Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 12314 videní | 6 minúty čítania

Táto krajina má najviac pláží ocenených modrou vlajkou. Konkurenta nenašla už od roku 1987

Táto krajina má najviac pláží ocenených modrou vlajkou. Konkurenta nenašla už od roku 1987
Prvenstvo tejto krajine zabezpečuje vyše päťsto pláží s označením modrej vlajky.

V rebríčku s najväčším počtom čistých pláží sa na vrchole drží už od roku 1987 Španielsko. Prvenstvo mu zabezpečuje vyše päťsto pláží s označením modrej vlajky. Najkrajšie z nich si môžete pozrieť v našom článku.

Na to, aby pláž získala označenie modrá vlajka, musia byť splnené presné kritériá. Nadácia pre enviromentálne vzdelávanie, ktorá program modrej vlajky zastrešuje, vydala zoznam podmienok.

Okrem toho, že sa stará o čistotu pláží, nadácia so sídlom v Kodani vydáva kritériá aj pre prístavy a majiteľov lodí.

plaze-oznacene-modrou-vlajkou

Pláže sa označujú takouto modrou vlajkou.

Z mnohých kritérií pre udržiavanie pláží spomenieme napríklad to, že prevádzkovatelia pláže musia propagovať vzdelávacie aktivity v oblasti ekológie, starať sa o pláž (musí byť čistá, no riasy a prírodné trosky sa musia ponechať), umiestňovať nádoby na recyklovateľné materiály či zamedzovať vplyvom z priemyselných odpadových vôd.

plaze-v-spanielsku

Od roku 1987, keď nadácia projekt spustila, sa na špičke krajín s najčistejšími plážami drží Španielsko. Prímorský štát má 569 pláží, ktoré označenie modrá vlajka dostali.
Tu sú najkrajšie z nich.

 

Playa Jardin

Tenerife je najväčší spomedzi Kanárskych ostrovov, ktoré, ako iste viete, patria k Španielsku. Playa Jardin je jedna z dvoch „vlajkových“ pláží v meste Puerto de la Cruz na západe ostrova.

Láka nielen pre čistotu mora, ale aj jej zaujímavé sfarbenie. Čierny piesok namiesto zlatistého je to, čo ju robí jedinečnou.

plaz-jardin-tenerife

Playa Jardin na Tenerife

Pre návštevníkov sú k dispozícii ležadlá, slnečníky a sprchy. Veľkým plusom je taktiež to, že pláž má bezbariérový prístup.

Okrem dvoch pláží v Puerto de la Cruz nájdete na Tenerife ďalších desať pláží a jeden prístav s označením modrá vlajka. Viac o ostrove Tenerife si môžete prečítať aj v našej reportáži.

 

Cala Mesquida

Baleáry, ďalšie španielske súostrovie, má taktiež čo ponúknuť, čo sa pekných pláží týka. Pláž Cala Mesquida na ostrove Malorka sa službami rovná Playa Jardin. Môžete si prenajať slnečníky a ležadlá, pre základnú hygienu sú k dispozícii sprchy.

plaz-cala-mesquida-malorka

Piesočnatá pláž Cala Mesquida na Malorke

V čom sa však pláže odlišujú, je piesok. Cala Mesquida, ktorá leží približne 15 kilometrov od mesta Artá, sa môže popýšiť jemným zlatistým pieskom. Aj z tohto dôvodu láka pobrežie dlhé 350 metrov hlavne rodičov s deťmi.

plaz-cala-mesquida

Ak ešte stále premýšľate, kam by ste sa so svojou rodinou vybrali toto leto, zvážte Malorku s jej krásnymi plážami.

 

Costa del Sol

Popravde, Costa del Sol nie je pomenovanie pláže. Ide o región v Andalúzii na juhu Španielska. V tejto lokalite sa však nachádza hneď niekoľko pláží s označením modrá vlajka.

V destinácii Fuengirola je to napríklad pláž Playa de Carvajal, v okolí dediny Mijas sú to až tri pláže s modrou vlajkou – La Cala, El Bombo a Calahonda.

plaz-calahonda-andaluzia

Pláž Calahonda v Andalúzii

Posledná spomínaná pláž je s takmer piatimi kilometrami najdlhšou plážou v tejto lokalite.

Aj z obrázka sa dá vyčítať, že o návštevníkov nie je núdza. No pre milovníkov pokojnejších miest treba dodať, že pláž má aj svoju odľahlú časť, kde je ticho a menej ľudí.

pobrezie-costa-del-sol-andaluzia

Pobrežie Costa del Sol v Andalúzii.

Ak sa pozriete na naše last minute zájazdy, Costa del Sol môžete zažiť ešte toto leto.

 

Cala Mondrago

Malorka má viac ako len jednu pláž s modrou vlajkou, preto sa tam vyberieme znova. Cala Mondrago je pobrežie so zlatistou plážou a skalnatými zátokami, pri ktorých sa môžete potápať.

plaz-cola-mondrago-malorka

Pláž Cala Mondrago na Malorke

To však nie je jediné plus tohto miesta. Cala Mondrago je jedna z najkrajších lokalít na ostrove. A čo je ešte lepšie, na udržanie krás sa v tejto lokalite ďalší rozvoj úplne zakázal.

Nemusíte sa ale obávať, pláž je udržiavaná – počas sezóny dohliadajú na bezpečnosť plavčíci, v okolí sú sprchy, toalety aj parkovisko. Na občerstvenie poslúžia okolité bary a reštaurácie.

 

Llafranc

Pláž Llafranc je v podstate mestská pláž, ktorá sa nachádza v rovnomennom prímorskom meste v Španielsku. Dobrá lokalita znamená, že k všetkým službám sa dostanete pohodlne aj pešo.

plaz-llafranc

Pláž sa nachádza v rovnomennom meste Llafranc na severovýchodnom pobreží Španielska.

Keď sa sem vyberiete, buďte pripravení na to, že pláž sa delí na dve časti. V jednej sa môžete opaľovať a kúpať a druhú tvorí prístav.

To vás ale o nič neuberá, práve naopak. Môžete si zaplatiť plavbu na výletnej lodi (k dispozícii sú aj lode na vlastný pohon), a tak spoznáte ďalšie zákutia tohto ostrova.

 

Playa de Monsul

Playa de Monsul v Almerii nie je iba taká obyčajná pláž. Vďaka tomu, že je súčasťou rezervácie Cabo de Gata, si dodnes zachováva svoju panenskú čistotu. Preto keď sa sem vyberiete, neočakávajte bary ani žiadne reštaurácie.

plaz-playa-de-monsul-almeria

Playa de Monsul v Almerii na juhu Španielska

Namiesto toho sa pripravte na krásne skaly, ktoré sú pozostatkami sopečnej činnosti, a na čistú vodu a zlatistý piesok. To, že ste na správnom mieste, spoznáte podľa balvanu uprostred pláže, ktorý v lete slúži plavcom ako útočisko pred slnkom.

Na záver dodáme, že pláž si vybrali mnohí režiséri pre svoje filmy. Medzi nimi napríklad Steven Spielberg, ktorý tu natáčal film Indiana Jones a posledná križiacka výprava.

playa-de-monsul-spanielsko

Navštíviť túto vychytenú pláž môžete aj vy, ak sa pozriete na naše last minuty do Almerie.

 

Cala Canyelles

Zhruba hodinu autom od Barcelony leží ďalšia španielska pláž s modrou vlajkou.

Cala Canyelles je, podobne ako iné pláže, nielen oddychovým rezortom, ale aj prístavom.

plaz-cala-canyelles

Španielska pláž Cala Canyelles leží približne hodinu autom od Barcelony.

Okolie pláže tvoria útesy s borovicovými lesmi. To znamená, že ak sem pôjdete, nemusíte zostať iba pri leňošení, ale môžete sa vybrať aj do okolia na turistiku.

 

El Duque

A tak ako sme tento článok začali, rovnako ho aj skončíme – na Tenerife. Pláž El Duque nájdete v samospráve Adeje na juhu ostrova.

plaz-el-duque

Veľkou výhodou je promenáda, ktorá El Duque spája s ďalšími plážami. Pre náročnejších sú v blízkosti hotely, reštaurácie a bary. Okrem čistej vody sú samozrejmosťou kabínky na prezliekanie, sprchy, toalety či verejné telefóny.

plaz-el-duque-spanielsko

Takmer 400 metrov dlhá a 60 metrov široká pláž má teda všetko, čo k leňošeniu na slnku potrebujete. Musíte sa už iba rozhodnúť, či sa na Tenerife vyberiete aj vy. :)

 

Španielsko s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 87041 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85263 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania