Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 17591 videní | 5 minúty čítania

Ružové jazerá vo svete: S týmito vodnými plochami sa príroda poriadne vybláznila

Ružové jazerá vo svete: S týmito vodnými plochami sa príroda poriadne vybláznila
Originálne ružové jazerá nenájdete len tak hocikde. Vyskytujú sa prevažne v suchých až vyprahnutých oblastiach.

Originálne ružové jazerá nenájdete len tak hocikde. Vyskytujú sa prevažne v suchých až vyprahnutých oblastiach. Najprajnejším kontinentom je Austrália, no niektoré sa nachádzajú aj v Európe či Afrike.

Na začiatok treba vysvetliť, prečo majú niektoré jazerá takéto výrazné sfarbenie. S istotou sa nedá povedať, že presná príčina ružovej farby je u každého jazera rovnaká, no indície smerujú k jednému vysvetleniu.

Ide o to, že všetky takéto jazerá obsahujú veľké množstvo soli. Slané prostredie vyhovuje mikroorganizmom, ktoré vylučujú špeciálne pigmenty červenožltej farby. A práve v kombinácii s vodou vytvárajú tieto pigmenty ružovú farbu.

ruzove jazera

Poďme sa teda pozrieť, kde všade sa dajú ružové jazerá vidieť na vlastné oči.

 

Jazero Hillier – Austrália

Zrejme najznámejším ružovým jazerom je Hillier v Austrálii. Prieskumník Matthew Flinders  ho objavil ešte v roku 1802. Jazero leží v západnej časti krajiny, a to konkrétne na ostrove Middle Island.

Dlho sa predpokladalo, že hlavnou príčinou špecifickej farby je mikroriasa Dunaliella, ktorá pri dostatočnej slanosti, svetle a teple produkuje betakarotén (červenožltý pigment).

ruzove jazero Hillier Australia

V roku 2015 však výskumník Ken McGrath po odobratí vzoriek vody zistil, že okrem tejto riasy sa v jazere nachádzajú ďalšie mikroorganizmy, pričom takmer všetky sú červenej, ružovej alebo lososovej farby.

Najväčšie zastúpenie mala baktéria Salinibacter ruber, ktorá produkuje červené pigmenty. Po skúmaní sa ukázalo, že z celkového množstva mikroorganizmov riasa Dunaliella tvorí iba jednu tretinu.

Farbu okrem pigmentov ovplyvňuje aj ročné obdobie, oblačnosť či čas v rámci dňa. Počas daždivých dní je farba najsýtejšia, originálna ružová sa objaví aj zrána alebo pri západe slnka. Vo všeobecnosti sa môže farba meniť od žuvačkovej ružovej až po fialovoružovú.

 

Lagúna Hutt – Austrália

Okrem jazera Hillier má v Austrálii takúto farbu napríklad jazero Crosbie alebo lagúna Hutt.

Lagúna, ktorá takisto mení svoju farbu v závislosti od počasia a dennej hodiny, leží blízko prístavného mesta Gregory v Západnej Austrálii.

Jazerá sa však líšia v tom, že v lagúne Hutt prevláda mikroriasa Dunaliella. Ide zároveň o najväčšiu produkčnú plantáž takýchto mikrorias na svete.

ruzova laguna Hutt Australia

Lagúnu Hutt robí ešte zaujímavejšou fakt, že sa tu nachádza niekoľko umelých rybníkov, pričom v každom sú riasy s odlišnými schopnosťami vylučovania farebných látok. Takže kým jeden rybník je medenej farby, iný je zafarbený do jasnoružova.

ruzova laguna Hutt Australia

 

Jazero Masazir – Azerbajdžan

Ružové jazerá sa vyskytujú najčastejšie v suchých vyprahnutých oblastiach. Prajným regiónom pre farebné vodné plochy je aj Azerbajdžan.

Jazero Masazir leží iba necelú pol hodinu od hlavného mesta Baku. Keď sa však budete naň pýtať, použite lokálny názov Masazirgol, pretože angličtina nie je medzi miestnymi až taká rozšírená.

ruzove jazero Masazir Azerbajdzan

Jazero, ktoré zaberá približne desať kilometrov štvorcových, neslúži iba ako atrakcia. Vodná plocha zohráva významnú rolu vďaka produkcii soli, celkovo sa dá z neho vyťažiť vyše 1 700 ton v kvapalnom a pevnom skupenstve.

Keď sa však na toto miesto vyberiete, buďte pripravení, že priamo k jazeru sa nedostanete. Objekt je totižto pre komerčné účely oplotený.

 

Jazero Natron – Tanzánia

Ako sme spomínali vyššie, farebným jazerám vyhovujú najmä suché miesta. Dobrou lokalitou je aj Tanzánia, kde nájdete jazero Natron. Vodná plocha leží v bezprostrednej blízkosti hraníc s Keňou.

Názov Natron nesie jazero podľa rovnomennej zmesi soli a minerálov. Takáto zmes je najviac viditeľná po tom, ako klesne hladina vody.

ruzove jazero Natron Tanzania

Jazero je atraktívny a ojedinelý prírodný jav, no viaže sa k nemu aj jedna negatívna záležitosť. Okrem slanosti a vysokej teploty, ktorá môže dosahovať až 60 stupňov, sa vyznačuje aj značnou leptavosťou. Nič by na tom nebolo, ak by na to nedoplácali mnohé živočíšne druhy.

Preto je jazero Natron známe nielen svojou farbou, ale aj pozostatkami zvierat, ktoré kontakt s vodou neprežili. Usadeniny uhličitanu sodného však pôsobia ako konzervačná látka, a tak zvieratá po vyplavení vyzerajú ako kamenné sochy.

 

Jazero Sivaš – Ukrajina

Jazero Sivaš, ktoré zoskupuje niekoľko zálivov, leží západne od Azorského mora, medzi Ukrajinou a Krymom. Ak sa stretnete s pojmom Zhnité jazero, je to iné pomenovanie tohto miesta. Takýto prívlastok si vyslúžilo pre nepríjemný zápach vody.

ruzove jazero Sivas Ukrajina

Čo sa týka farby, podobne ako pri iných jazerách, aj Sivaš je domovom jednobukovej riasy Dunaliella. Počas leta, keď sa vyparuje najviac vody, riasy vypúšťajú najviac pigmentu, takže jazero oplýva najsýtejšími farbami.

Okrem popularity, ktorá súvisí so zafarbením, sa jazero stalo známe aj vďaka liečivému bahnu, ktoré sa vyskytuje v západnej časti, kde je koncentrácia soli vo vode najvyššia. Bahno sa využíva pri kardiovaskulárnych ochoreniach alebo problémoch s metabolizmom.

Ako zaujímavosť spomenieme, že v jazere sa nachádzajú približne dve miliardy kubických metrov slaného roztoku a na jeden liter pripadá zhruba 370 gramov soli.

 

Jazero Torrevieja – Španielsko

Okrem jazera Sivaš nájdete v Európe aj jazero Torrevieja, ktoré leží na juhovýchodnom pobreží Španielska.

ruzove jazero Torrevieja Spanielsko

 

Lagúna Colorada – Bolívia

Najlepší čas, keď uvidíte lagúnu Colorada v najsýtejších farbách, je december až apríl. Vtedy je v Bolívii obdobie dažďov a rovnako sa vtedy pri lagúne schádza veľa plameniakov. Vtáctvo sa tu zoskupuje preto, že veľké množstvo planktónu v lagúne im slúži ako potrava.

ruzova laguna Colorada Bolivia

Ružové a často až červené sfarbenie zapríčiňuje výskyt mikrorias, ktoré vylučujú špeciálny pigment.

 

Jazero leží na náhornej plošine Altiplano v Andách. Preto výlet na toto miesto môže byť súčasťou turistiky v juhoamerickom pohorí.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87026 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82784 videní | 6 minúty čítania