Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 9534 videní | 5 minúty čítania

Súostrovie Madeira: Porto Santo láka plážami, Madeira zase podobnosťou s Islandom

Súostrovie Madeira: Porto Santo láka plážami, Madeira zase podobnosťou s Islandom
Madeira sa okrem krásnych pláží pýši historickým dopravným prostriedkom a podobnosťou s Islandom.

Súostrovie Madeira zoskupuje štyri ostrovy, pričom iba dva sú obývané. Porto Santo láka na kilometre zlatistého pobrežia, Madeira sa okrem krásnych pláží pýši historickým dopravným prostriedkom a podobnosťou s Islandom.

 

ponta-de-sao-laurenco-madeira

Ponta de Sao Lourenco, Madeira

Keďže pri dovolenkových destináciách je pre mnohých návštevníkov najdôležitejšou informáciou, kde sú pekné pláže, rozhodli sme sa tento článok rozdeliť na dve časti. V prvej sa venujeme najkrajším miestam súostrovia Madeira, kde si môžete užívať more.

pohlad-madeira

V druhej časti sme vybrali zopár vychytených lokalít, ktoré lákajú turistov pre niečo iné. Ukážeme vám tradičné bývanie a vezmeme vás aj do prírody. O tom však až neskôr.

 

Najkrajšie pláže na Madeire a Porto Santo

Pláž Ribeira Brava (Divoká rieka) leží v rovnomennom 12-tisícovom meste na juhu ostrova Madeira. O tom, že ide o pekné miesto, svedčí aj fakt, že pláž je označená modrou vlajkou.

Samozrejmosťou sú kaviarne, reštaurácie či bary, kde si môžete oddýchnuť a načerpať novú energiu.

ribeira-brava-madeira

Ribeira Brava

Podobne ako Ribeira Brava, aj pláž Machico nesie názov podľa mesta a takisto ju nájdete na Madeire. No čo ju od prvej spomínanej pláže odlišuje, je pôvod. Totižto pláž bola umelo vybudovaná. To však neznamená, že je menej atraktívna. Skôr naopak. Lokalitu vyhľadáva množstvo turistov a dôvodom je práve zlatistý piesok, ktorý sem doviezli z Maroka.

plaz-machico-madeira

Pláž Machico

Výhodou je aj blízkosť letiska, ktoré je od pláže vzdialené približne dvadsať minút autobusom. Takže ak nechcete po prílete dlho čakať, kým objavíte nejaké pekné prímorské mesto, Machico je tou správnou voľbou.

machico-madeira

Madeira má aj menšiu podobnosť s Islandom. Keď sa vyberiete na severozápad ostrova, objavíte dedinu Porto Moniz. Jej najväčšou atrakciou sú prírodné bazény, ktoré vznikli stuhnutím sopečnej lávy. Čistotu bazénov zabezpečuje prirodzené prúdenie morskej vody.

pohlad-porto-maniz-madeira

Pohľad na dedinu Porto Moniz a rovnomenné bazény

Okrem príjemného prostredia sa nám páči aj to, že areál má bezbariérový vstup a pre deti je vybudovaný samostatný bazén.

prirodne-bazeny-porto-maniz-madeira

Prírodné bazény v Porto Moniz

Teraz sa na chvíľku vyberieme na ostrov Porto Santo, kde je najväčším lákadlom deväťkilometrové zlatisté pobrežie na juhu. Nemožno sa teda diviť, že Porto Santo inak nazývajú aj Zlatý ostrov.

pobrezie-porto-santo-madeira

Pobrežie Porto Santo v blízkosti Vila Baleira

O ostrove sa hovorí, že sa tu okrem leňošenia pri mori nedá nič robiť. No ak ste práve typ, ktorému takáto dovolenka vyhovuje, ostrov vám odporúčame všetkými desiatimi.

lenosenie-pri-mori-madeira

 

Čo robiť na Madeire?

Po krásnych plážach nahliadneme do iných kútov ostrova Madeira. Ako prvé sme vybrali tradičné domy v obci Santana.

tradicne-domy-santana-madeira

Tradičné domy v obci Santana

Ak ste čítali náš článok o Islande, určite si spomeniete na príbytky s trávnatými strechami. Na Madeire nájdete niečo podobné, rozdiel je však v tom, že domy majú namiesto trávy na streche slamu.

Pre zaujímavosť uvádzame, že takéto budovy slúžili nielen ako obydlia, ale rovnaký vzhľad mali aj hospodárske budovy pre zvieratá.

A keď už tu budete, nezabudnite sa prejsť lesom Laurissilva, ktorý patrí do zoznamu UNESCO.

les-laurissilva-madeira

Les Laurissilva

Neďaleko od Santany sa tiež nachádza Pico Ruivo – najväčší vrch na Madeire. Chodníkov, ktoré vedú na kopec, je viacero. Najpopulárnejšou a zároveň najnáročnejšou cestou je prechod z vrchu Pico do Arieiro.

pico-ruivo-madeira

Pohľad na Pico Ruivo – najväčší vrch na Madeire

Výlet, ktorý trvá približne šesť hodín, vás poriadne preverí. A to nielen preto, že budete tak dlho kráčať, ale aj vzhľadom na to, že terén tvoria tunely, strmé svahy a hrebene.

prechod-z-pico-arieiro-madeira

Prechod z Pico Arieiro

Do nášho turistického zoznamu sme vybrali aj tropickú záhradu Monte Palace, v ktorej nájdete tisícky druhov rastlín. Zozbieral ich podnikateľ José Berardo a v roku 1991 otvoril záhradu pre verejnosť.

tropicka-zahrada-monte-palace-madeira

Tropická záhrada Monte Palace

Dnes tu nájdete nielen rastliny, ktoré sú typické pre Madeiru, ale mnoho druhov pochádza z Afriky či Ázie. V lokalite sa im darí vďaka priaznivým klimatickým podmienkam.

Na záver článku nám ešte nedá nespomenúť atrakciu, ktorú nikde inde nenájdete. V meste Funchal (hlavné mesto ostrova Madeira) sa ešte v 19. storočí začali používať prútené tobogany. Ide o netradičné prútené kreslá, ktoré sú pripevnené na kovové lyže, vďaka čomu sa môžu spúšťať po povrchu.

prutene-tobogany-madeira

Nebolo by na tom nič zvláštne. Kurióznosť však spočíva v tom, že kreslá slúžili na prepravu po cestách. Pýtate sa, aký to malo všetko zmysel? Odpoveď je prostá. Prútené tobogany mali urýchliť presun z bodu A do bodu B.

atrakcia-v-doprave-madeira

„Dopravné prostriedky“ obsluhujú dvaja muži v slamených klobúkoch a bielych odevoch. Dnes je jazda v toboganoch iba atrakciou a jedným z poznávacích znakov ostrova.

A čo vy, zviezli by ste sa? :-)

Súvisiace články
pred 1 rokom 87037 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85250 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82787 videní | 6 minúty čítania