Späť na všetky články
pred 1 rokom 5030 videní | 7 minúty čítania

Spoznajte 10 najkrajších miest Spojených arabských emirátov

Spoznajte 10 najkrajších miest Spojených arabských emirátov
Spojené arabské emiráty nie sú iba rezorty a pláže. Objavte ich čarokrásnu prírodu, históriu i architektúru.

Spojené arabské emiráty sú pre nás stále tajomné a neprebádané. Okrem leňošenia na pláži a v prekrásnych hoteloch sa môžete pokochať pohľadom na čarokrásnu prírodu, históriu i architektúru, ktorá vo svete doslova nemá konkurenciu.

 

 

Nekonečné púšte

Ak sa jedného dňa rozhodnete navštíviť Spojené arabské emiráty, nesmiete vynechať návštevu púšte. Pre milovníkov dobrodružstva je púšť ideálnym miestom na bláznenie sa v piesku. Môžete si zapožičať auto, povoziť sa na ťavách alebo vyskúšať pešiu turistiku.

Neskôr si vyskúšajte večeru v beduínskych stanoch s prekrásnym výhľadom na púšť a zapadajúce slnko. Väčšinu denných výletov do púšte je možné absolvovať z Dubaja, ale niektoré sú dostupné z Abu Dhabi a Fujairah.

Chutná večera v beduínskom stane v strede prázdnej púšte pri západe slnka? To je zážitok na celý život.

 

Biele pláže

Spojené arabské emiráty sa môžu pochváliť prekrásnymi plážami. Najlepšie je, že sú všetky prispôsobené domácim či turistom.

Napríklad v Dubaji môžete nájsť mestské pláže s výhľadom na mrakodrapy týčiace sa v pozadí. Alebo pláže plné zlatistého piesku pozdĺž pobrežia Abu Dhabi, ktoré lemujú malé ostrovčeky či luxusné rezorty v emiráte Ajman a Fujairah.

Samozrejme, väčšina hotelových rezortov má svoje súkromné pláže, kde si okrem perfektných služieb a čistého okolia môžete užiť šnorchlovanie, paddleboarding, potápanie a rôzne iné športové aktivity.

Kúpanie v azúrovomodrej vode s perfektným výhľadom na mrakodrapy si môžete vychutnať na verejnej mestskej alebo súkromnej hotelovej pláži.

 

Najvyššia budova na svete Burj Khalifa

Ide o jednu z najznámejších budov nielen v SAE, ale na celom svete. Môcť na vlastné oči vidieť tento majestát a dominantu Dubaja je nezabudnuteľný zážitok. Samozrejme, môžete sa dostať na najvyššie položenú vyhliadkovú plošinu na svete, a to výťahom, ktorý prejde najdlhšiu vzdialenosť na svete.

Tu si môžete vychutnať jedinečný panoramatický výhľad na celý Dubaj. Do budovy Burj Khaliga sa dostanete z nákupného centra Dubai Mall. Lístky si treba rezervovať vopred, základný lístok pre dospelého stojí približne 90 eur.

Burj Khalifa je najvyššia budova na celom svete, je ohromujúca a budete sa na ňu dívať s otvorenými ústami.

 

Mešita šejka Zayeda v Abu Dhabi

Mešita šejka Zayeda je tretia najväčšia mešita na svete. Je pomenovaná po zakladateľovi a prvom prezidentovi Spojených arabských emirátov šejkovi Zayed bin Sultan Al Nahyan.

Práve on vybral miesto, kde mešita stojí a mal tiež veľký vplyv na celú stavbu. Hlavnou úlohou mešity je slúžiť ako pamätník islamskej kultúry, je tiež miestom posledného odpočinku šejka Zayeda.

Do mešity sa zmestí až 40-tisíc návštevníkov a nájdeme v nej najväčší luster na svete.

Mešita sa nachádza v samotnom centre Abu Dhabi, pre verejnosť je prístupná od roku 2007 a je otvorená vždy, keď sa nekonajú modlitby. Môžete ju navštíviť so sprievodcom alebo aj bez neho. Vstupné sa neplatí, no dajte si pozor na vhodné oblečenie – zahalené ramená, žiadne sukne a krátke nohavice.

 

Pohorie Hajar

V emiráte Fujairah nie je púšť, nájdete tu však kopce, vodopády či minerálne pramene. A okrem ďalších tradičných atrakcií, ktoré sú v emirátoch dostupné, sa Fujairah môže popýšiť aj tým, že takmer celý jeho povrch pokrýva pohorie Hajar.

Z pohoria sa vám naskytne dychberúci výhľad na blízke okolie. Vydajte sa spoznávať pohorie Hajar, cestou vás poteší pohľad na krásne scenérie pozdĺž maličkých dediniek, ktoré sa v okolí pohoria nachádzajú. Môžete si tu užiť nenáročnú prechádzku a skúsení turisti si prídu tiež na svoje. V pohorí Hajar si zhora vychutnáte výhľad na údolia a na wadis – suché korytá riek.

 

Múzeum Louvre Abu Dhabi

Najnovšie a veľkolepé múzeum Louvre Abu Dhabi sa podobá francúzskemu múzeu nielen vďaka rovnakému názvu. Ide o architektonický skvost, ktorý je plný umeleckých diel z celého sveta.

Časť umeleckých diel pochádza z vlastnej zbierky, iné vystavované diela sa zapožičiavajú na isté časové obdobie. Kurióznou informáciou je, že názov Louvre je prepožičaný, a to na 30 rokov. V múzeu Louvre Abu Dhabi sa môžete dozvedieť viac aj o hlavných svetových náboženstvách.

Múzeum Louvre Abu Dhabi vyniká nielen umením, ale aj netradičným a impozantným vzhľadom. 

 

Najvyšší vrch Jebel Jais

Jebel Jais je názov najvyššieho vrchu Spojených arabských emirátov. Nachádza sa v emiráte Ras Al-Khaimah a prístup k nemu je omnoho jednoduchší vďaka zlepšenej infraštruktúre a točitej prístupovej ceste.

Na najvyšší vrch Jebel Jais je vďaka kvalitnej ceste omnoho prístupnejší. Zdroj: unsplash.com/@pranavmadhu

Keď prídete na vrchol, čaká vás prekrásny pohľad na krajinu pred sebou z rôznych vyhliadkových plošín. Zaujímavosťou – najmä pre milovníkov adrenalínu – je, že sa tu nachádza najdlhší zipline (lanový sklz) na svete. Vzdialenosť prejdenej dráhy je 2 km a “poletíte” rýchlosťou až 120 km za hodinu.


Štvrť Bastakia v Dubaji

Štvrť Bastakia v Dubaji je jedným z posledných zachovaných zvyškov starého Dubaja a návšteva tohto miesta sa skutočne oplatí.

Je to pomerne malá pamiatková oblasť, ktorá zobrazuje minulosť Dubaja a jeho obraz predtým, ako ho zaplnili mrakodrapy. Úzke uličky sú lemované dobre zachovanými budovami v typickom arabskom štýle architektúry. Niektoré historické budovy môžete navštíviť a obzrieť si pôvodné arabské interiéry, ktoré sú skutočne unikátne.

Štvrť Bastakia je jednou z posledných častí Dubaja, kde možno vidieť pôvodnú architektúru a atmosféru tohto čarovného mesta.

 

Mešita Al-Bidyah 

V článku sme si už povedali o tretej najväčšej mešite a teraz si povieme viac o tej najstaršej. Ňou je mešita Al-Bidyah je najstaršia, ktorá sa nachádza v emiráte Fujairah.

Mešita je skromná, avšak krásna kvôli svojmu osobitému čaru. Dodnes je možné vidieť pôvodné vzory vetracích šachiet. Celá budova a jej blízke okolie sú zároveň bohatým archeologickým náleziskom, kde bolo objavených množstvo keramických a kovových artefaktov. 

Najstaršia mešita v Spojených arabských emirátoch Al-Bidyah sa nachádza aj na zozname UNESCO.

 

Lokálne trhy, nazývané souk

Návšteva lokálnych trhov, ktoré sú prirodzenou súčasťou Spojených arabských emirátov je doslova povinná. Nazývajú sa souk, môžu byť vonkajšie alebo kryté a hrdo reprezentujú arabskú kultúru. Nájdete tu všetko – prekrásne topánky, šatky, korenie, koberce a rôzne suveníry.

Arabské trhy nazývané souk nájdete vo všetkých emirátoch. Sú voňavé, chutné a farebné.

Viaceré výrobky sú vyrobené ručne, pri niektorých je zase možné zjednanie ceny. Nechýbajú ani rôzne miestne pochúťky, ryby, zelenina, ovocie, čerstvé a plné farieb. Souk je veľmi autentické miesto, kde môžete stretnúť milých obchodníkov, zvedavých turistov a vychutnať si tak pravú chuť Arábie.

 

Objavujte SAE s nami!

Súvisiace články
pred 1 rokom 87013 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85163 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82780 videní | 6 minúty čítania