Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 7918 videní | 7 minúty čítania

Miznúca romantika: Týchto 8 vecí by ste mali zažiť skôr, než sa Benátky stratia pod hladinou

Miznúca romantika: Týchto 8 vecí by ste mali zažiť skôr, než sa Benátky stratia pod hladinou
S návštevou Benátok by ste nemali dlho otáľať. Mesto sa totiž za posledných sto rokov „ponorilo“ o 30 centimetrov.

Aj keď Benátky ponúkajú množstvo pozoruhodných atrakcií, toto je výber tých naj, s ktorých návštevou by ste nemali dlho otáľať. Mesto sa totiž za posledných sto rokov „ponorilo“ o 30 centimetrov.

Predpovede síce naznačovali zánik Benátok kvôli zvyšujúcej sa hladine oceánov z topiacich sa ľadovcov, no ich skutočnú skazu zapríčiňujú ľudia a výletné lode.

Motorové člny a lode totiž vytvárajú spodný prúd, ktorý všetok zvírený piesok odvádzajú preč do mora. Ubúdajúce podlažie má za následok pokles základov aj celých budov.

Spoznajte teda nasledujúce úžasné miesta Benátok, kým je ešte čas.

 

1. Plavba po Grand Canal

Najjednoduchší spôsob, ako si užiť okruh okolo Benátok, je prejsť ich celé po vlastných. Vynechať však plavbu vodným autobusom by bola obrovská škoda. Kanál tvorí hlavnú dopravnú tepnu tohto vodného mesta.

Spomedzi všetkých tu prítomných 120 kanálov je Grand Canal ten najdlhší. Takmer štvorkilometrový okruh lemujú 4 mosty a vyše 170 historických monumentov. Medzi tie najstaršie, bezpochýb, patrí Palazzo Ca 'da Mosto z 13. storočia.

Palác je dnes kvôli zatopenému suterénu nevyužívaný, no pohľad na historickú stavbu v byzantskom štýle s výraznými oblúkmi zanecháva silný dojem aj pri pohľade z lode.

Grand Canal, Benatky, Taliansko, budovy vo vode, historicke mesto

Počas jazdy na nezvyčajnom benátskom vodnom autobuse si okrem vizuálneho zážitku odnesiete aj množstvo zaujímavých informácií z výkladu sprievodcu. Plavbu naprieč Benátkami si môžete vopred rezervovať napríklad na stránke GetYourGuide s cenou od 25 €.

Taliansko, Benatky, Grande Canal, plavba, doprava na kanaly

 

2. Pozrite si Benátky z vtáčej perspektívy

Keďže sa v okolí Benátok nenachádzajú žiadne kopce, najlepší výhľad na mesto ponúka zvonica Campanile. Aj keď sa pôvodná budova z 15. storočia v roku 1902 zrútila, takmer 100-metrová stavba obnovená o 10 rokov neskôr je jej dokonalou replikou.

Najvyššie miesto celých Benátok ponúka panoramatický výhľad na celé mesto. Zaujímavosťou je, že kvôli okolitým budovám ani nevidno, že ulice Benátok v skutočnosti tvoria kanály plné vody.

Benatky, Taliansko, historicke centrum, kupoly, katedrala, vtacia perspektiva

Tak ako väčšina budov, aj zvonica Campanile stojí na mäkkom premočenom podklade, ktorý spevňujú iba drevené piliere. Pod vplyvom stálych povodní sa postupom času začala stavba posúvať, čo potvrdzujú aj pribúdajúce trhliny na stenách.

Aby si jedna z najviac navštevovaných pamiatok zachovala svoju podobu, stavbári ju plánujú podložiť titánovým prstencom. Ten by mal nakláňanie a vznikajúce škody zastaviť. Iba čas ukáže, či sa im ich snaha o záchranu ikonickej zvonice vyplatí. Na jej vrchol vedie výťah a vstup do Campanile je možný aj počas opráv.

 

3. Najstaršie židovské geto

Venetian Ghetto je oblasť v severozápadnej časti ostrova, kam sa pred vyše 500 rokmi počas Najjasnejšej benátskej republiky muselo presťahovať celé židovské obyvateľstvo.

Táto oblasť je považovaná za najstaršie židovské geto na svete. Štvrť Cannaregio je u cestovateľov známa hlavne ako miesto s množstvom reštaurácií, barov a obchodov s košér ponukou. To znamená, že tu nájdete jedlá a výrobky, ktoré podliehajú prísnym židovským rituálnym predpisom.

namestie, Benatky, Taliansko, zidovske getozdroj: Didier Descouens

Okrem gastronomických zákutí tu nájdete aj viacero historických budov, novozrekonštruované židovské múzeum, synagógy a rôzne kultúrne aktivity. Benátske geto je centrom židovského života ešte aj dnes a v súčasnosti tu žije okolo 500 obyvateľov.

Úzke uličky jednej z najkrajších historických štvrtí Benátok môžete poznať napríklad z filmu Kupec benátsky. Návšteva geta v sebe spája kultúru, tradičné jedlá a zaujímavé historické informácie. Dokonalá kombinácia pre poznávacie zájazdy vo dvojici, počas ktorých sa dá veľa zažiť a zároveň sa aj dobre najesť.

 

4. Romantická plavba gondolou

Ťažko odhadnúť, či vôbec existuje pár, ktorý by odmietol možnosť zažiť romantickú plavbu na gondole. Známe loďky kedysi hýrili rôznymi farbami a boli v Benátkach jediným možným dopravným prostriedkom.

Dnes sú obľúbenou atrakciou a za plavbu po hlavnom kanáli a jeho vedľajších odbočkách sú ľudia ochotní zaplatiť aj trošku vyššiu sumu. Za 40-minútovú súkromnú plavbu zaplatíte 80 €, no ak sa zoskupíte s inými účastníkmi, výsledná cena jazdy je celkom prijateľná.

plavba gondolou, plavba po kanaly, benatska gondola, Benatky, pltnik, mostzdroj: Steve Collis

 

5. Bazilika Santa Maria della Salute

Monumentálna stavba sa nachádza na južnom konci najdlhšej benátskej „ulice“ Canal Grande, čiže je takou vstupno-výstupnou bránou do mesta. Ikonický rímskokatolícky chrám z roku 1681 tak svojou mohutnosťou púta pozornosť návštevníkov už z diaľky.

Bazilika Santa Maria della Salute je symbolom prežitia obyvateľstva počas devastujúcej morovej epidémie. Tomuto temnému obdobiu je venovaná aj značná časť umeleckej výzdoby vo vnútri.

bazilika Santa Maria della Salute, Benatky, Taliansko

Charakteristická klenba baziliky je dnes jedným z hlavných symbolov mesta, takže ju nájdete na väčšine panoramatických fotografií a spomienkových predmetoch. Okrem fotografov kostol vo veľkej miere inšpiruje aj maliarov či dokonca básnikov.

 

6. Most Ponte di Rialto

Pokiaľ by sme mali označiť niektorú stavbu za srdce Benátok, toto pomenovanie sa najviac hodí na Ponte di Rialto. Viac ako 400-ročný most je jedným zo štyroch mostov prechádzajúcich cez „ulicu“ Canal Grande a jeho podoba je považovaná za zázrak inžinierstva.

V minulosti stál na jeho mieste drevený prechod, ktorý bol počas vzbury poškodený a o storočie neskôr sa pod váhou ľudí sledujúcich plávajúce lode úplne zrútil.

most ponde Di Rialto, trh, Benatky, most cez Grande Canalzdroj: Hernán Piñera

Autorom stavby je architekt Antonio da Ponte, no k tomu, aby sa mohol výstavby mostu podľa vlastnej predlohy ujať, musel súperiť aj s takými menami ako Michelangelo či Palladio.

Prechod na druhú stranu umožňujú až tri chodníky. Dva vedú pozdĺž vonkajšej strany mosta a tretia cez vnútorný blok, v ktorom sa nachádzajú obchody a stánky so suvenírmi, šperkmi či sklom z oblasti ostrova Murano.

 

7. Svetoznámy Benátsky karneval

Festival Carnevale di Venezia sa radí medzi najznámejší európsky karneval a zároveň je jedným z najstarších na svete. Pokiaľ by ste radi zažili najväčšiu pouličnú veselicu, cestu do Benátok by ste si mali naplánovať na zimu. Benátsky karneval sa totiž každoročne organizuje pred pôstnym obdobím vždy 10 dní pred popolcovou stredou.

benatsky karneval, masky, fasiangy, preoblecenie, taliansky karnevalzdroj: Giorgio Minguzzi

O silnej tradícii tohto sviatku vypovedá aj prvá zmienka pochádzajúca už z 13. storočia. Najstaršie záznamy s nosením masiek pochádzajú z roku 1268, no už o storočie neskôr ich musela benátska vrchnosť obmedziť.

Zahalené tváre vraj spôsobovali morálny úpadok, ľudia sa nimi zahaľovali pri hraní hazardných hier a muži ich zneužívali k tomu, aby sa v ženskom prestrojení mohli prepašovať do kláštorov.

 

8. Burano Islands

Aj keď nie je Burano priamou súčasťou Benátok, tento ostrov by ste na potulkách južného Talianska určite nemali vynechať. Od Benátok je vzdialený iba 45-minútovou plavbou loďou a mnohé cestovateľské magazíny ho zaradili medzi 10 najpestrejších miest na svete.

Burano sa medzi turistami preslávil hlavne vďaka pestrofarebným budovám. Odraz rozprávkových domov na hladine vodných kanálov sa stal rajom pre fotografov. Mesto vďaka množstvu farebných budov doslova hýri veselosťou, ktorá počas prechádzky romantickými uličkami celkom isto nakazí aj vás.

doma na Burano island, benatsky ostrov, Taliansko, ostrov skla

Tí, ktorí počas cestovania okrem pamiatok a histórie radi spoznávajú aj miestnu gastrokultúru, by mali na ostrove Burano ochutnať lokálne špeciality z rýb. Jednou z tých najchutnejších je risotto de gò.

Typickým znakom ostrova je naklonená kostolná veža. Stavba sa nakláňa z rovnakého dôvodu ako benátska zvonica Campanile – príčinou je mäkké podlažie a postupne sa rozpadajúce drevené trámy, ktoré ho spevňovali.

farebne domy, burano, benatky, taliansko

Autor: Erik Oravec