Späť na všetky články
pred 1 rokom 52192 videní | 6 minúty čítania

Chystáte sa do zasnežených Tatier? Pozrite sa, ktoré túry sú prístupné verejnosti aj počas zimy

Chystáte sa do zasnežených Tatier? Pozrite sa, ktoré túry sú prístupné verejnosti aj počas zimy
Spomedzi všetkých sprístupnených turistických trás sme vybrali 5, ktoré sú podľa nás najkrajšie.

Prejsť sa počas zimnej uzávery po Vysokých Tatrách nemusíte iba na lyžiach. Každoročne je v zime stále otvorených 12 horských chát a sprístupnených množstvo turistických trás. Spomedzi všetkých sme vybrali 5, ktoré sú podľa nás najkrajšie.

 

1. Zo Štrbského na Jamské pleso

dvaja-ludia-na-strbskom-plese

Začneme zľahka, pretože takmer 20-kilometrová túra zo Štrbského plesa na Jamské pleso a Tri studničky sa dá zaradiť medzi nenáročné trasy. V pohodlí, no možno s občasnými frflaním, ju zvládnu aj príležitostní turisti. :-)

Cesta po červenej značke zo Štrbského k Jamskému plesu vám zaberie asi 80 minút. Pokračovaním po červenej sa dostanete k Trom studničkám asi do jednej hodiny. Odtiaľ sa vrátite na začiatok túry po zelenej značke približne do 90 minút.

trasa-mapa

Trasa: Štrbské pleso – Jamské pleso – Tri studničky – Štrbské pleso

Dĺžka: 19,5 km

Trvanie: 5 hodín

 

 

2. Na Sliezsky dom – najvyššie položený horský hotel v Tatrách

Pri prechádzke nefalšovaným ihličnatým lesom vás občas zarazia lykožrútom zdevastované úseky, no keď sa vám naskytne výhľad na Gerlachovský štít, smútok zo zničeného lesa budete znášať oveľa lepšie.

sliezsky-dom-tatry

Zo Starého Smokovca sa na Velickú poľanu cez rázcestie Nad Zrubami dostanete po žltej turistickej značke. Z Velickej poľany vás k Sliezskemu domu dovedie zelená značka, po ktorej sa dostanete do Tatranskej Polianky.

hotel-sliezsky-dom

Sliezsky dom je najvyšší horský hotel na Slovensku. Vďaka svojej polohe je ideálnym štartovacím bodom pre výstupy na Gerlachovský štít. Zdroj: Sliezsky dom

Túto trošku náročnejšiu zimnú prechádzku by ste mali zvládnuť približne za 4 hodiny. Záleží na tom, ako veľmi sa necháte unášať krásnymi výhľadmi na tatranské štíty.

trasa-mapa

Trasa: Starý Smokovec – Velická poľana – Sliezsky dom – Tatranská Polianka

Dĺžka: 11,2 km

Trvanie: 4 hodiny

 

 

3. Z Hrebienka na Rainerovu chatu

Hrebienok nie je len jeden z najľahšie dostupných vrcholov vo Vysokých Tatrách, ale aj miesto plné rôznorodých atrakcií. Aktuálne tam môžete navštíviť Tatranský dóm, ktorý je na Hrebienku otvorený už piatykrát. Táto ľadová bazilika je vyzdobená dielami z vyše 1 400 ľadových blokov, ktoré dokopy vážia 190 ton.

Po absolvovaní prehliadky sa z Hrebienka vyberte po zelenej okolo Bilíkovej chaty k Vodopádom Studeného potoka. Odtiaľ vás k Rainerovej chate dovedie modrá turistická značka, kde sa môžete posilniť teplým čajom alebo legendárnou „Rainerovicou“.

Tradíciou Rainerky je aj betlehem postavený zo snehu. Ak sa pošťastí, natrafiť tu môžete aj na legendárnu fotogenickú líšku.

velky-studeny-potom-tatry

Veľký Studený potok má v názve slovo studený, no počas zimy je v skutočnosti ľadový.

bilikova-chata-v-zime

Cestu z Hrebienka na Rainerovu útulňu sprestrujú výhľady, vodopády aj rozprávková Bilíkova chata.

rainerka

Chatár Peter Petrás vytvoril zo snehovo-ľadového betlehemu miestnu zimnú tradíciu. Zdroj: Wikimedia.org

Späť na Hrebienok sa môžete vydať rovnakou trasou, akou ste sem prišli, prípadne po červenom chodníku, na ktorý sa napojíte nad Rainerovou chatou.

Túto trasu si môžete predĺžiť, ak si cestu zo Starého Smokovca na Hrebienok namiesto pozemnej lanovky vyšliapete po vlastných.

trasa-hrebienok-mapa

Trasa: Hrebienok – Vodopády studeného potoka – Rainerová chata – Hrebienok

Dĺžka: 3 km

Trvanie: 1 hodina

 

 

4. Zo Starého Smokovca na Zbojnícku chatu

V prípade tejto túry sa musíte dostať na Rainerovu útulňu, takže sa orientujte podľa trasy popísanej vyššie. Z Rainerky potom pokračujte po modrej značke na Zbojnícku chatu, kam sa dostanete približne do dvoch hodín.

zbojnicka-chata

Od „Zbojníčky“ vedie množstvo ďalších turistických trás, ktoré vedú napríklad do sedla Prielom, na Poľský hrebeň či Východnú Vysokú. Tieto trasy však spadajú do zimnej uzávery, takže sú aktuálne neprístupné.

Aby ste si túto trochu náročnejšiu túru o niečo uľahčili, na výstup alebo zostup z Hrebienka môžete využiť pozemnú lanovku. Cena jednosmerného lístka zo Starého Smokovca stojí 10 €, spiatočný lístok vás bude stáť len o euro viac.

zbojnicka-chata-tatry

Zbojnícka chata sa nachádza vo Veľkej Studenej doline, v ktorej sa nachádza až 26 plies. Medzi tie najkrajšie patrí napríklad Dlhé, Zbojnícke, Vareškové, Zbojnícke či Starolesnianske.

mapa-trasa-tatry

Trasa: Starý Smokovec – Hrebienok – Vodopády Studeného potoka – Rainerova chata – Zbojnícka chata – Rainerova chata – Hrebienok – Starý Smokovec

Dĺžka: 18,1 km

Trvanie: 7 hodín

 

 

5. Túra pre fajnšmekrov – z Belianskych do Vysokých Tatier

Do výberu tatranských trás, ktoré sú sprístupnené aj počas zimnej uzávery, sme sa rozhodli zaradiť aj niečo pre zdatnejších turistov. Táto vyše 20-kilometrová túra sa začína v Tatranskej Kotline, pokračuje k chate Plesnivec, odkiaľ sa popod úbočie Belianskej kopy dostanete k Veľkému Bielemu plesu – najväčšiemu plesu v Doline Bielej vody.

Po asi polhodine cesty sa po červenej dostanete k legendárnej Brnčalke – Chate pri Zelenom plese. Tu sa môžete nielen dobre najesť, ale aj pokochať okolitými štítmi. Medzi tie najzaujímavejšie patrí Jastrabia veža. Podľa legendy práve z nej spadol do plesa drahokam a jeho vodu sfarbil do zelenkastej farby.

zelene-pleso-tatry

Nad Zeleným plesom sa týči Jastrabia veža, vpravo stojí legendárna a celoročne otvorená Brnčalka.

Zo Zeleného plesa sa potom pohodlne dostanete do Tatranských Matliarov. Celá táto túra by vám mohla zabrať asi 7 hodín. Ak patríte medzi pôžitkárov, ktorí sa radi nechávajú unášať výhľadmi, počítajte aspoň s hodinkou navyše. :-)

mapa-trasy-belianske-tatry

Trasa: Tatranská Kotlina – Chata Plesnivec – Veľké Biele pleso – Zelené pleso – Tatranské Matliare

Dĺžka: 21,3 km

Trvanie: 7 hodín

 

 

Zopár tipov na záver

Predtým, než sa vyberiete na niektorú z vybraných túr, určite si overte stav chodníkov a predpoveď počasia. Aktuálne informácie z hôr nájdete na webstránke Horskej záchrannej služby.

Pokiaľ plánujete stráviť v našich veľhorách niekoľko dní, počas ktorých by ste sa nechceli nudiť, pozrite si aktuálne podujatia v Tatrách. Nájdete tam pozvánky na koncerty, výstavy, športové akcie či program pre rodiny s deťmi.

Máte inú obľúbenú trasu, ktorú sme do tohto výberu nezaradili a neviete, či je sprístupnená aj v zime? Overte si sezónne uzávery turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách.

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145011 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120077 videní | 6 minúty čítania