Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 5358 videní | 8 minúty čítania

Vyberáme 10 najkrajších pláží španielskej pevniny

Vyberáme 10 najkrajších pláží španielskej pevniny
S označením modrá vlajka či úplne odľahlé miesta. Tieto pláže patria k najkrajším na španielskej pevnine.

Aj napriek svojej úchvatnosti sú niektoré pláže španielskej pevniny stále nedotknuté a magicky pokojné. Tie najkrajšie z nich sme zaradili do nášho výberu.

 

Pláž La Concha – Baskicko

Podľa hodnotení na Tripadvisore sa zlatistá La Concha stala minulý rok najlepšou plážou v Európe. Cestovatelia si chvália predovšetkým čistotu vody, pokojné more a to, že pláž je situovaná v blízkosti centra mesta San Sebastian.

Čo sa týka lokality, blízkosť mesta nie je jedinou výhodou. Aktívni dovolenkári budú mať radosť pri pohľade na dva zalesnené pahorky, ktoré pláž ohraničujú. Odtiaľ dovidia aj na náprotivný ostrov Santa Clara, ktorý skvele dotvára scenériu zálivu Concha.

plaz La Concha v Baskicku

Pre milovníkov relaxovania pri mori je zas dôležitou informáciou to, že na pláži dlhej 1,3 kilometra bude dostatok miesta pre každého.

 

Playa del Silencio – Asturias

Hodnotenie na 4,7 hviezdy pri viac ako 1500 recenziách – takýto výsledok na Google nás presvedčil, že Playa del Silencio má v tomto rebríčku svoje miesto.

Navyše, podľa istých tvrdení je Playa del Silencio najkrajšou plážou v oblasti Asturias. Takýto prívlastok si dokonca získala aj napriek tomu, že sa tu nenachádza žiadne vybavenie ani služby.

Pôvab tomuto miestu však dodávajú skalné útesy a úplný pokoj, na ktorý odkazuje aj samotný názov. Do slovenčiny by sa totižto pojem silencio dal preložiť ako ticho.

Playa del Silencio v Spanielsku

A ako sa k pláži ticha dostať? Buď pôjdete autom, alebo zaparkujete v dedinke Castañeras, ktorá je od pláže vzdialená len 700 metrov, a odtiaľ pôjdete pešo.

 

Pláž Burriana – Nerja

Nerja je jednou zo samospráv v španielskom regióne Costa del Sol. Najznámejšou plážou v tejto oblasti je Burriana, ktorá je úplným opakom Playa del Silencio. A to z viacerých príčin.

V prvom rade preto, že toto miesto vyhľadáva veľké množstvo turistov. Niet sa ale čomu diviť, na tejto pláži nájdu všetko. Od základného vybavenia (sprchy, toalety, ležadlá) až po štandardné služby (bary, reštaurácie, parkovanie, záchranná služba) – s tým všetkým môžete na pláži Burianna rátať. Navyše, pláž stráži polícia a je zabezpečená bezbariérovým prístupom.

plaz Burriana v Spanielsku

Pri rozhodovaní, či sa sem vybrať, vás môže pozitívne ovplyvniť aj fakt, že pláž si vyslúžila niekoľkokrát označenie modrá vlajka a v roku 2016 získala v rámci španielskeho cestovného ruchu ocenenie Q for Tourist Quality.

 

Playa de los Alemanes – Cadíz

V južnej časti španielskej pevniny sa nachádza Playa de los Alemanes, často nazývaná aj Nemecká pláž. Koncom druhej svetovej vojny sa v okolí pláže usadilo množstvo nemeckých vojakov, ktorí tu hľadali pokoj a anonymitu. Hneď po nich sem začali cestovať húfy nemeckých turistov, a to napokon vyústilo do vzniku alternatívneho názvu.

Nemusíte sa však obávať, Playa de los Alemanes si aj napriek zvýšenému záujmu zachovala svoju atmosféru. Dokonca ani počas letnej sezóny nie je pláž s dĺžkou 1500 metrov vôbec preplnená. Práve naopak. Je natoľko pokojná, že ju často vyhľadávajú známe osobnosti, ktoré sa tu ukrývajú pred zvedavou verejnosťou.

Playa de los Alemanes v Cadize

Vychutnať si tunajší pokoj, zlatistý piesok a priezračné more môžete aj vy. No predtým, než si naplánujete cestu na Playa de los Alemanes, majte na pamäti, že sem nepremáva žiadna verejná doprava. Dostať sa sem môžete len autom.

 

Playa La Herradura – Andalúzia

Unikátna morská fauna a flóra láka k pláži Playa La Herradura milovníkov potápania. Okrem toho si môžete v okolí pláže vychutnať aj plavbu kajakom či šnorchlovanie.

Playa La Herradura v Andaluzii

Výhodou tohto miesta je tiež to, že ide o mestskú pláž situovanú v blízkosti mesta La Herradura. Vďaka skvelej dostupnosti budete mať služby aj mestský ruch len na skok.

Toto miesto odporúčame aj rodinám s deťmi. Pláž s dĺžkou dva kilometre a šírkou 40 metrov poskytuje dostatok priestoru pre každého. Nemusíte sa báť ani silného prílivu – vlny sú len mierne, čo prispieva k ešte väčšiemu komfortu a bezpečiu.

vyhlad na plaz La Herradura

Výhľad na pláž  La Herradura.

 

Playa del Monsul – Alméria

Ak ste videli tretie pokračovanie Indiana Jonesa, Playa del Monsul vám bude povedomá. Totižto práve na tomto mieste sa režisér Steven Spielberg rozhodol natáčať niektoré scény, a to z toho dôvodu, že Playa del Monsul je podľa neho najkrajšou plážou v Španielsku.

Či je to tak, alebo nie, posúďte sami. Jedno však treba uznať – ide o veľmi unikátnu pláž, ktorú dotvárajú lávové útvary, krištáľovo čistá voda a jemný piesok. A preto, aby sa takáto scenéria zachovala, je pochopiteľné, že sa tu nenachádza žiadne vybavenie ani služby.

Playa del Monsul v Almerii

Okrem toho, že si so sebou vezmete jedlo a veci na kúpanie, sa pripravte aj na cestu. Zo San José, ktoré je od pláže vzdialené štyri kilometre, pravidelne premáva kyvadlová doprava. Dostať sa tam môžete aj autom, ale parkovisko je spoplatnené a má značne obmedzené priestory. Preto vám odporúčame zvoliť autobus.

 

Playa De Los Genoveses – Alméria

Tým istým autobusom, ktorý vyráža zo San José, sa dostanete aj k pláži Playa De Los Genoveses. Tá leží v jednom z najkrajších zálivov prírodnej rezervácie Cabo de Gata. Samozrejme, ani samotnej pláži nemožno odopierať jej krásu.

Playa De Los Genoveses v Almerii

Skvostným toto miesto robia hlavne pieskové duny s typicky piesočnatou vegetáciou. Nájdete tu rásť nielen kaktusy, ale aj agáve či pitaco.

Playa De Los Genoveses v Almerii

A podobne ako Monsul, aj Playa De Los Genoveses je nedotknutým miestom, kde sa nenachádza žiadne vybavenie ani služby. Rovnako je to aj s cestou. Buď pôjdete autom a musíte rátať a obmedzenosťou parkovacích miest, alebo zvolíte už spomínanú hromadnú dopravu.

 

Playa de Langre – Cantabria

V predstavovaní odľahlých pláží budeme pokračovať, no tentoraz sa vyberieme úplne na sever Španielska, k Playa de Langre.

Že ste na správnom mieste, zistíte podľa húfov surfistov, ktorí túto pláž vo veľkom vyhľadávajú. Netreba sa ale báť, turisti recenzujúci na Tripadvisore označujú pláž za dostatočne skrytú a pokojnú. Ku komfortu návštevníkov prispieva hlave to, že pláž je rozdelená na dve časti. 

Na ľavej strane, ktorá je umiestnená v menšom zálive, budete mať úplný pokoj, a preto sa sem môžete vybrať aj s deťmi.

Playa de Langre v Cantabrii

Napravo je časť, kde sa sústreďujú surfisti. A ak si aj vy chcete skúsiť adrenalínový šport alebo si len tak zaplávať v búrlivých vlnách, pokojne to skúste. O vašu bezpečnosť sa postarajú plavčíci, ktorí sa tu zdržujú celú letnú sezónu.

 

Playa de Bolonia – Cadíz

Podobne ako v Cantabrii, aj na Playa de Bolonia sa sústreďujú milovníci vodných športov. No namiesto klasického surfovania praktizujú skôr windsurfing a kitesurfing.

Playa de Bolonia v Cadiz

Zaujímavé na tomto mieste je aj to, že blízko pláže sa nachádza jedno z najvýznamnejších rímskych archeologických nálezísk v celej Andalúzii – Baelo Claudia. Bývalé mesto bolo kedysi strategickým bodom pre obchodné cesty medzi Európou a Afrikou. Dnes si tu môžete pozrieť pozostatky chrámu, kúpeľov či rybárskej továrne.

zrucaniny rimskeho mesta pri Playa de Bolonia

Zrúcaniny rímskeho mesta pri Playa de Bolonia.

Ak si popri relaxovaní na pláži nájdete čas aj na krátky výlet, určite sa do Baelo Claudia vyberte. Veď to máte od mora len na skok.

 

Playa Del Cañuelo – Malaga

Ako poslednú sme do nášho výberu zaradili Playa Del Cañuelo, ktorá je situovaná v južnej časti Španielska, blízko dedinky Zahara de los Atunes.

Podobne ako mnoho iných pláží v našom zozname, aj táto je výnimočná svojou pokojnou atmosférou, ktorú si môžete vychutnať kedykoľvek počas roka.

Playa Del Canuelo v Malage

Za zmienku určite stojí aj fakt, že sa v tejto oblasti nachádzajú oranžové koraly, ktorým hrozí úplné vyhynutie. A hoci je pláž skvelým miestom na potápanie a šnorchlovanie, dávajte pozor – na seba aj unikátne morské živočíchy.

Z praktických informácií na záver dodáme, že k pláži prislúcha bezplatné parkovisko aj bezbariérový prístup.

 

Spoznávajte Španielsko s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 86674 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84183 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82620 videní | 6 minúty čítania