Späť na všetky články
pred 1 rokom 2173 videní | 8 minúty čítania

Sprievodca lyžovačkou vo francúzskych Alpách: Kde sa ubytovať a ktoré svahy vyskúšať?

Sprievodca lyžovačkou vo francúzskych Alpách: Kde sa ubytovať a ktoré svahy vyskúšať?
Lyžovačka vo francúzskych Alpách je vždy dobrý nápad. Preskúmajte s nami tie najlepšie lokality a ubytovanie a posúďte sami.

Lyžovačka vo francúzskych Alpách je vždy dobrý nápad. Veď napokon, preskúmajte s nami tie najlepšie lokality a ubytovanie a posúďte sami.

 

Les Deux Alpes (Les 2 Alpes)

Lyžiarska oblasť Les Deux Alpes leží na pomedzí južnej a severnej časti francúzskych Álp. Výhodou tohto miesta je, že vzhľadom na nadmorskú výšku 3600 metrov nad morom sa tu dá lyžovať po celý rok.

A či už plánujete lyžovačku tráviť osamote, alebo beriete aj deti, v oboch prípadoch sa môžete poobzerať práve po Les Deux Alpes. Rezort má totižto v ponuke až päť zjazdoviek a všetky služby sú prispôsobené rodinám s deťmi.

Vpravo lyžiarske stredisko v Les Deux Alpes
Vpravo lyžiarske stredisko v Les Deux Alpes.

V oblasti sa nachádza jedno väčšie lyžiarske stredisko, a tak sa tu nevytvára vzájomná konkurencia. To v praxi znamená, že v porovnaní s inými francúzskymi oblasťami je tu relatívne lacno, takže sa sem môžete vybrať aj s obmedzeným rozpočtom.

Napokon jedna užitočná informácia – z letiska Grenoble − Isère to máte do Les Deux Alpes najbližšie, pričom cesta vám potrvá zhruba 1,5 hodiny.

 

Kde sa oplatí bývať

Horská chata Husky****

  • vhodná pre viac rodín alebo skupinu priateľov
  • ski areál Les 2 Alpes sa nachádza 100 metrov od ubytovania

 

Val-d'Isère

Jednou z najobľúbenejších a určite aj najlepších lokalít je Val-d'Isère, ktorá zahŕňa niekoľko lyžiarskych stredísk. Rušnejšie sú situované v centre, tie pokojnejšie nájdete na okraji Val-d'Isère.

Vysokú úroveň lyžiarskych podmienok dosvedčuje to, že sa tu viackrát konali dôležité športové podujatia (MS v zjazdovom lyžovaní mužov, olympijské preteky v zjazde).


Ako máte možnosť vidieť na fotografii, zjazdovky sú riadne označené.

Nemusíte sa však obávať prílišnej náročnosti, svahy sú prispôsobené potrebám začiatočníkov aj pokročilých. Alebo ak sa vy alebo vaše deti zimné športy chcete ešte len naučiť, k dispozícii máte inštruktorov lyžovania a snowboardingu.

val-dĺsere

Nadmorská výška a severne situované svahy sú zárukou celoročného lyžovania. Na druhej strane ale treba mať na pamäti, že Val-d'Isère v porovnaní s inými lokalitami ohrozujú lavíny a silný vietor.

 

Kde sa oplatí bývať

Hôtel Avancher***

  • izby s TV a bezplatnou Wi-Fi
  • lyžiarska stanica vzdialená len 5 minút pešo
  • wellness centrum

 

Tignes

Od Val-d'Isère leží lyžiarsky rezort Tignes len na skok. Podobne ako mnoho iných francúzskych lokalít, aj tu si môžete dopriať letné lyžovanie. A to buď v časti Le Lac, ktorá sa nachádza vo výške 2100 metrov nad morom, alebo sa presuňte až k ľadovcu Grande Motte s výškou 3450 metrov nad morom.

nadherne svahy pre zaciatocnikov aj pokrocilych

V Tignes sa nachádza niekoľko svahov, vďaka čomu sa rozširuje aj ponuka stredísk. Obrovskou výhodou najmä pre rodiny s deťmi alebo iné väčšie skupiny (kamaráti, študenti a podobne) je, že Tignes patrí medzi cenovo dostupné lyžiarske oblasti.

Navyše, potrebám lyžiarov sa vychádza v ústrety aj tým, že vleky sú blízko ubytovacích zariadení a nechýbajú ani dobré reštaurácie, kaviarne alebo bary.

 

Kde sa oplatí bývať 

Privátne apartmány Lavachet**

  • jedno z najatraktívnejších stredísk za priaznivú cenu
  • úschovňa lyží
  • stredisko Tignes vzdialené 300 metrov

 

Alpe d’Huez

V Alpe d’Huez je z celého roka až 300 dní slnečných. Takže ak si chcete užiť lyžovačku za pekného počasia a pri vynikajúcej viditeľnosti, táto lokalita je niečo pre vás.

To isté platí v prípade, ak ide lyžovať viacero osôb s rôznymi skúsenosťami. Alpe d’Huez je totižto ideálnym rezortom pre začiatočníkov, no nájdete tu aj množstvo čiernych zjazdov (najnáročnejšie svahy s vysokým sklonom).

lyziarske strediska

Súčasťou rezortu Alpe d’Huez je jedno veľké stredisko, na ktoré sú napojené všetky okolité dedinky. Komfort návštevníkom zabezpečujú sedačkové alebo kabínové lanovky. Z letiska Grenoble − Isère sa do Alpe d’Huez dopravíte zhruba za dve hodiny.

 

Kde sa oplatí bývať

Rezidencia Chalet des Neiges****

  • ski areál Oz en Oisans vzdialený 50 metrov
  • priestranné apartmány
  • bazén a fínska sauna

 

Courchevel

Dokonalá rovnováha medzi jednoduchými, stredne ťažkými a náročnými svahmi. Kvalitný sneh, množstvo lanoviek a blízkosť hôr. Tým všetkým sa môže pochváliť rezort Courchevel, ktorý nájdete v oblasti Les 3 Vallées.

A aj napriek tomu, že rezort ulahodí každému návštevníkovi, ski pas nie je vôbec drahý. Za jedlo si však zaplatíte a to isté platí aj pri niektorých ubytovacích zariadeniach.

exkluzivne horske stredisko

Rezort Courchevel jednoducho vystihuje slovo exkluzivita, ktorú niekto vyhľadáva, no iní lyžiari sa skôr poobzerajú po rovnako skvelých a cenovo dostupnejších lokalitách.

Ak ale patríte k turistom, ktorí si potrpia na luxus a chcú mať všetko poblíž, Courchevel je ideálna voľba.

 

Kde sa oplatí bývať

Mercure Courchevel****

  • lyžiarsky vlek vzdialený 30 metrov
  • vyhrievaný bazén
  • moderne zariadené izby s balkónom

 

Les Arcs

Rezort Les Arcs by mal byť voľbou číslo jeden najmä pre pokročilých a skúsených lyžiarov, ktorí tu nájdu dostatok zjazdoviek.

K atraktivite tohto miesta prispieva i to, že vďaka vysoko položeným svahom a okolitým lesom lyžovačku neznemožňujú nepriaznivé poveternostné podmienky.

les arcs

Turistov do tohto regiónu láka dlhá sezóna, ktorá trvá od decembra až do konca apríla. Túto možnosť využíva množstvo návštevníkov a občas sa dokonca stáva, že svahy sú dosť preplnené. No ak vystihnete správny čas, určite si užijete lyžovačku v najväčšom pohodlí.

Pre úplnosť informácií už len dodáme, že do Les Arcs sa z letiska Chambéry dostanete za dve hodiny.

 

Kde sa oplatí bývať

Privátne apartmány Arc 2000

  • cenovo dostupné bývanie v top lyžiarskej lokalite
  • úschovňa lyží
  • ski areál Les Arcs vzdialený 600 metrov

 

Serre Chevalier

Zasnežené smrekovcové lesy a nie až tak preplnené svahy – lyžiarsky rezort Serre Chevalier je kombináciou romantiky a pohody. A ak patríte k pokročilým lyžiarom, ktorí tu majú k dispozícii množstvo červených svahov, táto lokalita je niečo pre vás.

Navyše, Serre Chevalier združuje niekoľko stredísk, ku ktorým prislúcha až 250 kilometrov zjazdoviek a celkovo tu nájdete 61 vlekov. Takže si máte z čoho vyberať.

skvele lyziarske strediska

Pre tých z vás, ktorí si najprv musia lyžiarske schopnosti oživiť alebo sa naučiť všetko od základov, máme jedno odporúčanie. Vyhľadajte lyžiarsku školu skúseného inštruktora Gavina Crosbyho a jeho manželky Mel. Tí vám môžu robiť mentora počas celej lyžovačky alebo vás naučia lyžovať v rámci skupinových lekcií.

 

Kde sa oplatí bývať

Residence Adret****

  • kvalitne vybavené a moderne zariadené apartmány
  • vonkajší vyhrievaný bazén v cene
  • ski areál Serre Chevalier Vallée vzdialený 350 metrov

 

La Plagne

Súčasťou rezortu La Plagne je až 225 kilometrov zjazdoviek. Mnoho z nich je dostatočne širokých, čo uvítajú najmä začiatočníci a milovníci pokojného lyžovania. A hoci sa tu nájdu aj čierne a červené svahy, na svoje prídu najmä spomínaní začiatočníci a mierne pokročilí.

Britský The Telegraph, ktorý hodnotil La Plagne v samostatnom článku, označil kvalitu snehu a podmienky pre snowboardistov za vynikajúce.

S podobným výsledkom z hodnotenia vyšli aj kategórie jedlo a scenérie. Takže ak si chcete zalyžovať v krásnom prostredí a pochutnať si na dobrom jedle, určite zvážte aj La Plagne.

la plagne

Cestu si však dobre naplánujte. V rezorte býva najrušnejšie počas februára, preto sa môžete poobzerať ešte po decembrových alebo januárových termínoch.

 

Kde sa oplatí bývať

Privátne apartmány Plagne Bellecote**

  • finančne dostupné bývanie v známom Paradiski
  • úschovňa lyží
  • ski areál La Plagne vzdialený 80 metrov

 

Les Menuires

Popri Courchevel a Méribel je v lokalite Trois Vallées tento rezort jedným z najlepších. A aj keď je situovaný „len“ vo výške 1850 metrov nad morom, ponúka dokonalé podmienky pre pokročilých aj skúsených lyžiarov.

Spomedzi ďalších benefitov je dôležité spomenúť, že Les Menuires sa nanajvýš prispôsobuje aj snowboardistom a rodinám s deťmi.

les menuires

Pre niekoho výhodou, pre iných nevýhodou môže byť to, že mnoho zjazdoviek je orientovaných na juh, v dôsledku čoho na ne takmer stále svieti prudké slnko.

Cenová dostupnosť, skvelá občianske vybavenie (obchody, reštaurácie) a blízkosť iných stredísk však určite prevýši akékoľvek negatíva, ktoré vám napokon ani nemusia prekážať.

 

Kde sa oplatí bývať

Residence Chanteneige***

  • ubytovanie priamo v centre strediska a blízko zjazdoviek
  • úschovňa lyží a lyžiarskej obuvi
  • ski areál Les Menuires vzdialený 20 metrov
Súvisiace články
pred 1 rokom 86680 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania