Späť na všetky články
pred 1 rokom 7120 videní | 4 minúty čítania

Tieto vysokohorské chaty vám svojou modernou architektúrou vyrazia dych

Tieto vysokohorské chaty vám svojou modernou architektúrou vyrazia dych
Vybrali sme 7 horských chát a útulní, ktoré sú skutočnými architektonickými skvostmi. Idete?

Hoci sú vysokohorské chaty tradičnou súčasťou takmer každej túry, verte, vedia byť aj poriadne netradičné. Aby ste sa presvedčili, vybrali sme pre vás 7 horských chát a útulní, ktoré sú skutočnými architektonickými skvostmi.

 

Vysokohorská útulňa Skuta, Skuta/Slovinsko

Horská chata, či skôr útulňa pre horolezcov, ktorú môžete vidieť na fotografii, sa nachádza vo výške 2045 metrov nad morom pod horou Skuta v Kamnických Alpách.

Vznikla vďaka absolventom dizajnu z Harvard University, ateliéru OFIS Arhitekti a stavebným inžinierom zo spoločnosti AKT II. Dizajn bol inšpirovaný tradičnou architektúrou Slovinska.

Útulňa pozostáva z troch častí, ktoré boli skonštruované vopred a ktoré pod horu Skuta v slovinských Alpách vyviezol vrtulník.

V tomto modernom bivaku nájde útočisko až osem horolezcov, ktorí tu majú k dispozícii miesto na spánok, prípravu jedla a uskladnenie si vecí.

 

Horská chata Monte Rosa, Zermatt/Švajčiarsko

Chata Monte Rosa sa nachádza v švajčiarskych alpách v blízkosti mestečka Zermatt, ktoré v zimných mesiacoch obľubujú najmä lyžiari.

Ide o šesťposchodovú stavbu, postavenú vo výške 2795 metrov nad morom, ktorá má naozaj veľkorysú kapacitu – pohodlne ubytuje až 120 hostí.

Jej veľkým pozitívom je tiež jej energetická sebestačnosť. Má vlastnú čistiareň odpadových vôd a solárne panely, ktoré produkujú až 90 % potrebnej elektrickej energie.

Horská-chata-Monte-Rosa-Zermatt-Švajčiarsko

Zdroj: Wikimedia.org

Horská-chata-Monte-Rosa-Zermatt-Švajčiarsko

Zdroj: Wikimedia.org

 

Útulňa Antoine, Verbier/Švajčiarsko

Horský úkryt Antoine, ktorý sa nachádza priamo v betónovom balvane, vytvoril architektonický ateliér Bureau A neďaleko obce Verbier v švajčiarskych Alpách.

Vo vnútri útočiska sa ukrýva drevený príbytok vhodný pre jednu osobu. Priestor je vybavený vlastným krbom a praktickým nábytkom, ktorý sa dá sklopiť priamo zo stien.

Architekti sa pri tvorbe tohto naozaj nevšedného horského úkrytu inšpirovali prácou švajčiarskeho spisovateľa Charlesa Ferdinanda Ramuza a jeho románu Derborence.

Útulňa-Antoine-Verbier-Švajčiarsko

Zdroj: architecturaldigest.com

Útulňa-Antoine-Verbier-Švajčiarsko

Zdroj: curbed.com, autor: dylanperrenoud.ch

 

Úkryt Gervasutti, Grandes Jorasses/Taliansko

Na hranici Francúzska a Talianska, uprostred alpskej štvortisícovsky Les Grandes Jorasses v oblasti Mont Blancu, leží úžasné útočisko Gervasutti.

Túto výnimočnú konštrukciu s ohromujúcim výhľadom sem nainštalovala spoločnosť LEAPfactory, ktorá sa pri svojej práci inšpirovala pleteným svetrom. Útočisko ubytuje až 12 ľudí a vydrží aj extrémne podmienky.

Zaujímavosťou je, že prístrešok Gervasutti pracuje na slnečnej energii a cez satelit je dokonca pripojený na internet.

Úkryt-Gervasutti-Grandes-Jorasses-Taliansko

Zdroj: uncrate.com, autor: Francesco Mattuzzi

Úkryt-Gervasutti-Grandes-Jorasses-Taliansko

Zdroj: uncrate.com, autor: Francesco Mattuzzi

 

Horská chata Cabane de Moiry, Grimentz/Švajčiarsko

Ďalšia alpská chata švajčiarskych Álp leží oproti vrchu Zinalrothorn vo výške 2825 metrov nad morom. Pôvodne išlo o tradičnú kamennú horskú chatu z roku 1924. Tá však v roku 2009 dostala nový moderný ráz.

Talianska firma Baserga Mozzerri navrhla vkusné rozšírenie pôvodnej chaty o výraznú medenú fasádu, v ktorej sa nachádza jedáleň s kapacitou 120 osôb, kuchyňa, množstvo spální a obytných priestorov. A tie výhľady – tie sú na nezaplatenie.

Horská-chata-Cabane-de-Moiry-Grimentz-Švajčiarsko

Zdroj: www.sf-ar.ch

Horská-chata-Cabane-de-Moiry-Grimentz-Švajčiarsko

Zdroj: www.sf-ar.ch

 

Horská chata Tracuit, Zinal/Švajčiarsko

Južne od hory Les Diablons v švajčiarskych Alpách leží ďalšia horská chata, ktorá púta pozornosť svojou architektúrou.

Chata Tracuit prešla výraznou rekonštrukciou a rozšírením, pod ktoré sa podpísali architekti zo štúdia Savioz Fabrizzi Architectes. Hlavnou inšpiráciou na dizajn a tvar chaty sa stalo samotné umiestnenie objektu. Chata totiž leží medzi útesom a ľadovcom.

Pôvodná malá horská chata sa tak v roku 2013 zmenila na dizajnové minimalistické dielo, ktorého drevený interiér ubytuje v 12 spálňach až 116 osôb. Výhľady z jednoduchého interiéru pritom elegantne vzdávajú hold tomu podstatnému – kráse okolitých Álp.

Horská-chata-Tracuit-Zinal-Švajčiarsko

Zdroj: New Mountain Hut At Tracuit / Savioz Fabrizzi Architectes, © Thomas Jantscher

Horská-chata-Tracuit-Zinal-Švajčiarsko

Zdroj: New Mountain Hut At Tracuit / Savioz Fabrizzi Architectes, © Thomas Jantscher

 

Turistická chata Rabot, Okstindan/Nórsko

Posledná chata z nášho výberu sa nachádza v horskom pásme Okstindan na severe Nórska vo výške 1200 metrov nad morom. Ide o turistickú chatu z dielne Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL.

Chata je dostupná pešo alebo na lyžiach a skladá sa z dvoch častí – hlavnej chaty a vedľajšej pohotovostnej, ktorá je vzdialená približne 50 metrov od hlavného objektu.

Osvetlenie v chate zabezpečuje energia zo solárnych panelov a o teplo sa starajú vnútorné kachle s vonkajšími komínmi, ktoré svojím tvarom napodobňujú okolité hory.

Turistická-chata-Rabot-Okstindan-Nórsko

Zdroj: archdaily.com, Rabot Tourist Cabin / JVA, © Einar Aslaksen

Turistická-chata-Rabot-Okstindan-Nórsko

Zdroj: archdaily.com, Rabot Tourist Cabin / JVA, © Einar Aslaksen

Autor: Kristína Biela

Súvisiace články
pred 1 rokom 86679 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania