“ je pri jednom nákupe 25 centov. Mincami by ste nemali platiť ani za nákup v minimálnej hodnote 10 dolárov.

 

9. Za jedlo pre bezdomovcov hrozí na Floride pokuta

Absurdnosť tohto zákona potvrdzuje aj udalosť z roku 2014, keď bol za poskytovanie jedla pre bezdomovcov pokutovaný 90-ročný veterán Arnold Abbott. Aj napriek tomu, že Arnold vykonával rovnaký dobročin už 23 rokov, prvú pokutu a 60-dňovú väzbu dostal až po oficiálnom zavedení tohto zákona do praxe.

palmy-plaz-velkomesto-v-pozadi

Prekvapili vás počas dovolenky v zahraničí iné zvláštne zákony či miestne nariadenia? Pochváľte sa svojou skúsenosťou v komentári pod článkom. :)

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 52323 videní | 3 minúty čítania