Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 12117 videní | 10 minúty čítania

Trojvýlet do Stredozemného mora: Vyberte sa na najkrajšie miesta ostrovov Malta, Comino a Gozo

Trojvýlet do Stredozemného mora: Vyberte sa na najkrajšie miesta ostrovov Malta, Comino a Gozo
Počas týždňovej dovolenky na Malte stihnete navštíviť jednu z najkrajších pláží na svete a objaviť 5 000-ročné chrámy.

Dovolenka „na Malte“ bola istú dobu medzi Slovákmi obľúbeným žartom. Dnes sa tu môžete vďaka cenovej dostupnosti vybrať naozaj. Počas týždňovej dovolenky na Malte stihnete navštíviť jednu z najkrajších pláží na svete, navštíviť 5 000-ročné chrámy a poprechádzať sa po historických uličkách malebných obcí a miest.

 

1. Navštívte Marsaxlokk a nasajte atmosféru rybárskej dediny

Zatiaľ čo farebné loďky premávajúce medzi prístavom upútajú váš zrak, čerstvé ryby predávané na pobreží dajú zabrať vašim čuchovým zmyslom. Nič to však nemení na tom, že Marsaxlokk je nádherná prímorská dedina s autentickou atmosférou. Hlavne v nedeľu, keď sa prístav mení na rybí trh s mečiarmi, sépiami, tuniakmi či rybami lampuki.

marsaxlokk-malta

Pokiaľ si však počas dovolenky neplánujete variť sami, nechajte sa hýčkať v miestnych reštauráciách, ktoré ponúkajú výber tých najlepších lokálnych jedál z rýb.

rybarska-dedina-malta

 

2. Zavítajte do Modrej jaskyne

Blue Grotto je označenie pre komplex morských jaskýň, ktoré sa nachádzajú v juhovýchodnej časti Malty. Ikonou tohto miesta je obrovský skalný oblúk. Práve pod ním vedie vstup do Modrej jaskyne.

modra-jaskyna-malta

Pri prechádzaní jej útrob vás očarí nádherná modrá voda, ktorá sfarbí všetky okolité steny. Tento jav je výsledkom prenikajúceho slnečného svetla, ktoré sa odráža od hladiny vody do okolia a osvetľuje vnútro jaskyne.

modra-jaskyna-zvnutra-malta

 

3. Prejdite sa po romantických uliciach mesta Valletta

Žiadna dovolenka na Malte neprinesie plnohodnotný zážitok bez návštevy hlavného mesta. Valetta sa považuje za kultúrne centrum Malty a aktuálne aj Európy. Pre rok 2018 totiž bola vyhlásená za Európske hlavné mesto kultúry a okrem toho patrí aj medzi najstaršie hlavné mestá starého kontinentu.

mesto-valletta-malta

Valletta sa ako jedno z mála miest môže pýšiť tým, že si zachovalo pôvodnú atmosféru aj po tom, ako sa dostalo do hľadáčika turistov z celého sveta. Aj preto si počas prechádzky mestom budete pripadať, akoby ste cestovali v čase. Od roku 1980 je centrum mesta súčasťou zoznamu UNESCO.

prechadzka-vallettou-malta

Mesto sa môže pochváliť množstvom palácov, múzeí, námestí, obranných pevností. Čaro romantického miesta si udržalo aj napriek rozsiahlym škodám spôsobeným bombardovaním počas druhej svetovej vojny.

zahrady-barrakka-maltaDolné záhrady Barrakka patria medzi najkrajšie miesta vo Vallette.

Valletta je taktiež známa vďaka panoramatickému výhľadu na mesto z prístavu Grand Harbor, ktorý býva plný luxusných výletných lodí a súkromných jácht.

 

4. Pozrite si unikátny megalitický chrámový komplex

Ďalšie významné miesto zo zoznamu UNESCO sa nachádza v obci Qrendi, ktorá je od Valletty vzdialená len 13 kilometrov. Ide o starobylé chrámy Ħaġar Qima a Mnajdra postavené v období 3 600 až 3 200 rokov pred n. l. S čistým svedomím ich môžeme označiť za jedny z najstarších stavieb na svete.

megaliticky-chramovy-komplex-maltaMegalitický chrámový komplex Hagar Qim patrí medzi najstaršie stavby na svete.

Tieto chrámové miesta môžu niektorým pripadať ako obyčajné vápencové dosky, no pri pomyslení, že ide o 5 000-ročné stavby, pri ktorých neboli použité žiadne kovové pomôcky ani nástroje, sú skutočným svetovým unikátom.

Vo vnútri týchto chrámov sa dodnes zachovali lavice, stoly aj obetné oltáre.

chramovy-komplex-hagar-qim-malta

 

5. Nevynechajte návštevu Mesta ticha

O Mdine, bývalom hlavnom meste Malty, sa zvykne hovoriť aj ako o „meste ticha“. Je to aj zásluhou toho, že v centra mesta nepremáva žiadna automobilová doprava. Napriek malej rozlohe, ktorá predstavuje iba 0,9 km2, má Mdina veľký počet pamiatok a ešte bohatšiu históriu.

mesto-ticha-maltaMdina je mesto, ktorá sa zmestí do jediného záberu.

Komornej atmosfére prospieva aj počet trvalých obyvateľov – aktuálne tu býva asi 300 ľudí. Prechádzka mestom spojená s návštevou tých najzaujímavejších pamiatok vám nezaberie viac ako dve hodiny.

Miestam, ktoré by ste v Mdine mali určite navštíviť, dominuje nedávno zrekonštruovaná Katedrála svätého Pavla. Okrem nej sa tu však nachádza viacero palácov, kaplniek a kláštorov. Napriek tomu, že ide o miniatúrne stredozemné mestečko, nudiť sa tu určite nebudete.

katedrala-sv-pavla-maltaKatedrála svätého Pavla sa považuje za korunný klenot mesta Mdina.

Pokiaľ patríte k skalným fanúšikom seriálu Hry o tróny, Mdinu budete chcieť navštíviť ešte viac. Natáčali sa tu totiž scénky, v ktorých Catelyn Stark prechádzala cez vstupnú bránu do mesta. V seriáli sa presadio aj námestie Pjazza Mesquita, kde sídlil nevestinec lorda Petyra Baelisha.

 

6. Zájdite do filmového skanzenu Popeye

Dedina v zálive Anchor na severozápade Malty bola vybudovaná ako kulisa pre natáčanie filmu Pepek námorník z roku 1980, v ktorom hlavnú úlohu stvárnil Robin Williams.

Pýtate sa, čo môže byť obdivuhodné na umelo vytvorenom mieste, ktoré nedýcha žiadnou históriou? Odpoveďou je unikátnosť spojená so zábavou. Všetkých 19 drevených budov zostalo dodnes v rovnakom stave ako počas natáčania.

popeye-malta

Popeye sú obľúbenou zastávkou aj vďaka pestrému zábavnému programu – animátori tu hrajú scénky z filmov, do ktorých zapájajú aj návštevníkov. Ak plánujete dovolenku na Malte s deťmi, toto miesto si zamilujú.

O stavbu farebných domčekov z dreva sa postaralo 165 pracovníkov, ktorí ich skonštruovali za 7 mesiacov. Na výstavbu spotrebovali 7 ton klincov a obrovské množstvo dosiek, dovezených až z Kanady či Holandska.

domcek-popeye-malta

 

7. Zažite Modrú lagúnu naživo

Nemyslíme tým legendárny film o dvojici detí, ktoré stroskotali na opustenom ostrove, ale jednu z najkrajších pláží na svete. Od prístavu Ċirkewwa na západnej strane Malty vás od lagúny delí iba 10-minútová plavba, na konci ktorej sa ocitnete na ostrove Comino.

Práve ten je domovom Modrej lagúny – najviac vyhľadávanej atrakcie na Malte. Za spiatočný lístok z Malty na ostrov Comino zaplatíte 10 €.

modra-laguna-maltaDlhú dobu bola jedinou stavbou na ostrove Comino Veža svätej Márie. Dnes tu okrem nej stojí už len hotel a zopár budov.

Ak sa dostanete priamo k Modrej lagúne, prekvapia vás dve veci. Tou prvou je nádherná tyrkysová farba vody, akú podľa cestovateľa Milana nájdete napríklad len na Maledivách.

Druhý postreh je o niečo menej príjemný. Keďže ide o jedno z najpopulárnejších miest na Malte, pripravte sa na dav ľudí a boj o voľné miesto pri vode. Napriek týmto nepríjemnostiam však návštevu Modrej lagúny určite odporúčame absolvovať.

modra-laguna-pohlad-maltaModrá lagúna vám poskytne výhľad na nádherné tyrkysové more. Pokojné miesto na oddych tu ale nehľadajte.

 

8. Vyrazte aj na ostrov Gozo

Z ostrova Comino môžete pokračovať priamo na ostrov Gozo. Cesta loďou potrvá asi 10 minút.

Čím sa tento ostrov vyznačuje najviac? Ide o druhý najväčší ostrov Maltskej republiky a podľa gréckej mytológie prežil Odyseus niekoľko rokov s nymfou Kalypso práve tu. Okrem toho sa tu nachádza množstvo historických pamiatok a lákavých pláží. Ich názvy nájdete v mape na konci článku.

citadela-gozoCitadela je mimoriadne opevnená časť hlavného mesta ostrova Gozo.

Najväčšiu koncentráciu pamiatok nájdete v hlavnom meste Victoria, ktoré leží na úpätí starobylej pevnosti Citadella. Ak sa vám zapáči táto atrakcia, potom určite oceníte aj megalitický chrám Ġgantija z obdobia 3 800 až 3 000 rokov pred n. l.

megaliticky-chram-ggantij-gozoMegalitický chrám Ġgantija je od mesta Victoria vzdialený asi 3 kilometre severovýchodne.

 

9. Ponorte sa v zátoke Dwejra

Do chvíle, kým Azúrové okno minulý rok nespadlo po silnej búrke do vody, bol najznámejšou atrakciou ostrova Gozo práve tento skalný útvar. V zátoke Dwejra sa však stále nachádza množstvo lokalít s dramatickými útesmi, prevismi a skalami, okolo ktorých môžete plávať v hlbokej vode alebo sa potápať pod jej hladinou.

zatoka-dwejra-maltaPrírodnou atrakciou v zátoke Dwejra je aj skala Fungus (Il-Éebla tal-Ġeneral).

azurove-okno-maltaAzúrové okno – známa prírodná atrakcia ostrova Malta sa zrútila po búrke v marci 2017.

Napriek tomu, že v tejto lokalite takmer nepretržite fúka silný vietor, je Dwejra obľúbeným miestom na kúpanie. Oveľa ideálnejšie podmienky tu však nájdu priaznivci potápania.

laguna-qawra-maltaNajlepším miestom na kúpanie zátoke Dwejra je lagúna , ktorú od Stredozemného mora oddeľuje úzka štrbina v skale.

 

10. Navštívte ďalšie najlepšie pláže

Golden Bay Beach so zlatistým pieskom patrí medzi najobľúbenejšie pláže na Malte. Nachádza sa tu veľký rezort, takže počítajte s väčším počtom návštevníkov. Nájdete ju v severozápadnej časti ostrova, blízko mesta Mellieha.

golden-bay-maltaFarba piesku na pláži Golden Bay zodpovedá tomu, čo sľubuje jej názov.

Ak hľadáte pláž s menším počtom ľudí, navštívte pláž Għajn Tuffieħa, ktorá leží o niečo  južnejšie od Golden Bay Beach. Tá ponúka ideálne podmienky na kúpanie a tvorí ju pás červenkastého piesku. Daňou za pokojné miesto je chodník vedúci po útese, cez ktorý sa dostanete priamo na pláž.

għajn-tuffieħa-maltaBlízko pláže Għajn Tuffieħa sa nachádza veža s nádherným výhľadom na zátoku a Stredozemné more. Zdroj: Flickr

Rozlohou najväčšia pláž Malty je Mellieha (Ghadira). Povrch pláže tvorí jemný piesok, no okrem neho je pláž známa teplou vodou a pozvoľným vstupom do mora, čo z nej robí ideálne miesto na kúpanie pre rodiny s malými deťmi.

mellieha-maltaPláž Mellieha je známa aj ako Ghadira.

Na pláž Ghar Lapsi sa môžete ísť osviežiť počas návštevy megalitického chrámového komplexu v dedinke v obci Qrendi. Pláž je odtiaľ vzdialená len 10 minút autom a jej najväčším benefitom je takmer úplné bezvetrie.

ghar-lapsi-maltaPláž Ghar Lapsi chránia skaly, vďaka čomu tu panuje maximálne bezvetrie.

Najkrajšiu pláž ostrova Gozo hľadajte na severe v Ramla Bay. Vďaka jemnému piesku v zlatočervenej farbe a pokojnej vode je tunajšia pláž vhodná aj pre tých najmenších plavcov. Benefitom pláže Ramla Bay je jaskyňa nymfy Kalypsó, ktorá sa nachádza západne od pláže.

ramla-bay-malta

Vyrážate toto leto na Maltu? Odložte si našu mapu s tými najlepšími miestami na tomto ostrove a v jeho okolí.

 

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 86681 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84209 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania