Späť na všetky články
pred 1 rokom 10780 videní | 7 minúty čítania

Romantické uličky, dračia jaskyňa či brána do raja: Vybrali sme najlepšie zážitky na Malorke

Romantické uličky, dračia jaskyňa či brána do raja: Vybrali sme najlepšie zážitky na Malorke
Tentokrát vám neukážeme najkrajšie pláže Malorky, ale miesta s romantickou, tajomnou a dychberúcou atmosférou.

Prevedieme vás najobľúbenejším baleárskym ostrovom, no tentokrát vám neukážeme najkrajšie pláže Malorky, ale miesta s romantickou, tajomnou a dychberúcou atmosférou. Okrem nich vám predstavíme aj zaujímavé chute miestnych jedál.

 

1. Rôznorodosť hlavného mesta

Úzke uličky lemované obchodíkmi, stovky výborných reštaurácií a množstvo galérií. Taká je súčasná podoba mesta Palma de Mallorca, ktoré si vďaka rozmachu za posledných rokov výrazne polepšilo. Dokonca do takej miery, že v roku 2015 magazín The Sunday Times označil Palmu za najlepšie mesto na život.

ulicky Palmy Malorka

Zákutia malebných uličiek Palmy.

Hlavné mesto Malorky a celých Baleárskych ostrovov však nie je žiadne staromódne mesto, pretože okrem historického centra sa môže pýšiť aj modernými štvrťami a ulicami. Práve tu nájdete tie najrušnejšie bary plné zábavy.

Počas letnej sezóny Palma vibruje divokou atmosférou a nespútanou zábavou až do skorého rána.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca nie je pestrá iba farbami, ale aj možnosťami zábavy.

 

2. Romantická atmosféra dedinky Fornalutx

Pre mnohých jedna z najkrajších dedín Malorky, pre iných dokonca najromantickejšie miesto celého Španielska. To všetko spôsobené vďaka vinným cestičkám, úzkym schodiskam a farebným kvetinám, ktoré kvitnú všade navôkol.

dedinka Fornalutx Malorka

Čarovnú atmosféru dotvárajú aj tradičné kamenné domy. Prísť, len tak sa poprechádzať, na chvíľu sa zašiť do kaviarne a užiť si čaro tohto miesta je presne to, prečo sa sem turisti vracajú.  Výhodou je, že dedina Fornalutx je od Palmy vzdialená len 35 kilometrov.

prechadzka dedinkou Fornalutx Malorka

 

3. Idylický prístav Puerto de Sóller

Raj turistov, cyklistov, gurmánov a pôžitkárov. Aj tak by sa dali zhrnúť dôvody, prečo by ste mali toto miesto navštíviť. Puerto de Sóller sa nachádza mimo hlavných turistických oblastí, takže ide o pokojnú lokalitu s kvalitnými hotelovými službami.

pristav Puerto de Soller Malorka

Pýchou prístavu je dvojica majákov, ale aj ikonická drevená električka. Tá spája prístav s mestom Sóller. Na 5-kilometrovej trati dokonca ešte vždy jazdia aj pôvodné električky z roku 1913.

jazda vyse 100-rocnou elektrickou v Puerto de Soller Malorka

Jazda vyše 100-ročnou električkou je jednou z najväčších atrakcií Puerto de Sóller.

 

4. Kultúrne centrum Deià

Na prvý pohľad malá pobrežná dedinka, no z kultúrneho významu veľkolepé rodisko literárnych a hudobných umelcov. Vznikli tu romány, poviedky, básne či rock ‘n’ rollové kapely.

Pokiaľ však nepatríte medzi ľudí, pre ktorých sú tieto veci lákavé, Deià si vás získa svojou krásnou prírodou, strmými útesmi a olivovými plantážami.

kulturne centrum Deia Malorka

V dedinke okrem múzeí a galérií nájdete aj množstvo lokalít pre ochutnávku miestnych jedál.

Za návštevu určite stojí michelinská reštaurácia Es Raco d'es Teix Restaurant s nádherným výhľadom na okolitú prírodu. Pýchou nápojového lístka tejto reštaurácie sú lokálne vína, na ktorých si určite náramne pochutnáte.

 

5. Horské mestečko Valldemossa

Najvyššie položené mesto Malorky je od Palmy vzdialené len 30 minút autom. Napriek tomu tu nepanuje atmosféra veľkomesta. Významný vplyv na to má najmä okolitá príroda, pretože Valldemossa je obklopené pohorím Tramuntana.

horske mesto Valldemossa Malorka

Atmosféra horského mestečka dostala aj slávne osobnosti. V minulosti tu istú dobu strávil klavírny virtuóz Frédéric Chopin, v súčasnosti tu nájdete kultúrne centrum založené Michaelom Douglasom.

Známou miestnou atrakciou je kláštor Real Cartuja de Valldemossa, ktorý je jednou z najviac navštevovaných pamiatok na Malorke.

kralovsky klastor Real Cartuja de Valldemossa Malorka

Kráľovský kláštor Real Cartuja de Valldemossa patrí medzi navštevovanejšie pamiatky Malorky.

 

6. Zátoka, ktorá pripomína bránu do raja

V krásnom prírodnom prostredí Malorky ešte zostaneme. Kaňon Torrent de Parreis, ktorý sa nachádza na konci skrytej 60-metrovej pláže Sa Calobra, pripomína miesto, kde sa stretávajú dve rôzne svety. Na jednom konci pokojná pláž, na tom druhom strmé útesy smerujúce až pod hladinu Baleárskeho mora.

kanon Torrent de Parreis Malorka

Kaňon Torrent de Parreis.

Dostať sa sem nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou. Cesta k pláži totiž vedie cez serpentíny. Ak si dovolenku na Malorke rozhodnete spestriť týmto výletom, buďte obzvlášť opatrný. A to aj po príchode na pláž, pretože v lete sa tu môže teplota vyšplhať až na tropických 40 °C.

kanon Torrent de Parreis Malorka

Návšteva kaňonu Torrent de Parreis je nedostupná len od jesene do jari, pretože vtedy býva kaňon úplne zaplavený.

Výlet do kaňonu začína v obci Escorca priamo od hlavnej cesty a môže trvať 3 – 5 hodín.

trasa z obce Escorca do kanonu Torrent de Parreis Malorka

Trasa z obce Escorca do kaňonu Torrent de Parreis.

 

7. Dračie jaskyne Cuevas del Drach

Zo západnej časti ostrova sa presunieme na východ. Práve tu sa totiž nachádza krasový jaskynný komplex štyroch jaskýň. Červená, Biela jaskyňa, Jaskyňa Luisa Salvadora a Jaskyňa Francúzov sú vzájomne prepojené a ich celková dĺžka je 4 kilometre.

dracie jaskyne Cuevas del Orach Malorka

Tieto jaskyne sú dôkazom, že na Malorke nájdete aj skryté poklady. Jedným z nich je napríklad podzemné jazero, po ktorom sa môžete člnkovať.

dracie jaskyne dedina Manacor Malorka

Dračie jaskyne nájdete v dedine Manacor, v blízkosti mesta Porto Cristo a navštíviť ich môžete počas celého roka.

 

8. Nenápadné mestečko Banyalbufar

Pre milovníkov turistiky tu máme ešte jeden tip na čarovnú lokalitu v pohorí Serra de Tramuntana v juhozápadnej časti Malorky. Ešte vždy ide o miesto, ktoré nie je prepchaté turistami, zatiaľ čo takí domáci ho navštevujú celoročne.

mestecko Banyalbufar Malorka

Pestré mestečko na okraji Stredozemného mora neokupujú dokonca ani výletné lode, takže ak si naozaj chcete na dovolenke oddýchnuť a zároveň spoznať aj menej známe miesta, určite sem zavítajte.

serpentiny pohoria Serra de Tramuntana Malorka

Serpentíny naprieč pohorím Serra de Tramuntana. Dôkazom toho, že pohorie je svetovým unikátom, potvrdzuje aj jeho zaradenie na zoznam UNESCO v roku 2011.

V pohorí Serra de Tramuntana nájdete napríklad aj horu Puig Major s nadmorskou výškou 1445 metrov, ktorá z nej robí najvyššiu horu Baleárskych ostrovov.

 

9. Nechajte sa uniesť miestnym jedlom

Koho nedostane krásne prostredie Malorky, ten sa môže nabažiť chuťami tradičných jedál. Čo sa určite oplatí ochutnať?

Keďže sa nachádzame v Španielsku, na rýchle zahnanie hladu výborne poslúži tapas. Túto rýchlovku si pokojne môžete dať kdekoľvek „na stojáka“.

spanielska maskrta tapas Malorka

Typickou španielskou maškrtou je tapas.

Pokiaľ však chcete ochutnať niečo z miestnych špecialít, pýtajte si pa'amb oli – zapečený chlieb s olivovým olejom a rajčinami, ktorý slúži ako predjedlo.

predjedlo pa´amb oli Malorka

Predjedlo pa'amb oli.

V letných dňoch si určite výborne pochutnáte na gaspacho – studenej polievke z mixovanej zeleniny. Skladá sa z rajčín, uhoriek, papriky, cibule a cesnaku.

studena mixovana polievka gaspacho Malorka

Studená mixovaná polievka gaspacho.

Okrem spomínaných jedál tu nájdete napríklad aj paellu, avšak nie hocijakú. Keďže sa nachádzame na ostrove Malorka, kde nie je o plody mora núdza, pravú paellu s morskými plodmi si vychutnáte práve tu.

Tradičná malorská kuchyňa však nie je len o slaných jedlách, ale aj o sladkých maškrtách. Jednou z tých najznámejších je ensaïmada – velikánsky koláč plnený krémom či šľahačkou. Podľa Street Food Hunters sa vyrába ručne, takže každý jeden je jedinečným kúskom.

sladky kolac ensaimada Malorka

Sladký koláč ensaïmada. Zdroj: Flickr/Marco Verch

 

Mallorca s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 87046 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85271 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania