Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 8989 videní | 7 minúty čítania

V záhadných gréckych kláštoroch Meteora sa ocitnete na miestach medzi nebom a zemou

V záhadných gréckych kláštoroch Meteora sa ocitnete na miestach medzi nebom a zemou
Duchovno, kus starej gréckej histórie, ale aj svet za múrmi kláštorov. Taká je Meteora na vrcholoch skál v oblasti Tesália.

Duchovno, kus starej gréckej histórie, ale aj svet za múrmi kláštorov. Taká je záhadná Meteora, ktorá sa rozprestiera na vrcholoch skál v oblasti Tesália. Ročne sem prichádzajú tisíce turistov, no iba málokomu sa skutočne podarí preniknúť do tohto sveta medzi nebom a zemou.

 

klastory Meteora na zozname UNESCO
Kláštory Meteora v Grécku sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Tesália je historické územie s množstvom zaujímavostí, ktoré leží uprostred nádherného Grécka. Práve tu nájdete aj bizarné skaly, na ktorých sa rozprestierajú jedinečné monastiery zvané Meteora.

vyhlad na klastory Meteora
Ikonický pohľad na jeden z monastierov.

Ak sa sem chcete dostať, dobrým východiskovým bodom je dedinka Kastraki alebo starobylé mestečko Kalabaka. Treba si však dať pozor, pretože v Grécku nájdete viacero miest s týmto názvom. Táto Kalabaka je však nezameniteľná a ešte aj dnes pripomína „mocnú pevnosť“, ktorou kedysi bola.

vyhlad na mestecko Kalabaka
Mestečko Kalabaka je učupené pod bizarnými oblými skalami s monastiermi.

Nájdete tu romantické domce s tehlovočerveným strechami, pomedzi ktoré sa vinú úzke uličky. Oplatí sa navštíviť aj mieste kostoly a kde-tu natrafíte aj na tradičné vinárničky či taverny. Naozaj idylický výlet plný pohody.

Najväčším turistickým lákadlom sú však monastiery, ktoré držia ochrannú ruku nad celým okolím. Vybudované sú na skalných útvaroch a vďaka zvetrávaniu nadobudli jedinečný oblý tvar.

schodisko ku klastorom Meteora
Na ceste do kláštorov treba prekonať množstvo schodov. Kedysi tu však neboli.

Ak sú však skaly zázrakom prírody, tak stavby na nich sú zázrakom zručnosti človeka. Výhodnú polohu tohto miesta poznali už starovekí Gréci, ktorí sa tu ukrývali pred nepriateľskými bojovníkmi.

mnich v klastore Meteora
Spozorovať mníchov nie je nemožné, no zväčša si neželajú byť fotení.

Do histórie tohto miesta sa však zapísali najmä mnísi a pustovníci. Tí prví sem prišli už v 11. storočí, aby tu viedli duchovný asketický život.

Ich počet sa výrazne zvýšil až o tri storočia neskôr, keď sa rozmohli nájazdy Turkov, pretože práve tu boli v bezpečí a izolácii od okolitého sveta. A tak niet divu, že tu postupne začali vznikať aj prvé byzantské monastiere.

 

Ikona Meteory

Najstarším z nich je Metamorfosis, ktorý v roku 1356 založil mních Athanasiom, ktorý sem prišiel z polostrova Atos.

Monastier je známy aj ako Megalon Meteoro, čo znamená Veľký kláštor vznášajúci sa vo vzduchu. A niet divu, pretože sa týči vo výške 534 metrov nad morom a za oblačnejších dní naozaj vyzerá, akoby sa vznášal v oblakoch. Chvíľami tak pôsobí priam nadpozemsky.

monastier Megalon Meteoro
Monastier Megalon Meteoro je zo všetkých najväčší a najnavštevovanejší.

Okolo jeho vzniku sa dokonca zrodili legendy. Podľa jednej z nich Athanasia na vrchol hory vyniesol anjel zoslaný Bohom, podľa inej zas orol. V každom prípade, toto miesto má naozaj mystickú atmosféru.

sakristia s lebkami v klastore Meteora
Sakristia s lebkami nebohých mníchov vo Veľkom kláštore zaujme mnohých turistov.

Veľký kláštor sa stal akousi ikonou celej Meteory a vštepil tejto lokalite meno. Nie je však jediný, pretože na prelome 15. a 16. storočia tu vyrástlo až dvadsaťštyri monastierov.

Niektorí turisti majú s cestou nahor čo robiť, no dnes to nie je až také náročné. Hlavne keď si človek predstaví, ako sem mnísi všetok ten materiál krvopotne vynášali v košoch na chrbtoch. Viera vytvoriť božie dielo a zároveň skryť sa pred nepriateľom ich však hnala vpred.

kuchyna vo Velkom klastore
Kuchyňa vo Veľkom kláštore sa ani po stáročiach nezmenila.

Nevedno presne, ako výstavba monastierov prebiehala, no vie sa aspoň toľko, že si prácu uľahčili vďaka dobovému kladkostroju. Kamenné schodíky či rebríky, ktoré tu dnes môžete vidieť, tu však pôvodne neboli.

Predpokladá sa, že používali klasické povrazové rebríky, ktoré si v čase potreby vyťahovali nahor. Najlepšie to dnes vidno na kláštore Agiou Nikolaou Bandovas, ktorý je vytesaný do skaly, no pre turistov neprístupný.

 

Svetský a svätý

Knihy, rukopisy, relikvie, potraviny, vyrezávaný nábytok, ale aj nádherne zdobené ikony. To všetko sa v priebehu stáročí dostalo do monastierov. Časť z toho všetkého tu môžete obdivovať ešte aj dnes, no ďalšia sa presunula na polostrov Atos, ktorý tvorí samostatnú mníšsku republiku. Stalo sa to počas 18. storočia, keď sa začal úpadok monastierov v Meteore.

bohato zdobene klastory Meteora
Interiéry kláštorov sú ešte aj dnes bohato zdobené.

Dnes ich tu funguje iba päť. Vo Veľkom kláštore nájdete múzeum, kde môžete obdivovať vzácny pôvodný mobiliár, ale aj stáročné ikony. Za zmienku stojí aj pôvodná kuchyňa či vínne pivnice, ale aj sakristia s lebkami nebohých mníchov.

muzsky klastor Varlaam
Mužský kláštor Varlaam vyzerá, akoby sa vznášal v oblakoch.

Súčasťou prehliadky s odborným výkladom je aj mužský monastier Varlaam či ženský Roussanou, ktorý počas 2. svetovej vojny vyplienili Nemci. Pozrieť si tu môžete mníšske cely, komôrky, modlitebne, kostol či jedáleň.

Za návštevu určite stojí aj kláštor Agios Nikolaos Anapausas, ktorý je takmer opustený a zo všetkých vari najťažšie dostupný. Vystúpať treba 140 schodov, ktoré sú vytesané v skale, no určite to stojí zato, lebo v interiéri nájdete jedinečné fresky z roku 1527, ktoré namaľoval slávny krétsky maliar Theophanes Strelitzas.

klastor sv. Mikulasa Anapavsu
Kláštor svätého Mikuláša Anapavsu je najlepšou ukážkou neprístupnosti skál.

Určite však treba navštíviť aj ženský kláštor Agios Stefanos, kde si môžete od mníšok zakúpiť ručné výšivky. A vítané sú tu aj pustovníčky, ktoré chcú rozjímať, ponoriť sa do svojho vnútra a takýmto spôsobom aspoň načas uniknúť od bežného svetského spôsobu života.

zensky klastor Agios Stefanos
V ženskom kláštore Agios Stefanos si môžete od mníšok kúpiť ručné výšivky. Vítané sú tu aj pustovníčky.

 

Tipy pre turistov

Monastiere Meteora boli v roku 1988 zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Sú skutočne jedinečné a turistami mimoriadne vyhľadávané. Netreba však zabúdať na to, že mnísi a mníšky tu vedú predovšetkým duchovný život, a tak sa k nim treba správať s úctou a nefotiť ich, ak si to sami neželajú.

dress code v klastoroch Meteora
Dlhé nohavice a sukne – bez toho vás dnu nepustia. Záber na turistov pri ženskom kláštore Varlaam, ktorý je druhý najväčší.

Predpísaný je „dress code“ pre turistov, ktorí nesmú mať odhalené ani nohy, ani ramená. Páni by mali mať dlhé nohavice, ženám však nohavice nestačia a treba mať dlhú širšiu sukňu, aby nebolo vidno ich krivky. Ak takéto oblečenie nemáte, mnísi alebo mníšky vám ho určite zapožičajú.

vstupne do klastorov Meteora
Vstupné do sprístupnených kláštorov vás vyjde na tri eurá na osobu.

Pozor si treba dať aj na otváracie hodiny. Niektoré kláštory majú svoje brány otvorené denne, iné zas iba vo vyhradených dňoch. Vstupné do monastierov sa tak platí za každý zvlášť, pričom cena je 3 eurá a deti do 12 rokov sú zadarmo. Všetky podrobné informácie nájdete na stránkach Visit Meteora.

vyhlad na klastory Meteora
Pri návšteve tohto miesta vás čakajú aj takéto dychberúce scenérie.

Neplatíte však iba za kláštory. V „cene“ výletu sú aj fantastické scenérie na monastiery v oblakoch, natrafíte aj na voľne sa pasúci dobytok a budú vám tiež pootvorené dvere do života mníchov a mníšok, ktorí sa vybrali na duchovnú cestu. A vidieť niečo také je na nezaplatenie.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86680 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania